Stootkussens voor boksen: Wat je moet weten

door Joost Nusselder | Geupdate op:  7 maart 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Zie je mensen wel eens slaan tegen zachte kussens die een ander vasthoudt? Dat zijn stootkussens, maar waar heb je ze precies voor nodig?

Stootkussens zijn kussens die de trainer vasthoudt en gebruikt om de bokser te laten stoten. Ze beschermen de trainer terwijl de bokser stoten probeert te landen op een bewegend oppervlak en zijn een onmisbaar onderdeel van bokstraining.

In dit artikel vertel ik je alles over stootkussens en hoe ze gebruikt worden.

Wat zijn stootkussens voor boksen

Stootkussens: een onmisbaar onderdeel van bokstraining

Wat zijn stootkussens?

Stootkussens zijn zachte kussens die door een trainer worden vastgehouden om de stoten van een bokser op te vangen. Ze worden gebruikt om de bokser te trainen in het raken van een bewegend oppervlak en om de trainer te beschermen tegen harde stoten. Stootkussens zijn een essentieel onderdeel van bokstraining en worden ook gebruikt in andere vechtsporten zoals MMA.

Hoe worden stootkussens gebruikt?

Stootkussens worden vastgehouden door een trainer die de bokser laat zien waar hij of zij moet stoten. De bokser kan stoten op het kussen met of zonder bokshandschoenen, afhankelijk van de intensiteit van de training. Sommige stootkussens hebben lussen aan de achterzijde zodat de trainer ze om zijn of haar arm kan doen om ze steviger vast te houden.

Stootkussens kunnen ook gebruikt worden om trappen te oefenen. Hiervoor zijn er speciale trapkussens (bekijk hier de beste stootkussens voor kickboksen en boksen) beschikbaar die een stevige foam vulling hebben en gemaakt zijn van bisonyl. Deze zijn ontworpen om harde trappen op te vangen en de trainer te beschermen.

Kan ik thuis trainen met stootkussens?

Ja, het is mogelijk om thuis te trainen met stootkussens. Er zijn speciale stootkussens beschikbaar die kleiner zijn van formaat en minder zwaar zijn dan de kussens die in sportscholen worden gebruikt. Deze zijn ideaal voor thuisgebruik en kunnen worden gebruikt om stoten te oefenen zonder dat er een trainer aanwezig is.

Ontdek de verschillende soorten boks stootkussens

Handpads

Handpads zijn de meest gebruikte stootkussens in de bokstraining. Ze dienen om de handen van de trainer te beschermen terwijl hij/zij de stoten van de bokser vangt. Handpads worden gedragen tijdens de training en de trainer vangt de stoten op terwijl hij/zij constant van positie verandert. Dit traint de reactie en kracht van de bokser. Handpads hebben een handvat waar de trainer ze vasthoudt en zitten zodoende altijd in de gewenste houding.

Wall pads

Wall pads zijn stootkussens die op een muur bevestigd worden. Ze zijn een combinatie van een bokszak en een wallbag en zijn statisch. Wall pads zijn een makkelijke wijze om uppercuts en hoeken te trainen. Ze zijn een geduchte tegenstander en de ronde vorm en hoogte kunnen aangepast worden aan het type bokstraining.

Speed pads

Speed pads zijn kleine, zachte stootkussens die op de handen van de trainer gedragen worden. Ze zijn ontworpen om de bokser te leren snel te reageren en beter te worden in het raken van bewegende doelen. Speed pads zijn effectief voor het trainen van de schouders en armen van de bokser en kunnen ook gebruikt worden voor het trainen van combinaties.

Focus mitts

Focus mitts zijn vergelijkbaar met handpads, maar zijn groter en zachter. Ze zijn ontworpen om de bokser een prettige en effectieve manier te bieden om te trainen. Focus mitts worden vaak gebruikt om de bokser te leren zijn/haar techniek te verbeteren en zijn/haar reactiesnelheid te verhogen. Ze zijn ook handig voor het trainen van combinaties en het verbeteren van de verzuurde armen van de bokser.

Thai pads

Thai pads zijn grote, zachte stootkussens die gedragen worden op de onderarmen van de trainer. Ze zijn ontworpen om de bokser te trainen in het raken van bewegende doelen en het verbeteren van zijn/haar traptechniek. Thai pads zijn ook handig voor het trainen van combinaties en het verbeteren van de verzuurde armen van de bokser.

Waarom trainen we met stootkussens, trapkussens en pads?

