End Zone bij American Football: Historie, goal post & controversie

door Joost Nusselder | Geupdate op:  19 februari 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

De end zone is waar het allemaal om draait bij American Football, maar weet je ook HOE het werkt, en waar alle lijnen voor zijn?

De end zone bij American Football is een omlijnd gebied aan weerszijden van het veld waar je de bal in moet krijgen om te scoren. Alleen in de end zones kun je punten scoren door de bal er fysiek in te dragen of door de goal posts erin te krijgen.

Ik wil je er graag ALLES over vertellen dus laten we beginnen met hoe het werkt. Daarna ga ik in op alle details.

Wat is de end zone

Het Einde van de Football velden

Het Football veld heeft twee eindzones, één voor elke kant. Wanneer de teams van kant wisselen, wisselen ze ook welke eindzone ze verdedigen. Alle punten die gemaakt worden in Football gebeuren in de eindzones, of door het over de doellijn te dragen terwijl je de bal hebt, of door de bal door de doelpalen te schoppen binnen de eindzone.

Scoren in de Eindzone

Als je wilt scoren in Football, dan moet je de bal over de doellijn dragen terwijl je de bal hebt. Of je kunt de bal door de doelpalen schoppen binnen de eindzone. Als je dat doet, dan heb je gescoord!

Verdediging van de Eindzone

Als je de eindzone verdedigt, dan moet je ervoor zorgen dat de andere team de bal niet over de doellijn draagt of door de doelpalen schopt. Je moet de tegenstanders tegenhouden en ervoor zorgen dat ze geen punten maken.

Eindzone Switch

Wanneer de teams van kant wisselen, wisselen ze ook welke eindzone ze verdedigen. Dit betekent dat je de andere kant van het veld moet verdedigen. Dit kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet, dan kan je je team helpen om te winnen!

Hoe de end zone werd uitgevonden

De invoering van de voorwaartse pass

Voordat de voorwaartse pass werd toegestaan in gridiron football, was het doel en het einde van het veld hetzelfde. Spelers scoorden een touchdown door het veld te verlaten via deze lijn. Doelpalen werden op de doellijn geplaatst, en elke kick die geen velddoelpunt opleverde maar het veld via de eindlijn verliet, werd geregistreerd als een touchback (of, in het Canadese spel, singles; het was tijdens de pre-end zone era dat Hugh Gall het record vestigde voor het meeste singles in een spel, met acht).

De invoering van de end zone

In 1912 werd de end zone geïntroduceerd in het Amerikaanse Football. In een tijd dat professioneel Football nog in zijn kinderschoenen stond en college Football het spel domineerde, was de resulterende vergroting van het veld beperkt door het feit dat veel college teams al speelden in goed ontwikkelde stadions, compleet met tribunes en andere structuren aan de uiteinden van de velden, waardoor elke aanzienlijke vergroting van het veld onmogelijk was in veel scholen.

Uiteindelijk werd een compromis bereikt: 12 yards eindzone werden toegevoegd aan elk uiteinde van het veld, maar daarvoor werd het speelveld ingekort van 110 yards naar 100, waardoor de fysieke grootte van het veld slechts licht langer was dan voorheen. Doelpalen werden oorspronkelijk op de doellijn gehouden, maar nadat ze begonnen te interfereren met het spel, verplaatsten ze terug naar de eindlijn in 1927, waar ze sindsdien in college Football zijn gebleven. De National Football League verplaatste de doelpalen terug naar de doellijn in 1933, en vervolgens terug naar de eindlijn in 1974.

De end zone in Canada

Net als vele andere aspecten van gridiron football, heeft het Canadese Football de voorwaartse pass en de end zone veel later dan het Amerikaanse Football geaccepteerd. De voorwaartse pass en de end zone werden in 1929 geïntroduceerd. In Canada heeft college Football nooit een niveau van prominentie bereikt dat vergelijkbaar is met dat van de Amerikaanse college Football, en professioneel Football was nog in zijn kinderschoenen in de jaren 1920. Als gevolg hiervan werd er in de late jaren 1920 nog steeds Canadese Football gespeeld in rudimentaire faciliteiten.

