Leer alles over volleybal: Wedstrijden, varianten, puntentelling & meer!

door Joost Nusselder | Geupdate op:  6 maart 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Waarom is volleybal zo populair?

Volleybal is een van de meest populaire sporten ter wereld. Het is een team sport waarbij twee teams van zes spelers elkaar proberen te overtreffen door de bal over het net op de grond van de tegenstander te slaan.

In dit artikel lees je alles over de geschiedenis, regels, en hoe het ontstond.

Wat is volleybal

Volleybal: een teamsport met actie en competitie

Algemene gegevens en organisatie

Volleybal is een populaire teamsport die wereldwijd wordt beoefend. Het spel bestaat uit twee teams van maximaal zes personen die tegenover elkaar staan aan weerszijden van een net. Het doel is om de bal over het net te slaan en de tegenstander te hinderen om de bal terug te spelen. Volleybal wordt georganiseerd door de FIVB (Fédération Internationale de Volleyball) en is een olympische sport.

Spelregels en puntentelling

Het spel bestaat uit verschillende sets waarbij het team dat als eerste 25 punten behaalt, met minimaal twee punten verschil, de set wint. Een wedstrijd kan uit maximaal vijf sets bestaan. Er zijn verschillende manieren om punten te scoren, zoals het laten landen van de bal op de grond bij de tegenstander of het maken van een fout door de tegenstander.

Volleybaltermen en afmetingen

Er zijn verschillende volleybaltermen die belangrijk zijn om te kennen, zoals de nethoogte die afhankelijk is van de leeftijd en het niveau van de spelers, en de afmetingen van het speelveld. Het speelveld bestaat uit acht vakken, waarbij de zijkanten en de achterkant van het veld worden begrensd door lijnen. Het net is in het midden van het veld geplaatst en heeft een hoogte van 2,43 meter voor heren en 2,24 meter voor dames.

Competities en kampioenschappen

Er zijn verschillende competities en kampioenschappen waar volleybalteams aan kunnen deelnemen, zoals de Europacup, de World Cup en de Olympische Spelen. In België zijn er bekende volleybalclubs zoals Roeselare en AVO Beveren, terwijl in Nederland SV Dynamo en Lycurgus Groningen bekende namen zijn. Polen is momenteel de regerend wereldkampioen bij de heren, terwijl Frankrijk de laatste Olympische kampioen bij de heren is. Bij de dames zijn de Verenigde Staten de regerend wereldkampioen en China de laatste Olympische kampioen.

Externe links en bronnen

Voor meer informatie over volleybal en de verschillende competities en kampioenschappen, kun je terecht op de website van de FIVB of de Nederlandse Volleybalbond. Ook op de vrije encyclopedie Wikipedia is er veel informatie te vinden over volleybal, inclusief de spelregels, puntentelling en afmetingen van het speelveld.

Hoe volleybal ontstond

De oorsprong van volleybal

Volleybal is een sport die in 1895 is bedacht door William G. Morgan, een sportleider bij de Young Men’s Christian Association (YMCA) in Massachusetts. Hij gaf les aan oudere zakenlieden die op zoek waren naar een ander soort sport dan honkbal. Morgan bedacht een spel waarbij de regels van verschillende sporten werden gecombineerd en elkaar moesten overlappen. Het doel was om de bal over het net te slaan en deze op de grond van de tegenstander te laten raken. Dit werd toen nog “volley” genoemd.

De eerste spelregels

Morgan verzamelde de spelregels van verschillende sporten en bedacht zo de eerste regels voor volleybal. Het spel bestond uit innings en een inning was voorbij als beide teams een serveerbeurt hadden gehad. Het was mogelijk om punten te scoren door de bal op de grond van de tegenstander te laten raken. De spelers moesten de bal met hun vingers omhoog houden en mochten de bal niet vasthouden of dragen.

Verdere ontwikkeling van volleybal

Het spel werd verder ontwikkeld door de YMCA en er werden regelingen getroffen voor het team en het veld waarop gespeeld werd. Er kwamen ook speciale ballen die gemaakt waren van vinyl en die beter bestand waren tegen het harde spel. In de jaren ’50 werden er opblaasbare rubberen ballen geïntroduceerd die nog beter waren voor de sport.

