Beste Sporthorloge met hartslagmeter: Om de arm of om de pols

door Joost Nusselder | Geupdate op:  5 juli 2020

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Wanneer je een training doet wil je telkens vooruit gaan. Je conditie verbeteren, je uithoudingsvermogen verhogen.

Om te weten hoe ver je kunt gaan is het belangrijk om tussen elke sessie te kijken of je hartslag nog wel op peil is.

Wat zijn de beste sporthorloges om te gebruiken tijdens je trainingssessies?

de beste hartslagmeter voor scheidsrechters

Ik heb hier de beste vergeleken in meerdere categorieën:

Sporthorloge Afbeeldingen
Beste harstlagmeting om je arm: Polar OH1 Beste harstlagmeting om je arm: Polar OH1

(bekijk meer uitvoeringen)

Beste hartslagmeting om je pols: Garmin Forerunner 245 Beste hartslagmeting om je pols: Garmin Forerunner 245

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste middenklasser: Polar M430 Beste middenklasser: Polar M430

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste smartwatch met hartslag functie: Garmin Fenix ​​5X  Beste smartwatch met hartslag functie: Garmin Fenix ​​5X 

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste sporthorloges met hartslagfunctie beoordeeld

Hier zal ik beide verder bespreken zodat jij je keuze kunt maken welke het beste is in jouw persoonlijke trainingssituatie.

Polar OH1 beoordeling

De beste hartslagmeting door bevestiging op je onder- of bovenarm en niet om je pols. Minder features dan een horloge maar uitstekend voor metingen.

Beste harstlagmeting om je arm: Polar OH1

(bekijk meer uitvoeringen)

In het kort de voordelen

 • Handig en comfortabel
 • Bluetooth-koppeling met verschillende apps en wearables
 • Nauwkeurige metingen

Dan ook kort de nadelen

 • In-app-aankopen in de Polar Beat-app nodig
 • Geen ANT +

Wat is de Polar OH1?

Hier is een video over de Polar OH1:

Als het gaat om de meest nauwkeurige hartslagmeting is een apparaat dat je op je borst bevestigd nog steeds de beste methode.

Dit is alleen niet erg praktisch tijdens trainingssessies. Optische hartslagmonitoren die om de pols worden gedragen hebben echter vaak moeite met tracken bij vele en snelle bewegingen.

Hoewel de Polar OH1 niet helemaal overeenkomt met een borst-gedragen meter, wordt deze optische heart rate monitor gedragen op de onder- of bovenarm.

Op die manier is hij veel minder vatbaar voor beweging tijdens snelle oefeningen, en misschien dus wel ideaal voor het nemen van vele en snelle sprints, zoals bijvoorbeeld bij het trainen voor veldsporten.

Tegelijkertijd is hij prettiger en comfortabeler om te dragen dan een polshorloge. Een geweldig compromis als je tijdens intensieve training, zoals intervaltraining, geen absolute nauwkeurigheid en reactievermogen nodig hebt.

Polar OH1 – Ontwerp

Het probleem met polsgebaseerde optische hartslagmonitors, zoals je op de meeste smartwatches of fitness-trackers ziet, is dat ze vaak heen en weer bewegen, vooral tijdens het sporten.

Dit terwijl contact met je huid vereist is om de uitlezingen te kunnen doen met gebruik van optisch licht.

Dus als het voortdurend je pols op en neer schuift tijdens bewegingen zoals rennen en sprinten gaat dat van invloed zijn op het vermogen om nauwkeurige metingen te kunnen nemen.

De Polar OH1 gaat hier omheen door hoger op je arm te worden gedragen. Dit kan zijn rond je onderarm of om je bovenarm, in de buurt van je biceps.

De kleine sensor wordt op zijn plaats gehouden door een verstelbare elastische riem die ervoor zorgt dat hij stevig blijft zitten om constante metingen te kunnen uitvoeren.

Er zijn zes LED’s om de hartslagmetingen uit te voeren.