Een verdere overweging was dat de Canadian Rugby Union (de beheersinstantie van Canadese Football op dat moment, nu bekend als Football Canada) de prominentie van enkele punten (toen genaamd rouges) in het spel wilde verminderen. Daarom voegde de CRU gewoon 25-yard eindzones toe aan de uiteinden van het bestaande 110-yard veld, waardoor een veel groter speelveld ontstond. Aangezien het verplaatsen van de doelpalen 25 yards het scoren van velddoelpunten extreem moeilijk zou maken, en aangezien de CRU de prominentie van velddoelpunten niet wilde verminderen, werden de doelpalen op de doellijn gelaten waar ze vandaag de dag nog steeds zijn.

Echter, de regels die het scoren van singles regelen, werden veranderd: teams moesten ofwel de bal buiten het veld schoppen via de eindzone of de tegenstander dwingen om een ​​geschopt bal in hun eigen eindzone te neerhalen om een ​​punt te verdienen. Tegen 1986, waarop CFL-stadions groter werden en vergelijkbaar werden ontwikkeld met hun Amerikaanse tegenhangers in een poging om financieel concurrerend te blijven, verminderde de CFL de diepte van de eindzone tot 20 yards.

Scoren: Hoe je een Touchdown scoort

Het scoren van een Touchdown

Het scoren van een touchdown is een eenvoudig proces, maar het vereist een beetje finesse. Om een touchdown te scoren, moet je de bal dragen of vangen terwijl je binnen de endzone bent. Als je de bal draagt, is het een score als een deel van de bal boven of voorbij een deel van de doellijn tussen de pylonen is. Daarnaast kan je ook een twee-puntsconversie scoren na een touchdown met dezelfde methode.

Ultimate Frisbee

In Ultimate Frisbee is het scoren van een doel net zo eenvoudig. Je moet gewoon een pass afmaken in de endzone.

Veranderingen in de regels

In 2007 heeft de National Football League haar regels veranderd, zodat het alleen voldoende is als een baldrager de pylon aanraakt om een touchdown te scoren. De bal moet echt in de endzone komen.

De Afmetingen van een American Football End Zone

Als je denkt dat American Football alleen maar gaat over het gooien van een bal, dan heb je het mis! Er is veel meer aan de sport dan dat. Een van de meest essentiële onderdelen van American Football is de end zone. De end zone is een gebied dat aan beide uiteinden van het veld is gemarkeerd met pylonen. Maar wat zijn precies de afmetingen van een end zone?

American Football End Zone

In American Football is de end zone 10 yards lang en 53 ⅓ yards breed (160 voet). Aan elke hoek staan ​​vier pylonen.

Canadian Football End Zone

In Canadian Football is de end zone 20 yards lang en 65 yards breed. Voor de jaren 1980 was de end zone 25 yards lang. De eerste stadion die de 20-yard-lange end zone gebruikte was B.C. Place in Vancouver, dat in 1983 was voltooid. BMO Field, het thuisstadion van de Toronto Argonauts, heeft een end zone van 18 yards. Net als hun Amerikaanse tegenhangers, zijn Canadese end zones gemarkeerd met vier pylonen.

Ultimate Frisbee End Zone

Ultimate Frisbee gebruikt een end zone die 40 yards breed en 20 yards diep is (37 m × 18 m).

Dus als je ooit de kans krijgt om een ​​American Football-wedstrijd bij te wonen, weet je nu precies hoe groot de end zone is!

Wat zit er in de End Zone?

De End Line

De end line is de lijn aan het uiteinde van de end zone, die de rand van het veld markeert. Het is de lijn waar je de bal over moet gooien voor een touchdown.

De Goal Line

De goal line is de lijn die het veld en de end zone scheidt. Als de bal deze lijn oversteekt, is het een touchdown.

De Sidelines

De sidelines lopen door van het veld naar de end zone, en markeren ook de out-of-bounds. Als je de bal over deze lijnen gooit, is het een out-of-bounds.

Dus als je een touchdown wilt scoren, moet je de bal over de end line, de goal line en de sidelines gooien. Als je de bal over één van deze lijnen gooit, is het een out-of-bounds. Dus als je een touchdown wilt scoren, moet je de bal over de end line, de goal line en de sidelines gooien. Succes!

De Doelpaal

Waar staat de doelpaal?

