Fitness ballen: De ultieme gids met voordelen, maat & oefeningen

door Joost Nusselder | Geupdate op:  7 maart 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Je hebt er vast wel eens eentje gezien maar je afgevraagd wat je er nou precies mee kan.

Een fitnessbal is een multifunctioneel trainingsmiddel dat gebruikt kan worden voor fitness, fysiotherapie zelfs tijdens zwangerschap. Een bal gemaakt van zacht materiaal en meestal gevuld met lucht, de diameter varieert van 45 tot 85 centimeter en de druk is aangepast aan de persoon die hem gebruikt.

In dit artikel bespreek ik alles over de voordelen van een fitnessbal, hoe je ermee kunt trainen en waar je op moet letten bij aanschaf.

Wat is een fitness bal

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

Alles wat je moet weten over de fitnessbal

Wat is een fitnessbal?

Een fitnessbal, ook wel gymbal of oefenbal genoemd, is een multifunctioneel trainingsmiddel dat gebruikt wordt voor fitness, fysiotherapie en zelfs tijdens de zwangerschap. De bal is gemaakt van zacht materiaal en is typisch gevuld met lucht. De diameter varieert van 45 tot 85 centimeter en de druk kan worden aangepast door het verwijderen van de ventielstam en het vullen of laten leeglopen van de bal

Welke spiergroepen kun je versterken met een fitnessbal?

Een fitnessbal is een veelzijdig trainingsmiddel dat je kunt gebruiken om verschillende spiergroepen te versterken, waaronder:

 • Core-spieren
 • Armspieren
 • Beenspieren
 • Rugspieren

Hoe gebruik je een fitnessbal?

Hier zijn een paar stappen om te volgen bij het gebruik van een fitnessbal:

 1. Kies een vlakke ondergrond en zorg ervoor dat de bal schoon en droog is.
 2. Controleer de druk van de bal en pas deze aan indien nodig.
 3. Begin met eenvoudige oefeningen en bouw geleidelijk op naar meer uitdagende oefeningen.
 4. Gebruik de bal regelmatig om de voordelen te maximaliseren.

Waar kun je een fitnessbal kopen?

Fitnessballen zijn verkrijgbaar bij sportwinkels en online retailers. Derbystar en Veen zijn populaire merken die fitnessballen aanbieden. Naast fitnessballen zijn er ook andere trainingsmiddelen zoals fitnessmatten, foamrollers en yogablokken die je kunt gebruiken om je training te verbeteren.

Als je vragen hebt over het gebruik van een fitnessbal of persoonlijk advies nodig hebt, neem dan contact op met een fysiotherapeut of fitnessinstructeur.

Hoe voer je oefeningen uit met een fitnessbal?

Om oefeningen met een fitnessbal uit te voeren, is het belangrijk dat je de juiste positie aanneemt. Hierbij kun je denken aan het rechtop zitten op de bal, het liggen op de bal, of het gebruik van de bal als ondersteunende trainingsbank. Vervolgens kun je de oefeningen uitvoeren, waarbij het belangrijk is dat je de juiste houding aanneemt en de oefeningen rustig en gecontroleerd uitvoert.

Wat zijn de onbekendere benamingen voor een fitnessbal?

Een fitnessbal wordt ook wel een yogabal, oefenbal, of balansbal genoemd. Daarnaast zijn er nog andere benamingen, zoals Swiss ball, stability ball, en exercise ball.

Wat is het verschil tussen een fitnessbal en een yogabal?

Een yogabal en een fitnessbal zijn in principe hetzelfde. Het verschil zit hem vaak in de benaming en het gebruik. Een yogabal wordt vaak gebruikt bij yoga-oefeningen, terwijl een fitnessbal meer gericht is op het versterken van spieren en het verbeteren van balans en flexibiliteit.

Hoe maak je een fitness bal schoon?

Een yogabal kun je schoonmaken met een zachte doek en wat water en zeep. Zorg ervoor dat je de bal goed droogt voordat je hem weer gebruikt.

Waarom een fitnessbal een geweldige aanvulling is op je workout

Actief en passief gebruik van de fitnessbal

Een fitnessbal is een geweldige manier om je lichaamsbewegingen te corrigeren en te verbeteren. Daarom is het zeer effectief voor het trainen van je buikspieren. Het is ontzettend handig voor verschillende doeleinden, zelfs voor zwangere vrouwen. Het voornaamste voordeel van een fitnessbal is dat het je prikkelt om actief te blijven. Vooral als je de hele dag zit, dwingt het je om een betere houding aan te nemen en verbetert het je kracht en balans.

