Squash service regels & tips | Onderhands, bovenhands serveren

door Joost Nusselder | Geupdate op:  5 juli 2020

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

De service in squash is een van de belangrijkste schoten die je kan nemen, het is namelijk de eerste. Toch is de service vanwege de regels een beetje een ondergeschoven kindje.

En dat is zonde! Want als je het moeilijk maakt voor je tegenstander om een goede return te maken tijdens jouw serve, win jij gelijk een punt.

Je eerste prioriteit bij het serveren in squash is dus om jouw tegenstander de bal niet te laten retourneren.

We hebben alle squash service regels en tips hier verzameld, zodat jij zonder twijfel goed van start kan gaan.

Squash service tips en regels

Squash serveer lijnen

Grappig genoeg, hoewel het serveren niet als erg belangrijk wordt beschouwd in squash, zijn de meeste veldlijnen eigenlijk bedoeld voor het serveren!

Squash serveer lijnen

(foto: squashempire.com)

Mag je de rode lijn raken in squash?

Merk op dat in squash, in tegenstelling met in tennis, dat als de bal de rode lijn raakt wel uit is, en dus een punt is voor de tegenstander.

Zelfs als de squash bal slechts deel van een lijn aanraakt, is hij al uit. Op dezelfde manier mag ook je voet de servicelijn niet raken tijdens het serveren, of het is direct een servicefout.

Zoals je hierboven kunt zien, hebben we:

 1. De “T”: Beweeg richting de T na je service, want het is waar je wilt staan na je tegenstander de bal retourneert.
 2. Servicevak: Je hebt minimaal 1 voet in dit vak wanneer je serveert. Wanneer je 1 voet binnen het vak houdt, en 1 voet al in de richting van de “T” stapt, zul je beter in staat zijn om de “T” te bereiken in 1 tot 2 snelle stappen en dat is ideaal. Wanneer jij of je tegenstander serveert, mag je  kiezen vanuit welke kant je serveert. Daarna wissel je af met serveren aan de linker, de rechter en weer de linkerkant, enz. telkens wanneer er weer geserveerd moet worden na een punt.
 3. De tin of het net van de baan: Dit geldt niet voor serveren, maar dit is de ondergrens tot waar je de bal de muur mag raken.
 4. Service “out” lijn: Je moet de bal boven deze lijn zien te raken bij je service. Waarom? Dit zorgt ervoor dat de bal redelijk in het spel wordt gebracht en het niet altijd meteen tot een punt leidt. Dit is ook waarom de service niet heel erg belangrijk is in squash.
 5. Out lijn: Deze regel geldt zowel voor services als alle shots tijdens de rally’s. Alle shots op de lijn of erboven is uit.

Nick Taylor legt hier alles uit over wat er nodig is voor een goede serve:

Moet je van de linker of rechter kant serveren bij squash?

Wanneer een squashwedstrijd begint, beslist degene die de racket spin of muntworp wint of hij wil serveren vanaf de rechter- of linkerkant.

Je mag ook weer kiezen vanaf welke kant je wilt serveren vanaf het moment dat je de service wint van je tegenstander. Je moet daarna van kant afwisselen als je opeenvolgende punten wint, wat betekent dat je niet elke keer vanaf dezelfde kant kunt serveren.

Bijvoorbeeld:

 • Je tegenstander wint de toss aan het begin van de wedstrijd en kiest voor rechts serveren
 • Hij / zij wint de volgende 2 punten en serveert eerst links, daarna weer rechts
 • Je wint het 3e punt en krijgt nu de kans om te beslissen uit welk service je wilt beginnen, links of rechts
 • Je kiest de rechterzijde
 • Je wint het volgende punt en serveert daarna vanuit links
 • Je tegenstander wint het volgende punt, en mag weer kiezen vanuit welke kant hij wil serveren

Lees ook: waarom hebben de squashballen gekleurde stippen en wat betekenen ze?

Vanuit welke kant kun je het beste serveren?

Dit hangt af van of je tegenstander rechtshandig of linkshandig is. Je wilt eigenlijk altijd serveren op de backhand van je tegenstander, want het is zeer waarschijnlijk hun zwakkere schot.

Aangezien de meeste spelers rechtshandig zijn begin is het bijna altijd een goed idee om te serveren vanaf de rechterkant, aan hun backhand.

Waar mik je bij je service op?

Nu je de lijnen en regels op de squashbaan kent, kunnen we eraan werken waar je precies de ideale service moet raken.

Zoals je zult begrijpen willen we het zo moeilijk mogelijk te maken voor onze tegenstander de bal te raken met een goed schot.

Om dit te doen, zijn er een paar plekken om naar te streven op de muur, evenals plaatsen om je voeten te positioneren.