In de jaren ’60 begon volleybal populair te worden bij dames en er werden speciale beschermers ontwikkeld om de vingers te beschermen tijdens het spel. In de jaren ’70 werd het spel verder ontwikkeld en werden er nieuwe regels geïntroduceerd, zoals de mogelijkheid om de bal eerst te vangen en op te gooien voordat deze geslagen werd.

Volleybal vandaag de dag

Volleybal is vandaag de dag een geheel andere sport dan het spel dat William G. Morgan bedacht in 1895. Er zijn verschillende varianten van de sport en het wordt op alle niveaus gespeeld, van recreatief tot professioneel. Volleybal is een populaire sport over de hele wereld en er zijn vele mooie momenten in de geschiedenis van deze sport. Het begon allemaal met een groepje zakenlui die een nieuw soort sport wilde spelen en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een sport die door miljoenen mensen wordt gespeeld.

De spelregels van volleybal

Speelveld en afmetingen

Het volleybalveld heeft een rechthoekige vorm en is 18 meter lang en 9 meter breed. Het is verdeeld in twee gelijke speelhelften door middel van een middenlijn. Aan beide zijden van het net bevindt zich een vrije zone van 3 meter. De hoogte van het net is 2,43 meter voor mannen en 2,24 meter voor vrouwen.

Het spel

Een volleybalwedstrijd wordt gespeeld tussen twee teams van elk maximaal zes spelers. Het doel van het spel is om de bal over het net te spelen en deze op de grond te laten landen bij de tegenstander. Elk team mag de bal maximaal drie keer raken voordat deze over het net gespeeld moet worden. Een speler mag de bal niet twee keer achter elkaar raken, behalve bij het blokkeren.

Scoren

Een team scoort een punt wanneer de bal de grond raakt binnen de lijnen van de tegenstander, wanneer de tegenstander de bal uit slaat of wanneer de tegenstander een fout maakt. Een blokkering telt als een aanraking en kan dus ook een punt opleveren.

Opslaan

Het spel begint met een opslag, waarbij een speler de bal vanaf achter de achterlijn over het net speelt naar de tegenstander. De opslag moet onderhands of bovenhands uitgevoerd worden en de bal moet binnen de lijnen van het speelveld landen. Het team dat de rally wint, mag blijven serveren.

Wissels en libero

Elk team heeft twee wisselspelers die op elk moment van de wedstrijd ingewisseld mogen worden. Daarnaast mag elk team een libero hebben, een verdedigende specialist die alleen in het achterveld mag spelen en niet mag aanvallen of serveren.

Fouten

Er zijn verschillende fouten die een team kan maken, zoals het raken van het net tijdens het spelen, het overschrijden van de middenlijn, het raken van de antennes of het spelen van de bal met voorwerpen buiten het veld. Bij een fout krijgt de tegenstander een punt en het recht om op te slaan.

Set en wedstrijd

Een wedstrijd bestaat uit maximaal vijf sets. Het team dat het eerst drie sets wint, wint de wedstrijd. Een set wordt gewonnen door het team dat als eerste 25 punten scoort, met een verschil van minimaal twee punten. Bij een stand van 24-24 gaat het spel door totdat een team twee punten voorsprong heeft. Als er een vijfde set gespeeld wordt, gaat deze tot de 15 punten.

Hoe werkt de puntentelling in volleybal?

Rallypointsysteem

In het volleybal wordt het rallypointsysteem toegepast. Dit houdt in dat iedere geslaagde actie resulteert in een punt voor het team dat de rally wint. Voorheen werd er gewerkt met het side-outsysteem, waarbij alleen het serverende team punten kon scoren. Dit zorgde soms voor erg lange wedstrijden, waarbij het erg lang kon duren voordat een team een punt scoorde. Het rallypointsysteem maakt het spel aantrekkelijker en laat wedstrijden sneller verlopen.

Hoe scoor je punten?

Een team scoort een punt wanneer de bal de grond raakt binnen de lijnen van het speelveld van de tegenstander, wanneer de tegenstander een fout maakt of wanneer de tegenstander de bal buiten het speelveld slaat. Ook wanneer de tegenstander de bal niet binnen drie keer over het net kan spelen, resulteert dit in een punt voor het andere team.

Hoe eindigt een set?

Een set eindigt wanneer een team als eerste 25 punten heeft behaald, met een verschil van minstens twee punten. Als de stand 24-24 is, wordt er doorgespeeld totdat een van de teams twee punten verschil heeft. Als de vijfde set wordt gespeeld, wordt er gespeeld tot de 15 punten, wederom met een verschil van minstens twee punten.

