IJshockey: De gids voor beginners

door Joost Nusselder | Geupdate op:  2 maart 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

IJshockey is een variant van hockey die op ijs gespeeld wordt. De sport valt onder de “balsporten” maar de puck waarmee gespeeld wordt is geen ronde bal, maar een platte schijf van rubber, met een diameter van 3 inch en een dikte van 1 inch. De spelers gebruiken een stick met een vrij groot plat vlak.

Kortom, een sport die je het beste kunt omschrijven als een soort van “hockey meets golf”.

Wat is ijshockey

Wat is ijshockey?

IJshockey is een sport die je op ijs speelt. Het is een variant van hockey, maar in plaats van een ronde bal, gebruik je een platte schijf van rubber, ook wel de “puck” genoemd. Het doel van het spel is om de puck in het doel van de tegenstander te krijgen. Het is een balsport, maar dan met een platte schijf.

Hoe wordt ijshockey gespeeld?

IJshockey wordt gespeeld met twee teams van elk vijf spelers en een goalie. Het doel van het spel is om de puck in het doel van de tegenstander te krijgen. Het team dat aan het einde van de wedstrijd de meeste doelpunten heeft gescoord, wint. Een wedstrijd bestaat uit drie periodes van 20 minuten met 2 onderbrekingen van 15 minuten.

Wat maakt ijshockey zo bijzonder?

IJshockey is een sport die voornamelijk focust op vaardigheden, snelheid, discipline en teamwerk. Het snelle tempo van een ijshockeywedstrijd stelt de coördinatie, behendigheid en snelheid van de spelers op de proef. Het is een sport waarbij fysiek contact is toegestaan en waarbij de spelers zich voortbewegen met schaatsen.

Wat heb je nodig om ijshockey te spelen?

Om ijshockey te spelen heb je een aantal dingen nodig, zoals schaatsen, een stick en beschermende kleding. Schaatsen zijn het belangrijkste onderdeel van de uitrusting. Het is belangrijk om schaatsen te kopen die goed passen en niet te groot zijn. Een ijshockeystick heeft een vrij groot plat vlak en is speciaal ontworpen om de puck te kunnen slaan. Beschermende kleding, zoals een helm, handschoenen en scheenbeschermers, zijn ook essentieel om blessures te voorkomen.

Wat zijn de regels van ijshockey?

De regels van ijshockey kunnen verschillen per competitie, maar over het algemeen zijn ze redelijk gelijk. Het is belangrijk om de regels goed te kennen voordat je begint met spelen. Zo mag je bijvoorbeeld niet met je stick boven de schouders van een tegenstander slaan en mag je niet met je handen de puck aanraken.

Wat zijn de voordelen van ijshockey?

IJshockey is niet alleen een leuke sport om te spelen, maar het heeft ook veel voordelen voor je gezondheid. Het is een sport waarbij je veel calorieën verbrandt en je conditie verbetert. Daarnaast verbetert het ook je coördinatie en balans. Het is ook een sociale sport waarbij je nieuwe mensen kunt ontmoeten en samenwerken als team.

Wat zijn de risico’s van ijshockey?

Net als bij elke sport zijn er ook risico’s verbonden aan het spelen van ijshockey. Het is een sport waarbij fysiek contact is toegestaan, dus er is een risico op blessures. Het is daarom belangrijk om beschermende kleding te dragen en de regels goed te kennen. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten hoe je veilig moet vallen om blessures te voorkomen.

Wat is de toekomst van ijshockey?

IJshockey is een sport die al lange tijd bestaat en nog steeds populair is over de hele wereld. Er zijn veel competities en toernooien waarbij teams uit verschillende landen tegen elkaar spelen. De sport blijft zich ontwikkelen en er worden steeds meer technologische ontwikkelingen gebruikt om de sport veiliger en leuker te maken. De toekomst van ijshockey ziet er dus rooskleurig uit!

