Wat maakt een schoen een sportschoen: Genoeg Demping en Meer

door Joost Nusselder | Geupdate op:  30 augustus 2022

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Sportschoenen zijn gemaakt om te bewegen, dus het is logisch dat ze wat specifieke kenmerken hebben om dit gemakkelijker te maken, toch?. Maar wat maakt een schoen nou een sportschoen?

Een sportschoen (sneaker of gymp) is een schoen die speciaal is gemaakt voor het dragen tijdens sportactiviteiten, licht van gewicht, met een kunststof zool en met soms flitsende kleuren. Soms zijn er speciale schoenen voor de zoals de tennisschoen, golfschoen, of hele specifieke voor de sport met bijvoorbeeld noppen.

Maar hoe weet je of een schoen voor jou geschikt is? En WAAR moet je op letten? Ik zal het je uitleggen.

Wat is een sportschoen

Waarom hebben we sportschoenen nodig?

Hardloopschoenen

Hardloopschoenen dempen de schokken, bevorderen flexibiliteit en corrigeren. Ze zijn vaak lichter dan andere schoenen. Als je op zoek bent naar een hardloopschoen, is het belangrijk om te weten wat je voettype is, of je een haklander of voorvoetloper bent en of je een stijve of flexibele schoen prettiger vindt. Zorg ervoor dat je schoenen ongeveer 1 centimeter ruimte hebben aan de voorkant. Koop de schoenen niet te klein, omdat je voeten kunnen uitzetten door de warmte. Bij de aanschaf is het belangrijk om naar je budget te kijken.

Fitnessschoenen

Als je aan fitness doet, is het belangrijk dat je schoenen comfortabel zitten en stabiel zijn. Bij een cardio sessie op de loopband is het verstandig om hardloopschoenen te gebruiken. Als je zowel aan kracht als cardio training doet, is het verstandig om een fitness/hardloopschoen van Nike te kopen. Koop geen schoenen met air of gel voor in de sportschool. Als je olympisch liften of crossfit trainingen wilt gaan doen, is het belangrijk om schoenen te kopen die je veel stabiliteit geven.

Dansschoenen

Als je danslessen mee wilt doen, is het belangrijk dat je schoenen geschikt zijn voor een houten of harde vloer. Kies schoenen die goed aansluiten bij je voeten, omdat er veel zijwaartse bewegingen worden gemaakt tijdens het dansen.

Tips voor het kiezen van de juiste schoenen

Hier zijn een paar tips om de juiste schoenen te kiezen:

 • Laat je adviseren door een sportpodotherapeut, sportarts (bijvoorbeeld met een sportmedische keuring) of ga naar een hardloopwinkel in de buurt.
 • Kies schoenen die goed aansluiten bij je voeten.
 • Zorg ervoor dat je schoenen ongeveer 1 centimeter ruimte hebben aan de voorkant.
 • Koop de schoenen niet te klein, omdat je voeten kunnen uitzetten door de warmte.
 • Ga na of een dure schoen écht beter is dan een goedkope versie.
 • Neem je oude schoenen mee als je een nieuwe schoen gaat kopen.
 • Gebruik twee paar schoenen om geleidelijk te wennen aan je nieuwe schoen.

Van Plimsolls tot Sneakers: De Geschiedenis van Sportschoenen

De Beginjaren

Het begon allemaal met de plimsolls. Deze schoenen werden in 1847 voor het eerst geproduceerd in Engeland. Ze waren bedoeld om de voeten van kinderen te beschermen tijdens het spelen. Niet veel later, in 1895, kwam de eerste echte sportschoen op de markt. Het Britse J.W. Foster and Sons maakte met de hand schoenen speciaal voor hardloopwedstrijden.

De Samenvoeging

Al snel kwamen de technieken van zowel de plimsolls als de sportschoenen samen in een groeiende markt van sport- én vrijetijdsschoenen. In de Verenigde Staten kregen dit soort schoenen al snel de naam sneakers.

De Hedendaagse Modecultuur

Sinds de opkomst van populaire muziekstromingen als hiphop, rock en punk zijn sneakers nog meer onderdeel van de hedendaagse modecultuur geworden. De markt is nu enorm breed. Van exclusieve samenwerkingen met luxe modehuizen, kunstenaars en muzikanten tot schoenen waar je zowel een marathon op kan lopen als mee kan uitgaan naar een hip feestje. Voor iedere outfit en voor elke smaak is wel een passende sneaker te vinden:

 • Luxe modehuizen: exclusieve samenwerkingen met luxe modehuizen om je look te upgraden.
 • Kunstenaars en muzikanten: samenwerkingen met kunstenaars en muzikanten om je look te verfraaien.
 • Hardloopwedstrijden: schoenen die speciaal gemaakt zijn voor hardloopwedstrijden.
 • Feestjes: schoenen die je zowel naar een marathon als naar een feestje kan dragen.

De verschillen tussen sportschoenen verkennen

Of je nu een fanatieke hardloper bent, een voetballer of een basketbalspeler, het is belangrijk om de juiste sportschoenen te kiezen. De juiste schoenen kunnen je helpen om je prestaties te verbeteren, blessures te voorkomen en je comfortabel te voelen. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen de verschillende soorten sportschoenen.

Waar moet je op letten bij het kopen van sportschoenen?

Als je nieuwe sportschoenen koopt, is het belangrijk om uit te gaan van de sport waar je ze voor gebruikt. Hardloopschoenen en fitnessschoenen hebben bijvoorbeeld andere eigenschappen. Let op de mate van demping, stabiliteit en grip die de schoenen bieden. Kijk ook naar comfort en kleur, maar pas als de andere eigenschappen kloppen met wat je gaat doen.

