Scheidsrechter honkbal: alles wat je wilt weten over functie en kleding

door Joost Nusselder | Geupdate op:  5 juli 2020

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Honkbal is een prachtige sport die gek genoeg in Nederland nog erg ondergewaardeerd wordt. Maar het begint al een aantal jaren tractie te krijgen, vandaar dat het ook goed is om eens stil te staan bij de scheidsrechters van deze prachtige balsport: de Umpire.

Eerst wil ik kort met je stilstaan bij de kleding die geschikt is voor het leiden van een honkbalwedstrijd.

Scheidsrechter bij honkbal

Welke kleding past bij een honkbal scheidsrechter?

De kleding kunnen we onderverdelen in twee categorieën: de juiste schoenen en het juiste tenue.

Schoenen voor een scheids

Omdat je op een veld speelt en toch ook best wat heen en weer beweegt, is het voor een honkbalspeler ook aan te raden om schoenen met noppen te dragen, specifiek gemaakt voor de zandige grond van het honkbalveld.

Deze New Balance 4040V3 Metal Low Cut Honkbal Schoenen zijn de absoluut beste die ik heb gevonden en gaan jaren mee. Stevig, comfortabel en geven voldoende grip:

New balance honbalschoenen voor scheidsrechters

Bekijk meer afbeeldingen

Met 130,- euro best een uitgave en ik kan me voorstellen dat niet iedereen dat er direct aan uit wil geven, bijvoorbeeld wanneer je pas net begint. Deze varianten hier van rond de 56,- euro zijn ook prima om mee te starten.

De scheidsrechter dragen echter meestal sportschoenen zoals bijvoorbeeld deze om wendbaar te zijn en toch niet te vast te staan. Ze moeten het spel leiden en zijn niet een actief onderdeel, zoals bijvoorbeeld bij voetbal het geval is.

Het honkbal scheidsrechterstenue

Voor honkbalscheidsrechters geldt er een vrij simpel tenue. Meestal een donker shirt of polo-achtig shirt en een nette broek.

honbalscheidsrechterstenue

(Foto: MLive.com)

Een goed donker shirt bijvoorbeeld is zeker een perfecte keuze:

Een net donker scheidsrechtersshirt

(Bekijk meer kledingartikelen)

Combineer dat met een stevige nette grijze pantalon als deze hier en je hebt al de perfecte kleding bijelkaar om als scheidsrechter bij honkbal goed voor de dag te komen.

Lees ook: de beste honkbalknuppels

De functie honkbal scheidsrechter

Om het spel van honkbal zo eerlijk mogelijk te maken, zijn er meestal scheidsrechters op het veld om de regels te noemen. Soms worden de scheidsrechters kortweg “Blue” of “Ump” genoemd.

Afhankelijk van de competitie en het niveau van spelen kan er tussen één en vier scheidsrechters zijn.

De meeste spellen hebben ten minste twee scheidsrechters, dus je kunt achter de plaat en één in het veld zijn. In Major League Baseball zijn er vier scheidsrechters.

Plaatscheidsrechter

De plaatscheidsrechter, of scheidsrechter op de plaat, bevindt zich achter de thuisplaat en is verantwoordelijk voor het roepen van ballen en stakingen. Deze scheidsrechter belt ook over het beslag, eerlijke en foutballen in het derde en eerste honk en speelt op de thuisplaat.

Base Umpire

Basisscheidsrechters worden meestal toegewezen aan een basis. In de grote competities zijn er drie basisscheidsrechters, één voor elke basis.

Ze bellen rond de basis waarvoor ze verantwoordelijk zijn. De eerste en derde honk scheidsrechters zullen ook de call maken met betrekking tot de controleschommeling van een slagman om te zeggen of de slagman ver genoeg zwaaide om een ​​strike te worden genoemd.

In veel jeugdcompetities is er maar één basisscheidsrechter. Deze scheidsrechter moet over het veld gaan om te proberen de call te maken.

Als er geen basisscheidsrechter is, moet de bordscheidsrechter op dat moment de beste oproep doen die ze kunnen doen vanuit hun positie.

Umpire-signalen

De scheidsrechters maken signalen zodat iedereen weet wat de oproep was. Soms kunnen deze signalen heel dramatisch en vermakelijk zijn, vooral wanneer je een close-safe of een uitwedstrijd opneemt.

Hier volgen enkele van de veel voorkomende signalen die scheidsrechters zullen zien:

Honkbal signaal voor safe


Safe

Strike signaal in honkbal

Out of Strike

Scheidsrechter signaal voor time out

Time Out of Foul Ball

fair ball in honkbal

Fair Ball

signaal voor foul tip

Foul Tip

niet pitchen voor scheidsrechter

Do not Pitch

play ball scheidsrechter

Play Ball

De scheidsrechter respecteren

Scheidsrechters willen het beste werk doen dat ze kunnen, maar ze zullen fouten maken. Spelers en ouders moeten de scheidsrechters op alle niveaus van het spel respecteren.

