Hoe werkt de NFL Draft? Dit zijn de regels

door Joost Nusselder | Geupdate op:  11 januari 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Elk voorjaar brengt hoop voor de teams van de National Football League (NFL), vooral voor de teams die in het vorige seizoen slechte winst/verliescijfers hadden.

De NFL Draft is een driedaags evenement waarbij alle 32 teams om de beurt nieuwe spelers selecteren en wordt ieder jaar gehouden in april. De jaarlijkse NFL Draft geeft teams de kans om hun club te verrijken met nieuw talent, voornamelijk afkomstig van de verschillende ‘colleges’ (universiteiten).

De NFL heeft specifieke regels voor elk onderdeel van het draft proces, waar je in dit artikel alles over kunt lezen.

Hoe werkt de NFL Draft? Dit zijn de regels

Sommige nieuwe spelers zullen een onmiddellijke boost geven aan het team dat hen selecteert, anderen niet.

Maar de kans dat de geselecteerde spelers hun nieuwe clubs naar glorie zullen leiden, zorgt ervoor dat American Football teams strijden om talent, of dat nu in de eerste of de laatste ronde is.

NFL-teams stellen hun teams via de NFL draft samen op drie manieren:

 1. het kiezen van vrije spelers (free agents)
 2. het ruilen van spelers
 3. het werven van college atleten die zich voor de NFL draft hebben gekwalificeerd

De NFL Draft is over de jaren heen veranderd naarmate de competitie groter en populairder is geworden.

Welk team mag als eerste een speler kiezen? Hoe veel tijd heeft ieder team om een keuze te maken? Wie komt in aanmerking om te worden gekozen?

Draft regels en het proces

De NFL Draft vindt elk voorjaar plaats en duurt drie dagen (donderdag tot en met zaterdag) lang. De eerste ronde is op donderdag, ronde 2 en 3 zijn op vrijdag en ronde 4-7 op zaterdag.

De NFL Draft wordt altijd gehouden in een weekend in april, wat toevallig halverwege de datum van de Super Bowl en het begin van het trainingskamp in juli ligt.

De exacte datum voor de draft varieert van jaar tot jaar.

Iedere ploeg heeft een eigen tafel op de draft venue, waar vertegenwoordigers van de ploegen voortdurend in contact staan met de leidinggevenden van het hoofdkantoor van elke club.

Elk team krijgt een verschillend aantal selecties. Wanneer een ploeg beslist om een speler te selecteren, gebeurt er het volgende:

 • De ploeg deelt de naam van de speler mee aan haar vertegenwoordigers.
 • De teamvertegenwoordiger schrijft de gegevens op een kaart en geeft deze aan de ‘runner’.
 • Een tweede runner laat het team dat vervolgens aan de beurt is weten wie er gekozen is.
 • De naam van de speler wordt ingevoerd in een database die alle clubs op de hoogte brengt van de keuze.
 • De kaart wordt overhandigd aan Ken Fiore, NFL vice-president van spelerspersoneel (player personnel).
 • Ken Fiore deelt de keuze met de vertegenwoordigers van de NFL.

Na het maken van de keuze, deelt de ploeg de naam van de speler vanuit de draft room, ook wel de War Room genoemd, mee aan haar vertegenwoordigers op Selection Square.

De teamvertegenwoordiger schrijft vervolgens de naam, positie en school van de speler op een kaart en legt deze voor aan een NFL staflid dat bekend staat als een runner.

Wanneer de runner de kaart krijgt, is de selectie officieel, en wordt de draft klok gereset voor de volgende pick.

Een tweede runner gaat naar de vertegenwoordigers van het team dat nu aan de beurt is en laat hen weten wie er gekozen is.

Na ontvangst van de kaart, stuurt de eerste runner onmiddellijk de selectie door naar een NFL Player Personnel vertegenwoordiger, die de naam van de speler invoert in een database die alle clubs op de hoogte brengt van de keuze.

De runner loopt ook met de kaart naar de hoofdtafel, waar deze wordt overhandigd aan Ken Fiore, de NFL vice-president van Player Personnel.

Fiore controleert de naam op juistheid en registreert de keuze.

Daarna deelt hij de naam met de omroep partners van de NFL, de commissioner en andere league- of teamvertegenwoordigers, zodat zij de keuze kunnen aankondigen.

Hoeveel tijd heeft ieder team om een keuze te maken?

De eerste ronde wordt dus op donderdag gehouden. De tweede en derde ronde vinden plaats op vrijdag en rondes 4-7 op de laatste dag, namelijk zaterdag.