Polar OH1 – Apps en pairing

De Polar OH1 maakt verbinding via Bluetooth, waardoor je hem kunt pairen met je smartphone om te worden gebruikt met Polar’s eigen Polar Beat-app of in een aantal andere trainings-apps.

Dit betekent dat je het met Strava of andere actieve apps kunt gebruiken om hartslaggegevens te volgen.

De Polar Beat-app biedt een aantal nuttige functies, met veel sporten en trainingen die je kunt opnemen. Indien van toepassing gebruikt de app de GPS-functionaliteit van je telefoon om routes en tempo aan te geven, naast de hartslaggegevens van de OH1.

Er is ook stembegeleiding aanwezig en de mogelijkheid om je doelen voor een training in te stellen.

Een frustratie is echter dat veel van de conditietests en extra functies achter in-app purchases zitten waar je ineens dus weer extra voor moet betalen.

Het ontgrendelen kost allemaal slechts zo’n 10,- euro, maar ik heb nog steeds het gevoel dat deze gebundeld zouden moeten zijn met de OH1.

De Polar OH1 koppelt ook met andere wearables zoals de Apple Watch Series 3 via Bluetooth – wat misschien een vreemde keuze lijkt, aangezien de Apple Watch zijn eigen monitor heeft.

Maar zoals ik al eerder zei, kan het dragen van een fitnesstracker om je pols een probleem zijn als je, zoals ik, veel sprints trekt en kan deze monitor naast je apple watch een oplossing bieden.

Merk op dat de OH1 Bluetooth maar niet ANT + ondersteunt, dus het zal niet pairen met wearables die alleen dat laatste ondersteunen.

De Polar OH1 kan ook 200 uur aan hartslaggegevens direct opslaan, zodat je kunt trainen zonder een gekoppeld apparaat en toch je hartslaggegevens achteraf kunt synchroniseren.

Bijvoorbeeld wannneer je tijdens je veldtraining je horloge in de kleedkamer laat liggen.

Polar OH1 – Hartslagmetingen

Ik droeg de OH1 voor een veelvoud aan trainingsregimes, met gebruik van verschillende app-configuraties:

 • Strava
 • Polar Beat
 • app Workout van Apple Watch

Over de verschillende oefeningen heen vond ik dat de metingen consistent nauwkeurig waren. Voor consistentie helpt het echt dat de OH1 niet geneigd is om te bewegen. De explosieve sprints bleven goed geregistreerd.

In dit opzicht was ik blij dat de hartslagmeting van de Polar OH1 snel werd vernieuwd om deze inspanning te weerspiegelen.

De Garmin Vivosport die ik ook op mijn pols had had enkele seconden nodig om kennis te nemen van die toegenomen inspanning.

Uiteindelijk ben ik ook begonnen met het gebruik van de OH1 om mijn herstelperioden tussendoor op te nemen, waarbij mijn hartslag me vertelt wanneer ik klaar ben om weer te knallen. De kracht ligt echt in de veelzijdigheid en toepassing ervan in verschillende veldsporten.

Polar OH1 – Levensduur van de batterij en opladen

Je kunt ongeveer 12 uur batterijlevensduur verwachten van één keer opladen, waardoor je een week of twee aan trainingsessies moet kunnen doorlopen. Voor het opladen moet je de sensor uit de houder en in een USB-oplaadstation stoppen.

Waarom zou je de Polar OH1 kopen?

Als je het gevoel hebt dat optische hartslagmonitoren om je pols onvoldoende nauwkeurig zijn, dan is de Polar OH1 een uitstekende oplossing.

De vormfactor is veel handiger en comfortabeler en de nauwkeurigheid is aanzienlijk verbeterd ten opzichte van wat je ziet van een apparaat dat om je pols is gedragen.

Ondanks de in-app-aankopen is de van de Polar Beat-app is de prijs goed te doen. De innovatieve vormfactor en draagmethode van de Polar OH1 maken hem supercomfortabel en gemakkelijk.

