Hoeveel verdienen squash spelers? Inkomsten uit spel en sponsors

door Joost Nusselder | Geupdate op:  5 juli 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

In een wereld waar geld zoveel meer betekent in de sport dan vroeger is squash niet langer alleen een hobby voor velen die erbij betrokken zijn.

Met tour prijzengeld dat jaar na jaar omhoog schiet, is het moeilijk om de financiële vooruitgang in de sport te negeren.

Maar hoeveel verdient een squashspeler?

Hoeveel verdienen squash spelers

De beste mannelijke verdiener verdiende $278.000. De gemiddelde professionele tour-speler verdient ongeveer $100.000 per jaar, en de overgrote meerderheid van de professionals veel minder dan dit.

In vergelijking met sommige van de andere wereldwijde sporten is squash minder lucratief.

In dit artikel behandel ik vele aspecten van betaald krijgen, zoals hoeveel profs op verschillende delen van de tour zullen verdienen, de loonkloof tussen mannen en vrouwen, en toernooi prijzenfondsen over de hele wereld.

Verdiensten voor squashspelers

In een van de recentere rapporten over squashfinanciën heeft het bestuursorgaan van de sport, de PSA, onthuld dat één ding zeker is.

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is verkleind.

Aan het einde van het afgelopen seizoen was de totale compensatie op de PSA World Tour $6,4 miljoen.

Volgens de PSA was dat een stijging van 11 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

x
Pro tips for every sport

Slechts vijf jaar geleden was squash misschien niet zo’n aantrekkelijke carrièreoptie, vooral als je ook tennis- of golftalenten had.

De volgende generatie zal echter waarschijnlijk profiteren van de offers die zijn gebracht door degenen die vóór hen kwamen.

Er is ook een lopende campagne om squash op te nemen bij de Olympische Zomerspelen.

Als dat ooit zou gebeuren, zou het zeker helpen om het profiel van de sport te verhogen, wat de zomerspelen altijd hadden willen doen.

Alle relevante stakeholders maken dus duidelijk grote sprongen in de goede richting, ook al is er zoveel nog te halen.

Heren vs Dames spelers en hun vergoeding

Het totale beschikbare geld tijdens de dames tour vorig seizoen was $2.599.000. Dat kwam neer op een stijging van maar liefst 31 procent.

Totaal geld beschikbaar voor mannen vorig seizoen was in de regio van $3.820.000.

De squashautoriteiten hebben de laatste jaren hun best gedaan om de sport beter te promoten. Meer kleurrijke arena’s, grotere locaties en betere uitzendingsdeals.

Het wordt steeds moeilijker om te negeren dat de agressieve campagne positieve resultaten begint op te leveren, zowel voor de spelen voor mannen als voor vrouwen.

De beste mannelijke verdiener bereikte in 2018 een topprijs van $278.231 en dat is 72 procent gestegen in slechts drie jaar tijd. Maar, er is nu natuurlijk ook gewoon meer geld over de hele linie.

De PSA meldt dat het gemiddelde inkomen onder mannen met 37 procent is gestegen, terwijl het gemiddelde inkomen onder vrouwen met 63 procent is gestegen.

De vrouwelijke spelers hebben zich vanaf een veel lagere basis moeten opwerken.

Een groeiende sport

Een onderdeel van het genereren van meer inkomsten voor het spel is het verspreiden van het evangelie van de sport.

Er zijn de afgelopen vier jaar uitgebreide inspanningen gedaan om squash naar de meest afgelegen locaties te brengen. Ze omvatten plaatsen zoals Bolivia, dat beroemd is om zijn grote hoogte.

Dat op zichzelf voegt een extra dimensie toe voor zowel spelers als fans. Er zijn overtuigende aanwijzingen dat er in 2019 nog meer vooruitgang wordt geboekt.

Lees ook: dit zijn sportschoenen speciaal gemaakt voor de uitdagingen van squash

De PSA World Tour

Er zijn vier basisstructuren op de PSA World Tour, te weten:

De Platinum Tour-evenementen bevatten meestal 48 spelers. Dit zijn de premium evenementen voor het seizoen, die de meeste marketing, de meeste aandacht hebben gekregen en de grootste sponsors hebben aangetrokken.

De gouden, zilveren en bronzen tours bevatten typisch 24 spelers. De verdienschaal voor de drie niveaus van toernooien daalt echter aanzienlijk naarmate je lager komt.

Finale van de wereldtournee

De top acht spelers op de wereldranglijst verdienen vervolgens een extra kans, nadat ze zich hebben gekwalificeerd voor de PSA World Tour Finals. Het totale prijzengeld dat beschikbaar is bij de World Tour Finals is $165.000.

Het salaris voor de verschillende toernooistructuren en de evenementen die ze dekken, zijn als volgt:

Platinum Tour: $164.500 tot $180.500

Gold Tour: $100.000 tot $120.500

Silver Tour: $70.000 tot $88.000

Bronze Tour: $51.000 tot $53.000

PSA Challenger Tour

Het zijn de spelers die deelnemen aan de PSA Challenger Tour die echt moeite hebben om rond te komen.

Van cruciaal belang is dat de meeste van deze spelers ambities hebben om te concurreren in de top van de sport dus ze zien het als investering in de toekomst.

Wanneer rekening wordt gehouden met reizen, levensonderhoud en onderdak, is het beschikbare geld voor hen extreem laag.

Hier is een kleine blik op wat de atleten die op de PSA Challenger Tour concurreren kunnen verwachten:

Challenger Tour 30: $28.000 totaal prijzengeld beschikbaar

Challenger Tour 20: $18.000 totaal prijzengeld beschikbaar

Challenger Tour 10: $11.000 totaal prijzengeld beschikbaar

Challenger Tour 5 : $11.000 Totaal prijzengeld beschikbaar

Zoals het geval is bij de PSA World Tour Finals, is er een mogelijkheid om goed te verzilveren op het grootste evenement van het seizoen, dit keer op de PSA Wereldkampioenschappen.

