Tafeltennisbatje: dit is wat je moet weten

door Joost Nusselder | Geupdate op:  30 juli 2022

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Een tafeltennisbatje is als het ware een ‘racket’ of padel dat wordt gebruikt om het pingpong balletje te slaan tijdens tafeltennis.

Het is gemaakt van hout en heeft rubberen elementen die plakkerig zijn om het balletje speciale effecten te geven.

Wat is een tafeltennis batje

Bat onderdelen en hoe deze van invloed zijn op snelheid, spin en controle

Er zijn twee hoofdonderdelen die een batje vormen:

  • het blad (het houten gedeelte, dat ook het handvat omvat)
  • en het rubber (inclusief de spons).

Blad en handvat

Het blad is meestal opgebouwd uit 5 tot 9 lagen hout en kan andere soorten materialen bevatten, zoals carbon of titaniumkoolstof.

Afhankelijk van het aantal lagen (meer lagen staat gelijk aan stugger) en de gebruikte materialen (carbon maakt het blad steviger en houdt het zeer licht) kan het blad flexibel of stug zijn.

Een stug blad zal de meeste energie van de slag naar de bal overbrengen en dat zal resulteren in een sneller racket.

Aan de andere kant absorbeert een flexibeler handvat een deel van de energie en zorgt ervoor dat de bal trager wordt.

Het handvat kan van 3 soorten zijn:

  1. flared (uiteenlopend)
  2. anatomisch
  3. recht

Een flared greep is aan de onderkant dikker om te voorkomen dat het batje, ook peddel genoemd, uit je hand glijdt. Het is veruit de meest populaire.

De anatomische is breder in het midden om in de vorm van je handpalm te passen en de rechte, heeft dezelfde breedte van boven naar beneden.

Als je niet zeker weet voor welke je moet kiezen, probeer dan een paar verschillende handvatten in de winkels of bij je vrienden thuis, of ga anders voor degene met het flared handvat.

Rubber en spons

Afhankelijk van de kleverigheid van het rubber en de dikte van de spons, zul je meer of minder spin op de bal kunnen zetten.

De zachtheid en kleverigheid van het rubber worden bepaald door de gebruikte technologie en de verschillende behandelingen die worden toegepast wanneer ze worden vervaardigd.

Een zachter rubber houdt de bal meer vast (dwell-tijd) waardoor hij meer spin krijgt. Een stickier, oftewel plakkerig rubber zal uiteraard ook meer spin op de bal zetten.

Snelheid, spin en controle

Alle bovengenoemde kenmerken geven het batje verschillende hoeveelheden snelheid, spin en controle. Hier zijn enkele nuttige dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van je peddel:

Snelheid

Dat is vrij eenvoudig, het verwijst naar de maximale snelheid die je de bal kunt meegeven.

Als je een betere en snellere peddel aanschaft, betekent dit natuurlijk niet dat je minder energie in je slag moet stoppen dan voorheen.

Je zal het verschil met je oude batje enorm voelen.

De meeste fabrikanten geven hun batje een speed rating: een batje voor een aanvallende speler heeft een speed-rating van meer dan 80.

Een batje voor de voorzichtigere, verdedigende speler heeft bijvoorbeeld een speed rating van 60 of minder.

Je moet dus altijd een keuze maken tussen snelheid en controle, of juist voor  balans.

Beginnende spelers kunnen beter een langzaam batje met een speedrating van 60 of minder kopen, zodat ze minder fouten maken.

Spin

Het vermogen van de peddel om een ​​goede hoeveelheid spin te genereren, wordt meestal bepaald door de kwaliteit van het rubber (het gewicht van het racket speelt ook mee, zij het een wat meer ondergeschikte, rol).

Hoe plakkeriger en zachter, hoe meer spin je de bal mee zal kunnen geven.

Hoewel snelheid alleen cruciaal is voor aanvallende spelers, is spin belangrijk voor alle type spelers.

Aanvallende spelers vertrouwen erop om sneller forehand-loops uit te voeren, terwijl verdedigende spelers het nodig hebben om enorme hoeveelheden backspin te veroorzaken bij het slicen van de bal.

Controle

Controle is een combinatie van de spin en de snelheid. 

Beginners moeten streven naar een tragere, meer regelbare peddel, terwijl amateurs en gevorderden kunnen kiezen voor krachtigere peddels.

Maar uiteindelijk kan de controle, in tegenstelling tot snelheid en spin, worden verbeterd door de vaardigheden van spelers.

Maak je dus geen zorgen als het batje in het begin een beetje moeilijk te besturen is.

Benieuwd naar alle regels (en mythes) van tafeltennis? Je vindt ze hier!

Hoe maak ik mijn tafeltennis batje plakkerig?

Smeer zonnebloemolie op het pingpongrubber en wrijf het in. Laat het drogen en herhaal het proces een paar keer totdat je de gewenste plakkerigheid krijgt. Het mooie hiervan is, dat je dit zo vaak kan doen als je wil! Een andere goede manier om je peddel plakkerig te maken, is door de peddel schoon te maken.

Welke kant van een pingpongpeddel is voor de forehand?

Omdat rood over het algemeen sneller is en iets minder draait, gebruiken professionals meestal een rood rubber voor de forehand en zwart voor hun backhand. De beste Chinese spelers gebruiken de zwarte, sticky rubber kant voor hun forehand.

Zijn batjes afgedekt met schuurpapier legaal?

Over het algemeen is het NIET legaal om een ​​tafeltennisbatje met schuurpapier te gebruiken, maar het hangt af van de regels van de wedstrijd waaraan je deelneemt.

Wat maakt een pingpongbatje goed?

De beste pingpongpeddel voor spin moet reliëf in het rubber hebben om een ​​glad oppervlak te creëren waar de bal tegenaan kan stuiteren.Daarnaast moeten aanvallende spelers op zoek gaan naar een harde peddel om voldoende kracht te genereren.

Waarom hebben pingpongpeddels 2 kleuren?

In de meeste gevallen hebben pingpongpeddels met verschillende kleuren hun eigen voordeel aan elke kant.  Bijvoorbeeld: de zwarte kant zorgt voor minder spin dan de rode, en vice versa. Hierdoor kunnen de spelers het batje omdraaien als ze de bal op een bepaalde manier willen terugslaan.

Wat is een goed batje?

Een goed batje maakt een enorm verschil in je speelstijl. Eentje met zacht rubber geeft meer grip op het balletje, waardoor je het spel kunt vertragen en goede bal effecten kunt geven. Prima voor verdedigers. Als je meer wil aanvallen, dus harder slaan en met veel topspin, dan kun je beter spelen met steviger rubber. 

Kan ik zelf een batje maken?

Een batje zelf maken is leuk, maar de meeste amateurs en beginnende spelers kunnen beter een batje kopen dat al van rubber is voorzien. Je hoeft niets te lijmen en je vermijdt het risico dat je iets verkeerd doet. De meeste beginnende spelers zijn met een premade allround batje beter af.

Welke is het duurste pingpongbatje ooit?

Wat voor rubber je ook op het Nittaku Resoud-batje plakt, je hebt altijd de duurste pingpongpeddel die er bestaat.De prijs is $ 2.712 (deze wordt beschouwd als de Stradivarius onder de tafeltennisbatjes).

Wat is het verschil tussen de rode en zwarte kant van een batje?

Om een ​​speler te helpen onderscheid te maken tussen verschillende soorten rubber die door zijn tegenstander worden gebruikt, specificeert de regelgeving dat de ene kant van een batje rood moet zijn, terwijl de andere kant zwart moet zijn. Goedgekeurde rubbers dragen het ITTF-embleem.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.