Schreeuwen tegen de scheidsrechter of luidruchtig omstreden oproepen helpt nooit je zaak en is geen goede sportiviteit.

De regels van honkbal kunnen behoorlijk complex zijn. Ze kunnen worden opgedeeld in vier secties:

  1. het speelveld
  2. spelstructuur
  3. werpen en slaan
  4. uithalen

Honkbal speelveld

Het speelveld in honkbal is gemaakt van een infield en een outfield. Het infield wordt gedefinieerd door 4 basissen die een vierkant vormen.

Dit vierkant wordt de honkbaldiamant genoemd. De honken worden thuisplaat genoemd (dit is waar het beslag staat), eerste honk, tweede honk en derde honk.

De lopers gaan op volgorde naar elke basis. In het midden van het infield bevindt zich de werperheuvel. De werper moet een voet op het rubber van de werper hebben als hij een worp gooit.

In een standaard honkbalveld is de afstand tussen elke basis 90 voet. De afstand van de pitchers heuvel tot de thuisplaat is 60 voet en 6 inches.

De lijnen die worden gevormd tussen de thuisplaat en het eerste honk, evenals de thuisplaat en het derde honk, zijn de vuile lijnen.

Deze lijnen strekken zich uit naar het buitenveld en definiëren, samen met het hink op het honkbalveld, het outfield van baseball.

Honkbal spelstructuur

Een honkbalspel wordt gedefinieerd door outs en innings. Een spel bestaat meestal uit 9 innings, maar kan op veel speelniveaus minder innings bevatten.

Tijdens elke inning krijgt elk honkbalteam een ​​beurtrol. De thuisploeg slaat af in de tweede helft van de inning. Tijdens een slagbeurt van een ploeg mogen ze blijven slaan zolang ze geen drie uit hebben.

Bij het krijgen van een derde nul, is de inning voorbij of het andere team is aan de beurt. De winnaar van het honkbalspel is het team met de meeste runs aan het einde van de laatste inning.

Een punt wordt gescoord voor elke speler die veilig de thuisplaat oversteekt. Als de wedstrijd gelijk is, wordt er een nieuwe inning gespeeld tot er een winnaar is.

Honkbal rennen en slaan

Elke “slagbeurt” in een spel begint met een worp. De werper gooit de bal over de thuisplaat in een poging een strike te krijgen.

Een strike is wanneer het honkbal over het gebied van de thuisplaat wordt gegooid, boven de knieën van het slagman en onder de riem van het slagman.

Deze “strikezone” is echter aan de interpretatie van de scheidsrechter die het spel roept. Een strike vindt ook plaats wanneer de batter naar het honkbal swingt en volledig mist, ongeacht de locatie van het veld.

Een strike wordt ook aangeroepen wanneer een slagman de bal fout raakt. Een foutbal telt alleen als een eerste of tweede slag.

Alle fouten na de tweede slag tellen niet mee als ballen of stakingen. Een worp die geen slag is en niet wordt overgeslagen door het beslag, wordt een bal genoemd.

Als de werper 4 ballen gooit, moet het beslag doorgaan naar het eerste honk. Dit wordt een wandeling genoemd. Als de werper 3 slagen gooit, is de slagman uit.

Als de slagman de honkbal raakt binnen het speelveld, probeert hij dan verder te gaan op de honken.

Uitkomen

Zodra de slagman de honkbal in het spel raakt, wordt de slagman een basisloper. Het verdedigende team, of veldspelers, proberen de basis te verslaan voordat hij / zij de veiligheid van een basis kan bereiken.

Het eerste doel is om de honkbal te vangen voordat deze de grond raakt. Als de veldspelers dit doen, is de slagman uit en moeten alle andere basislopers terugkeren naar hun oorspronkelijke basis voordat ze getagged worden, anders zijn ze uit.

Zodra de bal in het spel de grond raakt, moeten de veldspelers het honkbal pakken en proberen basisrunners te taggen of ze te “forceren”.

Een gedwongen nul is wanneer de basisloper nergens anders heen kan dan naar het volgende honk.

Dit is altijd het geval met het beslag en het eerste honk. In het geval van een gedwongen uitworp hoeven de verdedigers de loper niet te taggen, maar hebben ze gewoon een voet op de basis en controle over de bal voordat de basisloper de basis raakt.

Om een ​​loper te labelen, moet de verdedigende speler de loper taggen met het honkbal of met de handschoen die het honkbal vasthoudt.

Een uit kan worden bereikt op elk moment dat er een basisloper is. Als een basisloper een basis probeert te stelen of een grote afleiding van de basis heeft, kan de pitcher of catcher ze misschien weggooien.

In dit geval moeten ze de hardloper labelen.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.