Voordelen voor je buikspieren

Verwacht niet dat je na een paar keer trainen met een fitnessbal grotere buikspieren krijgt. Het is een effectieve manier om je buikspieren te trainen, maar het duurt wel even voordat je resultaat ziet. Door elke keer dat je op de bal zit je buikspieren aan te spannen, groeit je buikspierkracht.

Voordelen voor zwangere vrouwen

Een fitnessbal is ook een geweldige aanvulling voor zwangere vrouwen. Het is handig om op te zitten en rondjes te draaien om je onderrug te ontlasten. Het houdt je lichaam in beweging en verbetert je houding en bekken.

Handig voor op kantoor

Een fitnessbal is ook handig voor op kantoor. Als je lang achter elkaar zit, kun je snel last krijgen van een pijnlijke en stijve rug. Door je bureaustoel te vervangen door een fitnessbal, zorg je ervoor dat je lichaam in beweging blijft en je houding verbetert. Zorg er wel voor dat de bal voldoende is opgepompt en op de juiste hoogte staat, waarbij je benen in een hoek van ongeveer 90 graden staan en je voeten helemaal op de vloer rusten.

Gebruik tijdens yoga en pilates

Als je wilt experimenteren met een fitnessbal tijdens yoga of pilates, houd dan rekening met de volgende tips. Gebruik de bal niet langer dan een uur achter elkaar en zorg ervoor dat de bal goed is opgepompt. Gebruik de bal als ondersteuning bij specifieke oefeningen en niet als vervanging voor de grond.

Een fitnessbal is een geweldige manier om je lichaam in beweging te houden en je houding te verbeteren. Het is een handige aanvulling op je workout en kan op verschillende manieren worden gebruikt. Of je nu traint voor een specifieke sport of gewoon je lichaam in beweging wilt houden, een fitnessbal is zeker een handige tool om te hebben.

Trainen met een fitness bal: wanneer is het een goed idee?

Verbeter je balans en versterk je spieren

Een fitness bal kan een waardevolle toevoeging zijn aan je fitnessroutine, vooral als je je balans wilt verbeteren en je spieren wilt versterken. Hoewel het normaal gesproken niet nodig is om een ​​fitness bal te gebruiken in plaats van traditionele gewichten of machines, kan het wel beter zijn voor bepaalde oefeningen.

Train thuis met weinig ruimte en zonder teveel geld uit te geven

Een van de voordelen van een fitness bal is dat je er thuis mee kunt trainen, zelfs als je weinig ruimte hebt. Een setje dumbbells en een bankje zijn vaak duurder en nemen meer ruimte in beslag. Een fitness bal is daarnaast een goedkope optie in vergelijking met andere fitnessmaterialen.

Combineer met gewichten voor meer mogelijkheden

Hoewel een fitness bal op zichzelf al veel mogelijkheden biedt, kun je het ook combineren met gewichten voor nog meer oefeningen. Zo kun je bijvoorbeeld een setje dumbbells gebruiken terwijl je op de bal zit om je rug, schouders en armen te trainen.

Meet jezelf op om de juiste balmaat te kiezen

Het is belangrijk om de juiste maat fitness bal te kiezen om de beste resultaten te krijgen. De meest voorkomende methode om je maat te bepalen is door gestrekt tegen een muur te staan en te meten hoelang je bent vanaf het puntje van je middelvinger tot aan je schouder. Vervolgens kun je de juiste maat vinden op een overzicht van balmaten.

Vervang je bureaustoel voor een betere houding

Een fitness bal kan ook dienen als vervanging voor je bureaustoel. Dit kan helpen om een betere houding te krijgen en rugklachten te voorkomen. JordyGymballen biedt bijvoorbeeld fitness ballen in verschillende kleuren van de regenboog aan, waarmee je je werkplek ook nog eens opvrolijkt.

Bewegingsinspiratie en oefeningen afhankelijk van je doelen

Er zijn veel verschillende oefeningen die je kunt doen met een fitness bal, afhankelijk van je doelen en welke spieren je wilt trainen. Op de categoriepagina van JordyGymballen vind je een overzicht van oefeningen en bewegingsinspiratie. Indien je vragen hebt over welke oefeningen het beste bij jou passen, kun je altijd contact opnemen met een fitnessprofessional.