Hoe werkt de puntentelling in competities?

In de Nederlandse en Belgische competitie wordt er gespeeld volgens het rallypointsysteem. Een gewonnen set resulteert in twee punten, een verloren set in één punt. Het team dat als eerste drie sets heeft gewonnen, wint de wedstrijd. Bij een gelijke stand van 2-2 wordt er een vijfde set gespeeld. Het team dat deze set wint, krijgt twee punten en het verliezende team één punt.

Dankzij het rallypointsysteem is het volleybal een stuk aantrekkelijker geworden om naar te kijken en te spelen. Er zijn vele manieren om punten te scoren en het spel vereist een goede techniek en tactiek. Het is opvallend dat er veel regels zijn waarmee rekening moet worden gehouden, maar deze maken het spel wel eerlijk en spannend. Het is weliswaar mogelijk dat een rally soms erg lang kan duren, maar dit maakt het spel juist interessant om naar te kijken. Er zijn wel redenen waarom het rallypointsysteem vanaf de jaren ’90 langzaam is overgegaan naar het nieuwe systeem. Zo kon een wedstrijd soms erg lang duren en waren er veel regels waarmee rekening moest worden gehouden. Met het rallypointsysteem is het spel aantrekkelijker geworden en zijn wedstrijden sneller verlopen.

Het spel

Basis van het spel

Volleybal is een van de meest succesvolle en populaire sporten ter wereld. Het is een dynamisch en explosief spel waarbij twee teams van zes spelers tegen elkaar spelen. Het doel is om de bal over het net te krijgen en de tegenstander te laten missen of fouten te maken. De teams spelen op een rechthoekig veld verdeeld in twee helften, met palen aan beide kanten en een gespannen net ertussen. Het spel begint met een service vanaf de achterlijn van een van de teams en gaat door totdat een van de teams het punt behaalt dat nodig is om de set te winnen.

Het scoren

Een team krijgt een punt als de bal de grond raakt binnen de lijnen van de tegenstander, als de tegenstander de bal uit slaat, of als de tegenstander een fout maakt. Een geslaagde aanval of blokkering telt ook als een punt. Het team dat als eerste 25 punten behaalt, met minimaal twee punten verschil, wint de set. Als beide teams een gelijk aantal sets hebben gewonnen, wordt er een beslissende set gespeeld tot 15 punten.

Het spelverloop

Beide teams bevinden zich op hun eigen helft van het veld en mogen de bal maximaal drie keer tikken voordat ze het over het net moeten slaan naar de tegenoverliggende helft. De bal mag niet twee keer achter elkaar door dezelfde speler worden gespeeld, tenzij het een blokkering betreft. Het spel wordt gespeeld binnen de lijnen van het veld en de bal moet over het net worden geslagen. Als de bal het net raakt, maar aan de goede kant van het veld blijft, mag het spel doorgaan.

Wisselen van kant

Na elke set worden de teams van kant gewisseld. In de eredivisie en bekercompetities worden er maximaal vijf sets gespeeld. Als er een beslissende set nodig is, wordt er na de achtste puntwissel van speelhelft gewisseld.

Blokkeer en score

Een belangrijk onderdeel van het spel is het blokkeren. Dit is wanneer een speler zijn handen boven het net houdt om de bal van de tegenstander te blokkeren. Als de bal vervolgens terugkomt in het veld van de tegenstander, telt dit als een geslaagde blokkering en punt voor het blokkerende team. Het blokkeren kan echter ook mislukken, waardoor de tegenstander een punt scoort.

Hoe werkt het serveren?

Het serveren is een belangrijk onderdeel van het spel. De serveerder staat achter de achterlijn en slaat de bal over het net naar de tegenstander. De bal moet binnen de lijnen van het speelveld vallen en mag de netband niet raken. De serveerder mag de bal op elke gewenste wijze serveren, zolang dit volgens de regels gebeurt. Als de serveerder een fout maakt, gaat de service naar de tegenstander.

Hoe werkt het wisselen van spelers?