Bij bol.com hebben een hele hoop klanten ook een review gegeven. Bekijk de reviews hier

Garmin Forerunner 245 beoordeling

Wat ouder horloge maar vol met uitstekende features. Meer heb je zeker niet nodig als veldtraining, maar het biedt je wel gelijk extra smartwatch-features die je met de Polar niet hebt. De hartslag monitor is door de polsbevestiging wel iets minder

Beste hartslagmeting om je pols: Garmin Forerunner 245

(bekijk meer afbeeldingen)

De Garmin Forerunner 245 onderscheidt zich nog steeds, ondanks zijn leeftijd. Ondertussen is de prijs al flink gedaald en heb je dus een uitstekend horloge tegen een lagere prijs, maar de diepte en breedte van zijn trackingvaardigheden en trainingsinzichten zorgen ervoor dat het nog steeds kan concurreren met nieuwere tracking-horloges.

In het kort de voordelen

 • Uitstekende hartslaginzichten
 • Scherpe looks, lichtgewicht ontwerp
 • Goede waarde voor je geld

Dan kort de nadelen

 • Af en toe synchronisatieproblemen
 • Een beetje plastic-achtig
 • Sleeptracking werkt niet altijd goed (maar gebruik je waarschijnlijk niet voor je veldtrainingen)

Tegenwoordig verwachten we dat sporthorloges meer zijn dan afstands- en tempo-volgers. Steeds vaker willen we dat ze ons ook coachen, met inzichten over hoe je vorm kunt verbeteren en slimmer kunt trainen.

In ieder geval willen we een hartslagmonitor voor onze trainingsoefeningen om te zien hoe snel we oefeningen weer kunnen herhalen.

Daarom bieden de nieuwste apparaten een steeds gedetailleerdere loopdynamiek, hartslaganalyse en trainingsfeedback.

Daarom zou je ook denken dat een horloge dat meer dan twee jaar geleden werd gelanceerd, moeite zou hebben om bij te blijven.

Dankzij de toekomstbestendige technologie bij de lancering en de daaropvolgende updates doet de Garmin Forerunner 245 ook precies dat. Ondanks zijn leeftijd is het nog steeds een goede keuze voor je training.

Laten we eerlijk zijn, er zijn meer feature-rijke horloges op dit moment, de Garmin Forerunner 645 bijvoorbeeld, maar wanneer je hem met name inzet voor je trainingsschema heb je veel features helemaal niet nodig.

En dan is het wel fijn om op een voordelige prijs terug te kunnen vallen.

Ontwerp, comfort en gebruiksvriendelijkheid van de Garmin Forerunner

 • Scherp kleurenscherm
 • Comfortabele siliconen band
 • Hartslagsensor

Sport-horloges zijn zelden stijlvol en hoewel de Forerunner 245 nog steeds onmiskenbaar een Garmin is, is het een van de mooiste heart rate monitoren die je kunt kopen.

Hij is beschikbaar in drie kleurencombinaties: zwart en frost blue, zwart en rood en zwart en grijs (kijk hier voor de foto’s).

Er is een klassiek kleurenscherm met een 1,2-inch diameter en een ronde voorkant dat helder en gemakkelijk afleesbaar is in de meeste lichtomstandigheden, met genoeg ruimte om maximaal vier statistieken weer te geven op twee aanpasbare schermen.

Als je een fan bent van touchscreens, dan zal het ontbreken ervan je misschien teleurstellen, in plaats daarvan krijg je vijf zijknoppen om je weg te navigeren door de relatief eenvoudige menu’s van Garmin.

De geperforeerde zachte siliconen band zorgt voor een comfortabelere, minder zwetende training, vooral handig voor die lange sessies, en gezien het feit dat je dit wat strakker om de pols moet dragen om de beste nauwkeurigheid te krijgen van de ingebouwde optische hartslagsensor is dit zeker geen luxe.

