Helm: Waarom veiligheid voorop staat in deze populaire sporten

door Joost Nusselder | Geupdate op:  7 maart 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Helmen zijn er voor verschillende redenen voor. Zo dragen wielrenners een helm om hun hoofd te beschermen bij een val, terwijl Football spelers hem dragen om hun hoofd te beschermen bij een AAN-val.

Bij sporten als wielrennen, schaatsen, mountainbiken, snowboarden, skateboarden, cricket, football, bobsleeën, racesport, ijshockey en schaatsen is het dragen van een helm de norm om het hoofd te beschermen tegen harde klappen.

In dit artikel vertel ik je alles over de hoofdbescherming in verschillende sporten en waarom het zo belangrijk is om een helm te dragen.

Bij welke sporten draag je een helm

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

Hoofdbescherming in sport: waarom het dragen van een helm van levensbelang kan zijn

Sommige sporten vereisen het dragen van een helm

In sommige sporten is het dragen van een helm verplicht gesteld. Dit geldt bijvoorbeeld voor wielrennen op de weg, mountainbiken, snowboarden, skateboarden, paardrijden, hockey, cricket en football. Maar ook bij bobsleeën, racesport, ijshockey en schaatsen is het dragen van een helm essentieel voor de veiligheid van de sporters.

Waarom is het dragen van een helm belangrijk?

Het dragen van een helm kan levens redden. Bij een val of botsing kan een helm het hoofd beschermen tegen ernstig letsel. Het is belangrijk om te denken aan de veiligheid van jezelf en anderen, en daarbij hoort het dragen van een helm.

Vele voorbeelden van sporten waarbij een helm wordt gebruikt

Hieronder vind je een lijst met sporten waarbij het dragen van een helm wordt aanbevolen of verplicht is:

 • Wielrennen op de weg
 • Mountainbiken
 • Snowboarden
 • Skateboarden
 • Paardrijden
 • Hockey
 • Cricket
 • Football
 • Bobsleeën
 • Racesport
 • IJshockey
 • Schaatsen
 • Wintersporten in het algemeen

Steeds meer sporters vinden het dragen van een helm vanzelfsprekend

Het dragen van een helm wordt steeds meer geaccepteerd in de sportwereld. Veel sporters vinden het vanzelfsprekend om een helm te dragen tijdens het beoefenen van hun sport. Het is belangrijk om te beseffen dat het dragen van een helm niet alleen je eigen veiligheid vergroot, maar ook die van anderen om je heen.

Waarom het dragen van een helm bijna altijd veiliger is

Helmen in verschillende sporten

Het gebruik van een helm is niet alleen belangrijk voor alpinisten die op steile paden klimmen en afdalen. Ook skiers, wielrenners en bouwvakkers zetten dagelijks een helm op om zichzelf te beschermen tegen mogelijke ongevallen. In Nederland zijn helmen op de stadsfiets nog niet verplicht, maar het is wel aanvaardbaar en een stuk veiliger om er een te dragen.

Onverstandig om zonder helm te gaan

Het is onverstandig om zonder helm te gaan, omdat het dragen van een helm kan voorkomen dat je hersenletsel oploopt. In werkelijkheid is het dragen van een helm in de meeste gevallen veiliger dan zonder helm. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat de meeste mensen in de angelsaksische wereld een helm dragen bij het fietsen of skien.

Extra bescherming voor werknemers

In de bouwsector is het dragen van een helm verplicht gesteld om werknemers extra te beschermen tegen mogelijke ongevallen op de bouwplaats. Hetzelfde geldt voor wielrenners die tijdens een trainingsrit een helm dragen om zichzelf te beschermen tegen mogelijke valpartijen. De ongevalcijfers tonen aan dat liefst 70 procent van de hersenbeschadigingen ontstaan na een valpartij tijdens het fietsen.

De juiste helmmaat

Het is belangrijk om de juiste helmmaat te hebben, omdat een te kleine of te grote helm niet de juiste bescherming biedt. Om de juiste maat te bepalen, kan je een meetlint rond het stukje boven je oren, achterhoofd en weer terug naar je voorhoofd zetten. De juiste maat geeft de helm de juiste pasvorm en biedt de optimale bescherming.

