Biljarten | De regels & speelwijze van carambole biljart +tips

door Joost Nusselder | Geupdate op:  5 juli 2020

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Biljart wordt door veel mensen al snel gezien als een gezellig kroegspelletje, het vereist toch echter wel wat inzicht en techniek, al helemaal op topniveau!

Biljartspellen zijn onderverdeeld in 2 soorten: carambole biljart, gespeeld op een pocketloze-tafel waarin het object de speelbal van andere ballen of de tafelrails moet stuiteren, en pocket biljart of Engels biljart, gespeeld op een tafel met pockets waarin het doel is om punten te verdienen door de bal in de pocket te laten vallen nadat je een andere hebt geraakt.

Regels en speelwijze van carambole biljart

In Nederland is met name carambole biljart populair.

Hier zullen we de basisprincipes van carambole biljart bespreken – en de variaties ervan – naast uitrusting en strategie.

Carambole biljart omvat serieuze vaardigheden, vaak met hoeken en trick shots. Als je pool al kent, is carambole de volgende stap!

De regels van carambole biljart

Pak een partner en een biljarttafel. Carambole biljart, in alle variaties, vereist twee personen. Het kan gespeeld worden met een derde, maar standaard carambole is met twee.

Je hebt je standaard biljarttafel nodig – 1,2 m bij 2,4 m, 2,4 m bij 2,7 m en 2,7 m bij 1,5 m (3,0 m) of 6 voet (1,8 m) bij 12 voet (3,7 m) zonder pockets.

Dit zonder pocket-ding is behoorlijk belangrijk. Je zou kunnen spelen op een snooker (pocket biljart) of pooltafel, maar je zult snel merken dat de pockets in de weg zitten en het spel mogelijk kunnen bederven.

De biljarttafel

Hier is alles wat je moet weten (en enkele dingen die je misschien niet weet) als het gaat om de tafel:

 • Die diamanten zijn er om ze te gebruiken! Als je je geometrie kent, kun je ze gebruiken om je schot te richten. We zullen dat behandelen in de volgende sectie (strategie).
 • De rail waarbij de eerste speler breekt, wordt de korte, of kop, rail genoemd. De tegenoverliggende rail wordt de voetrail genoemd en de lange rails worden de zijrails genoemd.
 • Het gebied waarachter je breekt, achter de ‘hoofdreeks’, wordt de ‘kitchen’ genoemd.
 • De profs spelen op verwarmde biljarttafels. Door de hitte rollen de ballen soepeler.
 • Het is groen, zodat je er lange tijd naar kunt kijken. Blijkbaar kunnen mensen groen beter verwerken dan welke andere kleur dan ook. (Er is echter nog een theorie voorde groene kleur: Oorspronkelijk was biljart een veldsport en toen men het binnenshuis ging spelen, eerst op de grond en later op een groene tafel die gras na moest bootsen).

Bepalen wie er begint

Bepaal wie het eerst gaat door “achterblijven”. Dat is waar ieder de bal in de buurt van het baulkkussen plaatst (het korte einde van de tafel waar je vandaan breekt), de bal raakt en ziet welke hem het dichtst bij het Baulk-kussen kan terugbrengen als de bal vertraagt ​​tot stilstand.

De game is nog niet eens begonnen en er is al veel vaardigheid nodig!

Als je de bal van de andere speler raakt, verlies je je kans om te bepalen wie begint. Als je de stoot (lag) wint, wordt algemeen aangenomen dat je kiest om als tweede te gaan. De speler die breekt verspilt meestal zijn beurt door de ballen op te stellen en geen strategisch schot te maken.

Opstellen van de biljart ballen

Zet het spel op. Je hebt elk een keu nodig, om te beginnen. Biljartkeus zijn eigenlijk korter en lichter dan hun tegenhangers bij pool, met een kortere ring (het witte gedeelte aan het einde) en een dikkere kolf.

Dan heb je drie ballen nodig – een witte speelbal (“wit” genoemd), een witte speelbal met een zwarte vlek erop (“vlek”) en een objectbal, meestal rood. Soms wordt een gele bal gebruikt in plaats van die met de stip, voor de duidelijkheid.

De persoon die de lag wint, roept welke bal hij of zij wil (witte bal), de witte of de stip. Het is gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur.

De objectbal (rood) wordt vervolgens op de voetvlek geplaatst. Dat is trouwens het punt van de driehoek bij pool. De speelbal van de tegenstander wordt op de hoofdplaats geplaatst, waar je normaal ook bij pool uitkomt.