In volleybal mogen spelers op elk moment gewisseld worden. De wissel moet wel volgens de regels gebeuren. Zo moet de speler die het veld verlaat eerst naar de achterlijn lopen voordat de nieuwe speler het veld betreedt. De wissel mag alleen plaatsvinden als de bal niet in het spel is en als de scheidsrechter toestemming heeft gegeven.

Hoe werkt het bij een gelijke stand?

Als beide teams op hetzelfde aantal punten staan, gaat het spel door totdat er een verschil van twee punten is. Dit kan soms leiden tot een lange en opvallende strijd tussen de teams.

Hoe wordt het spel aantrekkelijker gemaakt?

In de Belgische en Nederlandse competitie wordt sinds enkele jaren het rally-point systeem toegepast. Dit houdt in dat iedere rally resulteert in een punt, ongeacht welk team de rally wint. Dit maakt het spel aantrekkelijker en zorgt voor meer spanning tijdens de wedstrijden.

Spelersposities in volleybal

Als je een volleybalwedstrijd bekijkt, zie je dat er drie achterspelers en drie voorspelers op het veld staan. Maar wat doen deze spelers precies en waar staan ze? In dit artikel leggen we de verschillende posities uit die een speler kan hebben in het volleybal.

De speelhelft

Voordat we de verschillende posities bespreken, is het belangrijk om te weten dat het volleybalveld in twee gelijke delen is verdeeld. Elke speelhelft heeft een vrije zone en is genummerd van 1 tot en met 6. Iedere speler heeft een specifieke positie die vervuld moet worden tijdens het spel.

Achterspelers

Allereerst gaan we in op de posities van de achterspelers. Zij staan in het achterveld en mogen pas verplaatsen nadat de bal is geserveerd. De namen van deze posities zijn:

 • Rechtsachter (positie 1)
 • Midachter (positie 6)
 • Linksachter (positie 5)

Voorspelers

De voorspelers staan in het voorveld en hebben meer bewegingsvrijheid dan de achterspelers. Zij hebben de keuze om de bal onderhands of bovenhands te spelen. De namen van deze posities zijn:

 • Rechtsvoor (positie 2)
 • Midvoor (positie 3)
 • Linksvoor (positie 4)

Spelverdeler

De spelverdeler is een speciale speler die de naam al doet spreken. Deze speler verdeelt het spel en speelt een belangrijke rol in de aanvalsopzet. De spelverdeler staat in het achterveld en heeft meestal positie 1 of 6. In de meeste gevallen wordt de bal bovenhands gespeeld naar het midden van het veld, waar de aanvallers staan.

Aanvallers

De aanvallers hebben de taak om de bal over het net te slaan en punten te scoren. Er zijn twee aanvallers: de midvoor en de linksvoor. De midvoor staat in het midden van het veld en wordt ook wel de middenaanvaller genoemd. De linksvoor staat aan de linkerkant van het veld en wordt ook wel de buitenaanvaller genoemd.

Posities opgedeeld in vakken en vlakken

Om het makkelijker te onthouden worden de posities in vakken en vlakken opgedeeld. Zo worden de achterspelers vaak genoemd naar de positie waar ze staan en de voorspelers naar de termen middenvelders en aanvallers. Daarnaast worden er veelal benamingen gebruikt die je ook bij voetbalspelers ziet, zoals de spits en de verdediger.

Wedstrijden en competities

Eredvisie en bekercompetities

In Nederland zijn er verschillende volleybalcompetities voor zowel heren als dames, waaronder de Eredivisie en de bekercompetities. De Eredivisie bestaat uit de beste volleybalclubs van Nederland, zoals AVO, Beveren en SV. De bekercompetities bieden ook kansen voor kleinere clubs om zich te meten met de topclubs. De volleybaldames en -heren spelen ook in internationale competities, zoals de Europacup en de Olympische Spelen.

Blokkeer en aanval

Een belangrijk onderdeel van het volleybal is het blokkeren van de aanval van de tegenstander. Dit kan maximaal drie keer per rally gebeuren en telt als een punt voor het blokkerende team als de bal buiten het speelveld belandt. Spelers mogen ook achter het blok staan om de bal te verdedigen.

Er zijn ook variaties op het volleybal ontstaan, waaronder minivolleybal en strandvolleybal. Bij minivolleybal wordt er gespeeld met minder personen en op een kleiner veld. Bij strandvolleybal wordt er gespeeld op een zandvlakte en is het aantal spelers per team maximaal twee.

