Wat is een Touchdown? Leer Hoe je Punten Scoort in American Football

door Joost Nusselder | Geupdate op:  19 februari 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Touchdown heb je vast wel een horen noemen, het is een van de belangrijkste elementen in American Football. Maar weet je ook PRECIES hoe het werkt?

Een touchdown is de primaire manier om te scoren in American en Canadian football en levert 6 punten op. Een touchdown wordt gemaakt wanneer een speler met de bal de end zone, het doelgebied van de tegenstander, bereikt of wanneer een speler de bal vangt in de end zone.

Na dit artikel weet je ALLES over de touchdown en hoe het scoren bij American Football werkt.

Wat is een touchdown

Scoren met een Touchdown

American en Canadian Football hebben een ding gemeen: het scoren van punten door middel van een touchdown. Maar wat is een touchdown precies?

Wat is een Touchdown?

Een touchdown is een manier om punten te scoren in American en Canadian Football. Je scoort een touchdown als je met de bal de end zone, het doelgebied van de tegenstander, bereikt of als je de bal vangt in de end zone nadat een medespeler deze je heeft toegeworpen. Een touchdown levert 6 punten op.

Verschil met Rugby

Bij Rugby wordt de term “touchdown” niet gebruikt. In plaats daarvan plaats je de bal op de grond achter de doellijn, wat een “try” wordt genoemd.

Hoe je een Touchdown scoort

Om een touchdown te scoren heb je de volgende stappen nodig:

  • Krijg de bal in je bezit
  • Draaf of ren naar de end zone
  • Plaats de bal in de end zone
  • Vier je touchdown met je teamgenoten

Dus als je de bal in je bezit hebt en je weet hoe je naar de end zone moet rennen, ben je klaar om je touchdown te scoren!

Het spel: American Football

Een spannend spel vol tactiek

American Football is een spannend spel dat veel tactiek vereist. De aanvallende ploeg probeert de bal zo ver mogelijk te verplaatsen, terwijl de verdedigende ploeg dit probeert te voorkomen. Als de aanvallende ploeg binnen 4 pogingen minimaal 10 yards terreinwinst heeft geboekt, gaat het balbezit over naar de andere ploeg. Maar als de aanvallers worden neergelegd of buiten de lijnen worden gedwongen, stopt het spel en moeten ze weer netjes klaar staan voor een volgende poging.

Een team vol specialisten

American Football teams bestaan uit specialisten. Aanvallers en verdedigers zijn twee totaal verschillende ploegen. Er zijn ook specialisten die goed kunnen schoppen, die komen opdraven als er een field goal of conversie gescoord moet worden. Tijdens de wedstrijd mag er onbeperkt gewisseld worden, dus voor iedere positie is er vaak meer dan één speler.

Het ultieme doel: Scoren!

Het ultieme doel van American Football is om te scoren. De aanvallers proberen dit te bereiken door met de bal te lopen of er mee te gooien, terwijl de verdedigers proberen dit te voorkomen door de aanvallers te tackelen. Het spel stopt als de aanvallers worden neergelegd of buiten de lijnen worden gedwongen. Als de aanvallende ploeg binnen 4 pogingen minimaal 10 yards terreinwinst heeft geboekt, gaat het balbezit over naar de andere ploeg.

Scoren in American Football: Hoe doe je dat?

Touchdowns

Als je een echte American Football fan bent, dan weet je dat je punten kunt scoren met touchdowns. Maar hoe doe je dat precies? Nou, het speelveld is ongeveer 110×45 meter groot, en aan iedere kant is er een endzone. Als een speler van de aanvallende ploeg met de bal in de endzone van de tegenstander komt, dan is dat een touchdown en krijgt de aanvallende ploeg 6 punten.

Field Goals

Als je niet in staat bent om een touchdown te scoren, dan kun je altijd nog een field goal proberen. Dit is 3 punten waard en je moet de bal tussen de twee doelpalen schoppen.

Conversies

Na een touchdown krijgt de aanvallende ploeg de bal dicht in de buurt van de endzone en kunnen ze proberen om nog een extra punt te scoren met een zogeheten conversie. Hiervoor moeten ze de bal tussen de doelpalen schoppen, wat vrijwel altijd lukt. Dus als je een touchdown scoort, dan scoor je meestal 7 punten.

2 Extra Punten

Er is ook nog een andere manier om 2 extra punten te scoren na een touchdown. De aanvallende ploeg kan ervoor kiezen om vanaf 3 yards van de endzone nog een keer in de endzone te komen. Als dit lukt, dan krijgen ze 2 punten.

Verdediging

De verdedigende ploeg kan ook punten scoren. Als een aanvaller in zijn eigen endzone wordt getackeld, dan krijgt de verdedigende ploeg 2 punten en balbezit. Ook kan de verdediging een touchdown scoren als ze de bal onderscheppen en hem teruglopen naar de eindzone van het aanvallende team.

Verschillen

Touchdown Vs Home Run

Een touchdown is een score in het American Football. Je scoort een touchdown als je de bal in het doelgebied van de tegenstander brengt. Een home run is een score in het honkbal. Je scoort een home run als je de bal over de hekken slaat. Kortom, als je in American Football een touchdown scoort, ben je een held, maar als je in honkbal een home run slaat, ben je een legende!

Touchdown Vs Fieldgoal

In American Football is het doel om meer punten te scoren dan de tegenstander. Er zijn verschillende manieren om punten te scoren, waaronder een touchdown of een fieldgoal. Een touchdown is het meest waardevolle, waarbij je 6 punten krijgt als je de bal in het eindgebied van de tegenstander gooit. Een fieldgoal is een veel minder waardevolle manier om punten te scoren, waarbij je 3 punten krijgt als je de bal over de crossbar en tussen de palen achter in het eindgebied schopt. Fieldgoals worden alleen geprobeerd in specifieke situaties, omdat het veel minder punten oplevert dan een touchdown.

Conclusie

Zoals je nu weet, is een touchdown de BELANGRIJKSTE manier om te scoren in American football. Een touchdown is een punt waarbij de bal in de endzone van de tegenstander wordt geraakt.

Ik hoop dat je nu een beter idee hebt van hoe een touchdown werkt en hoe je er een kunt scoren.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.