Kun je squash in je eentje spelen? Jazeker, en het is zelfs goed!

door Joost Nusselder | Geupdate op:  11 januari 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Squash is leuk, uitdagend EN je slaat een balletje tegen een muur. Hij komt vanzelf terug, dus kun je het in je eentje spelen?

Squash is een van de weinige sporten die met succes zowel alleen als met anderen kan worden beoefend. Het is extra gemakkelijk om deze sport in je eentje te oefenen omdat de bal vanzelf van de muur terugkomt waar dat bij andere sporten niet zo is.

In dit artikel bekijk ik een paar mogelijkheden om ermee te beginnen en hoe je je spel zo zelfs kunt verbeteren.

Kun je in je eentje squashen

Bij tennis moet je bijvoorbeeld een machine inzetten die de bal telkens serveert, of tafeltennis zou je de ene kant van de tafel omhoog moeten zetten (heb ik thuis vroeger wel eens gedaan).

Zowel samen als in je eentje squashen heeft verschillende voordelen:

 • Solospel is bijvoorbeeld waarschijnlijk de beste manier om technisch spel te ontwikkelen,
 • terwijl oefenen tegen een partner de voorkeur heeft bij het ontwikkelen van tactisch bewustzijn.

Als je meerdere keren per week speelt, is het verstandig om van een van deze sessies een solo-sessie te maken.

Als je maar één keer per week een solo-oefening van tien of vijftien minuten kunt doen, voor of na de wedstrijd is dat een uitstekende manier om vooruit te gaan.

Squash is wel al relatief duur omdat je een baan moet huren met z’n 2’en, dus in je eentje spelen kan dan zelfs nog prijziger worden hoewel het bij sommige clubs ook in het abonnement zit.

Squash Coach Philip heeft een goede solo trainingsroutine:

Kun je in je eentje squashen?

Je kunt squash in je eentje alleen oefenen, maar geen game spelen. Solo oefenen helpt de techniek te verfijnen zonder druk van buitenaf.

Het spiergeheugen wordt verhoogd omdat je in dezelfde tijd het dubbele aantal hits krijgt. Fouten kunnen diepgaand en op je gemak worden geanalyseerd.

Alle professionele squashspelers pleiten voor solopraktijk, en in deze blogpost ga ik veel van de redenen onderzoeken.

Kun je een game alleen spelen?

Nee! Alle informatie in deze blog gaat over hoe je alleen kunt oefenen, en de voordelen die dit heeft.

Wat zijn de voordelen van alleen spelen?

Er zijn veel belangrijke gebieden die met een hogere snelheid worden ontwikkeld door solo te spelen dan elke andere vorm van oefenen.

Dat wil niet zeggen dat het geen voordeel heeft om met anderen te oefenen. Dat is er zeker, en oefenen met anderen is zeker minstens zo belangrijk als solo oefenen.

Er zijn echter enkele voordelen die zich veel meer lenen voor het oefenen in je eentje.

De eerste is:

Spiergeheugen

Eenvoudig gezegd is twintig minuten solo oefenen evenveel slaan als veertig minuten met een partner.

Dat betekent dat je sneller spiergeheugen ontwikkelt als je even lang oefent.

Spiergeheugen is het vermogen om een ​​bepaalde vaardigheid succesvol te reproduceren zonder bewust na te denken.

Hoe meer slagen, hoe meer de spieren worden geconditioneerd (als je het goed doet).

Spiergeheugen opbouwen is iets wat je in elke sport kunt gebruiken.

Herhaling

Gekoppeld aan spiergeheugen is herhaling. Het steeds opnieuw spelen van identieke opnames helpt je lichaam en geest te trainen.

Solo-squashoefeningen lenen zich goed voor dit niveau van herhaling, iets dat in sommige partneroefeningen iets moeilijker kan zijn.

Als je erover nadenkt, houden veel solo-oefeningen in dat je de bal recht tegen de muur slaat en vervolgens hetzelfde schot uitvoert als het terugkaatst.

Drillen met een partner of coach vereisen meer beweging tussen de opnamen.

Beweging is duidelijk geweldig voor uithoudingsvermogen en behendigheidstraining, maar niet zo goed voor pure herhaling.

Ontwikkeling van techniek

Je kunt vrijer met techniek experimenteren tijdens solo-oefeningen omdat er veel minder is om over na te denken.

Je kunt techniek meer centraal stellen en dit helpt echt om je hele lichaam op de meest efficiënte manier af te stemmen en te krijgen.

