Scheenbeschermers: Hoe ze werken en waarom ze belangrijk zijn

door Joost Nusselder | Geupdate op:  3 maart 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Scheenbeschermers zijn gemaakt van verschillende materialen zoals glasvezel, schuimrubber, polyurethaan en plastic. Ze zijn bedoeld om de scheenbenen van spelers te beschermen. Je ziet ze bij verschillende sporten, zoals voetbal, honkbal, softbal, hockey en cricket.

In dit artikel bespreek ik alle aspecten van scheenbeschermers en waar je op moet letten bij aanschaf.

Wat zijn scheenbeschermers

De Scheenbeschermer

Als je van plan bent om te gaan sporten, vooral bij contactsporten zoals voetbal of hockey, is het dragen van een scheenbeschermer een must. Het beschermt je scheenbeen tegen blessures die kunnen optreden tijdens het sporten. Een hockeybal of een voetbal kan hard aankomen op je scheenbeen en dat kan pijnlijk zijn. Dus, als je niet wilt dat je scheenbeen eruit ziet als een regenboog, dan is het dragen van een scheenbeschermer een goed idee.

Wat zijn de verschillende soorten scheenbeschermers?

Scheenbeschermers zijn er in verschillende soorten en maten. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen zoals glasvezel, schuimrubber, polyurethaan en plastic. Sommige scheenbeschermers zijn gemaakt van zacht foam, terwijl andere van hardere materialen zoals glasfiber, carbon en harde plasticsoorten zijn gemaakt. Er zijn ook scheenbeschermers die een combinatie van beide materialen hebben.

Zijn alle scheenbeschermers geschikt voor iedereen?

Scheenbeschermers van alleen foam zijn eigenlijk alleen geschikt voor kinderen. Voor volwassenen is het beter om scheenbeschermers te dragen die gemaakt zijn van hardere materialen. Het is ook belangrijk om de juiste maat te kiezen, zodat de scheenbeschermer goed past en niet verschuift tijdens het sporten.

Wist je dat.

  • De KNHB het dragen van scheenbeschermers tijdens een wedstrijd verplicht stelt?
  • Het dragen van scheenbeschermers tijdens een training niet verplicht is, maar het wel slim is om je scheenbenen te beschermen?
  • Scheenbeschermers niet alleen bij voetbal en hockey worden gedragen, maar ook bij andere contactsporten zoals rugby en kickboksen?

Dus, als je van plan bent om te gaan sporten, vergeet dan niet om een scheenbeschermer te dragen. Het kan je scheenbeen beschermen tegen blessures en dat is wel zo prettig.

Waar moet je op letten bij scheenbeschermers?

Een goede maat en pasvorm zijn cruciaal bij het kiezen van scheenbeschermers. Ze moeten strak genoeg zitten om niet te bewegen tijdens het rennen, spelen en springen, maar comfortabel genoeg zijn om niet te knellen. Te kleine scheenbeschermers laten delen van het onderbeen vrij, terwijl een te grote maat scheenbeschermer kan gaan schuiven tijdens de training of wedstrijd. Meet daarom altijd je onderbeen op voordat je scheenbeschermers koopt en koop ze niet op de groei.

Speelpositie op het veld

Je speelpositie op het veld kan van invloed zijn op het soort scheenbeschermers dat het beste bij jou past. Sommige voetballers moeten vooral snelheid maken en hebben daarom baat bij lichtgewicht scheenbeschermers, terwijl anderen blootstaan aan andere klappen en daarom kiezen voor sterkere scheenbeschermers met enkelbeschermers. Keepers hebben bijvoorbeeld weer andere scheenbeschermers nodig dan veldspelers.

Flexibiliteit

Als middenvelder die veel de verdediging inkomt, is het belangrijk om flexibele scheenbeschermers te kiezen. Deze bieden voldoende bescherming voor je schenen, maar belemmeren je niet in je spel. Een enkelbeschermer is ook aan te raden bij een contactsport zoals voetbal.

Materiaal en design

Scheenbeschermers zijn er in alle soorten en maten, dus het is belangrijk om te kijken naar het materiaal en design dat het beste bij jou past. Sommige scheenbeschermers zijn gemaakt van lichtgewicht materialen, terwijl andere juist meer bescherming bieden. Ook het design kan verschillen, van basic tot opvallend.

Controleer de scheenbeschermers

Controleer voordat je scheenbeschermers koopt of ze makkelijk aan en uit gaan en toch goed blijven zitten tijdens de wedstrijd. Een goede scheenbeschermer beschermt een groot deel van het onderbeen, vanaf de enkel tot net onder de knieschijf.