In de eerste ronde krijgt ieder team tien minuten de tijd om een keuze te maken.

De teams krijgen zeven minuten om hun picks te maken in de tweede ronde, vijf voor gewone of compenserende picks in de rondes 3-6 en slechts vier minuten in ronde zeven.

De teams krijgen iedere ronde dus steeds minder tijd om een keuze te maken.

Als een team niet op tijd een keuze kan maken, kan ze dat later nog doen, maar dan loopt ze natuurlijk het risico dat een ander team de speler selecteerd die het op het oog had.

Tijdens de draft is altijd één team aan de beurt. Wanneer een team ‘on the clock’ is, betekent dit dat het de volgende selectie in de draft heeft en een dus een beperkte hoeveelheid tijd heeft om een selectie te maken.

De gemiddelde ronde bestaat uit 32 keuzes, waardoor elk team ongeveer één keuze per ronde heeft.

Sommige ploegen hebben meer dan één keuze per ronde, en sommige teams hebben misschien geen enkele keuze in een ronde.

Picks per team variëren omdat draft picks kunnen worden verhandeld aan andere teams, en de NFL kan extra picks aan een team toekennen als het team spelers (restricted free agents) heeft verloren.

Hoe zit het met het ruilen van spelers?

Zodra teams hun draft-posities toegewezen hebben gekregen, is elke pick een troef: het is aan de leidinggevenden van de club om ofwel een speler te houden of de pick te ruilen met een ander team om hun positie in de huidige of toekomstige drafts te verbeteren.

Teams mogen op elk moment voor en tijdens de draft onderhandelen en kunnen draft picks of huidige NFL-spelers waarvan ze de rechten hebben, ruilen.

Wanneer teams tijdens de draft tot een overeenkomst komen, bellen beide clubs de hoofdtafel, waar Fiore en zijn staf de telefoons van de league in de gaten houden.

Elk team moet dezelfde informatie doorgeven aan de league om een ruil goedgekeurd te krijgen.

Zodra een ruil is goedgekeurd, geeft een vertegenwoordiger van Player Personnel de details door aan de omroep partners van de league en aan alle 32 clubs.

Een league official kondigt de ruil aan voor de media en de fans.

Draft day: Het toewijzen van ‘draft picks’

Momenteel krijgt elk van de 32 clubs één keuze (pick) in elk van de zeven rondes van de NFL Draft.

De volgorde van selectie wordt bepaald door de omgekeerde volgorde van de puntentelling van de teams in het vorige seizoen.

Dat betekent dat elke ronde begint met het team dat geëindigd is met de slechtste eindklassering, en de Super Bowl-kampioenen zijn de laatsten die een keuze mogen maken.

Deze regel geldt overigens niet wanneer er spelers worden ‘verhandeld’ of geruild.

Het aantal teams dat een keuze maakt, is in de loop van de tijd veranderd, en vroeger waren er zelfs 30 rondes in één enkele draft.

Waar bevinden de spelers zich tijdens Draft day?

Op Draft day zitten honderden spelers in Madison Square Garden of in hun huiskamer te wachten tot hun naam wordt bekendgemaakt.

Sommige van de spelers, die waarschijnlijk in de eerste ronde worden gekozen, worden uitgenodigd om de draft bij te wonen.

Dit zijn de spelers die op het podium komen wanneer hun naam wordt omgeroepen, die de team pet opzetten en op de foto gaan met hun nieuwe team jersey.

Deze spelers wachten backstage in de ‘green room’ met hun familie en vrienden en met hun agents/managers.

Sommigen zullen pas in de tweede ronde worden opgeroepen.

De Draft positie (dus in welke ronde je wordt gekozen) is belangrijk voor de spelers en hun agents, omdat spelers die eerder geselecteerd worden meer betaald krijgen dan spelers die later in de draft gekozen worden.

De volgorde tijdens NFL Draft day

De volgorde waarin teams hun nieuwe aanwinsten kiezen, wordt dus bepaald door de eindstand van het reguliere seizoen: de club met de slechtste puntentelling kiest als eerst, en die met de beste cijfers kiest als laatste.

Sommige ploegen, vooral die met een hoge selectie, kunnen hun eerste-ronde-selectie al ver voor de draft bepalen en kunnen zelfs al een contract met de speler hebben.

In dat geval is de Draft slechts een formaliteit en hoeft de speler alleen nog maar het contract te tekenen om het officieel te maken.

De ploegen die zich niet voor de play-offs hebben gekwalificeerd, krijgen de draft slots 1-20 toegewezen.

