De Super Bowl: Wat je nog niet wist over de aanloop en het prijzengeld

door Joost Nusselder | Geupdate op:  19 februari 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

De Super Bowl is een van de GROOTSTE sportevenementen ter wereld en een feestdag voor veel mensen. Maar wat is het precies?

De Super Bowl is de finale van de professionele American Football competitie (NFL). Het is de enige competitie waarin de kampioenen van de twee divisies (NFC en AFC) tegen elkaar spelen. De wedstrijd wordt sinds 1967 gespeeld en is een van de populairste sportevenementen ter wereld.

In dit artikel leg ik je uit wat de Super Bowl precies is en hoe het is ontstaan.

Wat is de super bowl

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

De Super Bowl: De ultieme American Football-finale

De Super Bowl is het jaarlijkse evenement waar de kampioenen van de American Football Conference (AFC) en de National Football Conference (NFC) het tegen elkaar opnemen. Het is een van de meest bekeken sportevenementen ter wereld, met meer dan honderd miljoen kijkers. De Super Bowl XLIX, die in 2015 werd gespeeld, was het best bekeken programma ooit in de Verenigde Staten met 114,4 miljoen kijkers.

Hoe is de Super Bowl ontstaan?

De National Football League (NFL) werd opgericht in 1920 als de American Professional Football Conference. In 1959 kreeg de competitie concurrentie van de American Football League (AFL). In 1966 werd een akkoord bereikt om de twee bonden in 1970 te fuseren. In 1967 speelden de twee kampioenen van de beide competities de eerste finale onder de naam AFL-NFL World Championship Game, wat later bekend zou worden als de eerste Super Bowl.

Hoe verloopt de aanloop naar de Super Bowl?

Het American Football-seizoen start traditioneel in september. De tweeëndertig teams spelen hun wedstrijden af in respectievelijk de NFC en de AFC in hun eigen divisie van vier teams. Tegen het einde van december zijn de competities afgelopen, waarna in januari de play-offs worden gespeeld. De winnaars van de play-offs, één uit de NFC en één uit de AFC, spelen de Super Bowl. De wedstrijd wordt doorgaans op neutraal terrein gespeeld en het stadion wordt doorgaans drie tot vijf jaar voor de betreffende Super Bowl vastgelegd.

De wedstrijd zelf

De wedstrijd werd tot 2001 steeds in de maand januari gehouden, maar vanaf 2004 wordt de wedstrijd steeds in de eerste week van februari gespeeld. Na de wedstrijd wordt aan het winnende team de trofee “Vince Lombardi” uitgereikt, genoemd naar de coach van de New York Giants, Green Bay Packers en Washington Redskins die in 1970 overleed aan kanker. De beste speler wordt bekroond met de MVP-trofee.

Televisie en amusement

De Super Bowl is niet alleen een sportevenement, maar ook een televisie-evenement. Er worden veel bijzondere optredens verzorgd tijdens de halftijdshow, waaronder het zingen van het volkslied en optredens van bekende artiesten.

Overwinningen en finaleplaatsen per team

De New England Patriots en de Pittsburgh Steelers hebben de meeste overwinningen, met zes stuks. De San Francisco 49ers, Dallas Cowboys en de Green Bay Packers hebben de meeste finaleplaatsen, met vijf stuks.

Wat is de Super Bowl?

De Super Bowl is het meest prestigieuze evenement in het American football. Er is een grote strijd tussen twee teams, de American Football Conference en de National Football Conference. Ze worden georganiseerd door de National Football League (NFL) en de winnaar wordt de kampioen van beide competities.

Het belang van de Super Bowl

De Super Bowl is een van de meest gehypete evenementen in de sportwereld. Er staat veel op het spel; prestige, geld en andere belangen. De wedstrijd is altijd spannend omdat het gaat tussen de twee kampioenen.

Wie speelt er in de Super Bowl?

De Super Bowl is een wedstrijd tussen de twee kampioenen van de American Football Conference en de National Football Conference. Deze twee kampioenen strijden om de titel van Super Bowl kampioen.

De Geboorte van de Super Bowl

De American Professional Football Conference

In 1920 werd de American Professional Football Conference opgericht, en kreeg al snel de naam die we nu kennen: de National Football League. In de jaren zestig kreeg de competitie concurrentie van de American Football League, die in 1959 opgericht werd.