Dit zal echt de kwaliteit van je forehand helpen, en in het bijzonder je backhand.

Analyse van je fouten

Bij het spelen of oefenen tegen een tegenstander wordt er enorm veel tijd besteed aan het observeren van hun spel en het nadenken over elk schot dat ze spelen.

In solo-spel is deze mindset volledig verwijderd. Het is een perfect moment om na te denken over je eigen doelgebieden en fouten die je lijkt te maken.

 • Moet je je pols iets meer spannen?
 • Moet je meer side-on zijn?

Solo spelen geeft je tijd en vrijheid om een ​​beetje te experimenteren in een omgeving vrij van druk.

Durven fouten te maken en te experimenteren

In de solopraktijk kan niemand je fouten bekijken of analyseren. Je kunt volledig ontspannen denken en meer afgestemd raken op je spel.

Niemand zal je bekritiseren en dat geeft ook veel extra vrijheid voor experimenteren.

Werk aan zwakke punten

Veel spelers zullen duidelijk weten wat hun spel tegenhoudt. Voor veel beginners is het vaak de backhand.

Backhand solo-oefeningen kunnen een van de beste manieren zijn om dit aan te pakken.

Zijn er nog andere voordelen?

We kennen allemaal dat gevoel waar je partner je in de kou laat staan en niet komt opdagen.

We leiden allemaal een druk leven, en dit is helaas maar een deel van het leven. In de meeste andere sporten zou dat het einde van de training zijn, je kunt weer naar huis!

Maar in squash, waarom zou je die baanboeking niet gebruiken en er op uit gaan en een beetje oefenen. Verander het obstakel in een kans.

Een ander voordeel van solo spelen is om het te gebruiken als warming-up voor een spel.

Het is een squashetiquette om toch op te warmen met je partner voor een squashwedstrijd.

Maar waarom neem je niet tien minuten daarvoor de tijd om je ritme op gang te krijgen.

Sommige spelers nemen vaak de eerste game in een wedstrijd om echt het gevoel te hebben dat ze losser worden en in de juiste zone terechtkomen.

Door je warming-up te verlengen, geef je jezelf op zijn minst een kans om deze luie periode van verspilde punten te verminderen.

Voordelen van spelen met een partner

Het zou echter verkeerd zijn om alleen de voordelen van alleen spelen in dit artikel te vermelden.

Het herhaaldelijk oefenen van dezelfde handeling kan je heel veel brengen. De 10.000 uur regel hoor je regelmatig. Toch is het goed om doelgericht te oefenen en dat betekent zorgen dat er iemand bij is zodat je weet waaraan je moet werken.

Laten we snel kijken naar enkele dingen die solo spelen gewoon niet in dezelfde overvloed kan bieden als oefenen met een partner.

Hier is een lijst:

 • Tactiek: Dit is de biggie. Bij tactieken draait het allemaal om het observeren of voorzien van gebeurtenissen en het opzetten van acties om ze tegen te gaan. Je moet gewoon andere mensen erbij betrekken om tactiek mogelijk te maken. Tactiek kan voorafgaand aan een wedstrijd worden bedacht of in een opwelling worden gecreëerd. Hoe dan ook, het zijn ideeën en acties die nodig zijn om voordeel te behalen ten opzichte van een tegenstander. Kortom, een tegenstander is een must.
 • Denken aan je voeten: Bij squash gaat zoveel over de reactie op verschillende situaties. Dit wordt veel beter geleerd door met anderen te spelen.
 • Variatie van schot: Solo spelen gaat meer over herhaling. Maar herhaal, herhaal, herhaal in een squashwedstrijd en je wordt ingemaakt. Variatie van shots komt veel meer door matchplay dan oefenen, solo of in paren.
 • Sommige dingen kunnen niet alleen worden geoefend: Een goed voorbeeld hiervan is de service. Je hebt iemand nodig om je de bal te serveren. Paren oefenen is hier veel effectiever voor.
 • Terugkeren naar de T niet zo instinctief: Dit is vrij belangrijk. Na een slag moet je eerste prioriteit in een wedstrijd zijn om terug naar de T te gaan. Veel solo-oefeningen nemen dit deel niet op. Daarom leer je het spiergeheugen geassocieerd met het schot, maar niet het secundaire spiergeheugen om vervolgens moeiteloos terug te keren naar de T.
 • Uithoudingsvermogen: Er is vaak minder beweging in solo-oefeningen dan oefeningen met een partner, en dus minder nadruk op fitness.
 • Plezier / humor: Natuurlijk is een van de belangrijkste redenen waarom we allemaal sporten, interactie met anderen die dezelfde interesses hebben als wij in een plezierige omgeving. De humor, de komedie van het spelen tegen anderen is natuurlijk afwezig tijdens solo spelen.