Zorg er ook voor dat je voldoende ruimte hebt in je sportschoenen. Standaard is 0,5 tot 1 centimeter ruimte voldoende in de schoenen, in de lengte. Als je actieve sporten doet, wil je 1 tot 1,5 centimeter ruimte houden. Op die manier ben je vrijer en heb je minder snel last van een beklemmend gevoel.

De verschillende soorten sportschoenen

Om een goede keuze te maken, zetten we hieronder alle soorten sportschoenen voor je op een rij. We geven je ook tips waar je op moet letten bij het kopen van sportschoenen.

 • Basketbalschoenen: tijdens basketbal is het belangrijk om vrij te kunnen bewegen. Kies schoenen met voldoende comfort en zachtheid als je veel moet springen. Er zijn drie verschillende soorten schoenen voor basketbal: hoog, middelhoog en laag.
 • Fitnessschoenen: fitnessschoenen moeten geschikt zijn voor kracht of cardio, of andere sporten die je doet. Kies schoenen met voldoende stabiliteit en grip als je wilt trainen voor kracht. Je hebt dan weinig aan demping in de schoenen.
 • Golfschoenen: schoenen voor het golfen moeten stabiliteit bieden en lekker lopen. Zo zorgen ze ervoor dat je er heel de dag plezier van hebt.
 • Hockeyschoenen: zoek naar schoenen met voldoende grip, zelfs op kort kunstgras en bijvoorbeeld op gravel. Kies schoenen met meer stabiliteit om je enkel te beschermen.
 • Voetbalschoenen: voetbalschoenen moeten stabiliteit, wendbaarheid en snelheid bieden. Zo zorg je ervoor dat je jouw tegenstander te snel af bent.
 • Tennisschoenen: tennisschoenen moeten voldoende grip hebben om niet uit te glijden. Let op de verschillen tussen schoenen voor binnen en buiten.
 • Wandelschoenen: wandelschoenen moeten vooral voldoende comfort bieden. Kies schoenen met voldoende stabiliteit, vooral als je het meer onherbergzame gebied opzoekt.
 • Wielrenschoenen: wielrenschoenen zijn bedoeld om hard op te fietsen en moeten voldoende grip bieden op de pedalen. Kies schoenen met een handig kliksysteem om ervoor te zorgen dat je stevig in de pedalen zit.

Sportschoenen kopen

Je kunt online alle soorten sportschoenen kopen. We verwijzen je naar verschillende webwinkels waar je schoenen voor alle sporten vindt. Met onze tips en het uitgebreide aanbod weet je zeker dat je een goede keuze maakt.

Kies de juiste sportschoenen voor jouw activiteit

Kies de juiste sport

Als je op zoek bent naar nieuwe sportschoenen, is het belangrijk om te weten welke sport je gaat beoefenen. Hardloopschoenen en sportschoenen kunnen sterk verschillen in eigenschappen, zoals demping, stabiliteit en grip. Kijk ook naar comfort en kleur, maar pas als de andere eigenschappen kloppen met wat je gaat doen.

Ruimte in je schoenen

Als je sportschoenen gaat kopen, zorg er dan voor dat je voldoende ruimte hebt. Standaard is 0,5 tot 1 centimeter ruimte voldoende in de schoenen, in de lengte. Voor actieve sporten is het verstandig om 1 tot 1,5 centimeter ruimte te houden. Zo heb je wat meer bewegingsvrijheid en voorkom je een beklemmend gevoel.

Tips voor het kopen van sportschoenen

Als je op zoek bent naar de perfecte sportschoenen, houd dan de volgende tips in gedachten:

 • Kies de juiste sport: hardloopschoenen en sportschoenen kunnen sterk verschillen in eigenschappen.
 • Let op de mate van demping, stabiliteit en grip.
 • Kijk ook naar comfort en kleur.
 • Zorg voor voldoende ruimte in de schoenen.

Demping voor je voeten: waarom is het belangrijk?

Als je je voeten een beetje liefde wilt geven, dan is demping een must! Of je nu hardloopt, springt of gewichtheft – je voeten krijgen veel schokken te verduren. Gelukkig hebben we schoenen die de impact op je spieren en botten verminderen. Maar hoe weet je welke schoenen je nodig hebt?

Hardloopschoenen

Hardloopschoenen hebben meestal demping bij de hiel. Dit zorgt ervoor dat je voeten comfortabeler aanvoelen tijdens het hardlopen. Kies voor een schoen met een goede demping als je veel kilometers maakt. Bijvoorbeeld de Nike Air Zoom SuperRep 2 of de Adidas Supernova+.

Fitnessschoenen

Als je in de sportschool bent, heb je schoenen nodig die je voeten goed beschermen. Kies voor een schoen met demping bij de voorvoet, zoals de Nike MC Trainer. Deze schoen is perfect voor HIIT-sessies, maar ook voor wendbaarheidsoefeningen op turf.

Hardloopschoenen voor lange afstanden

Als je veel kilometers maakt, heb je schoenen nodig die je voeten goed beschermen. Kies voor een schoen met voldoende demping, zoals de ASICS Gel Pulse 12. Deze schoen biedt je voeten comfort en ondersteuning, zodat je lange afstanden kunt lopen zonder je voeten te vermoeien.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een sportschoen, is het dus belangrijk om te weten wat je nodig hebt. Er zijn verschillende soorten schoenen voor verschillende sporten, dus moet je de juiste schoen zien te kiezen.

Kies je voor demping, flexibiliteit of ook een corrigerende voetstand? Meer stabiliteit zoals de basketbalschoen of een wendbare zaalvoetbalschoen? De mogelijkheden zijn EINDELOOS.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.