Ontdek de American Football Conference: Teams, Competitieverloop en Meer

door Joost Nusselder | Geupdate op:  19 februari 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

De American Football Conference (AFC) is één van de twee conferenties van de National Football League (NFL). De conferentie is ontstaan in 1970, nadat de National Football League (NFL) en de American Football League (AFL) samengevoegd werden in de NFL. De kampioen van de AFC speelt de Super Bowl tegen de winnaar van de National Football Conference (NFC).

In dit artikel leg ik je uit wat de AFC is, hoe het ontstaan is en hoe de competitie eruit ziet.

Wat is de American Football Conference

De American Football Conference (AFC): Alles wat je moet weten

De American Football Conference (AFC) is een van de twee conferenties van de National Football League (NFL). De AFC is ontstaan in 1970, nadat de NFL en de American Football League (AFL) samengevoegd werden. De kampioen van de AFC speelt de Super Bowl tegen de winnaar van de National Football Conference (NFC).

Teams

In de AFC spelen zestien teams, verdeeld over vier divisies:

 • AFC East: Buffalo Bills, Miami Dolphins, New England Patriots, New York Jets
 • AFC North: Baltimore Ravens, Cincinnati Bengals, Cleveland Browns, Pittsburgh Steelers
 • AFC South: Houston Texans, Indianapolis Colts, Jacksonville Jaguars, Tennessee Titans
 • AFC West: Denver Broncos, Kansas City Chiefs, Las Vegas Raiders, Los Angeles Chargers

Competitieverloop

Het seizoen in de NFL is onderverdeeld in het reguliere seizoen en de play-offs. In het reguliere seizoen spelen de ploegen zestien wedstrijden. Voor de AFC worden de wedstrijden als volgt bepaald:

 • 6 wedstrijden tegen de andere teams uit de divisie (twee wedstrijden tegen elk team).
 • 4 wedstrijden tegen de teams uit een andere divisie van de AFC.
 • 2 wedstrijden tegen de teams uit de andere twee divisies van de AFC, die vorig seizoen op dezelfde positie zijn geëindigd.
 • 4 wedstrijden tegen de teams uit een divisie van de NFC.

In de play-offs plaatsen zes ploegen uit de AFC zich voor de play-offs. Dit zijn de vier divisie-winnaars, aangevuld met de twee beste niet-winnaars (de wild cards). De winnaar van de AFC Championship Game plaatst zich voor de Super Bowl en ontvangt (sinds 1984) de Lamar Hunt Trophy, genoemd naar Lamar Hunt, de oprichter van de AFL. De New England Patriots zijn recordhouder met elf AFC-titels.

AFC: De Teams

De American Football Conference (AFC) is een competitie met zestien teams, verdeeld over vier divisies. Laten we eens kijken naar de teams die erin spelen!

AFC East

De AFC East is een divisie die bestaat uit de Buffalo Bills, Miami Dolphins, New England Patriots en New York Jets. Deze teams zijn gevestigd in het oosten van de Verenigde Staten.

AFC North

De AFC North bestaat uit de Baltimore Ravens, Cincinnati Bengals, Cleveland Browns en Pittsburgh Steelers. Deze teams zijn gevestigd in het noorden van de Verenigde Staten.

AFC South

De AFC South bestaat uit de Houston Texans, Indianapolis Colts, Jacksonville Jaguars en Tennessee Titans. Deze teams zijn gevestigd in het zuiden van de Verenigde Staten.

AFC West

De AFC West bestaat uit de Denver Broncos, Kansas City Chiefs, Las Vegas Raiders en Los Angeles Chargers. Deze teams zijn gevestigd in het westen van de Verenigde Staten.

Als je van American Football houdt, is de AFC de perfecte plek om je favoriete teams te volgen!

Hoe de NFL-competitie werkt

Het reguliere seizoen

De NFL is verdeeld in twee conferences, de AFC en de NFC. In beide conferences heeft het reguliere seizoen een vergelijkbare structuur. Elke ploeg speelt zestien wedstrijden:

 • 6 wedstrijden tegen de andere teams uit de divisie (twee wedstrijden tegen elk team).
 • 4 wedstrijden tegen teams uit een andere divisie van de AFC.
 • 2 wedstrijden tegen teams uit de andere twee divisies van de AFC, die vorig seizoen op dezelfde positie zijn geëindigd.
 • 4 wedstrijden tegen teams uit een divisie van de NFC.

Er is een rotatiesysteem waardoor elk team elk seizoen een AFC-team uit een andere divisie minstens eens in de drie jaar en een NFC-team minstens eens in de vier jaar treft.

