Bokszak slaan zonder handschoenen: is het veilig?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  24 juni 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Het is een van de meest controversiële vragen in de bokswereld: kan je een bokszak slaan zonder bokshandschoenen? Het antwoord is simpel: het is niet aan te raden. Daarom zal ik je in dit artikel uitleggen waar je op moet letten en waarom je beter niet kunt proberen een bokszak te slaan zonder bokshandschoenen.

bokszak slaan zonder handschoenen

Is het mogelijk om zonder bokshandschoenen een bokszak te slaan?

Als je een bokszak wilt slaan, is het essentieel om de juiste uitrusting te gebruiken. Dit betekent dat je geschikte handschoenen moet dragen om je handen te beschermen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om zonder handschoenen te slaan, is dit niet verstandig. Zonder de juiste bescherming kunnen je handen ernstige schade oplopen. Bovendien helpt het dragen van handschoenen je om de juiste techniek te leren en je schouders en schouderspieren te stabiliseren.

De verschillende soorten handschoenen en waar je op moet letten

Er zijn verschillende soorten handschoenen beschikbaar, waaronder zakhandschoenen en gewone bokshandschoenen. Zakhandschoenen zijn specifiek bedoeld voor het slaan van een bokszak en hebben minder vulling dan gewone bokshandschoenen. Ze zijn gemaakt van stugger en dikker materiaal en bieden voldoende ondersteuning en bescherming voor je handen. Gewone bokshandschoenen zijn meer geschikt voor sparren en bieden meer bescherming, maar zijn niet ideaal voor het slaan van een bokszak.

Bij het kiezen van handschoenen is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

 • De juiste maat: zorg ervoor dat de handschoenen goed passen en niet te strak of te los zitten.
 • Het materiaal: kies voor handschoenen van hoge kwaliteit die duurzaam en comfortabel zijn.
 • De vulling: zorg ervoor dat er voldoende vulling in de handschoenen zit om je handen te beschermen.

De gevolgen van het slaan van een bokszak zonder handschoenen

Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal wel eens de drang gevoeld om een bokszak een flinke stoot te geven. Maar wat gebeurt er als je dit doet zonder bokshandschoenen? Het kan behoorlijk vervelend zijn en zelfs leiden tot blessures. Bokshandschoenen zijn speciaal ontworpen om je handen te beschermen en de krachten die vrijkomen bij het slaan van een bokszak te verdelen. Met blote handen loop je het risico om je handen kapot te slaan en dat wil je natuurlijk voorkomen.

De impact van snelheid en kracht

Wanneer je een bokszak hard slaat met je blote handen, komen er enorme krachten vrij. Deze krachten worden normaal gesproken opgevangen door de vulling van de bokshandschoenen. Zonder die bescherming kan het slaan van een bokszak leiden tot pijnlijke kneuzingen, verstuikingen en zelfs botbreuken. Bovendien kan de snelheid waarmee je slaat invloed hebben op de impact. Hoe sneller je slaat, hoe groter de kans op blessures.

Oefeningen zonder handschoenen: een slecht idee

Het lijkt misschien een goed idee om zonder handschoenen te trainen om je snelheid en kracht te verbeteren, maar dit is zeker niet aan te raden. Zonder de juiste bescherming loop je een groot risico op blessures, wat je trainingsprogressie alleen maar vertraagt. Bovendien zijn er tal van oefeningen die je kunt doen met bokshandschoenen om je snelheid en kracht te verbeteren, zonder je handen in gevaar te brengen.

Waarom sparren zonder handschoenen geen optie is

Sparren is een essentieel onderdeel van bokstraining, maar het is absoluut noodzakelijk om dit met de juiste uitrusting te doen. Zonder bokshandschoenen loop je niet alleen het risico om jezelf te verwonden, maar ook je trainingspartner. Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat zakhandschoenen, hoewel ze geschikt zijn voor het slaan van een bokszak, niet bedoeld zijn om mee te sparren. Ze bieden simpelweg niet genoeg bescherming voor jou en je partner.