De geschiedenis van ijshockey

IJshockey is een sport die zijn oorsprong vindt in Canada, waar het in de 18e eeuw werd ontwikkeld door soldaten van Engeland. Deze soldaten combineerden hun kennis van hockey met de fysieke aspecten van wat de Mi’kmaq-stam van Nova Scotia “dehuntshigwa” noemden, wat “lacrosse” betekent. Dit deden ze om de lange koude winters van Canada door te komen.

Het woord “hockey” komt van het Franse woord “hoquet”, wat “stok” betekent. Dit verwijst naar de stok die gebruikt wordt om de puck te slaan. De eerste officiële ijshockeywedstrijd werd gespeeld in 1875 in Montreal, Canada.

In de beginjaren van ijshockey werden er geen regels gehanteerd en was er veel fysiek contact toegestaan. Dit leidde tot veel blessures en gevaarlijke situaties op het ijs. In 1879 werden de eerste regels opgesteld, waaronder het verbod op het vasthouden van de tegenstander en het slaan met de stick.

In de jaren 1890 werd ijshockey steeds populairder en werden er steeds meer competities opgericht. In 1917 werd de National Hockey League (NHL) opgericht, die tot op de dag van vandaag nog steeds de meest prestigieuze competitie is.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ijshockey ook populair in Europa en Azië, waar het voornamelijk werd gespeeld door soldaten. Na de oorlog werd ijshockey steeds populairder over de hele wereld en werden er steeds meer internationale competities georganiseerd.

In de jaren 1970 en 1980 werd ijshockey steeds meer een professionele sport en werden er steeds meer regels ingevoerd om de veiligheid van de spelers te waarborgen. Tegenwoordig is ijshockey een van de meest populaire en spectaculaire sporten ter wereld, met fans over de hele wereld die genieten van de snelheid, fysieke kracht en technische vaardigheden van de spelers.

Dus als je ooit op het ijs staat en een puck ziet vliegen, weet je nu dat je getuige bent van een sport die zijn oorsprong vindt in de koude winters van Canada en die zich heeft ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie.

De verschillende posities in ijshockey

Als je naar een ijshockeywedstrijd kijkt, zie je dat er verschillende spelers op het ijs staan. Elke speler heeft zijn eigen positie en rol in het spel. Hieronder leggen we uit wat de verschillende posities zijn en wat hun taken zijn.

De Center

De center is de aanvalsleider van het team en speelt meestal in het midden van het ijs. Hij is verantwoordelijk voor het winnen van face-offs en het verdelen van de puck naar zijn medespelers. De center heeft ook een verdedigende rol en moet ervoor zorgen dat de tegenstander niet te dicht bij het doel komt.

De Wingers

De left winger en de right winger zijn de vleugelspelers van het team en staan aan de zijkanten van het ijs. Ze zijn meestal de lichtste en meest wendbare spelers van het team en zijn verantwoordelijk voor het aanvallen van de tegenstander. De wingers blijven hoog in het vak bij de defence verdedigers van de tegenstander om zo snel mogelijk te kunnen reageren op een tegenaanval.

De Defense

De defense spelers zijn verantwoordelijk voor het verdedigen van het eigen doel. Ze staan achterin het ijs en proberen de tegenstander te blokkeren en de puck af te pakken. De defense spelers hebben ook een belangrijke rol bij het opzetten van een aanval.

De Goalie

De goalie is de laatste verdedigingslinie van het team en staat voor het eigen doel. Hij heeft als taak om de puck tegen te houden en te voorkomen dat de tegenstander scoort. De goalie heeft een speciale uitrusting om zichzelf te beschermen tegen de harde schoten van de tegenstander.

Wist je dat?

 • De center heeft ook een belangrijke rol bij het verdedigen van het eigen doel.
 • De defense spelers mogen niet over de rode lijn van de tegenstander komen, anders wordt het spel onderbroken voor offside.
 • De goalie mag altijd vervangen worden door een speler om zo met een 6 tegen 5 situatie overwicht te creëren.
 • De goalie kan zich tijdens een ijshockeywedstrijd onderscheiden door de puck tegen te houden en is daarom een van de meest belangrijke spelers op het ijs.

