Racket handvat: Wat is het en waaraan moet het voldoen?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  4 oktober 2022

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Het handvat van een racket is deel van het racket waar je in je hand vasthoudt. Een overgrip is een laag die over de grip van het racket wordt geplaatst.

Een overgrip zorgt ervoor dat je handen niet uitdrogen en voorkomt dat je grip verslapt.

In dit artikel vertellen we je alles over de verschillende onderdelen van een tennisracket en waar je op moet letten bij aanschaf.

Wat is een racket handvat

Wat is de juiste gripmaat voor je tennisracket?

Als je klaar bent om je tennisracket te kopen, is het belangrijk om de juiste gripmaat te kiezen. Maar wat is de gripmaat precies?

Gripmaat: wat is het?

De gripmaat is de omtrek of dikte van het handvat van je racket. Kies je de juiste gripmaat, dan zal je racket comfortabel in je hand liggen. Kies je een te kleine of te grote gripmaat, dan zul je merken dat je harder gaat knijpen in het handvat van je racket. Dit levert een gespannen slag op, waardoor je arm sneller vermoeid raakt.

Hoe kies je de juiste gripmaat?

Het kiezen van de juiste gripmaat is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Als je eenmaal een racket hebt gekocht, kun je de gripmaat aanpassen door een gripverhoger of -verlager te gebruiken.

Waarom is de juiste gripmaat belangrijk?

De juiste gripmaat is belangrijk omdat het je comfort en controle geeft over je racket. Als je een te kleine of te grote gripmaat hebt, zal je racket niet goed in je hand liggen en zal je slag minder krachtig zijn. Bovendien zal je arm sneller vermoeid raken.

Conclusie

Kies de juiste gripmaat voor je tennisracket en je zult merken dat je meer controle en kracht hebt bij je slagen. Kies je de verkeerde gripmaat, dan zal je racket oncomfortabel in je hand liggen en zal je arm sneller vermoeid raken. Kortom, de juiste gripmaat is essentieel om het meeste uit je tennisracket te halen!

Grips, wat is dat?

Grips, of gripmaat, is de omtrek of dikte van het handvat van je tennisracket. Deze kan worden uitgedrukt in inches of millimeters (mm). In Europa gebruiken we de gripmaten 0 t/m 5, terwijl de Amerikanen de gripmaten 4 inch t/m 4 5/8 inch gebruiken.

Grips in Europa

In Europa gebruiken we de volgende gripmaten:

 • 0: 41 mm
 • 1: 42 mm
 • 2: 43 mm
 • 3: 44 mm
 • 4: 45 mm
 • 5: 46 mm

Grips in de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten gebruiken ze de volgende gripmaten:

 • 4 inch: 101,6 mm
 • 4 1/8 inch: 104,8 mm
 • 4 1/4 inch: 108 mm
 • 4 3/8 inch: 111,2 mm
 • 4 1/2 inch: 114,3 mm
 • 4 5/8 inch: 117,5 mm

Hoe bepaal je de ideale gripmaat van je tennisracket?

Wat is de gripmaat?

De gripmaat is de omtrek van je tennisracket, gemeten vanaf de top van je ringvinger tot de tweede handlijn. Deze maat is belangrijk om je comfort en prestaties te verbeteren.

Hoe bepaal je de gripmaat?

De meest nauwkeurige manier om je gripmaat te bepalen is door meten. Meet de afstand tussen de top van je ringvinger (van je slaghand) en de tweede handlijn, welke je terugvindt in ongeveer het midden van je hand. Onthoud het aantal millimeter, want dat is wat je nodig hebt om de juiste gripmaat te vinden.

Gripmaat overzicht

Hier is een overzicht van de verschillende gripmaten en de bijbehorende omtrek in millimeter en inches:

 • Gripmaat L0: 100-102 mm, 4 inches
 • Gripmaat L1: 103-105 mm, 4 1/8 inches
 • Gripmaat L2: 106-108 mm, 4 2/8 (of 4 1/4) inches
 • Gripmaat L3: 109-111 mm, 4 3/8 inches
 • Gripmaat L4: 112-114 mm, 4 4/8 (of 4 1/2) inches
 • Gripmaat L5: 115-117 mm, 4 5/8 inches

Nu je weet hoe je de ideale gripmaat van je tennisracket bepaalt, kun je op zoek gaan naar het perfecte racket voor jouw spel!

