Wetsuits: Alles wat je moet weten

door Joost Nusselder | Geupdate op:  7 maart 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Wetsuits zijn speciaal gemaakt om te surfen, maar je kunt ze ook gebruiken voor andere watersporten zoals duiken. Maar wat is een wetsuit precies?

Een wetsuit is een dunne, waterdichte, flexibele kledingstof die gemaakt is om je lichaamswarmte te vasthouden en je te beschermen tegen de kou en scherpe voorwerpen in het water. Het is gemaakt van neopreen, een synthetisch rubberachtig materiaal.

In dit artikel vertel ik je alles over wetsuits en hoe ze werken.

Wat is een wetsuit

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

Wat is een wetsuit?

Een wetsuit is een soort surfpak of duikpak dat het lichaam extra beschermt tijdens het surfen, kitesurfen, golfsurfen, duiken, canyoning en andere watersporten. Het is gemaakt van neopreen, een populair materiaal dat bekend staat om zijn isolerende eigenschappen en flexibiliteit.

Hoe werkt een wetsuit?

Een wetsuit beschermt het lichaam door een laagje water tussen het pak en de huid te houden. Dit water wordt opgewarmd door de lichaamswarmte, waardoor het lichaam minder warmte verliest en beschermd blijft tegen de kou. Het neopreenmateriaal is dun en flexibel, maar heeft een kleine hoeveelheid lucht ingesloten die het verwarmende effect versterkt.

Waarom is een wetsuit belangrijk?

Een wetsuit is belangrijk omdat het het lichaam beschermt tegen verwondingen door rotsen, koraal en andere obstakels in het water. Daarnaast beschermt het ook tegen onderkoeling en houdt het het lichaam warm tijdens het surfen of duiken in koud water.

Wetsuit vs dry suit

Wetsuit vs dry suit: wat is het verschil?

Wanneer je gaat paddelen in koud water, is het belangrijk om jezelf warm en droog te houden. Een wetsuit en een dry suit zijn beide bedoeld om je lichaamstemperatuur op peil te houden, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

Wetsuits: voornamelijk bedoeld voor surfen en zwemmen

Wetsuits zijn ontworpen om je warm te houden terwijl je door het water heen beweegt. Ze zijn strakke, nauwsluitende pakken die een extra laagje isolatie bieden en je lichaamswarmte vasthouden. Wetsuits zijn voornamelijk bedoeld voor surfen en zwemmen en bieden extra drijfvermogen om je te helpen blijven drijven.

Dry suits: ontworpen voor langere sessies in koud water

Drysuits zijn ontworpen voor langere sessies in koud water, zoals wildwatervaren en kajakken. Ze zijn gebouwd met een solide, waterdichte laag die je helemaal droog houdt. Drysuits hebben seals rond de polsen en enkels om te voorkomen dat er water in het pak komt.

Voordelen van een dry suit

Het grootste voordeel van een dry suit is dat je helemaal droog blijft, zelfs als je in het water valt. Dit betekent dat je lichaamstemperatuur beter op peil blijft en dat je langer kunt genieten van je wildwateravonturen. Drysuits bieden ook meer bewegingsvrijheid dan wetsuits, waardoor je gemakkelijker kunt peddelen en manoeuvreren.

Welke moet je kiezen?

Als je alleen af en toe gaat surfen of zwemmen, is een wetsuit prima. Maar als je van plan bent om regelmatig te gaan kajakken of wildwatervaren, is een dry suit een betere keuze. Het is duurder, maar het biedt meer bescherming en comfort tijdens langere sessies in koud water. Als je het budget hebt, raden we aan om te investeren in een goede drysuit.

Waar gebruik je een wetsuit voor?

Voorbeelden van watersporten waarbij je een wetsuit nodig hebt

Er zijn vele watersporten waarbij het dragen van een wetsuit nodig is. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

 • Duiken: een wetsuit is essentieel voor duikers om warm te blijven en om zichzelf te beschermen tegen blessures.
 • Surfen: surfers dragen vaak een surfpak om zichzelf te beschermen tegen de kou en de schurende werking van het zoutwater.
 • Canyoning: canyoning is een moeilijke sport waarbij je door een kloof loopt en soms moet zwemmen. Een wetsuit is hierbij nodig om jezelf te beschermen tegen de kou en verwondingen.
 • Zwemmen: sommige zwemmers dragen een wetsuit om hun energie kwijt te raken en om hun lichaamstemperatuur te reguleren.

Is een wetsuit echt noodzakelijk?

Is een wetsuit echt noodzakelijk?

Als watersporter vraag je je misschien af of je echt een wetsuit nodig hebt. Het antwoord is: het hangt ervan af. Hieronder vind je meer informatie om je te helpen beslissen.

Wat zijn de verschillen tussen wetsuits?