De keuze tussen zakhandschoenen en blote handen op de bokszak

Slaan op een bokszak zonder handschoenen kan gevaarlijk zijn voor je handen. Zakhandschoenen zijn specifiek ontworpen om je handen te beschermen tijdens het trainen op de bokszak. Ze zijn gemaakt van stugger en dikker materiaal, waardoor ze beter geschikt zijn voor dit doel dan gewone bokshandschoenen. Bovendien bieden ze meer stabiliteit en veiligheid, wat vooral belangrijk is voor beginners.

Techniek en snelheid verbeteren met blote handen

Er zijn ervaren boksers die ervoor kiezen om zonder handschoenen op de bokszak te slaan. Dit doen ze om hun techniek en snelheid te verbeteren. Het slaan met blote handen voelt anders en kan helpen om sneller te leren reageren. Echter, het risico op blessures is groter en het wordt niet aanbevolen voor beginners.

Voordelen van zakhandschoenen

Het gebruik van zakhandschoenen heeft verschillende voordelen:

 • Bescherming van je handen tegen blessures
 • Betere stabiliteit en ondersteuning
 • Geschikt voor zowel beginners als gevorderden
 • Langere trainingstijd zonder pijn of ongemak

Waarom sommige mensen kiezen voor blote handen

Ondanks de voordelen van zakhandschoenen, zijn er mensen die ervoor kiezen om zonder handschoenen te trainen. Dit kan zijn omdat ze:

 • Denken dat het hun techniek en snelheid verbetert
 • Geen geschikte zakhandschoenen hebben of willen kopen
 • Het gevoel van direct contact met de bokszak prefereren

De beste keuze voor jou

De keuze tussen zakhandschoenen en blote handen hangt af van je eigen voorkeur en ervaring. Als beginner is het verstandig om zakhandschoenen te gebruiken voor extra bescherming en stabiliteit. Gevorderde boksers kunnen experimenteren met blote handen, maar moeten zich bewust zijn van de risico’s en hun techniek goed in de gaten houden.

Tips voor het kiezen van de juiste zakhandschoenen

Als je besluit om zakhandschoenen te kopen, zijn hier enkele tips om de beste keuze te maken:

 • Kies voor handschoenen van goede kwaliteit en met voldoende bescherming
 • Let op de pasvorm: de handschoenen moeten goed aansluiten, maar niet te strak zitten
 • Probeer verschillende merken en modellen om te zien welke het beste bij jou passen
 • Vraag advies aan ervaren boksers of trainers in je sportschool

In conclusie, het gebruik van zakhandschoenen is een veiligere en verstandigere keuze voor de meeste mensen, vooral beginners. Echter, ervaren boksers kunnen experimenteren met blote handen om hun techniek en snelheid te verbeteren, mits ze zich bewust zijn van de risico’s en hun techniek goed in de gaten houden.

Waarom bokszakhandschoenen onmisbaar zijn

Het dragen van bokszakhandschoenen helpt je om je techniek te verbeteren. Ze bieden de juiste ondersteuning en vorm, waardoor je beter leert slaan en stoten. Bovendien zorgen ze ervoor dat je handen niet te snel vermoeid raken, waardoor je langer kunt trainen en je techniek verder kunt ontwikkelen.

Kwaliteit en materiaal

Bokszakhandschoenen zijn gemaakt van hoogwaardige materialen, zoals leer of synthetisch leer. Dit zorgt voor een lange levensduur en een goede bescherming van je handen. Er zijn verschillende merken en kwaliteiten beschikbaar, waaronder enkele bekende namen zoals Everlast en Adidas. Het is belangrijk om te investeren in goede handschoenen, want goedkoop is vaak duurkoop.

