Serveren: Wat Is De Service Bij Sport?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  11 oktober 2022

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Serveren is het in het spel brengen van de bal aan het begin van een game (spel). Zo zeg je dat de speler die de bal in het spel moet brengen (de serveerder) de service heeft.

Wat is serveren

Wat is serveren bij sport?

Bij het serveren in de sport gaat het erom dat de bal of een ander voorwerp weer in het spel komt. Dit komt vooral voor bij racket sporten als tennis en squash, maar ook bij sommige balsporten als volleybal.

Er zijn een paar verschillende manieren om te serveren, afhankelijk van de sport.

  • Bij tennis, bijvoorbeeld probeert de serveerder de bal in de baan van de tegenstander te slaan, zodat de bal stuitert en zij hem niet terug kunnen slaan omdat hij te hard is of ze hem niet kunnen bereiken.
  • Bij volleybal moet de serveerder de bal over het net sturen zodat hij in de baan van de tegenstander terechtkomt.

De service is een essentieel onderdeel van de sport omdat het een groot voordeel kan bieden in het verloop van de rally.

Zo kun je direct een punt verdienen als de tegenstander niet in de mogelijkheid is de bal correct te retourneren, of wanneer de retour niet optimaal is kun je er in de volgende slag gebruik van maken.

De service wordt meestal gezien als een voordeel voor de serverende partij.

Er zijn ook verschillende regels voor hoe je moet serveren, afhankelijk van het spel. Bij tennis, bijvoorbeeld, moet je afwisselend serveren naar de linker- en rechterkant van het veld. Bij volleybal moet je serveren van achter de achterlijn.

Goed serveren kan lastig zijn, maar het is een belangrijk onderdeel van het spel. Als je het onder de knie krijgt, ben je een stap dichter bij het worden van een kampioen!

Hoe kun je serveren oefenen?

Een manier om het serveren te oefenen is het gebruik van een ballenmachine. Dit kan je helpen een gevoel te krijgen voor de juiste hoeveelheid kracht en spin op de bal. Je kunt ook oefenen door tegen een muur of een net te slaan.

Een andere manier om het serveren te oefenen is door met een vriend of familielid te spelen. Dit kan je helpen om een gevoel krijgen voor de juiste timing en plaatsing van je schoten.

Ten slotte kun je ook oefenen door naar professionele wedstrijden te kijken. Dit kan je helpen om te zien hoe de beste spelers ter wereld serveren, en je ideeën geven over hoe je je eigen spel kunt verbeteren.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.