Ijshockeyschaatsen: Wat maakt ze uniek als schaats?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  6 oktober 2022

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Weet je wat ijshockeyschaatsen zijn en wat ze doen? De meeste mensen niet en dat komt omdat de uitrusting zo gespecialiseerd is.

Ijshockey is een snelle en fysieke sport wat de noodzaak bracht voor een schaats die wendbaarder was en meer bescherming bood.

Wat is een ijshockeyschaats

Ijshockey vs gewone schaatsen

1. Het blad van een ijshockeyschaats is gebogen, in tegenstelling tot het blad van kunst- of snelschaatsen, dat recht is. Hierdoor kunnen spelers snel draaien en snijden op het ijs.

2. De ijzers van ijshockeyschaatsen zijn ook korter en smaller dan die van andere schaatsen. Dat maakt ze wendbaarder en beter geschikt voor het stop-and-start-spel.

3. IJshockeyschaatsen hebben ook een stijvere schoen dan andere schaatsen, waardoor spelers hun energie beter overbrengen op het ijs.

4. De schaatsen van ijshockeyschaatsen zijn ook anders geslepen dan die van andere schaatsen. Ze zijn onder een steilere hoek geslepen, waardoor ze beter in het ijs kunnen graven en snel kunnen starten en stoppen.

5. Ten slotte hebben ijshockeyschaatsen speciale houders die kan worden aangepast aan verschillende hoeken. Hierdoor kunnen spelers hun schaatsstijl veranderen en hun snelheid en wendbaarheid verbeteren.

Waarom zijn de juiste ijshockeyschaatsen zo belangrijk zijn voor je spel?

Hockey is een snelle, fysieke sport die op een gladde ondergrond wordt gespeeld. Om succesvol te zijn, moet je snel kunnen bewegen en snel van richting kunnen veranderen. Daarom zijn de juiste hockeyschaatsen zo belangrijk.

Een verkeerde schaats kan je afremmen en het moeilijker maken om van richting te veranderen. De verkeerde schaats kan ook gevaarlijk zijn, omdat je dan kunt struikelen en vallen.

Bij het kiezen van je hockeyschaatsen is het belangrijk om een deskundige verkoper te raadplegen. Die kan je helpen de juiste schaats te vinden voor jouw voetmaat, schaatsstijl en spelniveau.

Constructie van ijshockeyschaatsen

Hockeyschaatsen bestaan ​​uit 3 verschillende delen:

  • Je hebt de laars
  • de runner
  • en de holder.

De laars is het deel waar je je voet in steekt. De holder is wat je runner verbindt met de schoen, en dan is de runner het stalen blad aan de onderkant!

Laten we een beetje meer duiken in elk onderdeel en hoe ze verschillen van skate tot skate.

Holders en runners

Voor de meeste hockeyschaatsen die je wilt kopen, wil je dat de holder en de runner twee afzonderlijke delen zijn. Voor goedkopere ijshockeyschaatsen bestaan ze uit één onderdeel. Dit zou voor skates zijn die minder dan 80,- euro kosten.

De reden waarom je wilt dat ze twee afzonderlijke delen zijn en waarom duurdere schaatsen dit op deze manier hebben, is zodat je het mes kunt vervangen zonder de hele schaats te vervangen.

Als je je schaatsen vaker gebruikt, moet je ze uiteindelijk slijpen. Na een aantal keren slijpen, wordt je blad kleiner en moet het worden vervangen.

Als je schaatsen koopt voor minder dan 80 euro, is het waarschijnlijk beter om nieuwe hockeyschaatsen te kopen, vooral als je ze al een jaar of wat hebt gehad. Echter, als je op zoek bent naar meer elite skates in het bereik van 150 tot 900 euro, zou je liever gewoon je messen vervangen dan de hele schaats.

Het is vrij eenvoudig om je runners te vervangen. Merken zoals Easton, CCM en Reebok hebben zichtbare schroeven, terwijl Bauer en anderen de schroeven onder de hiel onder de zool hebben zitten.

De meeste spelers zijn ok met het vervangen van hun messen zo om het jaar of zo. Professionals vervangen hun messen om de paar weken, maar ze laten ze voor elk spel verscherpen en schaatsen mogelijk twee keer per dag. De meesten van ons slijten onze schaatsen niet zo snel.