Realistischer bokstraining met stootkussens

Stootkussens, trapkussens en pads zijn essentiële hulpmiddelen tijdens bokstraining. De naam zegt het al: stootkussens zijn ontworpen om stoten op te vangen en te dempen, terwijl trapkussens speciaal zijn ontwikkeld om trappen op te vangen. Pads zijn zachte, bewegende oppervlakken die gebruikt worden om combinaties van stoten en trappen te oefenen. Door deze hulpmiddelen te gebruiken wordt de bokstraining realistischer en kunnen boksers hun technieken verbeteren.

Verbeteren van voetenwerk en positie

Stootkussens, trapkussens en pads zijn niet alleen bedoeld om stoten en trappen op te oefenen, maar ook om het voetenwerk en de positie van de bokser te verbeteren. Door zichzelf te verplaatsen en te anticiperen op de bewegingen van de partner, kan de bokser zijn voetenwerk en positie verbeteren. Dit is vooral belangrijk tijdens kickboksen, waarbij het wegdraaien na een trap of schijnaanval van groot belang is.

Beschermen van zwakke plekken en voorkomen van verzuring

Het gebruik van stootkussens, trapkussens en pads kan ook helpen bij het beschermen van zwakke plekken en het voorkomen van verzuring. Door de impact van stoten en trappen op te vangen, worden de polsen en knietjes van de bokser beduidend minder belast. Daarnaast kunnen boksers door het wisselen van combinaties en het gebruik van verschillende soorten kussens de verzuring van de spieren voorkomen.

Combineren van technieken en verbeteren van reactievermogen

Stootkussens, trapkussens en pads kunnen ook gebruikt worden om combinaties van stoten en trappen te oefenen. Door het wisselen van kussens en het begeleiden van de partner kan het reactievermogen van de bokser verbeterd worden. Daarnaast kunnen boksers door het combineren van technieken hun vaardigheden verbeteren en hun zwakke plekken identificeren.

Kortom, stootkussens, trapkussens en pads zijn onmisbare hulpmiddelen tijdens bokstraining. Ze helpen boksers om hun technieken te verbeteren, hun voetenwerk en positie te verbeteren, zwakke plekken te beschermen en verzuring te voorkomen. Door het combineren van technieken en het verbeteren van het reactievermogen kunnen boksers hun vaardigheden naar een hoger niveau tillen.

Waar let je op bij het kopen van stootkussens?

Belangrijke punten om mee te nemen in je zoektocht

Als je op zoek bent naar stootkussens, zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten. Hieronder hebben we deze punten voor je op een rijtje gezet:

  • Hardheid van het stootkussen
  • Materiaal van het stootkussen
  • Aantal stootkussens dat je wilt kopen
  • Soort stootkussen dat je wilt kopen
  • Merk van het stootkussen
  • Prijs van het stootkussen

Hardheid van het stootkussen

De hardheid van het stootkussen is een belangrijk punt om op te letten bij het kopen van stootkussens. Als het stootkussen te hard is, kan het zorgen voor blessures bij de persoon die de stoten uitdeelt. Als het stootkussen te zacht is, krijgt de persoon die de stoten uitdeelt niet genoeg weerstand en kan de training minder effectief zijn. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de hardheid van het stootkussen en te bepalen wat het beste bij jouw training past.

Aantal stootkussens dat je wilt kopen

Het aantal stootkussens dat je wilt kopen is ook belangrijk om te overwegen. Als je alleen traint, heb je misschien maar één stootkussen nodig. Als je in een groep traint, heb je er waarschijnlijk meer nodig. Het is belangrijk om te bepalen hoeveel stootkussens je nodig hebt voordat je gaat winkelen.

Als je stootkussens wilt kopen, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Zo is het belangrijk om te kijken naar de plaats waar je de stootkussens wilt gebruiken. Wil je ze bijvoorbeeld thuis gebruiken of in de sportschool? Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het type stootkussen dat je wilt kopen. Wil je een zwaarder stootkussen om hardere stoten te oefenen of juist een lichter stootkussen om makkelijker te kunnen trainen? Ook is het belangrijk om te kijken naar de handvatten van het stootkussen. Goede handvatten maken het trainen met stootkussens een stuk makkelijker.

Zijn stootkussens geschikt voor beginners?

Ja, stootkussens zijn geschikt voor beginners. Het is een goede manier om de basisbokstechnieken te leren en te oefenen. Bovendien kun je met stootkussens op je eigen tempo trainen en kun je de stoten en trappen zo hard of zacht maken als je zelf wilt.

Conclusie

Als je écht goed wil worden in boksen, is het belangrijk om stootkussens te gebruiken en er thuis ook mee te trainen.

Ik hoop dat je nu een beter idee hebt van wat stootkussens zijn en hoe je ze kunt gebruiken om beter te worden in boksen.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.