De verschillende competities in ijshockey

IJshockey is een wereldwijde sport en er zijn verschillende competities waarin teams strijden om de titel. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste competities.

National Hockey League (NHL)

De NHL is de grootste en meest prestigieuze ijshockeycompetitie ter wereld. Het is een Noord-Amerikaanse competitie waarin teams uit Canada en de Verenigde Staten tegen elkaar spelen. De NHL is opgericht in 1917 en heeft momenteel 31 teams. De bekendste teams zijn de Montreal Canadiens, de Toronto Maple Leafs en de New York Rangers. De NHL is vooral bekend om zijn fysieke spel en snelle acties.

Kontinental Hockey League (KHL)

De KHL is de grootste ijshockeycompetitie buiten Noord-Amerika. Het is een Russische competitie waarin teams uit Rusland, Kazachstan, Wit-Rusland, Letland, Finland en China tegen elkaar spelen. De KHL is opgericht in 2008 en heeft momenteel 24 teams. De bekendste teams zijn CSKA Moskou, SKA Sint-Petersburg en Jokerit Helsinki. De KHL staat bekend om zijn technische spel en snelle aanvallen.

Swedish Hockey League (SHL)

De SHL is de grootste ijshockeycompetitie van Zweden. Het is een competitie waarin teams uit Zweden tegen elkaar spelen. De SHL is opgericht in 1922 en heeft momenteel 14 teams. De bekendste teams zijn Färjestad BK, Frölunda HC en HV71. De SHL staat bekend om zijn tactische spel en sterke verdediging.

Deutsche Eishockey Liga (DEL)

De DEL is de grootste ijshockeycompetitie van Duitsland. Het is een competitie waarin teams uit Duitsland tegen elkaar spelen. De DEL is opgericht in 1994 en heeft momenteel 14 teams. De bekendste teams zijn Eisbären Berlin, Adler Mannheim en Kölner Haie. De DEL staat bekend om zijn fysieke spel en snelle aanvallen.

Champions Hockey League (CHL)

De CHL is een Europese ijshockeycompetitie waarin teams uit verschillende landen tegen elkaar spelen. De CHL is opgericht in 2014 en heeft momenteel 32 teams. De bekendste teams zijn Frölunda HC, Red Bull München en HC Davos. De CHL staat bekend om zijn internationale karakter en sterke competitie.

Olympische Spelen

IJshockey is ook een Olympische sport en wordt om de vier jaar gespeeld tijdens de Olympische Winterspelen. Het is een internationaal toernooi waarin teams uit verschillende landen tegen elkaar spelen. De bekendste teams zijn Canada, de Verenigde Staten en Rusland. Het Olympisch ijshockeytoernooi staat bekend om zijn spannende wedstrijden en verrassende uitslagen.

De verschillende technieken in ijshockey

Als je denkt aan ijshockey, denk je waarschijnlijk aan spelers die hard schaatsen en elkaar tackelen. Maar er zijn nog veel meer technieken die worden gebruikt in deze sport. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Stickhandling: Dit is de kunst van het controleren van de puck met je stick. Spelers gebruiken verschillende technieken om de puck te manoeuvreren, zoals de “toe drag” waarbij de speler de puck achter zijn stick trekt en dan snel naar voren beweegt om de verdediger te ontwijken.
 • Schaatsen: Het schaatsen in ijshockey is anders dan gewoon schaatsen. Spelers moeten snel kunnen stoppen en van richting kunnen veranderen, en ze moeten ook kunnen schaatsen met de puck aan hun stick.
 • Schieten: Er zijn verschillende soorten schoten in ijshockey, zoals de “slapshot” waarbij de speler de puck met veel kracht slaat, en de “wrist shot” waarbij de speler de puck met zijn pols schiet. Spelers moeten ook kunnen schieten terwijl ze in beweging zijn.
 • Checking: Dit is het fysieke aspect van ijshockey, waarbij spelers elkaar proberen te tackelen en de puck te veroveren. Er zijn verschillende soorten checks, zoals de “body check” waarbij de speler zijn lichaam gebruikt om de tegenstander te tackelen, en de “poke check” waarbij de speler zijn stick gebruikt om de puck af te pakken.
 • Face-offs: Dit is de start van elke periode en na elk doelpunt. Spelers staan tegenover elkaar en proberen de puck te veroveren wanneer de scheidsrechter deze tussen hen in laat vallen.