De ploegen die zich wel voor de play-offs hebben gekwalificeerd, krijgen de slots 21-32 toegewezen.

De volgorde wordt bepaald door de resultaten van de play-offs van het vorige jaar:

 1. De vier ploegen die in de ‘wildcard’ ronde werden uitgeschakeld zijn, nemen de plaatsen 21-24 in de omgekeerde volgorde van hun eindklasseringen in het reguliere seizoen.
 2. De vier ploegen die in de divisie ronde werden uitgeschakeld, komen op de plaatsen 25-28 in omgekeerde volgorde van hun eindklasseringen in het reguliere seizoen.
 3. De twee ploegen die verloren in de ‘conference’ kampioenschappen, komen op de 29e en 30e plaats in omgekeerde volgorde van hun eindklasseringen in het reguliere seizoen.
 4. Het team dat de Super Bowl verloor, heeft de 31e keuze in de draft en de Super Bowl kampioen heeft de 32ste en laatste keuze in elke ronde.

Hoe zit het met ploegen die met identieke scores eindigden?

In situaties waarbij ploegen het vorige seizoen met identieke records eindigden, wordt de plaats in de draft bepaald door de sterkte van het speelschema (‘strength of schedule’): het totale winstpercentage van de tegenstanders van een ploeg.

De ploeg die het schema met het laagste winstpercentage heeft gespeeld, krijgt de hoogste ‘pick’ toegewezen.

In het geval de teams ook dezelfde sterkte van het schema hebben, worden ‘tiebreakers’ van de divisies of conferenties toegepast.

Als de tiebreakers niet van toepassing zijn, of als er nog steeds gelijke standen zijn tussen teams van verschillende conferenties, worden de gelijke standen doorbroken volgens de volgende tiebreaking-methode:

 • Head to head – indien van toepassing – waarbij het team dat de andere teams het vaakst heeft verslagen, wint
 • Beste winst-verlies-gelijk percentage in gemeenschappelijke wedstrijden (minimaal vier)
 • Sterkte van overwinning in alle wedstrijden (het gecombineerde winstpercentage van de tegenstanders die een team heeft verslagen.)
 • Beste gecombineerde klassering van alle teams in gescoorde punten en punten tegen in alle wedstrijden
 • Beste netto aantal punten in alle wedstrijden
 • Beste netto touchdowns in alle wedstrijden
 • Coin toss – het opgooien van een munt

Wat zijn compensatie picks?

Onder de voorwaarden van de CAO (collective bargaining agreement) van de NFL kan de league ook nog 32 extra ‘compensatory free agent’ picks toewijzen.

Hierdoor kunnen clubs die ‘free agents’ aan een andere ploeg zijn kwijtgeraakt de draft gebruiken om te proberen de leegte op te vullen.

De toegekende picks vinden plaats aan het eind van de derde tot en met de zevende ronde. ​​Een free agent is een speler wiens contract is afgelopen en die vrij is om bij een andere ploeg te tekenen.

Een beperkte vrije speler (‘restricted free agent’) is een speler voor wie een andere ploeg een bod kan doen, maar zijn huidige ploeg mag dat bod evenaren.

Indien de huidige ploeg ervoor kiest om het aanbod niet te evenaren, kan zij een compensatie krijgen in de vorm van een keuze uit de draft.

Compensatory free agents worden bepaald aan de hand van een eigen formule, ontwikkeld door de NFL Management Council, waarin rekening wordt gehouden met het salaris van een speler, de speeltijd en eerbewijzen in het naseizoen.

De NFL kent compensatory picks toe op basis van het nettoverlies van restricted free agents. De limiet voor compensatory picks is vier per team.

Vanaf 2017 mogen compensatory picks worden verhandeld. Compenserende picks vinden plaats aan het einde van elke ronde waarop zij van toepassing zijn, na de reguliere selectieronde.

Lees ook: Zo werkt American football (regels, penalties, spelverloop)

Wat is de NFL Scouting Combine?

De teams beginnen maanden, zo niet jaren, voor de NFL draft met het beoordelen van de capaciteiten van college atleten.

Scouts, coaches, general managers en soms zelfs teameigenaars verzamelen allerlei statistieken en notities bij het evalueren van de beste spelers voordat ze hun selectie maken.

De NFL Scouting Combine vindt plaats in februari en is een grote kans voor teams om kennis te maken met de verschillende getalenteerde spelers.

De NFL Combine is een jaarlijks evenement waar meer dan 300 top draft-eligible spelers worden uitgenodigd om hun capaciteiten te tonen.

