Regels van tafeltennis rond de tafel | Zo maak je het het leukste!

door Joost Nusselder | Geupdate op:  5 juli 2020

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Dit is zo’n grappige vraag omdat ik het vroeger op school en op de camping ook veel heb gespeeld, maar toch willen heel veel mensen het weten.

Tafeltennis rond de tafel regels

Laten we zeggen dat er 9 mensen zijn. We zullen deze mensen opsplitsen in 2 teams aan beide zijden van de tafel: Team A en Team B. Laten we aannemen dat team A uit 4 personen bestaat en team B uit 5 personen.

Het team met de meeste mensen serveert als eerste. Team A leden: 1,2,3,4. Team B leden: 1,2,3,4 en 5. dus 5 heeft de eerste slag en 4 zullen terugslaan.

Op het moment dat een van de spelers toeslaat, moet hij naar het andere team rennen (tegen de klok in) om daar te wachten op zijn beurt.

Wanneer een speler de bal niet op tijd haalt of verkeerd terugslaat is hij af en moet hij aan de zijkant wachten tot de rest van de spelers klaar zijn.

Rondom de tafel met drie spelers

Als er nog maar 3 spelers over zijn, blijft een speler in het midden, tussen team A en team B (op dit moment wordt het extreem leuk en snel).

Alle 3 zijn constant in beweging en rennen tegen de klok in rond de tafel.

Elke keer dat een van hen het einde van de tafel bereikt, zou de bal er ongeveer op hetzelfde moment daar aan moeten komen, en kunnen ze de bal terugslaan en weer verder rennen.

Het spel gaat door totdat een van hen de bal niet correct teruggeeft of niet op tijd bij de bal komt als het hun beurt is.

Rond de tafel met nog maar twee spelers

Als er nog maar twee over zijn, spelen ze een normaal spel tegen elkaar zonder rond te rennen en wint de eerste persoon met een voorsprong van twee punten, net als bij normaal tafeltennis.

Hier zou ik alleen niet gaan voor 11 punten zoals bij de normale regels van tafeltennis, want dat duurt veel te lang, maar ga gewoon voor de eerste met twee punten voorsprong.

Bijvoorbeeld:

  • 2-0
  • 3-1 (als het eerst 1-1- werd)
  • 4-2 (als het eerst 2-2 werd)

Lees ook: mag je de bal eigenlijk met je hand slaan? Of je batje met twee handen vasthouden? Wat zijn de regels?

Puntentelling bij rond de tafel

Het is ook leuk om de score bij te houden zodat je aan het einde van een aantal potjes een totaal winnaar hebt.

Wanneer een ronde af is, dan krijgt de winnaar twee punten, de nummer twee krijgt één punt en de rest krijgt geen punten.

Daarna keert iedereen terug naar de tafel, een positie vooruit vanaf hoe het met het vorige spel begon, dus nu mag de volgende het eerste serveren.

De eerste tot 21 punten is de winnaar (of voor hoelang je wilt spelen).

Dit is een vermoeiende game, maar met heel veel plezier.

Je kunt je voorstellen dat allerlei strategieën kunnen worden geprobeerd. Soms zouden twee samenwerken om ervoor te zorgen dat de derde zou verliezen.

Het is gewoon een kwestie van snelheid en plaatsing van de bal. Maar het spel is zo onvoorspelbaar, dat allianties snel worden beëindigd.

Lees hier ook nog enkele tips van ttveenentwintig.nl

Lees ook: de beste tafeltennistafels die je kunt kopen voor thuis of voor buiten

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.