De best eservice positie in squash

(foto: squashempire.com)

 1. Zet je voet in deze hoek van het service vak bij het serveren vanuit de rechterzijde van de baan. Je andere voet zal naar buiten staan in de richting van de “T”.
 2. Op dezelfde manier heb je jouw voet in hoek 2 bij een service vanaf de linkerkant van de baan.
 3. Je rechterzijde service moet hier contact krijgen met de linker muur. Waarom? Dit is waar je tegenstander hoogst waarschijnlijk zal proberen om de bal te raken, en het is hoog genoeg zodat je tegenstander boven zijn macht moet reiken voor een volley, dat is moeilijker dan het raken op heuphoogte. Hoe hoger hoe beter, zonder de bovenste lijn te raken van natuurlijk! Door de bal op dat moment de muur te laten raken, is het moeilijk voor je tegenstander om de bal van de muur te schrapen. Ze hebben ofwel de mogelijkheid om de bal net voor of net na het wand contact te raken. Dit zorgt voor moeilijke timing, en een meer waarschijnlijke zwakke return!
 4. Op dezelfde manier moet je linker service hier contact maken met de rechter muur, waardoor je tegenstander het zo moeilijk mogelijk krijgt.

Moet de bal stuiteren bij serveren bij squash?

De bal hoeft niet te stuiteren bij een squash service. Jij moet de bal al eerste tegen de achtermuur slaan zonder eerst de grond te raken, daarna mag je tegenstander de bal ook terugslaan zonder dat deze is gestuiterd.

Bij stuiteren nadat de bal de achtermuur heeft geraakt moet de bal wel in het vak van de tegenstander stuiteren.

Altijd het idee gehad dat squash een dure sport is? Lees hier over alle kosten.

Krijg je een tweede service in squash?

Slechts één service poging is toegestaan in squash. Er is geen tweede service zoals bij tennis. Je tegenstander heeft de optie om te volleyen en je serve te retourneren voordat deze de grond raakt. Nadat je eerst de voormuur hebt geraakt, mag de bal elk ander aantal muren raken voordat hij op het veld van de tegenstander landt.

Soorten Squash Serves

Onderhands serveren

Dit is de meest voorkomende service bij squash, en dient het vaakst te worden gebruikt. Waarom?

Met inachtneming van onderhands of op heuphoogte, kan je de bal hoog genoeg op de zijwand krijgen, op een hoogte die je tegenstander moeilijk zal vinden om goed te raken.

Nogmaals, hoe hoger hoe beter, zonder dat je de out lijn overschrijdt.

Ook is het gemakkelijker om precisie, controle en nauwkeurigheid te handhaven bij onderhandse service. Het is een delicaat schot dat gemakkelijker kan worden gecontroleerd dan een bovenhandse service.

Mag je bovenhands serveren bij squash?

Veel mensen zullen met deze vraag zitten omdat onderhands serveren het meeste voorkomt.

Maar net als bij een bovenhands serveren bij tennis mag je een bovenhandse service gebruiken om  contact met de bal te maken boven je hoofd of op hoofd/ schouder niveau.

Je kan hier meestal meer snelheid aan geven, wat enige druk op je tegenstander kan zetten. De meeste niet-beginners zullen echter geen probleem hebben met het retourneren van deze service.

Meestal kan je tegenstander deze service laten stuiteren, uit de zij- en achterwand, en je hebt dan een simpele bal om te retourneren. Een hogere snelheid betekent ook minder nauwkeurigheid in je service.

Verder heeft de squashbal ook een neerwaartse richting in plaats van een opwaartse, wat betekent dat je tegenstander de bal als eerste kan laten stuiteren of rond de heup kan slaan.

Dit zijn veel eenvoudigere returns dan een hoge volley.

Om deze redenen, is het alleen aan te raden om bovenhandse services in te zetten als een verrassende afwisseling van een nauwkeuriger onderhandse.

Bijvoorbeeld, kun je willekeurig bovenhandse serveren zo’n 1 op de 10 keer om je tegenstander te verrassen.

In deze drie landen is squash het populairst!

Lob Service

De lob-serve is een variatie op de onderhandse serve, waarbij de squashbal hoog op de achtermuur wordt geraakt met een opwaartse lijn en snel contact maakt met de zijwand, net onder de buitenlijn.

Wanneer goed uitgevoerd, zal je tegenstander hem moeten raken met een moeilijke hoge volley.

Met een steil neerwaartse richting na het raken van de zijmuur kan je tegenstander deze bal niet voorbij hem laten gaan, anders raakt hij tot achter in het veld.

Dat gezegd hebbende, de lob service is een zeer moeilijk schot om goed uit te voeren.