De Fusie

In 1966 kwamen de twee bonden samen voor fusiegesprekken, en op 8 juni werd er een akkoord bereikt. In 1970 zouden de twee bonden samenkomen als één.

De Eerste Super Bowl

In 1967 werd de eerste finale gespeeld tussen de twee kampioenen van de beide competities, bekend als de AFL-NFL World Championship Game. Dit werd later bekend als de eerste Super Bowl, die jaarlijks gespeeld wordt tussen de kampioenen van de National Football Conference (het oude National Football League, nu onderdeel van de fusie) en de American Football Conference (voorheen de American Football League).

De weg naar de Super Bowl

De start van het seizoen

Het American Football-seizoen begint elk jaar in september. De tweeëndertig teams gaan de strijd aan in respectievelijk de NFC en de AFC. Elk van deze divisies bestaat uit vier teams.

De play-offs

Eind december is de competitie afgelopen. In januari worden de play-offs gespeeld. Deze wedstrijden bepalen de twee kampioenen, één uit de NFC en één uit de AFC. Deze twee teams gaan de strijd aan in de Super Bowl.

De Super Bowl

De Super Bowl is het hoogtepunt van het American Football-seizoen. De twee kampioenen gaan de strijd aan om de titel. Wie zal de winnaar zijn? We zullen het moeten afwachten!

De Super Bowl: Het jaarlijkse spektakel

De Super Bowl is een jaarlijks terugkerend spektakel waar iedereen naar uitkijkt. De wedstrijd wordt sinds 2004 steeds in de eerste week van februari gespeeld. Het stadion waar de wedstrijd plaatsvindt, wordt al een paar jaar van tevoren bepaald.

Thuis- en uitteam

Omdat de wedstrijd meestal op neutraal terrein wordt gespeeld, is er een regeling om het thuis- en uitteam vast te stellen. De teams uit de AFC zijn het thuisteam bij de Super Bowls met een even nummer, terwijl de teams uit de NFC het thuisvoordeel hebben bij de Super Bowls met een oneven nummer. De volgnummers van de Super Bowl worden geschreven met Romeinse cijfers.

De Vince Lombardi Trophy

Na de wedstrijd wordt de winnaar beloond met de Vince Lombardi Trophy, vernoemd naar de New York Giants, Green Bay Packers en Washington Redskins-coach die in 1970 overleed aan kanker. De beste speler krijgt de Super Bowl Most Valuable Player Award.

De Super Bowl: Een evenement om naar uit te kijken

De Super Bowl is een jaarlijks terugkerend evenement waar iedereen naar uitkijkt. De wedstrijd wordt steeds in de eerste week van februari gespeeld. Het stadion waar de wedstrijd plaatsvindt, wordt al een paar jaar van tevoren bepaald.

Om het thuis- en uitteam vast te stellen, is er een regeling. De teams uit de AFC zijn het thuisteam bij de Super Bowls met een even nummer, terwijl de teams uit de NFC het thuisvoordeel hebben bij de Super Bowls met een oneven nummer. De volgnummers van de Super Bowl worden geschreven met Romeinse cijfers.

De winnaar wordt beloond met de Vince Lombardi Trophy, vernoemd naar de New York Giants, Green Bay Packers en Washington Redskins-coach die in 1970 overleed aan kanker. De beste speler krijgt de Super Bowl Most Valuable Player Award.

Kortom, de Super Bowl is een evenement waar iedereen naar uitkijkt. Een wedstrijd waar de beste teams uit de AFC en NFC het tegen elkaar opnemen om de titel van Super Bowl-kampioen te veroveren. Een spektakel dat je niet wilt missen!

Hoeveel geld is er te verdienen bij de Super Bowl?

De prijs voor deelnemen

De Super Bowl is een van de meest bekeken sportevenementen ter wereld, met adverteerders en media die er miljoenen in steken. Als je meedoet aan de wedstrijd, krijg je als speler een mooi bedrag van $56.000. Als je deel uitmaakt van het winnende team, dan verdubbel je dat bedrag.

De prijs voor adverteren

Als je een reclamespotje van 30 seconden wilt laten zien tijdens de Super Bowl, dan ben je $5 miljoen kwijt. Misschien wel de duurste 30 seconden ooit!

De prijs voor kijken

Als je gewoon naar de Super Bowl wilt kijken, dan hoef je niets te betalen. Je kunt gewoon thuis genieten van de wedstrijd, met een lekker bakje chips en een frisdrank. Dat is een stuk goedkoper dan $5 miljoen!