Kortom, een fitness bal kan uitermate handig zijn voor thuisgebruik, het verbeteren van je balans en het versterken van je spieren. Het is een goedkope optie in vergelijking met andere fitnessmaterialen en biedt veel mogelijkheden, vooral in combinatie met gewichten. Verder kan het dienen als vervanging voor je bureaustoel en biedt het veel bewegingsinspiratie en oefeningen afhankelijk van je doelen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een fitnessbal?

De juiste maat

Een goede fitnessbal is er in verschillende maten, dus het is belangrijk om de juiste maat te kiezen. Dit kun je inschatten door te kijken naar je lengte en gewicht. Op het internet kun je handige tabellen vinden die je helpen bij het vinden van de juiste maat. Als je het lastig vindt om de maat te vinden, vraag dan advies aan een professional in de sportschool of in de winkel waar je de bal wilt kopen.

Hoeveel geld wil je eraan kwijt zijn?

Je kunt een goede fitnessbal vinden voor een betaalbare prijs, maar het kan ook zijn dat je meer geld wilt uitgeven aan een hogere kwaliteit bal. Het is belangrijk om te kijken naar wat je wilt uitgeven en wat je ervoor terugkrijgt. Goedkopere fitnessballen kunnen soms minder lang meegaan, terwijl duurdere ballen van betere kwaliteit zijn en langer meegaan.

Het materiaal van de fitnessbal

Het materiaal van de fitnessbal is ook belangrijk om in overweging te nemen. De meeste ballen zijn gemaakt van PVC, maar er zijn ook ballen van rubber of andere materialen. Het is belangrijk om te kijken naar het materiaal van de bal, omdat sommige materialen beter zijn voor bepaalde workouts dan andere.

Hoe oppompen?

Als je een nieuwe fitnessbal koopt, moet je deze eerst oppompen. De meeste ballen worden verkocht met een voetpomp, maar sommige merken verkopen ook krachtigere pompen. Het is belangrijk om het ventiel goed te sluiten en te wachten tot de bal volledig is opgepompt voordat je begint met je workout. Controleer de bal de volgende dag opnieuw en pomp hem eventueel bij als hij diep wegzakt als je erop zit of als je voeten de grond raken.

Extra opties

Sommige fitnessballen hebben extra opties, zoals een tuitje om de bal makkelijker op te pompen of een anti-burst functie waardoor de bal niet zomaar kan knappen. Ook zijn er ballen met een hoelahoepbalanskrukbosu of ballstepbankje, die je workout nog uitdagender kunnen maken. Het is belangrijk om te kijken naar wat je nodig hebt en wat bij jouw workout past.

Merken

Er zijn veel merken die fitnessballen verkopen, zoals Tunturi, Adidas en Avento. Het is belangrijk om te kijken naar de prijs en kwaliteit van de producten van deze merken. Over het algemeen zijn de best verkochte ballen van goede kwaliteit en hebben ze een redelijke prijs.

Kies de juiste maat fitnessbal voor jouw lichaam

Waarom is het belangrijk om de juiste maat fitnessbal te kiezen?

Een fitnessbal, ook wel gymbal of yogabal genoemd, is een veelzijdig hulpmiddel om mee te trainen. Het is een uitstekende manier om je core te versterken, je balans te verbeteren en je flexibiliteit te vergroten. Maar om optimaal te profiteren van de voordelen van een fitnessbal, is het belangrijk om de juiste maat te kiezen. Als je een fitnessbal kiest die te groot of te klein is, kan dit leiden tot een slechte houding en zelfs blessures.

Hoe kies je de juiste maat fitnessbal?

De juiste maat fitnessbal kiezen is afhankelijk van je lichaamslengte en de verhouding tussen je romp en beenlengte. Over het algemeen wordt aanbevolen om een fitnessbal te kiezen die past bij je lichaamslengte. Hieronder vind je een algemene richtlijn:

 • Als je tussen de 150-165 cm bent, kies dan een bal van 55 cm
 • Als je tussen de 165-178 cm bent, kies dan een bal van 65 cm
 • Als je tussen de 178-193 cm bent, kies dan een bal van 75 cm
 • Als je langer bent dan 193 cm, kies dan een bal van 85 cm

Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze richtlijnen slechts een leidraad zijn. De verhouding tussen je romp en beenlengte speelt ook een rol bij het kiezen van de juiste maat fitnessbal. Als je bijvoorbeeld lange benen hebt in verhouding tot je romp, kan het zijn dat je een iets grotere bal nodig hebt dan de aanbevolen maat voor je lichaamslengte.