Let op de kwaliteit

Er zijn veel verschillende merken en soorten scheenbeschermers op de markt, maar laat je niet misleiden door goedkope varianten. Kies voor kwaliteit en let op de criteria die voor jou belangrijk zijn, zoals maat, pasvorm, speelpositie en flexibiliteit. Zo ben je goed beschermd tijdens het voetballen.

Hoe doe je scheenbeschermers aan als een pro?

Voordat je begint met het aandoen van scheenbeschermers, moet je er zeker van zijn dat je de juiste maat hebt. Een te grote maat zal niet goed beschermen en een te kleine maat zal ongemakkelijk zijn. Meet je scheenbeen op en kies de maat die het beste past.

Stap 2: Plaats de scheenbeschermers op de juiste plek

Zorg ervoor dat de scheenbeschermers op de juiste plek zitten, namelijk in het midden van je scheenbeen. Als ze scheef zitten, bieden ze niet de juiste bescherming.

Stap 3: Maak de riemen vast

Als de scheenbeschermers op de juiste plek zitten, maak dan de riemen vast aan de bovenkant. Zorg ervoor dat de riemen niet te strak zitten, anders kan het de bloedstroom belemmeren.

Stap 4: Test de scheenbeschermers

Test de scheenbeschermers door te bewegen en te buigen. Als ze goed op hun plek blijven zitten en niet verschuiven, ben je klaar om te gaan sporten!

Extra tip: Compressie sokken

Als je extra zekerheid wilt dat de scheenbeschermers op hun plek blijven zitten, kun je kiezen voor compressie sokken. Deze sokken houden de scheenbeschermers op hun plek en bieden extra ondersteuning aan je spieren.

Wist je dat?

Scheenbeschermers zijn niet alleen verplicht bij sommige sporten, maar ze zijn ook van essentieel belang om blessures te voorkomen. Zorg er dus voor dat je altijd de juiste maat en type scheenbeschermers draagt tijdens het sporten.

Hoe kies je de juiste maat scheenbeschermers?

Het kiezen van de juiste maat scheenbeschermers kan een uitdaging zijn, vooral als je online winkelt. Maar maak je geen zorgen, er zijn maattabellen beschikbaar om je te helpen. Elk merk heeft zijn eigen maattabel, dus zorg ervoor dat je de juiste maattabel voor het merk van jouw keuze bekijkt. Meet je scheenbeen en kies de maat die daar het beste bij past.

Probeer ze aan voordat je koopt

Als je de mogelijkheid hebt om scheenbeschermers aan te passen voordat je ze koopt, doe dat dan. Het kan zijn dat de maattabel niet helemaal klopt voor jouw scheenbeen en dat een andere maat beter past. Probeer verschillende maten en merken uit om te zien welke het beste bij jouw scheenbeen past.

Comfort is belangrijk

Kies scheenbeschermers die comfortabel zijn om te dragen. Ze moeten niet te strak zitten, maar ook niet te los. Als ze te strak zitten, kunnen ze je bloedsomloop belemmeren en als ze te los zitten, kunnen ze verschuiven tijdens het spelen. Kies ook voor scheenbeschermers die niet te zwaar zijn, zodat je je vrij kunt bewegen op het veld.

Overweeg extra bescherming

Sommige scheenbeschermers bieden extra bescherming aan de enkels. Dit kan handig zijn als je vaak last hebt van enkelblessures of als je een verdediger bent die vaak in contact komt met andere spelers. Overweeg ook scheenbeschermers met een compressiesleeve, die extra ondersteuning bieden aan je kuiten en scheenbeen.

Onthoud dat de maat kan verschillen per merk en type scheenbeschermer

Elk merk en type scheenbeschermer kan anders passen, dus zorg ervoor dat je de maattabel van het merk bekijkt voordat je koopt. Als je van plan bent om verschillende soorten scheenbeschermers te kopen, meet dan je scheenbeen opnieuw en kies de juiste maat voor elk type scheenbeschermer.

Samenvatting

Het kiezen van de juiste maat scheenbeschermers is belangrijk om je te beschermen tegen blessures tijdens het voetballen. Gebruik maattabellen, probeer ze aan voordat je koopt, kies voor comfort en overweeg extra bescherming. Onthoud dat de maat kan verschillen per merk en type scheenbeschermer, dus meet je scheenbeen opnieuw als je van plan bent om verschillende soorten scheenbeschermers te kopen.

Verschillen

Scheenbeschermers Vs Kniebeschermers

Er is een groot verschil tussen scheenbeschermers en kniebeschermers. Laten we beginnen met de scheenbeschermers. Deze zijn bedoeld om je scheenbeen te beschermen tegen de harde klappen die je kunt krijgen tijdens het sporten. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals foam, plastic en carbon, en zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. Sommige scheenbeschermers hebben zelfs extra padding aan de voorkant om je nog beter te beschermen.