Van Volkslied tot Halftime Show: Een Blik op de Super Bowl

De Super Bowl: Een Amerikaanse Traditie

De Super Bowl is een jaarlijkse traditie in de Verenigde Staten. De wedstrijd wordt afwisselend uitgezonden op de zenders CBS, Fox en NBC, en in Europa onder meer op de Britse zender BBC en diverse Fox-zenders. Voor de start van de wedstrijd wordt traditioneel het Amerikaanse volkslied gebracht, The Star-Spangled Banner, gezongen door een bekende artiest. Sommige van deze artiesten zijn Diana Ross, Neil Diamond, Billy Joel, Whitney Houston, Cher, Beyoncé, Christina Aguilera en Lady Gaga.

Halftime Show: Een Spectaculaire Show

Tijdens de rust van een Super Bowl wedstrijd wordt er een halftime show gehouden. Dit is al een traditie sinds de eerste Super Bowl in 1967. Later werden er vooral bekende popartiesten gevraagd. Sommige van deze artiesten zijn Janet Jackson, Justin Timberlake, Chaka Khan, Gloria Estefan, Stevie Wonder, Big Bad Voodoo Daddy, Savion Glover, Kiss, Faith Hill, Phil Collins, Christina Aguilera, Enrique Iglesias, Toni Braxton, Shania Twain, No Doubt, Sting, Beyoncé Knowles, Mariah Carey, Boyz II Men, Smokey Robinson, Martha Reeves, The Temptations, Queen Latifah, Backstreet Boys, Ben Stiller, Adam Sandler, Chris Rock, Aerosmith, *NSYNC, Britney Spears, Mary J. Blige, Nelly, Renée Fleming, Bruno Mars, Red Hot Chili Peppers, Idina Menzel, Katy Perry, Lenny Kravitz, Missy Elliott, Lady Gaga, Coldplay, Luke Bryan, Justin Timberlake, Gladys Knight, Maroon5, Travis Scott, Big Boi, Demi Lovato, Jennifer Lopez, Shakira, Jazmine Sullivan, Eric Church, The Weeknd, Mickey Guyton, Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, 50 Cent, Mary J. Blige, Kendrick Lamar, Chris Stapleton, Rihanna en vele anderen.

Een Nipplegate Rel

Tijdens de Super Bowl XXXVIII op 1 februari 2004 veroorzaakte het optreden van Janet Jackson en Justin Timberlake een enorme rel toen bij het optreden even een borst van de zangeres zichtbaar was, wat vanaf dan algemeen bekend werd onder de naam nipplegate. Als gevolg hiervan wordt de Super Bowl voortaan met een kleine vertraging uitgezonden.

Geschiedenis van de Super Bowl

De eerste editie

De eerste Super Bowl werd gespeeld in januari 1967, toen de Green Bay Packers de Kansas City Chiefs versloegen in het Los Angeles Memorial Coliseum. De Packers, uit Green Bay, Wisconsin, waren de kampioenen van de National Football League (NFL) en de Chiefs, uit Kansas City, Missouri, waren de kampioenen van de American Football League (AFL).

De jaren ’70

De jaren ’70 stonden in het teken van veranderingen. De eerste Super Bowl die in een andere stad dan Los Angeles werd gespeeld, was Super Bowl IV in 1970, toen de Kansas City Chiefs de Minnesota Vikings versloegen in Tulane Stadium in New Orleans. In 1975 wonnen de Pittsburgh Steelers hun eerste Super Bowl, toen ze de Minnesota Vikings versloegen in Tulane Stadium.

De jaren ’80

De jaren ’80 waren een tijd van opkomst voor de Super Bowl. In 1982 wonnen de San Francisco 49ers hun eerste Super Bowl, toen ze de Cincinnati Bengals versloegen in het Pontiac Silverdome in Michigan. In 1986 wonnen de Chicago Bears hun eerste Super Bowl, toen ze de New England Patriots versloegen in het Louisiana Superdome in New Orleans.

De jaren ’90

De jaren ’90 waren een tijd van opkomst voor de Super Bowl. In 1990 wonnen de San Francisco 49ers hun tweede Super Bowl, toen ze de Denver Broncos versloegen in het Louisiana Superdome. In 1992 wonnen de Washington Redskins hun derde Super Bowl, toen ze de Buffalo Bills versloegen in Minneapolis, Minnesota.