De locatie en afmetingen van een doelpaal verschillen per competitie, maar deze staat meestal binnen de grenzen van het eindzone. In eerdere Football wedstrijden (zowel professioneel als op college-niveau) begon de doelpaal aan de goal line en was meestal een H-vormige staaf. Tegenwoordig, om veiligheidsredenen van de spelers, staan ​​bijna alle doelpalen in de professionele en college-niveaus van Amerikaans Football in de vorm van een T en staan ​​net buiten de achterkant van beide eindzones; deze doelpalen werden voor het eerst gezien in 1966 en werden uitgevonden door Jim Trimble en Joel Rottman in Montreal, Quebec, Canada.

Doelpalen in Canada

Doelpalen in Canada staan ​​nog steeds op de goal line in plaats van achter de eindzones, deels omdat het aantal field goal-pogingen drastisch zou afnemen als de palen 20 meter naar achteren werden verplaatst in die sport, en ook omdat de grotere eindzone en bredere veld de resulterende interferentie in het spel door de doelpaal een minder ernstig probleem maakt.

Doelpalen op high school niveau

Het is niet ongebruikelijk om op het high school-niveau multi-purpose doelpalen te zien die Football doelpalen bovenaan hebben en een Football net onderaan; deze zijn meestal te zien op kleinere scholen en in multi-purpose stadions waar faciliteiten worden gebruikt voor meerdere sporten. Wanneer deze of H-vormige doelpalen worden gebruikt in het Football, worden de onderste delen van de palen bedekt met enkele centimeters dikke schuimrubber om de veiligheid van de spelers te beschermen.

Versieringen op een American Football Veld

Logo’s en teamnamen

De meeste professionele en universitaire teams hebben hun logo, teamnaam of beide op de achtergrond van de endzone geschilderd, met teamkleuren die de achtergrond vullen. Veel kampioenschappen en bowlgames op universitair en professioneel niveau worden gecommemoreerd door de namen van de tegenoverliggende teams die elk in een van de tegenoverliggende endzones worden geschilderd. In sommige competities, samen met bowlgames, kunnen lokale, nationale of bowlgame-sponsors ook hun logo’s in de endzone plaatsen. In de CFL zijn volledig geschilderde endzones niet bestaand, hoewel sommige clublogo’s of sponsors hebben. Bovendien heeft de Canadese endzone, als een live-balgedeelte van het veld, vaak yardage-strepen (meestal gemarkeerd elke vijf yards), net zoals het veld zelf.

Geen versieringen

In veel plaatsen, vooral in kleinere middelbare scholen en universiteiten, zijn endzones onversierd, of hebben ze eenvoudige witte diagonale strepen die verschillende yards uit elkaar liggen, in plaats van kleuren en versieringen. Een opmerkelijk gebruik van dit ontwerp op hoger niveau is met de Notre Dame Fighting Irish, die beide endzones in Notre Dame Stadium met diagonale witte lijnen hebben geschilderd. In professioneel Football heeft de Pittsburgh Steelers van de NFL sinds 2004 de zuidelijke endzone in Heinz Field geschilderd met diagonale lijnen tijdens de meeste van de reguliere seizoenen. Dit wordt gedaan omdat Heinz Field, dat een natuurlijke gras speelveld heeft, ook thuis is van de Pittsburgh Panthers van het college Football en de markeringen vereenvoudigen veldconversie tussen de markeringen en logo’s van de twee teams. Na het seizoen van de Panthers wordt het logo van de Steelers in de zuidelijke endzone geschilderd.

Unieke patronen

Een van de grote kenmerken van de American Football League was zijn gebruik van ongebruikelijke patronen zoals argyle in zijn endzones, een traditie die in 2009 werd hervat door de Denver Broncos, zelf een voormalige AFL-team. De originele XFL normaliseerde zijn speelvelden zodat alle acht van zijn teams uniforme velden hadden met het XFL-logo in elke endzone en geen teamidentificatie.

Eindzone Controversie: Een Verhaal van Drama

Het lijkt misschien simpel, maar er zijn veel controverses geweest rondom de eindzone. Een recente controversie in de NFL vond plaats tijdens een Seattle Seahawks – Detroit Lions wedstrijd in de reguliere 2015 seizoen. De Lions waren bezig met een late, vierde kwartaal comeback tegen de Seahawks, en reden naar de Seattle eindzone.