Kniebeschermers daarentegen zijn bedoeld om je knieën te beschermen. Ze zijn gemaakt van zacht materiaal, zoals neopreen, en hebben vaak extra padding om de impact van een val te verminderen. Kniebeschermers zijn vooral populair bij sporten zoals volleybal, waar je veel op je knieën moet zitten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, van eenvoudige mouwen tot volledige kniebeschermers met harde plastic caps.

Dus, als je op zoek bent naar bescherming voor je scheenbeen, ga dan voor scheenbeschermers. Maar als je knieën extra bescherming nodig hebben, ga dan voor kniebeschermers. En als je echt serieus bent over je sport, waarom dan niet beide dragen? Zo ben je helemaal beschermd en kun je vol vertrouwen het veld op gaan.

Veelgestelde vragen

Welke Sporten Gebruiken Scheenbeschermers?

Scheenbeschermers zijn niet alleen voor voetbal, maar ook voor andere sporten zoals hockey en kickboksen. Deze beschermers zijn zo belangrijk dat sommige sportbonden het dragen ervan verplicht stellen. Het is niet alleen om blessures te voorkomen, maar ook om te voorkomen dat je scheenbenen eruit zien als een regenboog na een paar flinke trappen.

Bij hockey zijn scheenbeschermers net zo belangrijk als bij voetbal. De stick van een tegenstander kan je scheenbeen flink raken en dat kan behoorlijk pijnlijk zijn. Bij kickboksen is het nog erger, want daar mag je elkaar gewoon keihard trappen. Dus als je niet wilt eindigen met een scheenbeen dat eruit ziet als een slagveld, dan is het dragen van scheenbeschermers een must.

Er zijn verschillende soorten scheenbeschermers, van de traditionele met klittenbandsluiting tot de moderne met geïntegreerd voetstuk. Het belangrijkste is dat ze comfortabel zitten, goed blijven zitten tijdens het spelen en voldoende bescherming bieden. Dus als je een sport beoefent waarbij je scheenbenen risico lopen, zorg er dan voor dat je een paar goede scheenbeschermers hebt om jezelf te beschermen. En als je nog steeds niet overtuigd bent, denk dan aan de regenboog op je scheenbeen.

Waarom Hebben Voetballers Kleine Scheenbeschermers?

Als je ooit een voetbalwedstrijd hebt gezien, heb je waarschijnlijk gemerkt dat sommige spelers kleine scheenbeschermers dragen. Maar waarom hebben voetballers kleine scheenbeschermers? Is het omdat ze graag hun schenen willen laten zien? Of omdat ze denken dat het hen sneller maakt? Nou, eigenlijk is het antwoord veel eenvoudiger dan dat.

Voetballers dragen kleine scheenbeschermers omdat ze lichter en comfortabeler zijn dan de grote, logge scheenbeschermers die vroeger werden gedragen. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nu rondrennen met twee grote blokken plastic aan hun benen? Bovendien zijn kleine scheenbeschermers veel gemakkelijker te dragen en passen ze beter bij de sokken van de spelers. Het is dus niet alleen een kwestie van stijl, maar ook van functionaliteit.

Maar wist je dat er ook voetballers zijn die helemaal geen scheenbeschermers dragen? Ja, je leest het goed. Sommige spelers, zoals de beroemde Jack Grealish, dragen helemaal geen scheenbeschermers. In plaats daarvan dragen ze alleen lage sokken om hun schenen te beschermen. Waarom? Omdat ze denken dat het hen sneller en wendbaarder maakt op het veld. Of het waar is of niet, laten we aan de wetenschappers over. Maar één ding is zeker: voetballers zullen altijd op zoek zijn naar manieren om hun prestaties te verbeteren, zelfs als het betekent dat ze zonder scheenbeschermers moeten spelen.

Kun Je Scheenbeschermers In De Wasmachine Doen?

Dus je hebt net een intense kickbokstraining achter de rug en je scheenbeschermers zijn doorweekt van het zweet. Je vraagt je af: kan ik deze in de wasmachine doen? Nou, het antwoord is niet zo eenvoudig als ja of nee. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden:

  • Als je scheenbeschermers deels van stof zijn, kun je ze op een lage temperatuur wassen in de wasmachine. Stop ze wel in een kussensloop om krassen en scheurtjes op het plastic te voorkomen.
  • Scheenbeschermers die helemaal van plastic zijn, kun je beter met de hand schoonmaken. Maak een sopje en laat ze een kwartiertje weken voordat je ze voorzichtig schoon boent met een afwasborstel.
  • Stop je scheenbeschermers nooit in de droger, maar hang ze buiten op om te drogen. Zo vervliegen de laatste onfrisse geurtjes en gaan ze langer mee.
  • Spuit je scheenbeschermers na het schoonmaken in met een desinfecterende spray om bacteriën te doden en te voorkomen dat ze weer gaan stinken.