Hockey Skate Boots

Laarzen behoren tot de onderdelen die merken voortdurend aan het bijwerken zijn. Ze zijn altijd op zoek om te zien of ze de laarzen lichter kunnen maken en beter kunnen laten reageren op je bewegingen zonder de steun te verliezen die een goede schoen vereist.

Schaatsen veranderen echter niet het ene jaar na het andere. Heel vaak zullen fabrikanten een bijna identieke schoen op de volgende iteratie van een skate verkopen.

Neem bijvoorbeeld de Bauer MX3 en 1S Supreme skates. Terwijl de peesbeschermer werd gewijzigd om de flexibiliteit van de 1S te verbeteren, bleef de laarsconstructie grotendeels hetzelfde.

In dit geval, als je de vorige versie (MX3) kunt vinden, betaal je een fractie van de prijs voor bijna dezelfde schaats. Het is belangrijk op te merken dat de pasvorm kan veranderen tussen skate-generaties, maar met bedrijven die het three-fit-model toepassen (specifiek Bauer en CCM), is het onwaarschijnlijk dat de vorm drastisch zal veranderen.

Sommige van de materialen die bedrijven gebruiken om deze nieuwe en verbeterde laarzen te maken zijn carboncomposiet, texaliumglas, antimicrobiële hydrofobe voering en thermisch vormbaar schuim.

Terwijl die laatste zin je het gevoel geeft dat je een ingenieursdiploma nodig hebt om een ​​paar schaatsen uit te kiezen, maak je geen zorgen! Waar we echt rekening mee moeten houden is het totale gewicht, comfort, bescherming en duurzaamheid.

We houden hier rekening mee en geven dit eenvoudigweg op in de onderstaande lijst om jouw koopbeslissing zo eenvoudig mogelijk te maken.

Dit is waar een hockeyschaats uit bestaat:

  1. Liner – dit is het materiaal binnenin je boot. Het is de vulling en is ook verantwoordelijk voor een comfortabele pasvorm.
  2. Enkelvoering – boven de voering in de schoen. Het is gemaakt van schuim en biedt comfort en ondersteuning voor je enkels
  3. Hielsteun – Cup rond je hiel, beschermt en beveiligt je voet terwijl je in de schoen zit
  4. Voetbed – Opvulling aan de binnenkant van je laars aan de onderkant
  5. Quarter package – Bootshell. Het bevat alle opvulling en ondersteuning die erin zit. Het moet flexibel zijn en tegelijkertijd ondersteuning bieden.
  6. Tong – bedekt de bovenkant van je laars en is als een tong die je in je normale schoenen zou hebben
  7. Buitenzool – harde onderkant van je skate-boot. Hier is de houder bevestigd

Hoe zijn ijshockeyschaatsen ontstaan?

Hockeyschaatsen bestaan al heel lang. Het eerste geregistreerde gebruik van ijshockeyschaatsen dateert van begin 1800. Waarschijnlijk werden ze echter al veel eerder voor deze sport gebruikt.

De eerste hockeyschaatsen waren van hout en hadden ijzeren bladen. Deze schaatsen waren zwaar en moeilijk te manoeuvreren. In 1866 vond de Canadees Starr Manufacturing Company de moderne hockeyschaats uit.

Deze schaats had een gebogen blad en was veel lichter dan de vorige schaatsen. Dit nieuwe ontwerp werd snel populair bij hockeyspelers.

Tegenwoordig zijn ze gemaakt van lichtgewicht materialen zoals aluminium en composietmaterialen. Ze zijn ook uitgerust met houders die in verschillende hoeken kunnen worden ingesteld. Hierdoor kunnen spelers hun schaatsstijl aanpassen en hun snelheid en behendigheid verbeteren.

Conclusie

Maar wat maakt ijshockeyschaatsen nu zo anders dan andere schaatsen?

IJshockeyschaatsen zijn een soort schaatsen die worden gebruikt voor het beoefenen van de ijshockeysport. Zij verschillen op een aantal belangrijke punten van andere schaatsen.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.