Wie was de Nederlandse scheidsrechter op het EK van 2016?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  5 juli 2020

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Misschien kun je het je nog wel herinneren, maar kun je gewoonweg niet meer op de naam komen.

De Nederlandse scheidsrechter die floot op het EK van 2016 was Björn Kuipers.

Hij had maarliefst drie wedstrijden gefloten op het toernooi, en even leek het erop dat hij kanshebber was voor het fluiten van de finale. Helaas heeft hij die eer niet gekregen.

Bjorn Kuipers als scheidsrechter op het EK 2016

De scheidsrechters op de halve finales van het EK 2016

De halve finales werden al gefloten door twee andere scheidsrechters:

  • de Zweedse Jonas Eriksson
  • de Italiaanse Nicola Rizzoli

Eriksson begeleidde de Portugal tegen Wales wedstrijd.

Rizzoli zag toe op de Frankrijk tegen Duitsland partij.

Welke wedstrijden had Kuipers gefloten op het EK 2016?

Björn Kuipers had het genoegen om maarliefst drie wedstrijden te fluiten:

  1. Kroatië tegen Spanje (2-1)
  2. Duitsland tegen Polen (0-0)
  3. Frankrijk tegen Ijsland (5-2)

Kuipers was daarvoor zeker geen groentje. De laatste wedstrijd, Frankrijk tegen Ijsland, was zijn 112e interland en zijn vijfde EK wedstrijd.

Wie floot de finale op het EK 2016 tussen Frankrijk en Portugal?

Uiteindelijk was het de Engelse Mark Clattenburg die met zijn team de finale wedstrijd mocht begeleiden.

Zijn team bestond uit bijna een volledige Engelse samenstelling

Scheidsrechter: Mark Clattenburg
Assisitent-scheidsrechters: Simon Beck, Jake Collin
Vierde man: Viktor Kassai
Vijfde en zesde man: Anthony Taylor, Andre Marriner
Reserve assistent scheidsrechter: György Ring

Alleen Viktor Kassai en György Ring waren toegevoegd aan het anderszijds volledig Engelse team.

Portugal won uiteindelijk met 1-0 van Frankrijk en werd de kampioen van het toernooi.

Zo’n toernooi is alleen te leiden wanneer je de regels correct volgt. Doe onze scheidsrechtersquiz voor de lol, óf om je kennis te testen.

De carriere van Björn Kuipers

Na het fluiten  bij het EK 2016 is Kuipers niet stil blijven staan. Hij fluit vrolijk door en staat zelfs op het WK van 2018 op 45-jarige leeftijd.

Het is een echte Oldenzaler. Al sinds zijn jeugd speelt hij bij de club Quick in de plaats, en op latere leeftijd runt hij de plaatselijke Jumbo supermarkt.

Op zijn 15e was hij al gestart met zijn voetbalcarriere in de B1 van Quick en had toen al veel en vaak commentaar op hoe het spel geleid werd. Het zal tot 2005 duren tot hij uiteindelijk zijn eerste wedstrijd fluit in de eredisivie: Vitesse tegen Willem II. Een grote mijlpaal in zijn carriere.

Kuipers voor het eerst in de eredivisie

(bron: ANP)

Dan is het 2006 wanneer hij al voor het eerst een interland fluit. De match tussen Rusland en Bulgarije. Hij komt onder de aandacht en krijgt steeds promintere wedstrijden om te fluiten.

In 2009 (14 januari) komt hij terecht binnen de hoogste klasse van de europese voetbalbond. Kuipers maakt een naam voor zichzelf en dat blijft niet onopgemerkt. Na een paar jaar kleinere interlands toegewezen te krijgen mag hij eindelijk op het EK 2012 gaan fluiten.

In 2013 krijgt hij de finale van de Europa League toegewezen. tussen Chelsea en Benfica Lissabon. Dat wordt zijn start in veel internationale top-evenementen.

Kuipers op de europa league

(bron: ANP)

Zo landt hij in 2014 al een paar mooie wedstrijden en mag hij naar het WK. Dan komt als kers op de taart de finale van de Champions League: Atlético Madrid en Real Madrid. Een beetje een vreemde wedstrijd want hij breekt direct een record: maarliefst 12 gele kaarten in een Champions League-finale. Een enorme hoeveelheid voor elke wedstrijd, en nog nooit in een dergelijke finale voorgekomen.

Bij het WK in Brazilië greep hij al net mis voor het fluiten van de finale. Dit omdat Nederland in de halve finale kwam en de kansen daarmee waren verkeken. Ook bij de finale in het WK 2018 werd het de Argentijn Néstor Fabián Pitana, maar kon Björn Kuipers wel deelnemen aan het scheidsrechtersteam als vierde man, en bereikt zo toch een WK finale.

Lees ook: dit zijn de beste scheidsrechter boeken die een goed inzicht geven in hoe het er aan toe gaat

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.