Is squash een Olympische sport? Nee, en dit is waarom

door Joost Nusselder | Geupdate op:  5 juli 2020

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Zoals veel squashfans heb je je misschien al eerder afgevraagd, is squash een Olympische sport?

Er zijn verschillende soortgelijke racketsporten op de Olympische Spelen, namelijk tennis, badminton en tafeltennis.

Ook zijn er zeker nog veel meer nichesporten, zoals rolhockey en synchroonzwemmen.

Dus is er een plek voor squash?

Is squash een olympische sport

Squash is geen Olympische sport en heeft nog nooit in de geschiedenis van de Olympische Spelen gestaan.

De World Squash Federation (WSF) heeft verschillende mislukte pogingen gedaan om de sport erbij te betrekken.

Er zijn veel dingen die je moet weten over de geschiedenis van de pogingen van de WSF om de Olympische status te squashen, en ik zal deze bekijken, evenals de mogelijke redenen waarom het nog steeds niet is opgenomen in de Olympische Spelen.

Squash is geen Olympische sport

Squash is zeker niet anders dan golf, tennis of zelfs schermen die allemaal historisch Olympische sporten zijn geweest.

De vraag is dan waarom het zo is dat squash steeds wordt uitgesloten van het grootste sportieve paradepaardje ter wereld.

Squash is er al drie keer niet in geslaagd om de mensen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) te overtuigen en er is vooralsnog geen aanwijzing dat de beheerders van de Zomerspelen hun kijk op Parijs in 2024 zullen veranderen.

Woede en frustratie brengen je echter alleen zo ver in het leven. Op een gegeven moment moet er een zekere mate van introspectie zijn.

De squashbond moet zich afvragen waarom het nog steeds wordt uitgesloten van de Olympische Spelen.

Er moet een steviger begrip komen van wat het IOC probeert te bereiken onder het bestuur van Thomas Bach, de huidige president van het sportbestuur.

Interessant feit, is dat Bach zelf een Olympisch schermer was. Een gouden medaillewinnaar zelfs.

Verder is Bach advocaat van beroep en hervormer. Dat is iets belangrijker om op te merken is dan zijn schermachtergrond.

Nu kunnen we allemaal onze hoofden in het zand begraven en doen alsof de wereld niet beweegt, zij het in een pijnlijk langzaam tempo, óf we kunnen accepteren dat traditie nuttig is als het zich aanpast aan een veranderende wereld.

Een wereld die met name commercieel wordt gedreven.

En daar is het ook de vraag of squash in die visie past.

Lees meer: hoeveel verdienen squash spelers eigenlijk?

Squash voor Parijs 2024

Een van de campagneposters voor het bod Squash Goes For Gold voor Parijs 2024 toont Camille Serme en Gregory Gaultier.

Beide spelers zijn duidelijk Frans, dat is een belangrijk detail:

Squash voor de 2024 olympische spelen

Beide spelers zijn echter ook schaduwen van de spelers die ze ooit waren en beiden zijn in de dertig.

Gaultier nadert in feite al aan op 40. Dat zou daar je eerste aanwijzing moeten zijn.

De organisatoren van Parijs 2024 hebben altijd al duidelijk gemaakt dat ze sporten willen opnemen die jongeren in Frankrijk aanspreken.

Hier zijn twee aspecten aan verbonden die met elkaar verweven zijn.

 1. Er is een commercieel aspect, dat we eerder in dit segment kort hebben behandeld,
 2. maar er is ook de wens om legitimiteit te verlenen aan de Olympische Spelen. Beide gaan hand in hand.

De World Squash Federation is er altijd op gebrand dat het bestuursorgaan van de sport enorme stappen heeft gezet in het vastleggen van de verbeelding van jonge mensen dat squash innovatief is.

Hoewel er geen twijfel over bestaat dat squash zich in een betere gezondheid bevindt dan ooit en dat is mede te danken aan de enorme inspanningen van figuren als PSA-CEO Alex Gough en WSF-president Jacques Fontaine.

De realiteit is echter dat squash zeer zware concurrentie ondervindt van hippere sporten, waarvan de meeste geen traditionele sporten zijn zoals squash, die de verbeelding van jongeren de afgelopen twee decennia hebben getrokken.

Dus, hoewel squashinspanningen lovenswaardig zijn geweest, weten we niet zeker of het voldoende is geweest om de aandacht te houden van jonge mensen die consequent andere manieren vinden om zichzelf bezig te houden.

Zoals de meeste mensen inmiddels weten, is squash al verslagen door breakdance vóór Parijs 2024.