Dat gezegd hebbende, komt comfort ergens in het gedrang, dankzij het feit dat de sensor van de Forerunner 245 meer uitsteekt dan je bijvoorbeeld op de Polar M430 treft.

De knoppen zijn responsief en gemakkelijk genoeg om onderweg te gebruiken en het hele ding weegt slechts 42 gram, waardoor het een van de lichtere horloges is die je kunt krijgen, hoewel sommige mensen misschien niet van het algemene plastic gevoel houden.

Hartslag tracking van de Garmin Forerunner 245

De Garmin Forerunner 245 houdt de hartslag (HR) bij vanaf de pols, maar je kunt ook ANT + borstbanden koppelen als je de voorkeur geeft aan de nauwkeurigheid die dit oplevert (niet de Polar OH1 dus).

Het was een van de eerdere apparaten om de Mio optische hartslagsensoren te vermijden ten gunste van de Garmin Elevate sensortechnologie.

De continue 24/7 hartslag-tracking op de Forerunner 245 is een van de beste die ik heb gezien voor het monitoren van je voortgang en het spotten van zaken als potentiële overtraining en een inkomende verkoudheid.

Met een druk op de knop krijg je inzicht in je huidige hartslag, hoogtepunten en dieptepunten, je gemiddelde RHR en een visuele weergave van de afgelopen 4 uur. Je kunt vervolgens gedurende de afgelopen zeven dagen op een grafiek van je RHR tikken.

Is je rust hartslag hoog deze ochtend? Dat is een teken dat je misschien een trainingssessie wilt overslaan of de intensiteit wilt verminderen, en de Forerunner 245 maakt dat een veel eenvoudigere beslissing.

Indoor runs worden gemeten door de ingebouwde accelerometer terwijl GLONASS en GPS de gebruikelijke buitentempo-, afstands- en snelheidsstatistieken bieden.

Buiten kregen we constant een snelle GPS-fix, maar als het op nauwkeurigheid aankwam, waren er wat vraagtekens.

De afstanden werden tijdens mijn gebruik niet helemaal 100% correct bijgehouden, maar close enough wanneer je niet van plan bent een marathon te gaan rennen.

Naast de afstand, tijd, tempo en calorieën kun je tijdens het hardlopen ook de cadans-, hartslag- en hartslagzone zien en zijn er aanpasbare audio- en trilwaarschuwingen om je te helpen bij het gewenste tempo en hartslag.

Je kunt ook hier tot 200 uur aan activiteiten op het horloge zelf opslaan, waardoor je voldoende ruimte hebt om later pas te synchroniseren met je telefoon-app.

De Forerunner 245 is niet alleen een lopend horloge, het is ook een uitgebreide activiteitstracker die je dagelijkse patronen leert en automatisch je stapdoelen bepaalt om naar te streven.

Zo kun je ook buiten je trainingen om je doelen bereiken om meer te bewegen.

Na je training krijg je wat Garmin de “Training Effort” noemt, een op hartslag gebaseerde beoordeling van de algemene impact van je training op je ontwikkeling. Gescoord op een schaal van 0-5 is deze ontworpen om je te vertellen of deze sessie een verbeterend effect had op je conditie.

Dus als je je spel op een hoger plan wilt tillen is dit ene hele handige functie.

Dan is er de Recovery Advisor die je vertelt hoe lang het duurt om te herstellen van je meest recente inspanning. Er is ook een Race Predictor-functie die al je gegevens gebruikt om in te schatten hoe snel je een 5k, 10k, half en volledige marathon kunt lopen.

Garmin Connect en Connect IQ

Automatische synchronisatie is geweldig … als het werkt. Volgepakt met functies, maar die het extra gecompliceerd lijken te maken.

Sommige mensen houden van Garmin Connect en haten Polar Flow, anderen nemen het tegenovergestelde standpunt in.

