Holland Doc: De 13e man en andere scheidsrechters documentaires

door Joost Nusselder | Geupdate op:  5 juli 2020

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Badr, David en Jan-Willem staan ieder weekend op het veld als scheidsrechter in het amateurvoetbal. Deze documentaire laat zien wat zij wekelijks meemaken en waar zij tegenaan lopen.

Deze documentaire laat de schokkende werkelijkheid zien zoals die hedendaags voor veel scheidsrechters in het amateurvoetbal is. Deze documentaire vertelt waargebeurde verhalen van bedreigingen en fysiek geweld.

Martijn Blekendaal won met het scenario voor De 13de man de IDFA Scenarioworkshop in 2009.

John Blankenstein: documentaire van NOS

Een andere heel erg interessante documentaire is die van de NOS over scheidsrechter John Blankenstein. Hij was actief homo-activist ten tijde van een voetbalwereld waar deze seksuele voorkeur nou niet bepaald werd gewaardeerd.

De NOS documentaire is te vinden op youtube:

Kortere video’s

Verder hebben we nog wat kortere video’s gevonden. Een interessante achter de schermen bij team Kuipers van top-scheidsrechter Björn Kuipers. De NOS volgt het team terwijl ze zich klaarmaken voor de belangrijke KNVB-bekerfinale. Een hele eer om te fluiten en vooral belangrijk om de wedstrijd soepel te laten verlopen.

Tot slot hebben we nog een leuke gevonden over de jongste scheidsrechter ooit. Misschien wel leuk voor alle jeugdige scheidsrechters in wording om te zien wat je allemaal kunt bereiken met wat volharding en met name een hoop inzet.

Stan Teuben is de jongste scheidsrechter ooit in betaald voetbal. Hij verteld zijn verhaal in enkele minuten.

Dan deze betaalde documentaires nog:

The Referees

Hoe kunnen een paar seconden van een wedstrijd een land op het puntje van hun stoel houden? Hoe gaan deze scheidsrechters om met de beledigingen en bedreigingen van voetbal fans?
In de documentaire The Referees worden de geheime levens van de mannen achter de schermen van een groot voetbalevenement besproken. Howard Webb, de Brits die werd geselecteerd uit een groep van de beste scheidsrechters van Europa om tijdens de UEFA EURO 2008 te fluiten, heeft zijn zinnen gezet op de finale. Een beslissing die hij maakt tegen het Poolse team en de bijbehorende gevolgen daarvan maken dat die kansen echter zijn verkeken.
Een heel land komt tegen hem in opstand. Zelfs de minister-president van Polen gaat zo ver dat hij zegt dat hij hem wel had kunnen vermoorden. Mejuto, een Spaanse scheidsrechter, deelt Webb’s droom om de finale te fluiten. Na jaren van inspanning komt ook hier een bitterzoet einde aan als zijn eigen thuisland kwalificeerd voor de finale. Ook hij kan de finale niet fluiten. Vrienden en familie van de scheidsrechters leven met iedere wedstrijd tijdens het toernooi met hen mee, ieder op zijn eigen manier.

Bad Call

Goede beslissingen of slechte beslissingen, scheidsrechters hebben altijd het laatste woord gehad in de sport. Slechte besluiten worden beter zichtbaar: wedstrijden worden achterwaarts en voorwaarts uitgezonden in slow motion.

Nieuwe technologieën – het Hawk-Eye-systeem dat bijvoorbeeld wordt gebruikt in tennis en cricket en de doellijntechnologie die wordt gebruikt in het Engelse voetbal – om slechte beslissingen te corrigeren, hebben het soms goed en krijgen het soms verkeerd, maar ondermijnen altijd het gezag van scheidsrechters en grensrechters. Bad Call kijkt naar de technologieën die worden gebruikt om scheidsrechterlijke beslissingen te nemen in de sport, analyseert ze in actie en legt de consequenties uit.

Goed gebruikt, kunnen deze technologieën scheidsrechters helpen om de juiste beslissing te nemen en gerechtigheid te brengen voor fans: een eerlijke match waarin het beste team wint. Maar besluitvormende technologieën geven waarschijnlijkheidsafspraken als perfecte nauwkeurigheid af en bestendigen een mythologie van onfeilbaarheid.

De auteurs analyseren drie seizoenen van wedstrijden opnieuw in het Engelse Premier League-voetbal en ontdekken dat de doellijntechnologie niet relevant is. Er zijn zoveel cruciale verkeerde beslissingen genomen dat verschillende teams de Premiership hadden moeten winnen, naar de Champions League moesten gaan en degradeerden. Eenvoudige videorecording had de meeste van deze slechte oproepen kunnen voorkomen.

(Major League-honkbal leerde deze les, en introduceerde een uitgebreide herhaling na een slechte call. Detroit Tigers-pitcher Armando Galarraga was een perfect spel.) Het gaat in de sport niet om door de computer gegenereerde projecties van de balpositie, maar om wat het menselijk oog ziet: verzoening wat de sportfan ziet en wat de spelofficial ziet.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.