Na het beoordelen van de spelers, zullen de verschillende teams hun verlanglijstje opstellen met de spelers die zij graag zouden willen contracteren.

Ook maken ze een lijstje met alternatieve selecties, mochten hun top picks gekozen worden door andere teams.

Kleine kans geselecteerd te worden

Volgens de National Federation of State High School Associations doen jaarlijks een miljoen middelbare scholieren aan football.

Slechts één op de 17 atleten zal de kans krijgen om in college football te spelen. De kans is nog kleiner dat een high school speler uiteindelijk voor een NFL team zal spelen.

Volgens de National Collegiate Athletic Association (NCAA) wordt slechts één op de 50 college football seniors door een NFL-team geselecteerd.

Dat betekent dat slechts negen op de 10.000, ofwel 0,09 procent, van de high school senior football spelers uiteindelijk door een NFL-team worden gekozen.

Een van de weinige regels voor het opstellen van de draft is dat jongere spelers pas in de draft mogen worden opgenomen indien drie college football-seizoenen zijn verstreken na hun afstuderen van de middelbare school.

Dit betekent dat bijna alle eerstejaars en sommige tweedejaars niet mogen deelnemen aan de draft.

De kwalificatie van spelers voor de NFL draft (player eligibility)

Vóór de draft controleren de NFL Player Personnel medewerkers of de kandidaten voor de draft ook daadwerkelijk in aanmerking komen.

Dat betekent dat ze elk jaar de college achtergronden van ongeveer 3000 college-spelers onderzoeken.

Ze werken samen met NCAA compliance afdelingen van scholen in het hele land om de informatie van alle prospects te verifiëren.

Ze controleren ook de roosters van de college all-star wedstrijden om er zeker van te zijn dat alleen spelers die voor de draft in aanmerking komen aan de wedstrijden deelnemen.

De Player Personnel medewerkers controleren daarnaast alle aanmeldingen van spelers die vervroegd willen toetreden tot de draft.

Onderklassers hebben tot zeven dagen na de NCAA National Championship wedstrijd de tijd om aan te geven dat ze van plan zijn dit te doen.

Voor de 2017 NFL Draft kregen 106 undergraduates toestemming van de NFL om aan de draft deel te nemen, net als 13 andere spelers die afstudeerden zonder al hun college eligibility te gebruiken.

Zodra spelers voor de draft in aanmerking komen of hun intentie hebben uitgesproken om voortijdig de draft in te gaan, werken Player Personnel medewerkers samen met teams, agents en scholen om de status van de spelers in kaart te brengen.

Ze werken ook samen met agents, scholen, scouts en teams om de competitieregels te handhaven voor Pro Days (waar NFL-scouts naar colleges komen om kandidaten te observeren) en privé-workouts.

Tijdens de draft bevestigen de Player Personnel medewerkers dat alle spelers die worden opgesteld ook daadwerkelijk in aanmerking komen voor deelname aan de draft.

Wat is de supplemental draft?

Het proces voor het selecteren van nieuwe spelers uit colleges (universiteiten) is drastisch veranderd sinds de eerste draft die plaatsvond in 1936.

Er staat nu veel meer op het spel en de league heeft een formeler proces aangenomen om alle 32 clubs gelijk te behandelen.

Een succesvolle selectie kan de koers van een club voor altijd veranderen.

Teams doen hun best om te voorspellen hoe een speler zal presteren op het hoogste niveau, en elke draft pick kan uitgroeien tot een NFL-legende.

In juli mag de league één supplementaire draft houden voor spelers wiens toelaatbaarheids status veranderd is sinds de NFL Draft.

Een speler mag overigens de NFL Draft niet overslaan om in aanmerking te komen voor de supplemental draft.

Teams hoeven niet deel te nemen aan de supplemental draft; indien ze dat wel doen, kunnen ze bieden op een speler door de league te vertellen in welke ronde ze een specifieke speler zouden willen nemen.

Als geen enkele andere club een bod doet op die speler, krijgen zij de speler, maar verliezen zij wel een pick in de NFL Draft van het volgende jaar die overeenkomt met de ronde waarin zij de speler hebben gekregen.

Indien meerdere ploegen een bod uitbrengen op eenzelfde speler, krijgt de hoogste bieder de speler en verliest hij de overeenkomstige draft pick.

Waarom bestaat eigenlijk de NFL Draft?

De NFL Draft is een systeem met een tweeledig doel:

 1. Ten eerste is het ontworpen om de beste college football spelers naar de professionele NFL wereld te filteren.
 2. Ten tweede is het bedoeld om de competitie in evenwicht te brengen en te voorkomen dat één team elk seizoen domineert.