Play-offs

De zes beste teams uit de AFC plaatsen zich voor de play-offs. Dit zijn de vier divisie-winnaars, aangevuld met de twee beste niet-winnaars (de wild cards). In de eerste ronde, de Wild Card Playoffs, spelen de twee wild cards thuis tegen de andere twee divisie-winnaars. De winnaars plaatsen zich voor de Divisional Playoffs, waarin ze een uitduel spelen tegen de beste divisie-winnaars. De ploegen die de Divisional Playoffs winnen, plaatsen zich voor de AFC Championship Game, waarin het hoogste overgebleven reekshoofd thuisvoordeel heeft. De winnaar van deze wedstrijd kwalificeert zich vervolgens voor de Super Bowl, waar ze het opnemen tegen de kampioen van de NFC.

Een Korte Geschiedenis van de NFL, AFC en NFC

De NFL

De NFL bestaat al sinds 1920, maar het duurde nog een hele tijd voordat de AFC en NFC werden gecreëerd.

De AFC en NFC

De AFC en NFC werden beide in 1970 gecreëerd tijdens de fusie van twee voetbalcompetities, de American Football League en de National Football League. De twee competities waren directe concurrenten gedurende een decennium totdat de fusie plaatsvond, waardoor een geïntegreerde National Football League ontstond, verdeeld in twee conferenties.

De Dominante Conferentie

Na de fusie was de AFC de dominante conferentie wat betreft Super Bowl-overwinningen gedurende de jaren ’70. De NFC won een lange reeks opeenvolgende Super Bowls door de jaren ’80 en midden jaren ’90 (13 overwinningen op rij). In de afgelopen decennia zijn de twee conferenties meer in evenwicht. Er zijn af en toe verschuivingen en herbalanceringen van de divisies en conferenties geweest om nieuwe teams te accommoderen.

De Geografie van de NFC en AFC

De NFC en AFC vertegenwoordigen geen officieel tegenovergestelde gebieden, en elke liga heeft dezelfde regionale divisies van Oost, West, Noord en Zuid. Maar een kaart van teamverdeling laat een concentratie van AFC-teams zien in het noordoosten van het land, van Massachusetts tot Indiana, en NFC-teams die zich rond de Grote Meren en in het zuiden groeperen.

De AFC in het Noordoosten

De AFC heeft een aantal teams die zich in het noordoosten van het land bevinden, waaronder de New England Patriots, Buffalo Bills, New York Jets, en Indianapolis Colts. Deze teams zijn allemaal in dezelfde regio geclusterd, wat betekent dat ze elkaar vaak tegenkomen in de competitie.

De NFC in het Middenwesten en Zuiden

De NFC heeft een aantal teams die zich in het middenwesten en zuiden van het land bevinden, waaronder de Chicago Bears, Green Bay Packers, Atlanta Falcons, en Dallas Cowboys. Deze teams zijn allemaal in dezelfde regio geclusterd, wat betekent dat ze elkaar vaak tegenkomen in de competitie.

De Geografie van de NFL

De NFL is een landelijke competitie, en de teams zijn verspreid over het hele land. De AFC en NFC zijn beide landelijk verspreid, met teams die zich in het noordoosten, middenwesten en zuiden bevinden. Deze verspreiding zorgt ervoor dat de competitie een interessante mix van teams heeft, wat leidt tot interessante wedstrijden tussen teams uit verschillende regio’s.

Wat is het verschil tussen de AFC en NFC?

De Geschiedenis

De NFL heeft haar teams verdeeld in twee conferenties, de AFC en NFC. Deze twee namen zijn een bijproduct van de AFL-NFL-fusie in 1970. De voormalige rivaliserende competities sloten zich aan om één competitie te maken. De 13 overgebleven NFL-teams vormden de NFC, terwijl de AFL-teams samen met de Baltimore Colts, Cleveland Browns en Pittsburgh Steelers de AFC vormden.

De Teams

De NFC-teams hebben een veel rijkere geschiedenis dan hun AFC-tegenhangers, aangezien de NFL decennia vóór de AFL werd opgericht. De zes oudste franchises (Arizona Cardinals, Chicago Bears, Green Bay Packers, New York Giants, Detroit Lions, Washington Football Team) zitten in de NFC en het gemiddelde oprichtingsjaar voor NFC-teams is 1948. De AFC is de thuisbasis van 13 van de 20 nieuwste teams, waar de gemiddelde franchise in 1965 werd opgericht.

De Wedstrijden

AFC- en NFC-teams spelen elkaar zelden buiten het voorseizoen, Pro Bowl en Super Bowl. Teams spelen slechts vier interconferentiewedstrijden per seizoen, wat betekent dat een NFC-team slechts eens in de vier jaar tegen een bepaalde AFC-tegenstander speelt in het reguliere seizoen en ze slechts eens in de acht jaar organiseert.

De Trofeeën

Sinds 1984 ontvangen NFC-kampioenen de George Halas Trophy, terwijl AFC-kampioenen de Lamar Hunt Trophy winnen. Maar uiteindelijk is het de Lombardi Trophy die telt.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.