De keu van de startspeler wordt vervolgens op de hoofdstring geplaatst (in lijn met de hoofdplek), ten minste 15 cm van de keu van de tegenstander.

Dus als je bal in lijn is met die van je tegenstander, is het natuurlijk heel moeilijk om beide ballen op de tafel te raken. Vandaar dat als je de lag wint, je ervoor kiest om als tweede te gaan.

Bepaal de specifieke variatie

Bepaal de regels volgens welke jij en je partner willen spelen.

Zoals bij elk spel dat eeuwen oud is, zijn er variaties in het spel. Sommige variaties maken het makkelijker, sommigen maken het moeilijker en anderen maken het sneller of langzamer.

Om te beginnen geeft elk type carambole biljart een punt door beide ballen op de tafel te kaatsen. Er kan gekozen worden voor verschillende opties:

 • In biljart met rechte rails geldt, zolang je beide ballen raakt, krijg je een punt. Dit is het gemakkelijkst.
 • Tweebanden: Bij biljart met één kussen moet je één kussen (één zijde van de tafel) raken voordat de tweede bal wordt geraakt.
 • Driebanden: In biljart met drie kussens moet je drie kussens raken voordat de ballen tot stilstand komen.
 • Balkline biljart verwijdert de enige fout in dit spel. Als het je lukt om beide ballen in een hoek te krijgen, kun je ze vermoedelijk keer op keer beide raken en komt de ander nooit meer aan de beurt. Balkline biljart bepaalt dat je geen punten kunt ontvangen van een schot waar de ballen zich in hetzelfde gebied bevinden (vaak is de tafel opgedeeld in 8 secties) van de tafel.

Nadat je hebt bepaald hoe je punten krijgt, beslis je op welk punten aantal je wilt stoppen. In één kussen is dat nummer over het algemeen 8. Maar driebanden zijn zo moeilijk, je zult meer geluk hebben met 2!

Biljart spelen

Speel het spel! Beweeg je arm soepel naar achteren en dan naar voren in een slingerbeweging. De rest van je lichaam moet stil blijven terwijl je door de speelbal stoot, waardoor de keu op natuurlijke wijze tot rust komt.

Daar heb je het – alles wat je moet doen is beide ballen raken om een ​​punt te krijgen.

Hier is GJ billiards noch met een handige tip om je strategie te verbeteren:

Technisch gezien wordt elke beurt een “kanon” genoemd. Maar hier zijn nog enkele bijzonderheden:

 • De speler die als eerste gaat, moet de rode bal raken (het zou toch raar zijn om de andere te kaatsen)
 • Als je een punt scoort, ga je verder met stoten
 • “Slop” spelen (per ongeluk een punt krijgen) wordt over het algemeen als niet toegestaan beschouwd
 • Houd altijd een voet op de vloer
 • Het “springen” van de bal is een fout, net als een bal raken wanneer deze nog in beweging is

Meestal wil je de speelbal recht in het midden raken. Soms wil je de bal naar de ene of de andere kant slaan om een ​​zijspin eraan te geven om de bal naar één kant te laten rollen.

De keu en je houding beheersen

Pak de keu correct vast.

Je schiethand moet de achterkant van de keu op een losse, ontspannen manier vastgrijpen, met je duim als steun en je wijsvinger, middelste en ringvinger die het grijpen.

Je pols moet recht naar beneden wijzen om te voorkomen dat deze zijwaarts beweegt wanneer je je stoot maakt.

Je stoothand moet de keu meestal vasthouden, ongeveer 15 cm achter het balanspunt van de keu. Als je niet al te lang bent, wil je misschien je hand vooruit van dit punt houden; als je lang bent, wil je hem misschien verder naar achteren verplaatsen.

Plaats de vingers van je off-hand rond de punt om een ​​brug te vormen. Dit voorkomt dat de keu zijwaarts beweegt wanneer je stoot.

Er zijn 3 hoofdgrepen: de gesloten, de open en de spoorbrug.

In een gesloten brug wikkel je je wijsvingers rond de keu en gebruik je andere vingers om je hand te stabiliseren. Dit zorgt voor meer controle over de keu, vooral bij een krachtige voorwaartse slag.

Vorm in een open brug een V-groef met je duim en wijsvinger. De keu schuift erdoorheen en je gebruikt je andere vingers om te voorkomen dat de keu zijwaarts beweegt.

De open brug is beter voor zachtere schoten en heeft de voorkeur van spelers die moeite hebben een gesloten brug te maken. Een variatie op de open brug is de verhoogde brug, waarin je je hand opheft om de keu over een obstructieve bal te tillen wanneer je de keu raakt.