De jaren 2000

De jaren 2000 waren een tijd van veranderingen voor de Super Bowl. In 2003 wonnen de Tampa Bay Buccaneers hun eerste Super Bowl, toen ze de Oakland Raiders versloegen in het Qualcomm Stadium in San Diego. In 2007 wonnen de New York Giants hun tweede Super Bowl, toen ze de New England Patriots versloegen in het University of Phoenix Stadium in Glendale, Arizona.

De jaren 2010

De jaren 2010 waren een tijd van opkomst voor de Super Bowl. In 2011 wonnen de Green Bay Packers hun vierde Super Bowl, toen ze de Pittsburgh Steelers versloegen in het Cowboys Stadium in Arlington, Texas. In 2013 wonnen de Baltimore Ravens hun tweede Super Bowl, toen ze de San Francisco 49ers versloegen in het Mercedes-Benz Superdome in New Orleans.

De jaren 2020

De jaren 2020 staan in het teken van veranderingen. In 2020 wonnen de Kansas City Chiefs hun tweede Super Bowl, toen ze de San Francisco 49ers versloegen in het Hard Rock Stadium in Miami. In 2021 wonnen de Tampa Bay Buccaneers hun tweede Super Bowl, toen ze de Kansas City Chiefs versloegen in het Raymond James Stadium in Tampa, Florida.

De Super Bowl: Wie heeft er het meeste gewonnen?

De Super Bowl is de ultieme wedstrijd in de Amerikaanse sportwereld. Elke jaar strijden de beste teams van de National Football League (NFL) om de titel van Super Bowl-kampioen. Maar wie heeft er het meeste gewonnen?

De Super Bowl-recordhouders

De Pittsburgh Steelers en de New England Patriots zijn de gedeelde recordhouders met zes Super Bowl-overwinningen. Barack Obama heeft zelfs een shirt van de Steelers gedragen!

De andere teams

De volgende teams hebben ook hun sporen nagelaten in de Super Bowl-geschiedenis:

 • San Francisco 49ers: 5 overwinningen
 • Dallas Cowboys: 5 overwinningen
 • Green Bay Packers: 4 overwinningen
 • New York Giants: 4 overwinningen
 • Denver Broncos: 3 overwinningen
 • Los Angeles/Oakland Raiders: 3 overwinningen
 • Washington Football Team/Washington Redskins: 3 overwinningen
 • Kansas City Chiefs: 2 overwinningen
 • Miami Dolphins: 2 overwinningen
 • Los Angeles/St. Louis Rams: 1 overwinning
 • Baltimore/Indianapolis Colts: 1 overwinning
 • Tampa Bay Buccaneers: 1 overwinning
 • Baltimore Ravens: 1 overwinning
 • Philadelphia Eagles: 1 overwinning
 • Seattle Seahawks: 1 overwinning
 • Chicago Bears: 1 overwinning
 • New Orleans Saints: 1 overwinning
 • New York Jets: 1 finaleplaats
 • Minnesota Vikings: 4 finaleplaatsen
 • Buffalo Bills: 4 finaleplaatsen
 • Cincinnati Bengals: 2 finaleplaatsen
 • Carolina Panthers: 2 finaleplaatsen
 • Atlanta Falcons: 2 finaleplaatsen
 • San Diego Chargers: 1 finaleplaats
 • Tennessee Titans: 1 finaleplaats
 • Arizona Cardinals: 1 finaleplaats

De teams die het nog nooit hebben gered

De Cleveland Browns, Detroit Lions, Jacksonville Jaguars en Houston Texans hebben het nog nooit gered om de Super Bowl te bereiken. Misschien komt daar dit jaar verandering in!

Tien dingen die je moet weten over Super Bowl Sunday

Het grootste ééndaagse sportevenement ter wereld

Met schattingen van 111.5 miljoen kijkers alleen al in Amerika en een wereldwijde schatting van 170 miljoen, is de Super Bowl het grootste ééndaagse sportevenement ter wereld. Reclamespotjes kosten maar liefst vier miljoen dollar, slijters hebben een maandomzet in een dag en maandag zie je geen hond op straat: dat is de Super Bowl voor je!

Amerikanen zijn sportgek

Stadions zitten bijna altijd tot de nok aan toe vol, zelfs op doordeweekse dagen. Voor een wedstrijd als de Super Bowl willen duizenden fans de wedstrijd het liefst live zien. Mensen komen letterlijk uit het hele land, met de kans om de wedstrijd live in het stadion te kijken of anders in een van de kroegen in de stad.