Breakdance, beter bekend als breaking, is toegevoegd aan de shortlist voorafgaand aan de IOC-sessie in juni.

Of we het nu leuk vinden of niet, dit is waar de wereld naartoe gaat. Breaking, al te zien tijdens de Olympische Jeugdspelen 2018 in Buenos Aires, was namelijk bijzonder populair en de meesten zullen zeggen zeer succesvol.

Wanneer die laatste afwegingen worden gemaakt, concurreert squash naast, en misschien tegen:

 • klimmen
 • skateboarden
 • en surfen

De realiteit is, en niemand praat er graag over, dat squash nog steeds door velen over de hele wereld wordt gezien als de sport van de elite.

In de meeste opkomende markten is squash de sport die wordt gespeeld door de country club-menigte.

Een van die opkomende markten is Nigeria, een land met ongeveer 200 miljoen inwoners.

Ik kann met grote zekerheid zeggen dat je kansen om een ​​breakdancer te vinden veel groter zijn dan die van een squashliefhebber of zelfs een squashbaan.

Een belangrijke overweging voor het IOC is die van een sport die jongeren in Parijs 2024 zal aanspreken.

De jeugd van Parijs is cultureel diverser dan de meeste samenlevingen in de westerse wereld.

Lees ook: waar ter wereld is squash het populairste?

Waarom squash wel een olympische sport zou moeten zijn

 1. Squash is vandaag relevant als de gezondste en meest opwindende sport ter wereld. Forbes Magazine concludeerde dat squash ’s werelds gezondste sport was na een enquête in 2007. Squash duurt niet erg lang om te spelen, maar spelers verbranden veel calorieën tijdens het spelen, dus het is geweldig voor jonge mensen vandaag die fit willen worden in de kortst mogelijke tijd tijd. Op topniveau is squash extreem atletisch en opwindend om te bekijken, live en op tv.
 2. Squash is een populaire, toegankelijke sport die over de hele wereld wordt gespeeld. Squash wordt in 175 landen gespeeld door meer dan 20 miljoen mensen. Elk continent bevat recreatieve spelers en professionals. Het wordt gespeeld door mannen en vrouwen, jong en oud. Het is gemakkelijk om te beginnen en de kosten van apparatuur zijn laag. Er zijn banen over de hele wereld en het is gemakkelijk om gewoon te naar een club te gaan en een spel te spelen.
 3. De game is goed georganiseerd om te profiteren van opname in de Olympische Spelen. Zowel de PSA als WISPA beheren bloeiende World Tours waarin topspelers strijden. De WSF beheert Wereldkampioenschappen en deze zijn volledig geïntegreerd in de World Tours. Alle drie organisaties lopen 100% achter op het bod voor opname in het Olympisch programma en zijn volledig voorbereid om te profiteren van de toename van het bewustzijn en de participatie die ten goede zullen komen aan het spel, en de Spelen in het algemeen.
 4. Een Olympische medaille is de hoogste eer van de sport. Elke elitespeler is het ermee eens dat de Olympische Spelen de sport naar een ander niveau zouden brengen en de Olympisch kampioen van Squash is een titel die elke speler wil.
 5. De topsporters van Squash zullen zeker concurreren. ’s Werelds topmannen en -vrouwen hebben allemaal een belofte ondertekend dat ze zouden deelnemen aan de Olympische Spelen. Ze zullen daarbij worden ondersteund door hun nationale federaties, de WSF en PSA of WISPA.
 6. Squash kan de Olympische Spelen naar nieuwe markten brengen. Squash heeft atleten van wereldklasse uit landen die traditioneel geen Olympiërs produceren. Het opnemen van squash in de Olympische Spelen zal het bewustzijn van de Olympische beweging in deze landen vergroten, en zal ook een betere financiering voor de ontwikkeling van de sport bevorderen.
 7. De impact van squash op de Olympische Spelen zal groot zijn, de kosten laag. Squash is een draagbare sport: een baan vereist minimale ruimte en kan bijna overal worden opgezet. Squashtoernooien worden op veel iconische locaties over de hele wereld gehouden, waardoor spelers en niet-spelers naar de sport worden getrokken. Dit maakt squash een ideale sport voor het presenteren van de gaststad. Ook zullen lokale squashclubs in de gaststad gebruikt worden voor training, dus squash kan worden georganiseerd zonder enige investering in permanente faciliteiten of infrastructuur.

Lees meer: de beste squashrackets om je spel te verbeteren

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.