Kunnen tafeltennis schoenen worden gebruikt voor badminton?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  17 februari 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

De zolen van je indoor-sportschoenen bepalen jouw contact met de grond en de demping en stabiliteit van de schoenen moeten geschikt zijn voor jouw body.

Een badmintonner springt over het algemeen vaker en zijn bewegingen kunnen belastender zijn dan die van een tafeltennisser. 

Goede tafeltennis schoenen en goede badminton schoenen hebben de taak jouw voeten te en gewrichten te beschermen tegen blessures.

Bedenk voor jezelf welke bewegingen je vaak maakt en pas de keuze van je schoen daar op aan.

Kunnen tafeltennis schoenen worden gebruikt voor badminton?

Het zou logischer zijn, dat je sportschoenen kiest die horen bij jouw specifieke indoor sport. De bewegingen die je maakt bij tafeltennis en badminton kunnen echter erg op elkaar lijken.

Misschien ben je wel een tafeltennisser die vaak springt en zoek je eerder demping dan grip in een schoen!

Een badminton speler kan juist de voorkeur aan meer grip geven, omdat hij liever links en rechts snel over de vloer beweegt, dan dat hij springt.

Laten we even beide schoenen naast elkaar leggen om te vergelijken.

Zo kun jij bepalen of je met een paar schoenen toe kan, of toch voor elke sport een eigen paar nodig hebt.

Wat zijn tafeltennisschoenen?

Tafeltennis is een sport die veelal in de zaal uitgeoefend wordt.

Tafeltennis schoenen moeten aan een aantal eigenschappen voldoen, die belangrijk zijn voor indoor sporten (ik heb hier een complete koopgids).

Je moet echter ook rekening houden met schoenen die alle tafeltennis bewegingen kunnen ondersteunen. 

Tafeltennis schoenen moeten flexibel maar stevig zijn. Ze zijn bestand tegen korte sprints en snelle zijwaartse bewegingen.

Onze knie- en enkelgewrichten kunnen hierbij behoorlijk belast worden. De juiste schoenen vangen deze bruuske en bewegingen goed op. 

We willen dus een flexibele schoen, maar met demping en stabiliteit.

Het is dus goed als tafeltennis schoenen een niet al te dikke tussenzool hebben, je wilt namelijk wel wat demping, maar je wilt tegelijkertijd goed contact met de grond houden.

Je bent ook op zoek naar een breder zooloppervlak voor stabiliteit tijdens zijwaartse bewegingen.

Wat zijn de voordelen van tafeltennis schoenen?

Echte tafeltennis schoenen bieden voordelen bij tafeltenniswedstrijden en trainingen. Hieronder kun je lezen welke dat zijn.

 • Prima grip
 • Flexibiliteit
 • Goede dunnere of medium binnenzool, maar niet te dik
 • Zool met kuipvorm 
 • Stevig bovenwerk voor meer steun

Wanneer je meerdere uren per week serieus tafeltennist, kun je beter niet random een paar sportschoenen aantrekken en gaan.

Een echte tafeltennis schoen of soortgelijke indoor schoen, is dan de juiste keuze.

Een gewone sportschoen kan een te dikke binnenzool hebben, waardoor jouw grip niet optimaal is; een verzwikte enkel kan in het verschiet liggen.

Heb je echter te maken met een te dunne binnenzool, dan krijgen je gewrichten het zwaar te verduren.

Bovendien zoek je naar een flexibele, kuipvormige zool, om snelle zijwaartse bewegingen op te vangen.

De bovenkant van de schoen moet sterk zijn en goed om je voet heen passen, zodat je stevig en evenwichtig staat en rent.

Wat zijn de nadelen van tafeltennis schoenen?

Tafeltennis schoenen bieden jouw een goede bescherming tegen de meeste blessures. Toch moet je rekening houden met een paar kleine minpunten:

 • Voelen wat stugger aan 
 • Niet bruikbaar voor buitensporten

Tafeltennis schoenen focussen veel meer op een goede grip en op niet slippen en glijden, dan op comfortabel en zacht.

Sportschoenen met een dikkere tussenzool geven dus meer demping en veel meer comfort.

Soms kan het stevige bovenwerk van een tafeltennis schoen ook wat strakker voelen om je voet.

Dit wordt vooral bij het inlopen als stug en hard ervaren, maar zoals bij iedere andere schoen geldt; na enkele keren dragen, neemt ook deze schoen de vorm van je voet aan.

Er bestaan ook tafeltennis schoenen met een bovenwerk zonder stiksels, daarmee voorkom je in ieder geval die specifieke irritatie.

Wat zijn badminton schoenen?

Ook badminton is een echte indoor sport.