De juiste maat en pasvorm

Het is essentieel om bokszakhandschoenen te kiezen die goed passen en comfortabel zitten. Er zijn verschillende maten en pasvormen beschikbaar, dus het is belangrijk om de tijd te nemen om de juiste maat te vinden. Probeer verschillende handschoenen uit en kies degene die het beste bij jouw handen passen. Hiermee voorkom je onnodige blessures en zorg je voor een fijne trainingservaring.

Persoonlijke voorkeur en stijl

Bokszakhandschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren. Sommige mensen geven de voorkeur aan een bepaalde kleur of merk, terwijl anderen liever kiezen voor een specifieke categorie, zoals zwaardere handschoenen voor extra bescherming. Het is belangrijk om handschoenen te kiezen die passen bij jouw persoonlijke voorkeur en trainingsstijl.

De juiste handschoenen kiezen voor jouw zaktraining

Als je regelmatig een bokszak slaat, weet je vast al hoe belangrijk het is om goede bokshandschoenen te dragen. Niet alleen voorkom je hiermee pijnlijke handen en polsen, maar je verkleint ook de kans op blessures. Bovendien zorgen speciale bokshandschoenen voor een betere techniek en meer kracht in je stoten.

Soorten bokshandschoenen voor zaktraining

Er zijn verschillende soorten bokshandschoenen beschikbaar, afhankelijk van je trainingsdoelen en persoonlijke voorkeur. Hier zijn enkele opties om te overwegen:

Training bokshandschoenen:
Deze allround handschoenen zijn geschikt voor zowel zaktraining als sparren. Ze bieden voldoende bescherming en zijn meestal wat zwaarder, waardoor je armspieren extra worden getraind.

Zakhandschoenen:
Deze handschoenen zijn speciaal ontworpen voor zaktraining. Ze zijn lichter en hebben vaak een open duim, waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt. Ze bieden echter minder bescherming dan training bokshandschoenen, dus het is belangrijk om je stoten goed te doseren.

Wedstrijdhandschoenen:
Deze handschoenen zijn bedoeld voor wedstrijden en zijn meestal lichter en compacter dan training bokshandschoenen. Ze zijn niet ideaal voor zaktraining, omdat ze minder bescherming bieden.

Waar je op moet letten bij het kiezen van bokshandschoenen

Om de juiste bokshandschoenen voor jouw zaktraining te vinden, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:

Maat en gewicht:
Bokshandschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en gewichten. Het gewicht wordt meestal aangegeven in ounces (oz). Over het algemeen geldt: hoe zwaarder de handschoen, hoe meer bescherming hij biedt. Kies een gewicht dat past bij jouw lichaamsbouw en trainingsdoelen.

Materiaal:
Bokshandschoenen zijn meestal gemaakt van leer of synthetisch materiaal. Leren handschoenen zijn duurzamer en ademen beter, maar zijn ook duurder. Synthetische handschoenen zijn goedkoper en makkelijker te onderhouden, maar kunnen minder comfortabel zijn.

Sluiting:
Bokshandschoenen hebben meestal een klittenbandsluiting of veters. Klittenband is makkelijker en sneller aan te trekken, terwijl veters voor een strakkere en meer persoonlijke pasvorm zorgen.

Extra bescherming:
Sommige bokshandschoenen hebben extra padding of een speciale polssteun om blessures te voorkomen. Als je gevoelige handen of polsen hebt, kan dit een goede optie zijn.

Door rekening te houden met deze factoren, kun je de perfecte bokshandschoenen vinden voor jouw zaktraining. Zo haal je het meeste uit je training en voorkom je onnodige blessures. Veel succes en sla ze!

Conclusie

Het is dus zeker mogelijk om een bokszak te slaan zonder bokshandschoenen (hier hebben we trouwens de beste), maar het is zeer onverstandig en je loopt het risico ernstige schade te krijgen aan je handen. Het is dus zeker verstandig om handschoenen te gebruiken, zelfs als je niet gaat sparren.

Als je een bokszak wilt slaan, is het belangrijk om de juiste uitrusting te gebruiken. Zoals handschoenen die speciaal ontworpen zijn voor het slaan van een bokszak.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.