De acceptatie van het helmgebruik in verschillende sporten

De perceptie van helmen in het verleden

Vroeger werden sporters die een helm droegen vaak uitgelachen en gezien als angsthaas of suffertje. Het gebruik van een helm was niet modieus en werd gezien als lelijk of belachelijk. Dit heeft bijgedragen aan de lage acceptatie van het helmgebruik in verschillende sporten.

De toegenomen acceptatie van helmen

Inmiddels is de perceptie van helmen veranderd en zien we dat vrijwel iedere mountainbiker, racefietser en wintersporter een helm draagt. Dit komt doordat het belang van hoofdbescherming steeds meer wordt erkend en het risicobewustzijn onder sporters is toegenomen. Daarnaast hebben moderne helmen een lichtgewicht en modieus design, waardoor het dragen ervan minder belachelijk wordt gevonden.

De cruciale factor van veiligheid

Het belangrijkste argument voor het dragen van een helm is natuurlijk veiligheid. In veel sporten speelt snelheid een grote rol en kan een oncontroleerbare factor zijn. Een helm kan in zo’n situatie het verschil maken tussen een flinke klap op het hoofd en een veilige landing. Het dragen van een helm is daarom verstandig en zelfs professionele sporters dragen tegenwoordig een helm.

Tips voor het dragen van een helm tijdens risicovolle activiteiten

Maak altijd een afweging

Bij het beoefenen van risicovolle activiteiten zoals klimmen, mountainbiken of motorrijden is het dragen van een helm vaak een vereiste. Maak altijd een afweging tussen de risico’s en de veiligheid. Als je twijfelt over de kwaliteit van je helm of de ernst van de activiteit, draag dan altijd een helm.

Maak een inschatting van het risico

Bij sommige activiteiten, zoals klimmen of bergwandelen, is het risico op vallen of ongecontroleerde bewegingen groter dan bij andere activiteiten. Maak altijd een inschatting van het risico en pas je gedrag daarop aan. Bijvoorbeeld door een andere route te kiezen of extra voorzichtig te zijn bij hoge of grote stappen.

Draag altijd een helm tijdens het rijden

Of je nu recreatief rijdt of deelneemt aan wedstrijden of trainingsritten, draag altijd een helm tijdens het rijden. Zelfs ervaren rijders kunnen ernstig hoofdletsel oplopen bij een val. De kans op steenslag tijdens het rijden is ook groot, dus een helm dragen is altijd veiliger.

Let op de kwaliteit van de helm

Er zijn veel twijfelachtige helmen op de markt die niet voldoen aan de veiligheidsnormen. Let daarom altijd op de kwaliteit van de helm en koop deze bij een betrouwbare leverancier. Controleer ook regelmatig of de helm nog in goede staat is en vervang deze indien nodig.

Zorg voor een goede pasvorm

Een helm die niet goed past, biedt geen optimale bescherming. Zorg daarom altijd voor een goede pasvorm en stel de helm af op je hoofd. Let ook op de haakafstanden en draag de helm niet te kort op je hoofd.

Draag altijd een helm, ook alleen

Ook als je alleen op pad gaat, is het dragen van een helm belangrijk. Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan ernstige gevolgen hebben. Draag daarom altijd een helm, ook als je alleen op pad gaat.

Controleer regelmatig op beschadigingen

Een helm kan beschadigd raken tijdens een val of door normaal gebruik. Controleer daarom regelmatig op beschadigingen en vervang de helm indien nodig. Een beschadigde helm biedt namelijk geen optimale bescherming meer.

Neem geen onnodig risico

Het dragen van een helm kan ernstig hoofdletsel voorkomen, maar neem geen onnodig risico. Pas je gedrag aan op de omgeving en de activiteit en wees altijd voorzichtig. Een helm biedt bescherming, maar voorkomen is altijd beter dan genezen.

Luister naar ervaren mensen

Als je twijfelt over het dragen van een helm of de veiligheid van een activiteit, vraag dan advies aan ervaren mensen. Zij hebben vaak meer kennis en ervaring en kunnen je helpen bij het maken van de juiste beslissing. Bijvoorbeeld bij het bepalen van de juiste maat of het kiezen van de juiste helm voor een specifieke activiteit.

Sporten waarbij het gebruik van een helm essentieel is voor de veiligheid

Wegwielrennen en mountainbiken

In de wielersport is het dragen van een helm verplicht. Dit geldt zowel voor professionele als amateurwielrenners. Ook bij mountainbiken is het dragen van een helm van groot belang. Door de vele obstakels en onverwachte situaties is het risico op een valpartij groot. Een helm kan hierbij levens redden.

