Tafeltennis vs Ping pong – wat is het verschil?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  26 juli 2022

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Tafeltennis vs ping pong

Wat is Ping Pong?

Tafeltennis en ping pong zijn natuurlijk gewoon de zelfde sport, maar toch willen we er even bij stil staan omdat veel mensen niet weten wat de verschillen zijn, of denken dat ping pong aanstootgevend is.

Ping-pong  is op zich geen aanstootgevende term omdat het is afgeleid van ‘ping pang qiu’ in het Chinees, maar in feite is het Chinese equivalent slechts een nauwkeurige transliteratie van de Engelse spreektaal (imiterend van het geluid van de botsingen van de bal) die al meer dan 100 jaar werd gebruikt voordat ping-pong rond 1926 naar Azië werd geëxporteerd.

De term “ping-pong” is in feite een klank-term die in Engeland is ontstaan, waar de sport werd uitgevonden. Het Chinese woord “ping-pang” werd geleend van het Engels, niet andersom.

Ondanks dat het niet perse aanstootgevend is, is het gewoonweg beter om tafeltennis te gebruiken, dan lijkt het tenminste dat je weet waarover je het hebt.

Zijn de regels van Ping Pong en tafeltennis hetzelfde?

Ping pong en tafeltennis zijn in wezen dezelfde sport, maar aangezien tafeltennis de officiële term is, heeft ping pong over het algemeen betrekking op garagespelers, terwijl tafeltennis wordt gebruikt door spelers die formeel in de sport trainen.

In die zin zijn de regels van elk anders en heeft tafeltennis de strengere officiële regels terwijl ping pong jouw eigen garage regels volgt.

Dat is ook waarom je vaak een discussie over mythen in de regels hebt, omdat de ping pong regels niet echt duidelijk zijn afgesproken en je ruzie krijgt over of het punt voor jou is omdat de bal de tegenstander raakte, bijvoorbeeld.

Wat is het verschil tussen tafeltennis en ping-pong?

Vóór 2011 was “Ping Pong” of “Tafeltennis” dezelfde sport. Serieuze spelers noemen het echter liever tafeltennis en beschouwen het als een sport.

Zoals we net al zeiden, over het algemeen heeft Ping Pong betrekking op ‘garagespelers’ ofwel amateurs, terwijl tafeltennis wordt beoefend door spelers die formeel trainen in de sport.

Wordt Ping Pong gespeeld op 11 of 21?

Een partijtje tafeltennis wordt gespeeld totdat een van de spelers 11 punten scoort of als er een verschil van 2 punten is nadat de score gelijk was (10:10). Het spel werd tot 21 jaar gespeeld, maar die regel werd in 2001 door de ITTF gewijzigd.

Hoe heet pingpong in China?

Bedenk dat dit een tijd was dat iedereen het spel nog Ping Pong noemde.

Dat klinkt heel Chinees, maar vreemd genoeg hadden de Chinezen geen karakter voor Pong, dus improviseerden ze en noemden ze het spel Ping Pang.

Of om precies te zijn, Ping Pang Qiu, wat letterlijk Ping Pong met bal betekent.

Is pingpong een goede work-out?

Ja, tafeltennis spelen is een geweldige cardiotraining en goed voor de spierontwikkeling, maar om je kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren, moet je meer doen.

Na regelmatig oefenenen zal je er beter uitzien en je beter voelen en wil je waarschijnlijk je tafeltennisspelniveau verhogen, je hardlooptijden verbeteren en met zwaardere gewichten trainen in de sportschool.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.