Er zijn een aantal erg leuke details, zoals het feit dat Connect, als je al een Garmin-gebruiker bent, automatisch je persoonlijke gegevens voor je nieuwe horloge bijwerkt, zodat je je lengte, gewicht en al het andere niet opnieuw hoeft in te voeren.

Ik vond het heel leuk dat je een trainingskalender kunt maken en deze kunt synchroniseren met de Forerunner 245, zodat je vanaf je horloge kunt zien wat je sessie is voor de dag, zelfs tot de duur van je warming-up.

Automatische synchronisatie van smartphones via Bluetooth is een fantastische tijdsbesparing wanneer het werkt. Ik merkte echter dat dat niet altijd het geval was en moest mijn Forerunner 245 vaak opnieuw pairen met de telefoon.

Met Garmin’s ‘app-platform’ Connect IQ krijg je ook toegang tot een groot aantal downloadbare wijzerplaten, gegevensvelden, widgets en apps, zodat je jouw 245 verder kunt aanpassen aan je behoeften.

De Smartwatch-features

 • Maakt meldingen en muziekbedieningen mogelijk
 • Toont volledige berichten, niet alleen onderwerpregels

Om zijn allround-prestaties meer kracht bij te zetten biedt de Forerunner 245 een reeks slimme smartwatch-features, waaronder slimme meldingen voor oproepen, e-mails, berichten en updates van sociale media, plus Spotify- en muziekspelerbediening.

Het is een toegevoegde bonus dat je je berichten kunt lezen in plaats van alleen de onderwerpregel te krijgen en ook dat je gemakkelijk Do Not Disturb kunt instellen om afleiding tijdens je training weg te nemen.

Levensduur van de batterij en opladen

Genoeg batterij om een ​​gemiddelde week mee te gaan, maar de eigen lader is een ergernis. Als het gaat om uithoudingsvermogen, beweert Garmin dat de Forerunner 245 tot 9 dagen in de horlogemodus kan werken en tot 11 uur in de GPS-modus met de hartslagmonitor in gebruik.

Het is in ieder geval meer dan in staat om een ​​gemiddelde trainingsweek aan te kunnen.

Wat moet je nog meer weten over de Garmin Forerunner 245

Er is een stopwatch, een wekker, automatische updates voor de zomertijd, agendasynchronisatie, weerinformatie en een handige kleine functie Find My Phone, hoewel Find My Watch misschien nuttiger is.

De Garmin Forerunner 245 biedt voldoende trainingsinzichten om hardlopen en de meeste veldtrainingen te kunnen veraangenamen. Het is waarschijnlijk een hulpmiddel voor degenen die de prestaties op zijn minst semi-serieus nemen meer dan casual veldspelers.

Deze heeft maarliefst 94 reviews op bol.com die je hier kunt lezen.

Andere concurrenten

Ben je nog niet helemaal zeker van de Garmin Forerunner 245 of de Polar OH1? Dit zijn de concurrenten met ook goede hart rate monitoren.

Beste middenklasser: Polar M430

Beste middenklasser: Polar M430

(bekijk meer afbeeldingen)

De Polar M430 is een upgrade van de best verkopende M400 en ziet er vrijwel identiek uit tot je hem omdraait om een ​​ingebouwde hartslagsensor te vinden.

Het is ook een goede upgrade, met alle functies die de M400 zo populair hebben gemaakt, maar ook wat extra intelligentie.

Naast solide pols hartslag tracking, is er een betere GPS, verbeterde slaap tracking en smartphone meldingen. Het is uiteindelijk een van de beste hardloop-horloges voor het middensegment die je nu kunt kopen.

Het is ook meer toekomstbestendig dan de Forerunner 245 die al wat ouder is en wellicht een betere partner voor wanneer je toch alleen je trainingsesssies wilt bijhouden.

Die kun je hier nog bekijken en vergelijken.

Beste smartwatch met hartslag functie: Garmin Fenix ​​5X

Het topmodel voor zowel multisport als wandelen dat vrijwel alles kan.

