Waar moeten scheidsrechters op letten bij het kopen van voetbalschoenen?

Als scheidsrechter heb je absoluut goede voetbalschoenen nodig, maar die moeten gedeeltelijk aan andere eisen voldoen dan aan de schoenen van een voetballer. Als scheidsrechter moet je immers wel de hele wedstrijd rennen, maar zul je geen balcontact hebben.

Hoe kies je het juiste paar scheidsrechtersschoenen? Op welke dingen moet je letten? Dit gaat over voetbalschoenen kopen.

De eerste stap: het veldtype

Verschillende ondergronden van voetbalvelden vragen ook om verschillende soorten voetbalschoenen.

Er zijn diverse type ondergronden en de meeste voetbalschoenen worden aangeduid met één van de volgende afkortingen:

  • Kunstgras (AG: artificial ground)
  • Stevige velden (FG: firm ground)
  • Harde grond (HG: hard ground)
  • Zachte velden (SG: soft ground)
  • Harde velden (TF: turf/astroturf)
  • Multi ondergrond (MG: multi ground)
  • Indoor velden (IC: indoor courts/IN: indoor)

Steeds vaker worden wedstrijden op kunstgras gespeeld. Kunstgras heeft veel minder onderhoud nodig en heeft het hele jaar door een goed oppervlak. Een voetbalschoen die geschikt is voor kunstgras wordt vaak aangeduid met “AG”. Kenmerkend voor dit type schoen is dat de duurzaamheid is vergroot en de druk over de voet wordt verdeeld. De schoenen hebben vaak meerdere en kleinere noppen.

“FG” wordt gebruikt voor schoenen die geschikt zijn voor grasvelden met een harde/gewone bodem. De voetbalschoenen die hiervoor geschikt zijn hebben noppen die kleiner en korter zijn dan de noppen op schoenen die geschikt zijn voor natuurvelden met een zachte of natte bodem (“SG”). De natte, zachte velden vragen om langere noppen die wat verder uit elkaar staan om grip te verbeteren.

Schoenen die worden aangeduid met “TF” zijn geschikt voor kunstgras en harde velden. Dit zijn vaak velden waar gravel o.i.d. op ligt. Schoenen met hoge noppen geven op dit soort harde velden juist geen extra houvast. De schoenen hebben vaak kleine noppen om uitglijden te voorkomen én om het veld in een betere conditie te houden.

“MG” schoenen zijn geschikt voor meerdere ondergronden, maar beslist niet op natte velden omdat er een grote kans bestaat dat je met de kleine noppen onder de schoenen niet genoeg grip hebt op het gladde gras.

Weer andere schoenen hebben de aanduiding “IC”. Deze schoenen zijn voor voetbal in de zaal en zijn helemaal glad aan de onderkant. Ze geven voldoende demping en de zolen zijn zo ontworpen dat ze geen strepen achterlaten op het veld.

Photo by Hal Gatewood

De tweede stap: materiaal

Nadat je hebt bekeken op welk type ondergrond je vaak moet spelen/fluiten, is het belangrijk een keuze te maken in het type materiaal van de schoen. Je kunt kiezen tussen een schoen van leer of van kunststof.

Leren schoenen vormen zich beter naar je voeten, gaan vaak langer mee en ademen beter. Ze moeten wel goed schoongehouden worden. Je bent hier dus wel wat tijd aan kwijt. Ook houden ze meer vocht vast.

Synthetische schoenen kunnen beter tegen alle weersomstandigheden, van sterke zon tot zware buien. Tevens hebben ze minder onderhoud nodig dan leren schoenen. Ze ademen wel minder goed, waardoor ze vieze geuren af kunnen geven.

De derde stap: comfort

Belangrijk is dat een scheidsrechtersschoen comfortabel zit en helpt bij het afleggen van grote afstanden.
Voetbalschoenen zijn ontworpen met focus om verschillende gebieden van de voet te ondersteunen. Bedenk goed wat jij belangrijk vindt, waarbij jouw schoenen jou moeten ondersteunen, zodat je echt comfortabel over het veld rent.

Voetbalschoenen worden bijvoorbeeld ontworpen om te focussen op controle en te helpen bij het maken van precieze passes. Dit heb je als scheidsrechter niet nodig. Waar je als scheidsrechter baat bij hebt, is een lichtgewicht schoen waarmee je makkelijker snelheid kunt maken. Een zware schoen zorgt voor te veel vertraging, wat niet helpt bij het rennen. Een lichtgewicht schoen biedt een scheidsrechter het meeste comfort.

De vierde stap: ondersteuning

Belangrijk is dat de schoenen je goed ondersteunen tijdens de wedstrijd. Een stevige zool is belangrijk, maar ook de rest van je schoen moet goede steun geven. Een goede hielkap bijvoorbeeld helpt om de voet op zijn plaats te houden en de achillespees goed te ondersteunen.

Ook een schokabsorberende demping is noodzakelijk. Bij onvoldoende ondersteuning krijg je al snel last van je voeten. En als je te lang door blijft rennen met schoenen met slechte ondersteuning, kun je ook last krijgen van je rug. Dit staat een lange scheidsrechterscarrière in de weg!

Conclusie

Bij het uitkiezen van scheidsrechtersschoenen moet je letten op het veldtype, het materiaal van de schoenen, het comfort en de ondersteuning. Ben je op verschillende ondergronden actief, dan is het wellicht een betere keuze om verschillende paren voetbalschoenen aan te schaffen. Neem in ieder geval de tijd om goed na te lezen welke schoen(en) voor jou het meest geschikt is/zijn. We hopen dat deze blog je heeft kunnen helpen om de juiste keuze te maken om de geschikte voetbalschoenen te kopen!

Lees ook: de beste scheenbeschermers voor voetbal