Seattle leidde met drie punten, en de Lions reden naar een touchdown. Lions’ wide receiver Calvin Johnson had de bal toen hij zich naar de doellijn stortte en Seattle safety Kam Chancellor de bal net voor de eindzone los schudde.

Op dat moment, als de Lions de bal hadden hervat, zou het een touchdown zijn geweest, waardoor de onwaarschijnlijke comeback compleet zou zijn. Maar, Seattle linebacker K.J. Wright deed bewust een poging om de bal uit de eindzone te slaan, waardoor een mogelijke touchdown door Detroit werd voorkomen.

Het slaan van de bal bewust uit de eindzone is een overtreding van de regels, maar de scheidsrechters, met name back judge Greg Wilson, geloofden dat de actie van Wright onbedoeld was.

Geen straffen werden opgelegd en er werd een touchback gecalled, waardoor de bal aan de Seahawks op hun eigen 20-yard lijn werd gegeven. Vanaf daar konden ze gemakkelijk de klok uitlopen en de verrassing voorkomen.

Replays Tonen Intentionele Actie

Replays lieten echter zien dat Wright bewust de bal uit de eindzone had geslagen. De juiste call zou zijn geweest om de Lions de bal te geven op het punt van de fumble. Ze zouden een first down hebben gehad, omdat de aanvallende ploeg een first down krijgt als de verdedigende ploeg schuldig is aan de overtreding, en de kans is groot dat ze vanaf die positie zouden hebben gescoord.

K.J. Wright Bevestigt Intentionele Actie

De coup de gras was dat Wright na de wedstrijd toegegeven had de bal bewust uit de eindzone te hebben geslagen.

“Ik wilde de bal gewoon uit de eindzone slaan en niet proberen hem te vangen en fumble-en,” zei Wright tegen de media na de wedstrijd. “Ik probeerde gewoon een goede actie voor mijn team te maken.”

Football: Wat is een End Zone?

Als je nog nooit van een End Zone hebt gehoord, geen zorgen! Wij zullen je alles uitleggen wat je moet weten over deze mysterieuze plek op een Football veld.

Hoe groot is een End Zone?

Een End Zone is altijd 10 yards diep en 53,5 yards breed. De breedte van een hele Football veld is altijd 53,5 yards breed. De speelzone, de plek waar de meeste actie plaatsvindt, is 100 yards lang. Aan elke kant van de speelzone is een End Zone, dus een hele Football veld is 120 yards lang.

Waar zijn de goalposts?

De goalposts staan achter de End Zone op de end lines. Voor 1974 stonden de goalposts op de goal line. Maar vanwege veiligheidsredenen en eerlijkheid zijn de goalposts verplaatst. De oorspronkelijke reden waarom de goalposts op de goal line stonden was omdat kickers moeite hadden om field goals te maken en te veel wedstrijden eindigden in een gelijkspel.

Hoe scoor je een touchdown?

Om een touchdown te scoren moet een team de bal over de planeet van de goal line krijgen. Dus als je de bal in de End Zone krijgt, heb je een touchdown gescoord! Maar pas op, want als je de bal verliest in de End Zone, is dat een touchback en krijgt de tegenstander de bal.

Veelgestelde vragen

Zijn End Zone Stoelen Goed Voor Een American Football Wedstrijd?

End zone stoelen zijn de beste manier om een American Football wedstrijd te ervaren. Je hebt een uniek uitzicht op het spel en de gebeurtenissen eromheen. Je ziet de sterke beren die elkaar bestrijden, de quarterback die de bal gooit en de running backs die de tackles van de tegenpartij moeten omzeilen. Het is een schouwspel dat je nergens anders krijgt. Bovendien kun je vanuit je end zone stoel de punten tellen, want je ziet wanneer er een touch down wordt gescoord of een field goal wordt geschoten. Kortom, end zone stoelen zijn de ultieme manier om een American Football wedstrijd te beleven.

Conclusie

Ja, de end zone is niet alleen het belangrijkste onderdeel van een American Football wedstrijd, ze zijn ook nog eens mooi versiert met de logo’s van de clubs en meer.

PLUS het is waar je je overwinningsdansje doet!

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.