Beste smartwatch met hartslag functie: Garmin Fenix ​​5X 

(bekijk meer afbeeldingen)

De Garmin Fenix ​​5X Plus vertegenwoordigt vrijwel alles wat Garmin in een horloge kan persen. Maar hoewel het X-model van de Fenix ​​5-serie nieuwe functies bood, zijn de verschillen minder duidelijk in de 5 Plus-serie.

Alle drie de horloges in de serie (Fenix ​​5 / 5S / 5X Plus) hebben ondersteuning voor kaarten en navigatie (voorheen alleen beschikbaar in de Fenix ​​5X), muziekweergave (lokaal of via Spotify), mobiele betalingen met Garmin Pay, geïntegreerde golfbanen en verbeterde levensduur van de batterij.

Deze keer zijn de technische verschillen in de specificatie beperkt tot de waarden voor acclimatisatie op grote hoogte (ja, de verschillen zijn echt zo klein).

In plaats daarvan draait de Plus-serie om verschillende maten voor verschillende gebruikers.

Een groter formaat geeft een betere levensduur van de batterij en de 5X Plus is duidelijk de beste (en veel beter dan zijn toch al zeer persistente voorganger).

Extra alles plus

Hier heb je alles ingebouwd. Kaarten voor eenvoudigere navigatie (het scherm is erg klein) en alle tools voor wandelen, vissen en wildernis die je maar kunt bedenken (de Fenix-serie begon als een wildernis-horloge in plaats van een multisport-horloge).

Het afspelen van muziek op een Bluetooth-hoofdtelefoon is ingebouwd en het horloge ondersteunt nu ook de offline afspeellijsten van Spotify, waarbij alles verrassend soepel werkt.

Garmin Pay werkt erg goed en de ondersteuning voor verschillende kaarten en betalingsmethoden begint echt goed te worden.

En natuurlijk bevat het een reeks oefenmodi, schema’s, interne en externe sensoren, meetpunten en eindeloze gegevens voor alle soorten trainingen.

Mocht er iets ontbreken, dan begint Garmin’s app store echt goed gevuld te worden met oefenmodi, wijzerplaten en speciale oefenvelden.

Het heeft ook een solide pakket met activiteiten-trackerfuncties en een enorm stabiele verbinding met je telefoon voor meldingen en trainingsanalyse.

Aanzienlijk maar toch netjes

In feite zijn er meer functies dan de meeste mensen echt nodig hebben, maar ze zijn er en slechts een druk op de knop verwijderd.

De belangrijkste zure opmerking bij al deze functies is dat meldingen van je mobiel nog steeds een beetje beperkt zijn, maar nu is er op zijn minst de mogelijkheid om vooraf samengestelde sms-antwoorden te verzenden.

Alles is geperst in een van de grotere horloges van Garmin met een omtrek van 51 mm (de kleinere modellen zijn respectievelijk 42 en 47 mm).

Dat is vrij groot, maar tegelijkertijd is het goed ontworpen en voelt het paradoxaal genoeg netjes aan. We ervaren de grootte van het horloge zelden als een probleem, wat positief is.

Als je de beste batterijduur wilt

Alles proberen te beschrijven wat de Garmin Fenix ​​5X Plus biedt, zou veel meer ruimte nodig hebben dan hier. Maar als je een horloge wilt voor alle soorten oefeningen die ook de belangrijkste functies van een smartwatch kunnen bieden, is het moeilijk om hier fout in te gaan.

Als het te groot aanvoelt, kun je ook een van de kleinere systeemmodellen kiezen zonder functies te verliezen.

Check de meest actuele prijzen en beschikbaarheid hier

Conclusie

Dit zijn mijn keuzes van dit moment voor het volgen van je hartslag bij uitputtende trainingssessies. Hopelijk heb je er wat aan en kun je zelf ook een goede keuze maken.

Lees ook mijn artikel over de beste sporthorloges als smartwatch

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.