Volleybalcompetities bieden zowel amateurs als professionals de kans om hun sport te beoefenen en zich te meten met andere teams. Of je nu een ervaren speler bent of net begint, volleybal biedt zoveel mogelijkheden en uitdagingen.

Volleybalvarianten

Beachvolleybal

Beachvolleybal is een variant van volleybal die op het strand wordt gespeeld. Het spel wordt gespeeld met twee spelers per team en een zachtere en zwaardere bal dan bij het reguliere volleybal. Het volleybalveld is kleiner en er zijn geen vaste posities. In plaats daarvan mogen spelers vrij rondlopen. De middellijn is er niet en er gelden andere regels voor lijnfouten. Beachvolleybal combineert elementen van volleybal, gymnastiek en trampolinespringen.

Zitvolleybal

Zitvolleybal is bedoeld voor mensen die niet kunnen staan tijdens het spelen van volleybal. Het wordt gespeeld op een kleiner veld en de spelers zitten op de grond. Er zijn speciale regels en termen voor deze variant, zoals de “belg” en de “filip”. Inmiddels wordt zitvolleybal ook door mensen zonder beperkingen gespeeld als een unieke balsport.

Verdeeld volleybal

Verdeeld volleybal is een variant waarbij het veld in twee helften is verdeeld door middel van palen en gespannen netten. Het spel wordt gespeeld met twee teams van elk zes spelers. Het doel is om de bal over het net te slaan en de tegenstander te blokkeren. Het veld is verdeeld in bepaalde zones en er zijn specifieke regels voor de verschillende niveaus en leeftijdsgroepen.

Andere varianten

Naast deze bekende varianten zijn er nog vele andere varianten van volleybal, zoals:

 • Indoor beachvolleybal
 • Water volleybal
 • Gras volleybal
 • Sneeuw volleybal
 • Minivolleybal
 • Recreatievolleybal

Verschillen

Volleybal Vs Beach Volleybal

Volleybal en beachvolleybal lijken misschien op elkaar, maar er zijn toch een aantal belangrijke verschillen tussen deze twee sporten. Hier zijn een paar dingen die je moet weten:

 • De ondergrond: Volleybal wordt gespeeld op een indoor veld met een harde vloer, terwijl beachvolleybal wordt gespeeld op zand. Dit betekent dat je bij beachvolleybal niet alleen moet kunnen springen en rennen, maar ook moet kunnen omgaan met de onvoorspelbare ondergrond. Het is net als lopen op het strand, maar dan met een bal en zonder de mogelijkheid om een verfrissende duik te nemen.
 • Het aantal spelers: Volleybal wordt gespeeld met zes spelers per team, terwijl beachvolleybal wordt gespeeld met twee spelers per team. Dit betekent dat je bij beachvolleybal veel meer verantwoordelijkheid hebt en dat je geen teamgenoten hebt om de schuld te geven als er iets misgaat. Het is net als een sollicitatiegesprek, maar dan met een bal en zonder de mogelijkheid om je CV te laten zien.

Maar er zijn nog meer verschillen tussen volleybal en beachvolleybal. Hier zijn er nog een paar:

 • De bal: Volleybal is groter en zwaarder dan de bal die bij beachvolleybal wordt gebruikt. Dit betekent dat je bij volleybal harder moet slaan en dat je bij beachvolleybal meer controle moet hebben over de bal. Het is net als het verschil tussen een bowlingbal en een pingpongbal, maar dan met een net ertussen.
 • De regels: Volleybal en beachvolleybal hebben verschillende regels. Zo mag je bij volleybal de bal met elke lichaamsdeel raken, terwijl je bij beachvolleybal alleen je handen en armen mag gebruiken. Ook zijn er bij beachvolleybal geen wissels toegestaan, terwijl je bij volleybal wel mag wisselen. Het is net als het verschil tussen een open en een gesloten boekexamen, maar dan met een bal en zonder de mogelijkheid om te spieken.

Kortom, volleybal en beachvolleybal zijn twee verschillende sporten die elk hun eigen uitdagingen en charmes hebben. Of je nu binnen of buiten speelt, met een groot team of met z’n tweeën, het belangrijkste is dat je plezier hebt en dat je de bal over het net krijgt. En als je daarbij ook nog eens wint, is dat natuurlijk mooi meegenomen.