Snowboarden en skateboarden

Bij het snowboarden en skateboarden is het dragen van een helm steeds meer de norm geworden. Vooral bij het snowboarden, waarbij hoge snelheden worden bereikt en de kans op een valpartij groot is, is het dragen van een helm essentieel. Ook bij skateboarden, waarbij tricks worden uitgevoerd en de kans op een valpartij groot is, wordt het dragen van een helm steeds meer gestimuleerd.

Paardrijden

Bij het paardrijden is het dragen van een helm van groot belang. Een val van een paard kan ernstige gevolgen hebben en een helm kan hierbij levens redden. Het dragen van een helm is dan ook verplicht bij wedstrijden en steeds meer ruiters dragen ook tijdens het trainen een helm.

Hockey, cricket en football

Bij contactsporten zoals hockey, cricket en football is het dragen van een helm verplicht. Dit geldt zowel voor professionele als amateur sporters. Een helm beschermt hierbij niet alleen het hoofd, maar ook het gezicht.

Bobsleeën en racesport

Bij bobsleeën en racesporten is het dragen van een helm van groot belang. Door de hoge snelheden en de vele risico’s is het dragen van een helm verplicht gesteld. Een helm kan hierbij levens redden.

IJshockey, wintersporten, skiën en schaatsen

Bij ijshockey, wintersporten, skiën en schaatsen is het dragen van een helm steeds meer de norm geworden. Door de hoge snelheden en de vele obstakels is het risico op een valpartij groot. Een helm kan hierbij levens redden.

Denk er daarbij aan dat het dragen van een helm in sommige sporten niet verplicht is, maar wel sterk wordt aangeraden. Het aantal sporters dat een helm draagt, neemt echter steeds meer toe. Zo worden levens gered en kunnen sporters veilig hun sport beoefenen.

6 tips voor het gebruik en onderhoud van je helm

Tip 1: Koop een goede helm die goed past

Een helm is bedoeld om je hoofd te beschermen bij een flinke klap. Daarom is het belangrijk om een helm te kopen die goed past en van goede kwaliteit is. Let erop dat de helm niet te groot of te klein is en dat het vizier goed werkt. Koop bij voorkeur een helm van schokabsorberende kunststof, omdat deze beter werkt bij een klap en daardoor minder snel breekt. Een oude helm gaat niet eeuwig mee, dus vervang deze op tijd.

Tip 2: Controleer regelmatig op signalen van slijtage

Controleer je helm regelmatig op haarscheurtjes, ingedeukte plekken of ontbrekende kussentjes. Maak de helm schoon met een vochtige doek om te voorkomen dat deze kapot gaat. Controleer ook of de helm nog heel is en of alle bevestigingen nog goed werken.

Tip 3: Gebruik je helm op de juiste manier

Zorg ervoor dat je helm goed op je hoofd zit en niet verschuift tijdens het sporten. De helm moet voldoende ruimte hebben om je hoofd heen, maar mag niet te los zitten. Een lichte helm is prettiger om te dragen dan een zware helm, maar biedt wel minder bescherming. Zorg ervoor dat het binnenwerk goed vast zit en stel de helm af met behulp van de draaiknop.

Tip 4: Maak gebruik van extra attributen

Sommige helmen hebben extra attributen, zoals een vizier of een lampje. Deze attributen kunnen het gebruik van je helm nog veiliger maken. Let er wel op dat deze attributen goed bevestigd zijn en niet kunnen openschieten tijdens het sporten.

Tip 5: Neem altijd de gebruikstips en kooptips in acht

Lees de bijsluiter van je helm goed door en neem de gebruikstips en kooptips in acht. Ongeacht het merk of de prijs van je helm is het belangrijk om deze op de juiste manier te gebruiken en te onderhouden. Als je twijfelt over de maat of het model van je helm, ga dan naar een speciaalzaak met een uitgebreid assortiment en deskundige medewerkers. Let erop dat de helm voldoet aan de norm voor de sport die je beoefent en dat deze uitvoerig getest is voor optimale bescherming.

Conclusie

Helmen zijn essentieel voor je veiligheid en ze kúnnen je leven redden, zoals je hebt gelezen.

Ze zijn dus zeker belangrijk en zelfs als je niet altijd gevaarlijke dingen doet, denk er dan aan om toch een helm te dragen wanneer je sport.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.