De media maken ons gek

Voor de Super Bowl stromen wel duizend journalisten richting de plek waar het allemaal moet gebeuren. Aan interviews geen gebrek, de NFL draagt spelers op drie keer een uur lang beschikbaar te zijn voor alle journalisten.

De sporters zijn niet gek

Al deze gasten zijn sinds hun achttiende getraind om met media om te gaan. Je zult ze nooit betrappen op een al te sappige uitspraak. Eén van de grootste verhalen de afgelopen jaren komt van Marshawn Lynch, die gewoon besloot niks te zeggen.

De wedstrijd wordt episch

Een slachtpartij zoals in 2020 is een uitzondering. De score lag de tien jaar daarvoor binnen twee touchdowns verschil. In zes van de laatste zeven ontmoetingen lag de marge binnen één score verschil, en bleef de game dus letterlijk tot in de laatste seconden spannend.

Aan controverse geen gebrek

De New England Patriots die in 2021 in de finale stonden, werden verdacht van het leeg laten lopen van ballen. De Patriots kregen jaren terug een boete voor het illegaal opnemen van signalen van de tegenstander. Daarnaast zijn er nog Nipplegate, een stroomstoring die de wedstrijd vertraagde, de ‘Helmet Catch’, enzovoorts.

Defense wins championships

In 2020 bleek het cliché ‘Defense wins Championships’ waar. Seattle’s Legion of Boom liet geen spaander heel van de aanvallende finesse van de Denver Broncos.

De regels leer je wel tijdens

Het is niet moeilijk om de regels van American Football te leren. De NFL heeft een grote website met informatie over de regels, waar je alles kunt leren over de game.

De Super Bowl is meer dan alleen een wedstrijd

De Super Bowl is meer dan alleen een wedstrijd. Er is een enorme hype rondom het evenement, met een halve tijdshow, een pre-game show en een post-game show. Er zijn ook veel bijeenkomsten en feesten rondom de wedstrijd, waar mensen samenkomen om de game te vieren.

Verschillen

Super Bowl Vs Nba Finale

De Super Bowl is een van de grootste sportevenementen ter wereld. Met meer dan 100 miljoen kijkers in de Verenigde Staten alleen al, is het een van de meest bekeken televisie-evenementen ter wereld. De NBA finale is ook een grote gebeurtenis, maar heeft niet hetzelfde bereik als de Super Bowl. De vier wedstrijden van de NBA finale in 2018 hadden gemiddeld ongeveer 18,5 miljoen kijkers per wedstrijd in de VS. Dus als je kijkt naar de kijkcijfers, is de Super Bowl duidelijk het grootste evenement.

Hoewel de Super Bowl veel meer kijkers heeft, is de NBA finale nog steeds een grote gebeurtenis. De NBA finale is een van de meest bekeken sportevenementen in de VS en is een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse cultuur. De NBA finale is ook een van de meest spannende evenementen in de sport, met teams die strijden voor de kampioenschappen. Dus hoewel de Super Bowl veel meer kijkers heeft, is de NBA finale nog steeds een grote gebeurtenis.

Super Bowl Vs Champions League Finale

De Super Bowl en de Champions League finale zijn twee van de meest prestigieuze sportevenementen ter wereld. Hoewel ze beide een hoog niveau van competitie en entertainment bieden, zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen de twee.

De Super Bowl is het jaarlijkse kampioenschapsspel van de National Football League (NFL). Het is een Amerikaanse sport die wordt gespeeld door teams uit de Verenigde Staten en Canada. De finale is een van de meest bekeken televisie-uitzendingen in de wereld, met miljoenen kijkers.

De Champions League finale is het jaarlijkse kampioenschapsspel van de Europese voetbalcompetitie. Het is een Europese sport die wordt gespeeld door teams uit meer dan 50 landen. De finale is ook een van de meest bekeken televisie-uitzendingen in de wereld, met miljoenen kijkers.

Hoewel beide evenementen een hoog niveau van competitie en entertainment bieden, zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen de twee. De Super Bowl is een Amerikaanse sport, terwijl de Champions League een Europese sport is. De Super Bowl wordt gespeeld door teams uit de Verenigde Staten en Canada, terwijl de Champions League wordt gespeeld door teams uit meer dan 50 landen. Daarnaast is de Super Bowl een jaarlijks evenement, terwijl de Champions League een seizoensgebonden competitie is.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.