Meest verdienende spelers squash heren

De Egyptische Ali Farag heeft dit seizoen drie toernooien gewonnen – twee daarvan waren platina-evenementen. Farag was ook een tweede plaats op drie evenementen. Twee daarvan waren ook platina-evenementen.

Mohamed El Shorbagy heeft dit seizoen twee Platinum-titels gewonnen, maar verder zijn enkele van zijn resultaten enigszins teleurstellend. Ze omvatten twee uitgangen in de derde ronde bij platina-evenementen.

Bovendien werd hij eind vorig jaar uit de eerste ronde op St George’s Hill gegooid.

Meest verdienende spelers squash dames

Dit seizoen is de squash voor vrouwen ook een Egyptische aangelegenheid geweest.

Raneem El Weleily en landgenoot Nour El Sherbini hebben de tour absoluut gedomineerd.

El Weleily heeft dit seizoen vijf toernooien gespeeld. De resultaten omvatten een overwinning in platina en goud, gevolgd door runner-up campagnes op het Tournament of Champions, Hong Kong Open en de Netsuite Open.

El Sherbini heeft dit seizoen vier toernooien gespeeld. Ze omvatten twee uitstapjes in de Verenigde Staten.

Maximale punten werden bij een van die evenementen veiliggesteld, terwijl ze ook een kampioenswedstrijd verloor van haar landgenoot El Weleily.

Sponsoring inkomsten

Squash heeft nog steeds een aanzienlijke weg te gaan op dit gebied en, voor een groot deel, de afwezigheid van enige betekenisvolle details over de aard van de contracten van een professionele speler, benadrukt misschien hoe onbenut het verdien- en marketingpotentieel in deze sector is.

Er zijn echter alle aanwijzingen dat de sport de goede kant opgaat.

In 2019 is El Shorbagy de belangrijkste speler ter wereld, hoewel de status-quo misschien niet veel langer blijft bestaan. Hij heeft een reeks glamoureuze endorsement-deals met Red Bull, Tecnifibre, Channel Vas en Rowe.

Farag, de man die dreigt El Shorbagy van de troon te stoten, heeft momenteel een deal met fabrikant Dunlop Hyperfibre.

Wereld nummer drie Tarek Momen, ook Egyptisch, heeft momenteel een endorsement deal met Harrow.

De Duitse Simon Rösner, en de enige Europeaan in de top vijf in de wereld, heeft momenteel een sponsorship deal voor de Oliver Apex 700.

Karim Abdel Gawad is de Wereld Nummer Vijf en een andere Egyptische superster. Gawad is een merkambassadeur voor Harrow Sports, Rowe, Hutkayfit, Eye Rackets en de Commercial International Bank.

Raneem El Welily is de topspeler in squash voor vrouwen en ambassadeur van het merk Harrow.

Een andere Egyptenaar, Nour el Sherbini, is de nummer twee van de vrouwen. Ze heeft een zeer gevestigde en goed verkochte merk, zoals blijkt uit haar eigen persoonlijke website.

Onder haar merken zijn de Tecnfibre Carboflex 125 NS en Dunlop-bal.

Ze is een geweldig voorbeeld van iemand die niet alleen de topcontracten heeft bemachtigd, maar ook zichzelf goed heeft verkocht.

Joelle King is de beste en wereld nummer drie van Nieuw-Zeeland. Ze is ook de merkambassadeur voor HEAD. Onder haar andere partners zijn Honda, High Performance Sport Nieuw-Zeeland, Cambridge Racquets Club, USANA, ASICS en 67.

Wereld nummer vier, Nour El Tayeb, is ook Egyptisch en een merkambassadeur voor Dunlop.

Wereld Nummer Vijf Serme Camille komt uit Frankrijk. Ze is de merkambassadeur voor Artengo.

Lees ook: in deze landen in squash het meest populair

Vergelijking inkomsten met tennisspelers

De BIG THREE in tennis zijn niet langer op hun hoogtepunt. Ze zijn echter nog steeds lichtjaren vooruit op hun collega’s wat betreft totale inkomsten.

Roger Federer heeft in totaal $77 miljoen verdiend. Hij won niet zoveel afgelopen jaar, nou ja, niet zoveel als vroeger. Zijn sponsorship deals worden echter nog steeds gewaardeerd op maar liefst $65 miljoen.

Rafael Nadal haalde maar liefst $41 miljoen gewonnen in een jaar en sponsors betaalden hem nog eens $27 miljoen.

De verrassende naam bovenaan deze lijst is die van Kei Nishikori, de belofte van het Japanse tennis.

Het feit dat hij alleen al $33 miljoen aan sponsoring verdiende, bevestigt hoe waardevol hij als merk is, ook al wint hij niet zo vaak als de anderen.

Serena Williams was meer dan een jaar weg van de courts, maar wist toch de top vijf op de lijst te halen. Haar totale inkomsten lagen in de buurt van $18,1 miljoen. Bijna alles was afkomstig van sponsoring.

Conclusie

Squash is verre van een van de meer lucratieve sporten ter wereld, maar het groeit jaar op jaar in prijzengeld. Veel meer professionele spelers hebben nu een aantal sponsorships om toe te voegen aan deze stroom van toernooi-inkomsten.

Met de mogelijkheid dat squash een Olympische sport wordt, en met de algemene wereldwijde groei van squash, ziet de toekomst er nog rooskleuriger uit.

Lees ook: dit zijn de beste rackets om je squash spel te verbeteren

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.