Gebruik de railbrug wanneer de speelbal te dicht bij de rail ligt zodat je jouw hand er niet achter kunt laten glijden. Leg je keu over de rail en houd de punt stabiel met je off-hand.

Lijn je lichaam uit met het schot. Breng jezelf in lijn met de speelbal en de bal die je wilt raken. De voet die overeenkomt met je stoothand (rechtervoet als je rechtshandig bent, linkervoet als je linkshandig bent) moet deze lijn in een hoek van 45 graden raken.

Je andere voet moet zich op een comfortabele afstand ervan bevinden en vóór de voet die overeenkomt met je stoothand.

Ga op een comfortabele afstand staan. Dit hangt af van 3 dingen: je lengte, je bereik en de locatie van de speelbal. Hoe verder de speelbal zich van jouw kant van de tafel bevindt, hoe langer je moet strekken.

Bij de meeste biljartspellen moet je tijdens het stoten minstens 1 voet (0,3 m) op de grond houden. Als je dit niet comfortabel kunt doen, moet je misschien een ander schot proberen te maken of een mechanische brug gebruiken om de punt van je keu te laten rusten wanneer je schiet.

Plaats jezelf in lijn met het schot. Je kin moet iets over de tafel rusten, zodat je de keu naar beneden wijst, zo horizontaal mogelijk als comfortabel is.

Als je lang bent, moet je je voorwaartse knie of beide knieën buigen om in positie te komen. Je moet ook naar voren buigen in de heupen.

Het midden van je hoofd of je dominante oog moet op één lijn liggen met het midden van de keu. Sommige professionele poolspelers kantelen echter hun hoofd.

De meeste pocket biljartspelers steken hun kop 1 tot 6 inches (2,5 tot 15 cm) boven de keu, terwijl snookerspelers hun hoofd de keu raken of bijna aanraken.

Hoe dichter je je hoofd brengt, hoe groter je nauwkeurigheid, maar met een verlies van bereik voor de voorwaartse en achterwaartse slag.

Experimenteren met strategie en spelvariaties

Zoek naar je beste schot. Dit hangt helemaal af van waar de ballen op de tafel liggen. In carambole biljartspellen die het toelaten, wil je stoten maken die de ballen bij elkaar houden, zodat je herhaaldelijk kunt scoren door ze van elkaar af te kaatsen (met andere woorden, niet Balkline).

Soms is je beste schot geen scoreschot (aanvallend schot) maar om de speelbal naar een plaats te stoten waar je tegenstander moeite heeft om een ​​scoreschot te maken (dat wil zeggen een verdedigingsschot).

Voer een paar oefenshots uit als je dat nodig hebt. Dit zal je arm los maken vóór het daadwerkelijke schot.

Leer het “diamantsysteem” kennen

Ja, wiskunde. Maar als je het eenmaal begrijpt, is het vrij eenvoudig. Elke diamant heeft een cijfer. Je neemt het cijfer van de diamant die de cue aanvankelijk zou raken (de cue-positie genoemd) en trekt vervolgens de natuurlijke hoek af (het cijfer van de diamant op de korte rail). Dan krijg je een cijfer – het cijfer van de diamant die je zou moeten nastreven!

Neem de tijd om te experimenteren! Hoe meer je ziet hoeveel opties je hebt, hoe beter je wordt en hoe leuker het spel zal zijn.

Gebruik ook je carambole biljartvaardigheid en begin met pool, 9-ball, 8-ball of zelfs Snooker te spelen! Je zult zien dat je door deze vaardigheden ineens een stuk beter bent in pool.

Hieronder een aantal biljarttermen:

Carambole: Met de stootbal zodanig spelen, dat uit die beweging de tweede en derde bal ook geraakt worden door de stootbal.

Acquitstoot: Dit is de aanvangsstoot.

Trekstoot: Door het spelen van de stootbal onder de hartlijn, ontstaat er een bal die na het raken van de tweede bal een terugkerend roleffect krijgt.

Carotte: De bal bewust moeilijk achterlaten voor je tegenstander zodat deze geen carambole (punt) kan maken.

Engels biljart

Biljart (in dit geval verwijzend naar Engels Biljart) is een spel dat niet alleen populair is in Engeland, maar over de hele wereld dankzij zijn populariteit in de tijd van het Britse rijk.

Biljart is een keu sport die wordt gespeeld door twee spelers en gebruik maakt van een objectbal (rood) en twee speelballen (geel en wit).

Elke speler gebruikt een speelbal in een andere kleur en probeert meer punten te scoren dan zijn tegenstander en het eerder overeengekomen totaal te bereiken dat nodig is om de wedstrijd te winnen.