Er zijn verschillende soorten wetsuits, afhankelijk van het type watersport dat je beoefent en de watertemperatuur. Hier zijn enkele van de belangrijkste verschillen:

 • Dikte: Wetsuits zijn er in verschillende diktes, van 2 mm tot 7 mm. Hoe kouder het water, hoe dikker het wetsuit moet zijn.
 • Type suit: Er zijn verschillende soorten wetsuits, zoals surfpakken en duikpakken. Deze zijn ontworpen voor verschillende watersporten en bieden verschillende niveaus van bescherming.
 • Geslacht: Er zijn wetsuits voor dames en heren, die zijn ontworpen om te passen bij de verschillende lichaamsvormen.
 • Kwaliteit: Er zijn high-performance wetsuits en standaard wetsuits. Doorgewinterde duikers en surfers zullen waarschijnlijk kiezen voor een high-performance wetsuit, terwijl incidentele watersporters misschien kiezen voor een standaard wetsuit.

Wanneer zou je een wetsuit moeten dragen?

Het is verstandig om een wetsuit te dragen als:

 • Het water kouder is dan 20 graden Celsius.
 • Je gaat surfen of zwemmen in visrijke wateren waarbij je voorbij de kust vaart.
 • Het vroeg in het seizoen is, wanneer het water nog koud is.
 • Je twijfelt of je een wetsuit nodig hebt.

Wat moet je onder een wetsuit aan?

Een wetsuit is een soort surfpak of duikpak dat gedragen wordt om het lichaam te beschermen tegen het koude water tijdens het surfen of duiken. Maar wat moet je eigenlijk onder een wetsuit aan? Hier zijn een aantal handige tips om te volgen:

Extra bescherming

Een wetsuit biedt al bescherming tegen het koude water, maar het kan geen kwaad om extra bescherming te dragen. Zo kun je een extra laagje kleding dragen, zoals een thermoshirt of -broek.

Volledige outfit

Als je een volledige outfit wilt dragen onder je wetsuit, kun je het beste dunne kleding dragen die niet te veel weerstand biedt. Denk bijvoorbeeld aan een legging en een dun shirt. Zorg er wel voor dat deze kledingstukken goed aansluiten op je lichaam om te voorkomen dat er lucht tussen je lichaam en de wetsuit komt.

Herhaalbare stappen

Het aantrekken van een wetsuit kan best lastig zijn, maar met een aantal handige trucjes wordt het een stuk makkelijker. Hierbij een voorbeeld van hoe je een wetsuit aan kunt trekken:

1. Trek enkel sokken aan om het aantrekken van de wetsuit minder lastig te maken.

2. Smeer jezelf in met vaseline om het aantrekken van de wetsuit makkelijker te maken.

3. Trek de wetsuit aan vanaf de onderkant en rol deze langzaam omhoog.

4. Herhaal dit voor de andere kant.

5. Haal de wetsuit omhoog tot je middel en trek de mouwen aan.

6. Herhaal dit voor de andere arm.

7. Trek de wetsuit verder omhoog en zorg ervoor dat deze goed aansluit op je lichaam.

8. Voortaan kun je deze stappen herhalen als je je wetsuit aantrekt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een wetsuit?

Hoe weet je of je wetsuit past?

Opgelet voor groei

Als je een wetsuit gaat kopen, is het belangrijk om op te letten dat je niet te veel ruimte overhoudt voor groei. Een wetsuit moet namelijk strak aansluiten op je lichaam om goed te werken. Als je te veel ruimte overhoudt, zal het verwarmende effect van het beschermingslaagje tussen je lichaam en de buitenkant van het wetsuit minder goed werken.

De pasvorm testen

Als je een wetsuit hebt gekocht, is het belangrijk om te testen of het goed past. Ga eerst in een volledige enkel diep water staan en trek het wetsuit aan. Zorg ervoor dat je het wetsuit goed omhoog trekt, zodat er geen ruimte overblijft tussen het wetsuit en je lichaam. Als het wetsuit goed past, zul je merken dat het moeiteloos aansluit op de nauwste delen van je lichaam.

De verschillende pasvormen

Er zijn verschillende soorten wetsuits met elk hun eigen pasvorm. Zo zijn er eendelige wetsuits en tweedelige wetsuits. Een eendelig wetsuit sluit strak aan op je hele lichaam, terwijl een tweedelig wetsuit bestaat uit een broek en een jas die apart van elkaar worden gedragen. Het is belangrijk om de pasvorm van het wetsuit te kiezen die het beste bij jouw lichaam past.

Is wetsuit waterdicht?

Wetsuits zijn ontworpen om extra bescherming te bieden tegen water en om je warm te houden terwijl je in het water bent. Maar zijn ze ook waterdicht? Het antwoord is nee, wetsuits zijn niet 100% waterdicht.

Hoe wordt water in een wetsuit voorkomen?

