Week van de scheidsrechter

by:

Blog

Van 6 tot en met 14 oktober is het week van de scheidsrechter. Een week waarin landelijk aandacht wordt gevraagd voor scheidsrechters. Dit is hard nodig want voor clubs in alle takken van sport wordt het steeds moeilijker om scheidsrechters te vinden.

Een KNVB docent heeft mij ooit eens verteld dat er tientallen jaren geleden rond de 17.000 KNVB bondsscheidsrechters waren. Momenteel zijn dit er nog maar 7.000 terwijl het aantal voetbalwedstrijden op alle niveau’s alleen maar is toegenomen. Deze afname is een teken aan de wand dat men niet staat te springen om scheidsrechter te worden.

Toen ik zelf begon aan de cursus Basisopleiding Scheidsrechter verklaarden veel mensen mij voor gek. ‘Waarom zou je dat willen?’ werd mij gevraagd. En eigenlijk zijn die reacties ook heel logisch. Hoe vaak komt het wel niet voor dat je de hele wedstrijd gezeur hebt van beide ploegen? Ook veel voorkomende zijn grensrechters die hun eigen ploeg een handje willen helpen door ‘mee’ te vlaggen waardoor de scheidsrechter veelal de gebeten hond is. In het amateurvoetbal is het soms niet makkelijk om scheidsrechter te zijn.

Echter zit er ook een andere kant aan de medaille. Het is heel leuk om scheidsrechter te zijn! Het geeft een kick om bijvoorbeeld goed de voordeelregel toe te passen en zo de 22 man op het veld zo goed mogelijk te laten doen waarvoor ze zijn gekomen; voetballen. Net zoals voetballers zijn ook scheidsrechters sportmensen die het zo goed mogelijk willen doen en een leuke wedstrijd willen.

Het is jammer dat een week van de scheidsrechter nodig is maar misschien dat het effect heeft en dat scheidsrechters iets meer gewaardeerd kunnen worden. Zonder scheidsrechters kan er tenslotte niet gevoetbald worden!

In het kader van de week van de scheidsrechter is er een website opgezet waar clubs kunnen worden aangemeld die hun waardering voor scheidsrechters uitspreken. De winnende club kan  €5000,- tegemoet zien!

Meld je club aan op; http://www.onzescheids.nl/

Lees ook: bij deze webwinkels kun je hockeyspullen achteraf betalen

Comments are closed.

Open

Decathlon - alles voor de sporters