Er zijn veel vormen van biljart over de hele wereld, maar het is Engels biljart dat een van de meest voorkomende en meest populaire is.

Afkomstig uit Engeland, is het een samensmelting van een aantal verschillende spellen, waaronder het winnende en verliezende carambole-spel van hierboven.

De game wordt over de hele wereld gespeeld, vooral in de landen van het Gemenebest, maar de afgelopen 30 jaar is de populariteit ervan afgenomen omdat snooker (een eenvoudiger en tv-vriendelijk spel) in zowel spelers als op tv is gestegen.

Hier is World Billiards die het spel uitlegd:

Regels van Engels biljart

Het doel van een biljartspel is om meer punten te scoren dan je tegenstander, en het afgesproken aantal punten te bereiken dat nodig is om het spel te winnen.

Net als schaken is het een enorm tactisch spel waarbij spelers tegelijkertijd zowel aanvallend als verdedigend moeten denken.

Hoewel het geen fysiek spel in welke zin van het woord dan ook is, is het een spel dat een enorme mate van mentale behendigheid en concentratie vereist.

Spelers & uitrusting

Engels biljart kan één tegen één of twee tegen twee worden gespeeld, waarbij de enkelvoudige versie van het spel het populairst is.

Het spel wordt gespeeld op een tafel die exact dezelfde afmetingen (3569 mm x 1778 mm) heeft als een snookertafel, en op veel plaatsen worden beide spellen op dezelfde tafel gespeeld.

Drie ballen moeten ook worden gebruikt, een rode, een gele en een witte, en elk moet 52,5 mm groot zijn.

Spelers hebben elk een keu die kan worden gemaakt van hout of glasvezel en deze wordt gebruikt voor het stoten van de ballen. Wat je verder nog nodig hebt is krijt.

Tijdens het spel krijt elke speler het einde van zijn keu om er zeker van te zijn dat er goed contact is tussen de keu en de bal.

Puntentelling in Engels biljart

In het Engels Biljart is de puntentelling als volgt:

 • Een kanon: dit is waar de speelbal wordt gekaatst zodat hij de rode en andere speelbal (in willekeurige volgorde) hetzelfde schot raakt. Dit scoort twee punten.
 • Een pot: dit is wanneer de rode bal wordt geraakt door de speelbal van de speler zodat de rode een pocket binnengaat. Dit scoort drie punten. Als de speelbal van de speler de andere speelbal raakt waardoor deze de pocket in gaat, scoort dit twee punten.
 • In-uit: dit gebeurt wanneer een speler zijn speelbal raakt, een andere bal raakt en vervolgens een pocket binnengaat. Dit scoort drie punten als het rood de eerste bal was en twee punten als het de speelbal van de andere speler was.

Combinaties van bovenstaande kunnen in dezelfde opname worden gespeeld, met een maximum van tien punten per opname mogelijk.

Het spel winnen

Engels biljart wordt gewonnen wanneer een speler (of team) het afgesproken aantal punten bereikt dat nodig is om het spel te winnen (vaak 300).

Ondanks dat er slechts drie ballen tegelijk op tafel liggen, is het een zeer tactisch spel dat een enorme mate van slimme gameplay en vaardigheid vereist om ervoor te zorgen dat je je tegenstander voor blijft.

Naast het denken in termen van aanvallen en scoren, is het essentieel voor iedereen die een potje biljart wil winnen om tegelijkertijd defensief te denken en dingen zo moeilijk mogelijk te maken voor hun tegenstander.

 • Alle biljartspellen worden gespeeld met drie ballen, bestaande uit een rode, gele en witte.
 • Elk van de twee spelers heeft zijn eigen speelbal, een met de witte bal, de andere met de gele bal.
 • Beide spelers moeten beslissen wie als eerste moet breken, dit wordt gedaan door beide spelers tegelijkertijd hun speelbal over de lengte van de tafel te laten stoten, het kussen te raken en terug te keren naar hen. De speler die zijn speelbal het dichtst bij het kussen krijgt aan het einde van het schot, mag kiezen wie breekt.
 • Het rood wordt dan op de biljartspot geplaatst en vervolgens plaatst de speler die eerst gaat zijn speelbal in de D en speelt dan de bal.
 • Spelers nemen het om de beurt om het meeste aantal punten te scoren en uiteindelijk het spel te winnen.
 • Spelers blijven aan de beurt totdat ze geen scoringsschot maken.
 • Na een fout kan de tegenstander de ballen op hun plek zetten of de tafel laten zoals hij is.
 • De winnaar van het spel is de eerste speler die het afgesproken puntentotaal haalt.