Hoewel een wetsuit niet waterdicht is, zijn er verschillende constructies en technieken die worden toegepast om te voorkomen dat er te veel water in je wetsuit komt. Hier zijn enkele van de meest gebruikelijke:

 • Flatlock-stiktechnieken: deze worden gebruikt om de panelen van de wetsuit aan elkaar te verbinden. Ze zijn niet zo sterk als andere stiktechnieken, maar ze zijn wel comfortabeler en laten minder water door.
 • Overlock-stiktechnieken: deze worden gebruikt om de randen van de panelen af te werken en te voorkomen dat ze rafelen. Ze zijn sterker dan flatlock-stiktechnieken en laten minder water door.
 • Taping: dit is een proces waarbij een dunne laag neopreentape over de naden van de wetsuit wordt aangebracht om te voorkomen dat er water door de naden dringt. Dit is een kosteneffectieve manier om lekkages te voorkomen.
 • Seals: dit zijn extra afdichtingen die aan de binnenkant van de wetsuit worden aangebracht om te voorkomen dat er water door de mouwen en benen van de wetsuit dringt.
 • Dubbele naden: deze worden toegepast op de buitenkant van de wetsuit en zijn de sterkste stiktechniek. Ze zijn duurzamer dan flatlock- en overlock-stiktechnieken en laten minder water door.

Wat te doen als je wetsuit beschadigd is?

Als je wetsuit beschadigd is, is het belangrijk om het zo snel mogelijk te repareren om verdere schade te voorkomen. Hier is een checklist van wat je moet doen als je wetsuit beschadigd is:

 • Reinig het beschadigde deel van de wetsuit met zoet water en laat het drogen.
 • Controleer het beschadigde deel op scheuren, gaten of dunne plekken.
 • Als het een klein gaatje of scheur is, kun je dit eenvoudig repareren met neopreentape.
 • Als het een grotere scheur is, moet je de wetsuit opnieuw laten stikken of laten repareren door een professional.
 • Wees voorzichtig bij het repareren van dunne plekken, omdat je de wetsuit gemakkelijk verder kunt beschadigen.
 • Wacht niet te lang met het repareren van je wetsuit, omdat de schade anders erger kan worden.

Hoe lang doe je met een wetsuit?

De levensduur van een wetsuit

Een wetsuit is gemaakt van neopreen, een materiaal dat goed bestand is tegen water en enigszins rekbaar is. Toch zal een wetsuit na verloop van tijd slijten en minder goed functioneren. Hoe lang een wetsuit meegaat, hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • De intensiteit van het gebruik: als je je wetsuit intensief gebruikt, zal het sneller slijten dan wanneer je het af en toe gebruikt.
 • De watertemperatuur: als je in koud water zwemt, zal je wetsuit meer te verduren hebben dan wanneer je in warmer water zwemt.
 • De kwaliteit van het pak: een goedkoop wetsuit zal over het algemeen minder lang meegaan dan een duurder, officieel pak.
 • De manier waarop je het pak onderhoudt: als je je wetsuit goed onderhoudt, zal het langer meegaan dan wanneer je het niet goed verzorgt.

Hoe kun je je wetsuit langer laten meegaan?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je wetsuit langer mee te laten gaan:

 • Spoel je wetsuit na gebruik altijd goed uit met zoet water. Zout water en andere stoffen kunnen het neopreen aantasten.
 • Hang je wetsuit op een goed geventileerde plek om te drogen. Laat het niet in de zon hangen, want dat kan het neopreen beschadigen.
 • Was je wetsuit af en toe met babyshampoo of een andere milde reiniger om geurtjes te verwijderen.
 • Bewaar je wetsuit op een koele, droge plek, uit de buurt van direct zonlicht en hitte.

Als je je wetsuit goed onderhoudt, kun je er langer mee doen en hoef je niet zo snel een nieuw pak te kopen.

Welke soorten wetsuits zijn er?

Shorty wetsuit

Een shorty wetsuit is een wetsuit met korte mouwen en korte pijpen. Dit type wetsuit is perfect voor omstandigheden waarin het water niet te koud is, zoals in de lente of op een tropisch eiland. Een shorty wetsuit biedt bescherming tegen verwondingen en isoleert de huid tegen de koude wind.

Full wetsuit

Een full wetsuit is een wetsuit met lange mouwen en lange pijpen. Dit type wetsuit biedt bescherming tegen de koude wind en isoleert de huid tegen de kou. Een full wetsuit is perfect voor koudere omstandigheden en biedt meer bescherming dan een shorty wetsuit.

Hoe voelt een wetsuit?

Neopreenmateriaal

Wetsuits zijn gemaakt van neopreenmateriaal, een dun laagje rubber met kleine luchtbelletjes aan de binnenkant. Dit materiaal houdt een kleine hoeveelheid lichaamswarmte vast, waardoor je niet teveel warmte verliest, hoewel sommige modellen beter zijn ontworpen om warmte vast te houden dan andere.

