Tips

by:

Tips

Vooral als je net begint als scheidsrechter is het best wel spannend, je wilt geen domme fouten maken en de wedstrijd goed laten verlopen. Naar mate de tijd vordert en je meer ervaring krijgt merk je dat je soms dingen net iets anders aan moet pakken. Meestal zijn het hele kleine praktische zaken die het allemaal vergemakkelijken. Misschien zit er nog een goede tip voor u als scheidsrechter bij!

Tips voor scheidsrechters

 • Stop uw tossmunt na de toss bij uw sok in; tijdens het rennen verliest u de munt snel uit uw zak.
 • Als u geen boekje hebt om uw kaarten in te doen doe dan de gele kaart in de zak aan de zijkant van uw broek en de rode kaart in uw achterzak. Op deze manier kunt u snel de kaarten pakken indien nodig en pakt u nooit de verkeerde.
 • Betreffende de tip om de gele en rode kaarten te splitsen moet de volgende kanttekening van o.a. Serdar Gözübüyük in acht worden genomen;
  Het nadeel van het splitsen van de kaarten:
  – Men ziet direct dat Rood getoond gaat worden
  – Een eventuele “schrik seconde “, zeker bij beginnende scheidsrechters word     teniet gedaan, en is er geen weg terug.
  – Juist door ze bijeen te bewaren in de borstzak geef je “zelfverzekerder” aan wat de opgelegde sanctie is.
  Over het algemeen word het dus niet geadviseerd..het kan echter wel een hulpmiddel zijn, maar bovengenoemde argumenten zou men moeten meenemen in de beslissing om de kaarten toch op twee plaatsen te bewaren.
 • Sommige scheidsrechters knippen de gele en rode kaarten kleiner zodat ze handzamer zijn. Mocht u ze ook te groot vinden kunt u dit dus ook doen!
 • Gebruik een digitaal horloge (met stopwatch functie) of stopwatch om de tijd in te gaten te houden. Laat per helft de stopwatch naar 45:00 lopen. Op deze manier raakt u nooit in de war hoelang er nog gespeeld moet worden en kunt u bij lang oponthoud de tijd gemakkelijk stil zetten.
 • Schrijf altijd op wanneer er gescoord heeft en wie er een kaart krijgt en wisselt. In het amateurvoetbal kun je makkelijk in de war raken door veel doelpunten, overtredingen of veel wissels.
 • Gebruik een polsbandje waaraan uw fluit(en) vastzitten, hierdoor kunt u nooit uw fluit laten vallen en heeft u deze altijd gemakkelijk in je hand.
 • Maak vooraf (bijvoorbeeld bij de toss) afspraken met de grensrechters wanneer zij wel / niet moeten vlaggen. Leg het verschil uit tussen buitenspel en strafbaar buitenspel uit en leg uit wat te doen bij hoekschoppen. Ook kunt u vooraf bespreken hoe u aangeeft dat u zijn signaal heeft gezien maar deze niet overneemt.
 • Probeer het tempo in de wedstrijd te houden, spelers ervaren dit als prettig en hoe minder oponthoud hoe minder tijd voor opmerkingen tegen jou als scheidsrechter.
 • Communiceer met duidelijke arm gebaren. U fluit hierbij niet, u leidt de spelers hierbij niet af maar u geeft aan één en ander gezien te hebben en u geeft uw beslissing met een armgebaar aan.
 • Pak altijd zelf uw tas in, zodat u niet in de kleedkamer staat en u bent schoenen, sokken etc. vergeten.

Meer tips? Mail deze dan naar info@scheidsrechters.eu of via het contactformulier!

Film over scheidsrechtersgebaren

Comments are closed.