Een stukje geschiedenis

Het biljartspel is in de 15e eeuw in Europa ontstaan en het was oorspronkelijk, gek genoeg, een veldsport.

Nadat het spel ook binnenshuis eerst nog op de grond werd gespeeld ontstond de houten tafel met een groen kleed. Dit kleed moest het oorspronkelijke gras nabootsen.

De biljart tafel ontwikkelde zich van een simpele tafel met opstaande randen, naar de bekende biljart tafel met banden erom heen. De simpele stok waarmee de ballen vooruit werden gestoten werd de keu, waarmee met veel nauwkeurigheid en techniek kon worden gestoten.

In 1823 werd het bekende leertje aan de tip van de keu bedacht, de zogenaamde pomerans. Hiermee kon nog meer effect worden toegepast bij het stoten, zoals bij een trekbal.

Welke zijn de verschillende soorten biljart spellen?

Er zijn twee hoofdvarianten van biljart spellen: Carambole en Pocket. De belangrijkste carambole biljart spellen zijn straight rail, balkline en driebanden biljart. Allen worden gespeeld op een pocket-loze tafel met drie ballen; twee speelballen en een objectbal.

Waar is biljart het populairst?

Waar is biljart het populairst? Pool is het populairst in Amerika, terwijl Snooker het populairst is in het Verenigd Koninkrijk. Pocketbiljart is ook populair in andere landen zoals Canada, Australië, Taiwan, de Filippijnen, Ierland en China.

Nadert biljart zijn einde?

Er zijn nog steeds veel serieuze biljartspelers. De laatste eeuw is biljart wel enorm in populariteit afgenomen. 100 Jaar geleden waren er 830 biljartzalen in Chicago en vandaag zijn dat er ongeveer 10.

Wie is de nummer 1 biljartspeler?

Efren Manalang Reyes: “The Magician” Reyes, geboren op 26 augustus 1954 is een Filipijnse professionele biljartspeler. Reyes, winnaar van meer dan 70 internationale titels, is de eerste man in de geschiedenis die wereldkampioenschappen won in twee verschillende disciplines.

Hoe word ik goed in biljarten?

Zorg ervoor dat je de tip van je keu goed met krijt bewerkt en houd je grip ontspannen en je keu zo vlak mogelijk, bestudeer de “drawshot-techniek”.

Wat is de beste manier om Carambole te spelen?

Je houdt je handpalm naar beneden en laat je vingertoppen heel licht op de Carambole tafel rusten. Je houdt je wijsvinger net achter de rand en maakt je schot door met je vinger te ‘vegen’.

Voor extra controle houd je de keu tussen duim en derde vinger, om deze te positioneren voordat je erop tikt.

Welke vinger is het beste voor Carambole?

De middelvinger / schaarstijl; Plaats je middelvinger op het bord direct achter het midden van de rand van de keu en raak de keu indien mogelijk met je vingernagel aan. Overlap je wijsvinger met je middelvinger.

Is ‘Thumbing’  toegestaan ​​in Carambole?

‘Thumbing’ is toegestaan ​​door de International Carrom Federation, waarmee de speler met elke vinger mag schieten, inclusief de duim (ook wel “thumbing”, “thumbshot” of “thumb hit” genoemd). 

Wie heeft Carambole uitgevonden?

Het spel Carambole  wordt verondersteld afkomstig te zijn van het Indiase subcontinent. Er is weinig bekend over de exacte oorsprong van het spel vóór de 19e eeuw, maar er wordt aangenomen dat het spel mogelijk sinds de oudheid in verschillende vormen is gespeeld. Er is een theorie dat Carambole  is uitgevonden door de Indiase maharadja’s.

Wie is de vader van Carambole?

Men noemden Bangaru Babu eerst “de vader van Carambole in India”. Maar vandaag wordt de onvermoeibare kruisvaarder onmiddellijk erkend als de vader van Carambole over de hele wereld.

In welk land is Carambole een nationale sport?

In India, het spel is ook erg populair in Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Arabische landen en de omliggende gebieden en staat bekend onder verschillende namen in verschillende talen.

Wie is Wereldkampioen Carambole?

In de finale van het Carambole toernooi voor heren versloeg Sri Lanka de titelverdediger India met 2-1 in het herenteam evenement om hun eerste Carrom World Cup-titel veilig te stellen. India versloeg Sri Lanka met 3-0 in de finale van het dames toernooi om de titel te verdedigen.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.