Badminton schoenen moeten dus geschikt zijn voor in de zaal, maar ook voldoende bescherming bieden tijdens de snelle bewegingen en sprongen. 

Met badminton schoenen moet je kort kunnen sprinten en hoog kunnen springen. Je maakt hier soms snelle bewegingen, vooruit, achteruit, maar ook zijwaarts. 

Een goede badminton schoen heeft een binnenzool die je gewrichten beschermt, is flexibel en vangt zijwaartse bewegingen op.

Je hebt voor deze sport schoenen nodig met een niet te dunne, medium tussenzool.

Je wilt wel contact houden met de grond, maar je hebt toch bescherming nodig in de vorm van goede demping.

Je maakt soms hoge sprongen die belastend zijn voor je gewrichten. Veel badminton schoenen hebben ongeveer de kenmerken van tafeltennis schoenen.

Het is vaak ook mogelijk om voor beide sporten hetzelfde paar schoenen te kiezen, maar niet per se altijd.

Wat zijn de voordelen van badminton schoenen?

Badminton schoenen lijken nogal op tafeltennis schoenen, maar hebben nog een paar andere voordelen:

 • Goede grip
 • Een medium, niet te dunne binnenzool
 • Stevig bovenwerk
 • Flexibel
 • Licht van gewicht
 • Afgeronde buitenzool
 • Verstevigd hielstuk

Waarschijnlijk is het grootste voordeel van een paar badminton schoenen, dat je er door een medium demping en door het lichtgewicht, veel hoge sprongen mee kunt maken, maar tegelijkertijd wat ‘feeling’ houdt met de vloer.

Je knieën en enkels moeten natuurlijk niet te veel lijden onder je fratsen! 

Badminton kan intensief zijn. De vele uitvalspassen die je maken moet tijdens een potje badminton, vragen ook om flexibiliteit van de schoen, maar tegelijkertijd stevigheid.

Een afgeronde buitenzool helpt je te bewegen van voor naar achter en van links naar rechts.

Het hielstuk is bij een perfecte badminton schoen helemaal omringd door hardere materialen, ter voorkoming van het verzwikken van de enkel. Het zorgt voor een stabielere landing na een sprong. 

Wat zijn de nadelen van badminton schoenen?

Badminton schoenen hebben wellicht ook enkele nadelen, namelijk: 

 • Binnenwerk bij tenen eerder stuk
 • Liever in combinatie met badminton sokken en/of binnenzool gebruiken
 • Niet altijd voorzien van carbonplaat

Badmintonspelers ‘slepen’ hun voet soms over de vloer, om balans te kunnen houden. De stof aan de binnenkant bij de tenen kan dus snel slijten.

Zoek eventueel naar schoenen die hiervoor slijtvaster materiaal gebruiken.

Omdat sommige schoenen niet 100% tegen springen kunnen beschermen, is het vaak beter om je voeten te beschermen met extra middelen. 

Dit kan zijn in de vorm van een inlegzool en speciale badminton sokken, die beiden veel extra steun bieden.

Dure badminton schoenen worden vaak voorzien van een carbonplaat onder de holte van de voetzool.

Dit geeft de schoenen meer vering én meer stabiliteit biedt. Helaas is dit lang niet bij alle badminton schoenen het geval.

Ga je voor tafeltennis schoenen of badminton schoenen?

Waarschijnlijk heb je nu al een goed beeld kunnen vormen over zowel tafeltennis- als badminton schoenen.

Ze komen zeker een heel eind met elkaar overeen, maar er zijn altijd enkele kleine details die een schoen net even geschikter maakt voor de ene, of juist voor de andere sport.

Maar wanneer kies je toch specifiek voor tafeltennis schoenen, of juist voor badminton schoenen?

Beide type schoenen kunnen goed gebruikt worden in deze beide sporten. Ze zijn allebei handig voor het maken van snelle zijwaartse bewegingen en bieden de voet een stevige basis. Tafeltennis schoenen zijn echter de beste keuze als je niet al te hoog springt, zoals badmintonners veel vaker doen. 

Badminton schoenen geven door hun niet al te dunne, medium binnenzool, wellicht ietsje minder grip, maar dempen daardoor wel weer beter. Ook de hiel is vaak extra beschermd.

Bij deze beide soorten schoenen komen de meeste kenmerken overeen. Je kunt een paar tafeltennis schoenen dus makkelijk gebruiken voor af en toe een potje badminton.

Al heb je misschien een iets dunnere binnenzool; maar je kunt natuurlijk overwegen een extra zooltje erin te leggen, voor tijdens het badmintonnen!

Je kunt badminton schoenen ook makkelijk gebruiken voor een potje tafeltennis, misschien heb je wat minder ‘feeling’ op de vloer, maar dat scheelt niet enorm veel in vergelijking met een tafeltennis schoen.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.