Wat is een basis grip?

Het handvat van je racket

Een basisgrip is het handvat van je racket, dat je helpt om meer grip en demping te krijgen. Het is een soort wikkeling om het frame van je racket. Na veelvoudig gebruik kan de grip slijten, waardoor je minder grip hebt en het racket minder goed in je hand ligt.

Vervangen van je grip

Het is belangrijk om je grip met grote regelmaat te vervangen. Zo voorkom je dat je last krijgt van een vermoeide arm en kun je comfortabeler tennissen.

Hoe doe je dat?

Het vervangen van je grip is een simpele klus. Je hebt alleen wat tape nodig en een nieuwe grip. Als eerste verwijder je de oude grip en de tape. Vervolgens wikkel je de nieuwe grip om het frame van je racket en bevestig je deze met tape. En klaar ben je!

Wat is een Overgrip?

Als je regelmatig je racket vervangt, is een overgrip een must. Maar wat is een overgrip precies? Een overgrip is een dunne laag die je over je basisgrip wikkelt. Het is een goedkopere optie dan het vervangen van je basisgrip.

Waarom zou je een Overgrip gebruiken?

Een overgrip biedt veel voordelen. Je kunt je grip vervangen zonder je basisgrip te vervangen. Je kunt de grip aanpassen aan je stijl van spelen. Je kunt ook een kleur kiezen die bij je outfit past.

Welke Overgrip is het beste?

Als je op zoek bent naar een goede overgrip, kun je het beste kiezen voor Pacific Overgrip. Deze overgrip is verkrijgbaar in verschillende kleuren, dus je kunt kiezen wat bij je past. De overgrip is ook gemaakt van hoogwaardige materialen, dus je kunt erop vertrouwen dat je grip stevig en comfortabel zal zijn.

Waarom goedkoop niet altijd beter is als het gaat om grips

Kwaliteit boven kwantiteit

Als je op zoek bent naar een grip, dan is het verstandig om niet voor het goedkoopste product te gaan. Hoewel het verleidelijk is om te besparen, kan dit op de lange termijn duurder uitpakken. Goedkope grips slijten namelijk sneller, waardoor je regelmatig een nieuwe moet aanschaffen. Kwaliteit is dus belangrijker dan kwantiteit.

Koop een grip die bij je past

Als je op zoek bent naar een grip, dan is het belangrijk om een te kiezen die bij je past. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten grips van verschillende merken. Kies een grip die past bij je stijl en je budget.

De kosten op de lange termijn

Het kopen van een goedkope grip kan op de lange termijn duurder uitpakken. Als je regelmatig een nieuwe grip moet aanschaffen, dan kost je dat meer geld dan wanneer je een kwalitatief goede grip had gekocht. Dus als je op zoek bent naar een grip, dan is het verstandig om te investeren in kwaliteit.

Conclusie

Het handvat van een racket is een belangrijk onderdeel als je gaat tennissen. De juiste gripmaat zorgt ervoor dat je comfortabel speelt, zonder dat je te hard knijpt in het handvat. De gripmaat wordt uitgedrukt in inches of millimeters (mm) en is afhankelijk van de lengte tussen de top van de ringvinger en de tweede handlijn. In Europa gebruiken we de gripmaten 0 t/m 5, terwijl de Amerikanen de gripmaten 4 inch t/m 4 5/8 inch gebruiken.

Om je racket optimaal te gebruiken is het belangrijk om de basisgrip regelmatig te vervangen. Een overgrip is hiervoor ideaal, omdat deze goedkoper is en een stuk langer meegaat. Kies echter niet voor het goedkoopste product, want dit slijt sneller en is uiteindelijk duurder.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.