Waar moet je nog meer op letten bij het kiezen van een fitnessbal?

Naast de juiste maat zijn er nog een aantal andere zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een fitnessbal:

 • Kwaliteit: Er zijn vele merken en soorten fitnessballen op de markt. Kies voor een kwaliteitsbal die resistent en slijtvaster is. Een slechte kwaliteit bal kan snel scheuren of lek raken.
 • Gewicht: Het gewicht van de bal is ook belangrijk. Een zwaardere bal kan meer stabiliteit bieden, maar kan ook moeilijker zijn om mee te werken. Kies een bal die past bij jouw lichaamsgewicht en trainingsdoelen.
 • Diverse gebruikers: Als je de bal wilt delen met andere gebruikers, zoals bijvoorbeeld in een sportschool, kies dan voor een populaire maat die geschikt is voor iedereen.
 • Varianten: Er zijn diverse varianten van de fitnessbal, zoals de Rockerz bal. Deze bal heeft een uitstekende beoordeling gekregen tijdens onderzoek in coronatijd, omdat het werken op deze bal minder vermoeiend is dan op een gewone fitnessbal.

Wat voor oefeningen kun je allemaal doen met een fitnessbal?

De basis: oefeningen voor beginners

Als je net begint met trainen met een fitnessbal, is het belangrijk om rustig aan te beginnen. Hier zijn een aantal basisoefeningen die je kunt doen om te wennen aan de bal en om je lichaam te laten wennen aan de bewegingen:

 • Knieën extension: Ga op de bal zitten en plaats je voeten op de grond. Houd je rug recht en rol langzaam naar voren, zodat je knieën over de bal heen komen. Rol vervolgens weer terug naar de startpositie.
 • Squat: Ga met je rug tegen de muur staan en plaats de bal tussen je onderrug en de muur. Zak langzaam naar beneden alsof je op een stoel gaat zitten, waarbij je knieën een hoek van 90 graden maken. Pauzeer even en kom dan weer omhoog.
 • Buikspieroefening: Ga op de bal liggen met je voeten op de grond en je handen achter je hoofd. Span je buikspieren aan en til je schouders van de bal af. Pauzeer even en ga dan weer terug naar de startpositie.

Extra uitdaging: oefeningen voor gevorderden

Als je de basisoefeningen onder de knie hebt, kun je verder gaan met meer uitdagende oefeningen. Hier zijn een aantal voorbeelden:

 • Evenwichtsoefening: Ga op de bal staan en probeer je evenwicht te bewaren. Als dit te makkelijk is, kun je proberen om een been op te tillen en deze een paar seconden omhoog te houden.
 • Rug- en heupoefening: Ga op de bal liggen met je voeten op de grond en je handen achter je hoofd. Rol langzaam naar achteren, waarbij je rug op de bal rust. Pauzeer even en rol dan weer terug naar de startpositie.
 • Billenpartij: Ga op je buik op de bal liggen en rol langzaam naar voren, waarbij je handen op de grond rusten. Pauzeer even en rol dan weer terug naar de startpositie.

Vermijd deze oefeningen

Helaas zijn niet alle oefeningen even geschikt om te doen met een fitnessbal. Hier zijn een aantal oefeningen die je beter kunt vermijden:

 • Zijwaartse bewegingen waarbij je op de bal zit: Dit kan ervoor zorgen dat de bal wegzakt en dat je je evenwicht verliest.
 • Oefeningen waarbij je op de bal staat en jezelf snel beweegt: Dit kan ervoor zorgen dat de bal gaat trillen en dat je je evenwicht verliest.
 • Intensieve buikspieroefeningen waarbij je jezelf omhoog trekt: Dit kan ervoor zorgen dat de bal wegschiet en dat je je evenwicht verliest.

Conclusie

Een fitnessbal is een multifunctioneel trainingsmiddel dat je kunt gebruiken voor allerlei oefeningen. Het is een goede manier om je spieren te trainen en je coördinatie te verbeteren.

Je kunt er ontzettend veel oefeningen mee doen en het is een leuke manier om je bezig te houden terwijl je je spieren aan het trainen bent.

Ik hoop dat je nu weet wat een fitnessbal is en hoe je hem kunt gebruiken.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.