Lees ook: vanaf welke leeftijd kan je kind het beste beginnen met squash?

Hoe vaak moet je alleen spelen?

Hierover bestaat geen vaste regel. Sommige bronnen lijken aan te bevelen dat als je drie keer per week oefent, een solosessie een van die drie moet zijn.

Als je meer of minder dan dit oefent, probeer dan deze 1: 2-verhouding te behouden.

Solo oefenen hoeft niet per se een hele sessie te zijn. Slechts een korte sessie voor of na games, of terwijl je wacht om een ​​wedstrijd te spelen, kan allemaal een verschil maken.

Wat voor soort oefeningen kun je alleen doen?

Hier zijn enkele van de meest populaire solo-squashoefeningen, met een beschrijving van hoe je ze kunt spelen:

 • Van links naar rechts: Dit is misschien wel de beste solo-oefening, en waarschijnlijk degene die me heeft geholpen mijn spel het meest te verbeteren. Ga gewoon in het midden van het veld staan ​​en sla de bal met een forehand richting een van de zijmuren. De bal kaatst terug over je hoofd en raakt de muur achter je, voordat hij voor je stuitert en je kunt hem met een backhand terugslaan naar waar hij vandaan kwam. Herhaal, herhaal, herhaal. Om het moeilijker te maken, kun je deze activiteit uitbreiden tot volleys.
 • Forehand drives: Een mooie eenvoudige oefening. Duw de bal eenvoudig langs de muur met behulp van de forehand-techniek. Probeer het diep in de hoek te raken en zo strak mogelijk tegen de muur. Speel gewoon nog een forehand-drive als de bal terugkomt en herhaal (tot in het oneindige).
 • Backhand drives: Dezelfde ideeën als voor de forehand. Eenvoudige slagen langs de zijwand. Probeer zowel voor de forehand als voor de backhand-drive vanaf een flink eind achterin de baan te slaan.
 • Acht-figuren: Dit is een van de meer bekende solopraktijken. Hierin sta je in het midden van het veld op de T. Sla de bal hoog op de voormuur en raak die muur zo dicht mogelijk bij de hoek. De bal moet van de zijmuur naar je terugspringen en je raakt hem vervolgens hoog aan de andere kant van de voormuur. Herhaling. De eenvoudigste manier om deze oefening te doen is om de bal te laten stuiteren. De moeilijkere manier is om volleys te spelen.
 • Forehand / backhand volleys: Nog een eenvoudig idee. Volley de bal recht naar de muur langs de lijn, aan welke kant je ook staat. Je kunt dicht bij de muur beginnen en achteruit gaan om aan de achterkant van het veld te eindigen, terwijl je volleys raakt.
 • Oefen serveren: Er is misschien niemand om ze terug te slaan, maar solo squash is een goed moment om de nauwkeurigheid van je services te oefenen. Probeer wat lob services en probeer ze hoog op de zijmuur te laten stuiteren, en laat ze neerkomen aan de achterkant van het veld. Probeer een aantal slagen, en je kunt misschien zelfs een doel toevoegen aan het deel van de muur waarop je mikt om te zien of je hem er echt op kunt slaan. Voor deze oefening is het meebrengen van meerdere ballen wel handig.

Lees ook: alles uitgelegd over de juiste squashballen voor jouw niveau

Conclusie

We hebben allemaal geluk dat we een sport spelen die we alleen kunnen spelen.

Dit kan niet alleen een uitstekende praktische oplossing zijn als je moeite hebt om oefenpartners te vinden, maar er zijn ook veel voordelen van solo spelen die je spel naar het volgende niveau brengen.

Solo-oefeningen ontwikkelen technische vaardigheden beter dan elke andere vorm van oefenen.

Ze zijn ook fantastisch in het ontwikkelen van spiergeheugen door belangrijke schoten herhaaldelijk te herhalen in een drukvrije omgeving.

Wat zijn jouw favoriete oefenoefeningen voor solo-squash?

Lees ook: de beste schoenen voor wendbaarheid en snelle acties in squash

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.