De draft brengt zo een gevoel van gelijkheid in de sport.

Het voorkomt dat teams onbeperkt proberen de beste spelers te contracteren, wat onvermijdelijk zou leiden tot een aanhoudende ongelijkheid tussen teams.

In wezen beperkt de draft het scenario “rijk wordt rijker” wat we vaak in andere sporten zien.

Wie is Mr. Irrelevant?

Net zoals er altijd een gelukkige speler is die als eerste wordt gekozen in een draft, moet er ‘helaas’ ook iemand de laatste zijn.

Deze speler krijgt de dubieuze bijnaam ‘Mr. Irrelevant’.

Het klinkt misschien beledigend, maar geloof me: er zijn honderden spelers die graag in deze Mr. Irrelevant’s schoenen zouden willen staan!

Mr. Irrelevant is dus de laatste pick en is eigenlijk de meest beroemde speler buiten de eerste ronde.

In feite is hij de enige speler in de draft voor wie een formeel evenement wordt georganiseerd.

Sinds het jaar 1976 heeft Paul Salata, uit Newport Beach in Californië, een jaarlijks event georganiseerd om de laatste speler in elke draft te eren.

Paul Salata heeft in 1950 een korte carrière als receiver gehad voor de Baltimore Colts. Voor het event wordt Mr. Irrelevant naar California gevlogen en wordt hij rondgeleid in Newport Beach.

Vervolgens brengt hij de week door in Disneyland en doet hij mee aan een golf tournament en andere activiteiten.

Iedere Mr. Irrelevant ontvangt ook de Lowsman Trophy; een klein, bronzen beeldje van een speler die een bal uit zijn handen laat vallen.

De Lowsman is de antithesis van de Heisman Trophy, die ieder jaar wordt uitgereikt aan de beste speler in college football.

Hoe zit het met de salarissen van NFL spelers?

De teams betalen de spelers een salaris dat in overeenstemming is met de positie waarin zij werden geselecteerd.

Hoog geplaatste spelers uit de eerste ronde krijgen het meest betaald en laag geplaatste spelers het minst.

In wezen worden draft picks betaald op basis van een schaal.

De “Rookie Wage Scale” werd in 2011 herzien en aan het eind van de jaren 2000 stegen de salariseisen van first-round picks, waardoor er een herstructurering van de competitieregels voor rookiecontracten kwam.

Mogen fans aanwezig zijn bij de Draft?

Hoewel miljoenen fans de Draft alleen op televisie kunnen volgen, zijn er ook een paar mensen die het evenement in het echt mogen bijwonen.

De kaartjes worden ongeveer een week voor de Draft aan de fans verkocht op basis van het beginsel “wie het eerst komt, het eerst maalt”, en worden uitgedeeld op de ochtend van de eerste dag van de draft.

Elke fan krijgt slechts één ticket, dat kan worden gebruikt om het hele evenement bij te wonen.

De NFL Draft is in de 21e eeuw geëxplodeerd in kijkcijfers en algemene populariteit.

In 2020 bereikte de draft tijdens het driedaagse evenement in totaal meer dan 55 miljoen kijkers, volgens een persbericht van de NFL.

Wat is een NFL mock draft?

Mock drafts voor de NFL Draft of andere competities zijn erg populair. Op de ESPN website kun je als bezoeker stemmen op een bepaald team.

Mock drafts stellen fans in staat om te speculeren over welke college atleten zich bij hun favoriete team zullen aansluiten.

Een mock draft is een term die door sport websites en tijdschriften wordt gebruikt om te verwijzen naar een simulatie van de draft van een sportcompetitie of een fantasy sportcompetitie.

Er zijn veel internet- en televisie analisten die worden beschouwd als deskundigen op dit gebied en die fans enig inzicht kunnen geven bij welke teams bepaalde spelers worden verwacht te gaan spelen.

Mock drafts bootsen echter niet de echte methodologie na die de general managers van de teams gebruiken om spelers te kiezen.

Tot slot

Je merkt het, de NFL draft is een enorm belangrijk evenement voor de spelers en hun teams.

De regels voor de draft lijken gecompliceerd, maar wellicht kun je het gebeuren na het lezen van deze post wat beter volgen.

En je snapt nu ook waarom het altijd zo spannend is voor de betrokkenen! Zou jij The Draft wel eens willen bijwonen?

Lees ook: Hoe gooi je een American football? Stap-voor-stap uitgelegd

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.