Pasvorm

Een goede pasvorm is het belangrijkste aspect van een wetsuit. Het is belangrijk dat het pak aansluit op je lichaam, maar het mag niet te strak zitten. Als het te strak zit, kan het de bloedstroom belemmeren en kan het moeilijk zijn om te bewegen. Als het te los zit, kan er teveel water in het pak stromen, waardoor je het koud krijgt.

Flexibiliteit

Een goede wetsuit moet ook flexibel zijn, zodat je vrij kunt bewegen tijdens het surfen, duiken of canyoning. Het is belangrijk om een ​​pak te kiezen dat specifiek is ontworpen voor de activiteit die je gaat doen, omdat verschillende activiteiten verschillende eisen stellen aan de flexibiliteit van het pak.

Duurzaamheid

Een goede wetsuit moet ook duurzaam zijn en bestand zijn tegen slijtage en scheuren. Het is belangrijk om een ​​pak te kiezen dat is gemaakt van hoogwaardige materialen en dat goed is ontworpen om lang mee te gaan.

Instap systemen

Er zijn verschillende instap systemen beschikbaar voor wetsuits, waaronder ritsen aan de achterkant, aan de voorkant en aan de zijkant. Het is belangrijk om een ​​systeem te kiezen dat voor jou het beste werkt en dat gemakkelijk te gebruiken is.

Temperatuur

De meeste wetsuits zijn ontworpen om te worden gebruikt bij bepaalde temperaturen. Het is belangrijk om een ​​pak te kiezen dat geschikt is voor de temperaturen waarin je gaat surfen, duiken of canyoning. Factoren zoals de diepte van het water en de lichaamstemperatuur kunnen ook bijdragen aan de keuze van het juiste pak.

Vorm en voorkeur

De vorm van je lichaam speelt ook een belangrijke rol bij het kiezen van een wetsuit. Iedereen heeft een ander lichaamstype en het is belangrijk om een ​​pak te kiezen dat goed aansluit op jouw lichaam. Het is ook belangrijk om rekening te houden met persoonlijke voorkeuren, zoals kleur en stijl.

Kortom, een wetsuit moet als een tweede huid op je lichaam zitten om warmteverlies te voorkomen en je te beschermen tegen verwondingen. Een goede pasvorm, flexibiliteit, duurzaamheid en instap systemen zijn belangrijke aspecten om op te letten bij het kiezen van een wetsuit. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de temperatuur en de vorm van je lichaam bij het maken van je keuze.

Kun je sneller zwemmen met een wetsuit?

Een wetsuit is niet alleen bedoeld om je warm te houden tijdens het zwemmen in koud water, maar het kan ook je zwemprestaties verbeteren. Hieronder lees je hoe een wetsuit je kan helpen om sneller te zwemmen.

Drijfvermogen

Een wetsuit biedt drijfvermogen, waardoor je lichaam hoger in het water komt te liggen. Hierdoor ga je vlakker door het water en ben je gestroomlijnder. Dit kan resulteren in een tijdsvoordeel van enkele seconden per meter.

Bescherming en flexibiliteit

Een wetsuit beschermt je tegen kou en beschermt je huid tegen schadelijke UV-straling. Daarnaast is een wetsuit flexibel, waardoor je makkelijker kunt bewegen en minder weerstand ondervindt tijdens het zwemmen.

Triatlon en wedstrijden

In triatlonwedstrijden is het dragen van een wetsuit verplicht als de watertemperatuur onder de 15 graden Celsius is. Bij andere wedstrijden is het dragen van een wetsuit individueel te bepalen. Het kan dus zijn dat sommige zwemmers zonder wetsuit zwemmen, terwijl anderen er wel een dragen.

Onderhoud en bescherming

Een wetsuit is gevoelig voor beschadigingen, dus het is belangrijk om er goed voor te zorgen. Knip je nagels voordat je het wetsuit aantrekt en gebruik eventueel handschoenen om beschadigingen te voorkomen. Trek het wetsuit voorzichtig aan en uit en laat het niet te lang in de zon liggen. Kijk het wetsuit regelmatig na op beschadigingen en repareer deze indien nodig.

Is een wetsuit geschikt voor schoolslag?

Een wetsuit is vooral geschikt voor de borstcrawl en rugslag, omdat deze zwemslagen meer profiteren van het drijfvermogen en de gestroomlijndheid van het wetsuit. Voor de schoolslagbeweging is een ander type wetsuit nodig, omdat deze zwemslag meer bewegingsvrijheid vereist.

Conclusie

Een wetsuit is een van de beste manieren om je te beschermen tegen de kou tijdens watersporten. Je blijft warm en kunt langere sessies volhouden.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.