Om het gewenste effect van een moeilijke return te krijgen, kan je bal niet te hard slaan of het zal niet de gewenste richting naar de achterkant van de baan krijgen.

In plaats daarvan zal hij terecht komen richting het midden van het veld, wat een groot voordeel voor je tegenstander oplevert.

Ook heeft het uitvoeren van de lob service een hoge kans om boven de uitlijn op de zijwand terecht te komen.

Kortom, het is een riskant schot dat vooral gebruikt wordt door meer ervaren spelers, in een poging om gemakkelijk na een service te kunnen winnen, maar zelfs dan slechts als afwisseling van de onderhandse service om te verrassen.

Het vereist veel oefening om goed te krijgen, en is vaak het risico niet waard.

De enige professional die het lijkt te gebruiken is James Willstrop, en het lijkt er niet op dat het hem heel veel voordeel geeft tegen ervaren spelers omdat die ook die service wel redelijk kunnen terugslaan.

Backhand Service

De backhand service is de meest voorkomende in squash, en dient het vaakst te worden gebruikt. Waarom?

Met inachtneming van onderhands of op heuphoogte, kan je de bal hoog genoeg krijgen om de zijwand te raken op een hoogte waarvan je tegenstander moeite zal hebben om hem goed raken.

Nogmaals, hoe hoger hoe beter, zonder dat je de out lijn overschrijdt.

Het is ook eenvoudiger om je precisie en nauwkeurigheid onder controle te hebben wanneer je vanuit backhand serveert.

Zie de balbanen in onderstaande afbeelding:

Backhand serveren in squash

(foto: squashempire.com)

 1. Het groene traject, van een rechtshandige forehand, stuitert verder van de zijmuur af  en is gemakkelijker voor je tegenstander om ​​goed te retourneren.
 2. Het oranje traject, van een rechtshandige backhand, loopt bijna parallel aan de zijwand, waardoor je tegenstander minder ruimte heeft om een ​​return te maken. Er is meer kans je tegenstander de zijwand schraapt met zijn racket en een grotere kans op een zwakke service return.

Omdat er altijd 1 voet in het servicevak moet zijn, kan een rechtshandige speler met een backhand-service vanuit het juiste vak de bal dichter langs de zijwand naar zijn tegenstander leiden.

Als je vanuit een juiste positie in het vak met je forehand speelt, betekent dit dat de squashbal de zijwand in een grotere hoek raakt, waardoor je tegenstander veel meer ruimte heeft om de bal te raken.

Lees ook: als je wat te besteden hebt zijn dit de squash rackets om te overwegen

Service Return

Een goede service retourneren in squash is van essentieel belang om de rally naar je hand te zetten, en te voorkomen dat je tegenstander gemakkelijk een punt kan halen uit een zwakke return.

Om de beste ​​serve-return in squash te maken:

 • Let op je tegenstander. Dit is om te zien wat voor soort service ze gaan maken
 • Plaats jezelf minstens 1 racket + een armlengte afstand van de zijwand, om jezelf de ruimte te geven om de bal te raken
 • Terwijl je tegenstander serveert, draai je lichaam zodat je borst parallel is aan de zijwand, waardoor je ruimte hebt om door je schot te draaien
 • Val een zwakke service aan met een rechte drop of een ander aanvallend schot. Een goede serve zal je dwingen om een ​​rechte lengte of een crosscourt te spelen als je de ruimte hebt.
 • Proberen aan te vallen na een goed geplaatste service is riskant, en je zult uiteindelijk meer punten verliezen dan je wint van deze pogingen.

Positionering voor een return

De positie van de ontvanger is het beste om iets achter het servicevak te staan ​​en houd je racket + een armlengte afstand van de zijwand.

Algemene aanbevelingen bij serveren

Voor een rechtshandige speler: sla vanuit je backhand vanuit het rechter servicevak en forehand onderhands serveren vanuit het linker servicevak.

Voor een linkshandige speler: sla een backhand service vanuit het linkervak ​​en forehand service vanuit de rechter.

Onthoud bij het serveren de volgende belangrijke punten:

 • Zet één voet uit het servicevak richting de “T”. Houd de andere voet in het vak voor je service.
 • Probeer de squasbal in contact te brengen met de zijmuur precies waar je tegenstander staat. Sommige spelers staan verder naar voren of verder naar achteren, dus op basis hiervan kun je je serve zachter of harder gaan slaan.
 • Varieer je onderhandse serve zo nu en dan met een bovenhandse of lob-serve. Dit is optioneel en is uitsluitend bedoeld om je tegenstander te verrassen

Lees ook: waar moet ik op letten bij het kopen van goede squash schoenen?

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.