Volleybal Vs Handbal

Volleybal en handbal zijn twee totaal verschillende sporten, maar ze hebben wel iets gemeen: ze worden allebei gespeeld met een bal. Maar daar houdt de vergelijking dan ook wel op. Volleybal is een sport waarbij je met je handen de bal over het net probeert te slaan, terwijl handbal een sport is waarbij je de bal met je handen in het doel van de tegenstander probeert te gooien. Hieronder vind je enkele opvallende verschillen tussen deze twee sporten:

 • Bij volleybal mag je de bal niet vangen of vasthouden, terwijl je bij handbal de bal juist moet vasthouden om te kunnen gooien.
 • Volleybal wordt gespeeld op een groot veld met een net in het midden, terwijl handbal op een kleiner veld wordt gespeeld zonder net.
 • Bij volleybal mag je de bal met elke lichaamsdeel raken, zolang je maar niet vasthoudt, terwijl je bij handbal alleen met je handen mag gooien.
 • Volleybal is een sport waarbij je vooral moet samenwerken met je teamgenoten, terwijl handbal meer draait om individuele acties en snelheid.
 • Bij volleybal is het de bedoeling om de bal zo hoog mogelijk te houden, terwijl je bij handbal juist zo snel mogelijk naar het doel van de tegenstander moet rennen om te scoren.

Veelgestelde vragen

Wat Is de moeilijkste positie In Volleybal?

Volleybal is een geweldige sport die veel vaardigheid en inzet vereist. Het is niet alleen belangrijk om de bal over het net te krijgen, maar ook om de juiste positie op het veld in te nemen. Er zijn verschillende posities in volleybal, elk met hun eigen unieke uitdagingen. Maar wat is de moeilijkste positie in volleybal?

De moeilijkste positie in volleybal is de libero. De libero is een verdedigende speler die alleen in de achterste drie posities van het veld mag spelen. Het is de taak van de libero om de passes van de tegenstander te ontvangen en de verdediging te organiseren. Dit klinkt misschien niet zo moeilijk, maar de libero heeft een aantal uitdagingen te overwinnen:

 • De libero moet snel en behendig zijn om de bal te kunnen ontvangen en passen.
 • Omdat de libero alleen in de achterste drie posities mag spelen, moet hij of zij snel kunnen reageren op de bewegingen van de tegenstander en de bal.
 • De libero moet ook een goede communicator zijn, omdat hij of zij de verdediging moet organiseren en de andere spelers moet instrueren.

Kortom, de libero is een cruciale speler in het volleybalteam en heeft een aantal uitdagingen te overwinnen. Maar met de juiste training en inzet kan elke speler een geweldige libero worden en het team naar de overwinning leiden!

Is Volleybal slecht voor je?

Volleybal, de sport waarbij je met je handen een bal over het net moet slaan, is niet alleen leuk, maar ook goed voor je gezondheid. Maar is volleybal slecht voor je? Laten we eens kijken naar de feiten.

Hoewel volleybal op de zesde plaats staat van sporten waarbij blessures voorkomen, is het nog steeds een veilige sport als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Zoals bij elke sport, is het belangrijk om goed op te warmen voordat je begint met spelen. Dit kan blessures helpen voorkomen. Daarnaast is het dragen van de juiste uitrusting, zoals goede schoenen met schokdemping en kniebeschermers, ook belangrijk.

Maar laten we niet vergeten dat volleybal ook veel voordelen heeft. Het is een geweldige manier om fit te blijven en je coördinatie en balans te verbeteren. Bovendien is het een sociale sport waarbij je nieuwe mensen kunt ontmoeten en samen kunt werken als een team. Dus, is volleybal slecht voor je? Nee, zolang je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt en geniet van de voordelen van deze geweldige sport, is volleybal goed voor je gezondheid en welzijn.

Conclusie

Volleybal is een leuke sport om te spelen en te kijken. Het is een van de oudste sporten ter wereld en heeft een hoop regels en spelregels om het spel eerlijk te houden. Het is een van de weinige sporten waarbij mannen en vrouwen tegen elkaar kunnen spelen.

Als je het leuk vindt om te kijken, kun je het beste kijken naar de Olympische Spelen of de World League. Als je het leuk vindt om te spelen, probeer het dan eens met je vrienden of bij een sportclub.

Lees ook: dit zijn de beste schoenen voor volleybal, een complete beoordeling

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.