Dus, kan je scheenbeschermers in de wasmachine doen? Het hangt af van het materiaal. Maar als je ze met de hand schoonmaakt en goed verzorgt, gaan ze veel langer mee en blijven ze fris en schoon voor je volgende training. En laten we eerlijk zijn, niemand wil met stinkende scheenbeschermers rondlopen!

Wat Zijn De Soorten Scheenbeschermers?

Scheenbeschermers zijn een must-have voor elke voetballer die zijn scheenbenen wil beschermen tegen trappen van anderen. Er zijn verschillende soorten scheenbeschermers die je kunt kopen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en speelstijl.

De eerste soort scheenbeschermers zijn de klassieke scheenbeschermers met klittenbandsluiting. Deze scheenbeschermers zijn de meest voorkomende en bieden een goede bescherming voor je scheenbenen. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig licht materiaal en zijn perfect als je voetbalschoenen met een sokje hebt. Door dit sokje kun je de scheenbeschermers extra vastzetten en voel je ze bijna niet tijdens het spelen.

De tweede soort scheenbeschermers zijn de scheenbeschermers met geïntegreerd voetstuk voor de bescherming van jouw enkels. Deze scheenbeschermers zijn breder dan andere scheenbeschermers en bieden meer bescherming. Ze blijven goed zitten en zijn perfect als je extra bescherming nodig hebt voor je enkels.

De derde soort scheenbeschermers zijn de lichtgewicht scheenbeschermers die een beperkte bescherming bieden. Deze scheenbeschermers zijn gemaakt van licht materiaal en zijn perfect als je niet te veel gewicht aan je voeten wilt hebben. Ze bieden minder bescherming dan de andere soorten scheenbeschermers, maar zijn wel goedkoper.

De vierde en laatste soort scheenbeschermers zijn de voorgevormde scheenbeschermers. Deze scheenbeschermers zijn voorgevormd en klik je gemakkelijk op je scheenbenen. Ze beschermen ook deels de zij- en achterkant van jouw onderbenen. Ze hebben minder draagcomfort dan de andere soorten scheenbeschermers, maar bieden wel een goede bescherming.

Kortom, er zijn verschillende soorten scheenbeschermers die je kunt kopen. Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen en te kijken naar de sluiting, het materiaal en de pasvorm. Zo kun je ervoor zorgen dat je comfortabel en beschermd op het voetbalveld staat!

Hoe Vaak Moet Je Scheenbeschermers Wassen?

Als je een fanatieke sporter bent, dan weet je dat je scheenbeschermers een belangrijk onderdeel zijn van je uitrusting. Maar hoe vaak moet je ze eigenlijk wassen? Het antwoord is simpel: minimaal eens per maand. Maar waarom is het zo belangrijk om ze regelmatig schoon te maken? Nou, hier zijn een paar redenen:

  • Zweterige scheenbeschermers kunnen gaan stinken en dat is niet alleen vervelend voor jou, maar ook voor je teamgenoten of tegenstanders.
  • Door het zweten kunnen bacteriën zich ophopen op de beschermers en dat kan leiden tot huidirritaties of infecties.
  • Als je scheenbeschermers niet regelmatig wast, dan kunnen ze beschadigd raken en dat kan de bescherming verminderen.

Dus, hoe maak je ze schoon? Als je scheenbeschermers stoffen delen hebben, dan kun je ze op 30 graden wassen in de wasmachine. Stop ze wel in een kussensloop om krassen en scheurtjes op het plastic te voorkomen. Scheenbeschermers die helemaal van plastic zijn, kun je beter met de hand schoonmaken met een sopje en een afwasborstel. Hang ze daarna buiten te drogen zodat ze weer fris ruiken. En vergeet niet om ze regelmatig te desinfecteren met een spray om bacteriën te doden. Zo blijven je scheenbeschermers niet alleen schoon, maar ook hygiënisch en effectief tijdens het sporten.

Conclusie

Scheenbeschermers zijn onmisbaar voor sporters die veel klappen opvangen. Een goede bescherming voorkomt blessures aan het kwetsbare scheenbeen.

Hoe kies je de juiste? Hoe weet je of je een scheenbeschermer moet kiezen met glasvezel, schuimrubber, polyurethaan of plastic?

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.