Het beheersen van deze technieken is essentieel voor succes in ijshockey. Het vergt veel oefening en toewijding om een goede ijshockeyspeler te worden. Maar als je het onder de knie hebt, is het een van de meest opwindende sporten om te spelen en te kijken. Dus trek je schaatsen aan en ga het ijs op!

De voordelen van ijshockey

IJshockey is niet alleen een leuke sport om te spelen, het heeft ook veel voordelen voor kinderen. Hier zijn een paar redenen waarom je zou moeten overwegen om je kinderen aan te moedigen om ijshockey te spelen:

Ontwikkeling van behendigheid en coördinatievermogen

IJshockey vereist veel beweging en snelle reflexen. Door deze sport te spelen, kunnen kinderen hun behendigheid en coördinatievermogen verbeteren. Ze moeten snel kunnen reageren op veranderende situaties en hun lichaam in balans houden terwijl ze op het ijs bewegen.

Versterking van spieren

IJshockey is een fysieke sport die veel kracht vereist. Spelers moeten hun lichaam gebruiken om te schaatsen, de puck te slaan en andere spelers te duwen en te trekken. Door deze activiteiten kunnen kinderen hun spieren versterken en hun algehele fysieke gezondheid verbeteren.

Verbetering van zelfvertrouwen en zelfrespect

IJshockey kan een geweldige manier zijn om het zelfvertrouwen van kinderen te vergroten. Door deel uit te maken van een team en bij te dragen aan het succes van het team, kunnen kinderen zich goed voelen over zichzelf en hun vaardigheden. Dit kan leiden tot een verbeterd zelfrespect en een positiever zelfbeeld.

Samenwerken met anderen

IJshockey is een teamsport en vereist dat spelers samenwerken om succesvol te zijn. Door deel te nemen aan deze sport, kunnen kinderen leren hoe ze effectief kunnen samenwerken met anderen en hoe ze kunnen bijdragen aan het succes van een team. Dit kan waardevolle vaardigheden zijn die ze later in het leven kunnen gebruiken.

Leuke manier om fit te blijven

IJshockey is een leuke manier om fit te blijven en actief te blijven. Het kan kinderen helpen om gezonde gewoonten te ontwikkelen en hen aanmoedigen om regelmatig te bewegen. Bovendien kan het spelen van ijshockey een geweldige manier zijn om stress te verminderen en de geestelijke gezondheid te verbeteren.

Dus als je op zoek bent naar een leuke en uitdagende sport voor je kinderen, overweeg dan om ze aan te moedigen om ijshockey te spelen. Het kan hen helpen om hun vaardigheden te verbeteren, hun zelfvertrouwen te vergroten en hen te helpen gezond en actief te blijven.

De risico’s van ijshockey

IJshockey is een sport waarbij het er hard aan toe kan gaan en waarbij spelers flink kunnen botsen. Dit zorgt voor de nodige risico’s tijdens het spelen van deze sport. Hieronder vind je een aantal van deze risico’s:

 • Blessures: Bij ijshockey is er altijd een risico op blessures. Denk hierbij aan kneuzingen, verstuikingen, breuken en zelfs hersenschuddingen. Dit komt doordat spelers vaak met hoge snelheid over het ijs schaatsen en flink kunnen botsen met elkaar.
 • IJshockeystick: De stick die gebruikt wordt bij ijshockey kan ook voor gevaar zorgen. Spelers kunnen elkaar per ongeluk raken met de stick, wat flinke wonden kan veroorzaken.
 • Puck: De puck waarmee gespeeld wordt is hard en kan flinke snelheden bereiken. Hierdoor kan het gebeuren dat een speler per ongeluk geraakt wordt door de puck, wat voor flinke pijn kan zorgen.
 • IJsblokken: Het ijs waarop gespeeld wordt kan ook voor gevaar zorgen. Spelers kunnen uitglijden en hierdoor flinke blessures oplopen. Daarnaast kunnen er ook ijsschotsen loskomen tijdens het spelen, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.
 • Scheidsrechter: De scheidsrechter kan ook in gevaar komen tijdens het spelen van ijshockey. Spelers kunnen per ongeluk tegen de scheidsrechter aanbotsen, wat voor flinke verwondingen kan zorgen.

Hoewel ijshockey dus zeker niet zonder risico is, is het geen extreme sport zoals bergbeklimmen, bungee jumping of basejumpen. Bij deze sporten loop je namelijk risico op ernstig letsel of zelfs overlijden. Bij ijshockey is dit gelukkig niet het geval, maar het is wel belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen en je goed te beschermen tijdens het spelen van deze sport.

De toekomst van ijshockey

IJshockey is een sport die al eeuwenlang gespeeld wordt en nog steeds populair is over de hele wereld. Maar wat brengt de toekomst voor deze sport? Laten we eens kijken naar enkele mogelijke ontwikkelingen.

Minder imports en buitenlandse goalies?

Sommige visionairs in het Nederlandse ijshockey pleiten voor een drastische teruggang in het aantal imports en zelfs een verbod op buitenlandse goalies. Dit zou de sport meer toegankelijk maken voor Nederlandse spelers en de ontwikkeling van talent stimuleren. Of deze maatregelen daadwerkelijk zullen worden doorgevoerd, is nog maar de vraag.

Meer aandacht voor veiligheid

Veiligheid is altijd een belangrijk aandachtspunt geweest in ijshockey, maar in de toekomst zal dit waarschijnlijk nog meer worden benadrukt. Er zullen wellicht nieuwe regels worden ingevoerd om blessures te voorkomen, zoals het verplicht dragen van gezichtsbescherming en het beperken van checks tegen het hoofd.

Technologische ontwikkelingen

Technologie zal ook een steeds grotere rol gaan spelen in ijshockey. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van video-analyse om de prestaties van spelers te verbeteren en het gebruik van sensoren om de gezondheid van spelers te monitoren. Ook kunnen er nieuwe materialen worden ontwikkeld voor de uitrusting, waardoor deze nog veiliger en comfortabeler wordt.

Veranderingen in de competities

De verschillende competities in ijshockey zullen waarschijnlijk ook veranderingen ondergaan. Zo kan er bijvoorbeeld meer aandacht komen voor vrouwenvoetbal en kunnen er nieuwe competities worden opgericht in opkomende ijshockeylanden. Ook kan er meer aandacht komen voor duurzaamheid en het verminderen van de ecologische voetafdruk van de sport.

De toekomst van ijshockey ziet er veelbelovend uit, met veel mogelijkheden voor groei en ontwikkeling. Of je nu een fan bent van de sport of zelf actief speelt, er is altijd wel iets nieuws te ontdekken en te beleven. Laten we samen uitkijken naar wat de toekomst ons brengt!

Conclusie

Wat is ijshockey? IJshockey is een variant van hockey die op ijs gespeeld wordt. De sport valt onder de “balsporten” maar de puck waarmee gespeeld wordt is geen ronde bal, maar een platte schijf van rubber, met een diameter van 3 inch en een dikte van 1 inch. De spelers gebruiken een stick met een vrij groot plat vlak.

Grappig om te weten is dat de sport al in de 16e eeuw door schaatsers in de sneeuw gespeeld werd, zoals te zien op het schilderij Winterlandschap met schaatsers van Pieter Bruegel de Oudere.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.