Alles wat je moet weten over doelen in balsporten

door Joost Nusselder | Geupdate op:  15 maart 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Een doel is een gemaakte score in een balsport. In voetbal is het doel om de bal tussen de palen te krijgen, in hockey om de puck in het doel te schieten, in handbal om de bal te werpen en in ijshockey om de puck in het doel te schieten.

In dit artikel lees je alles over doelen in verschillende balsporten en hoe ze gemaakt worden.

Wat is een doel

Welke sporten maken gebruik van een doel?

Veel teamsporten maken gebruik van een doel, zoals voetbal, hockey, handbal en basketbal. Bij deze sporten is het doel vaak het belangrijkste onderdeel van het spel. Het doel zorgt ervoor dat er een duidelijk doel is waar naartoe gewerkt moet worden en dat er gescoord kan worden.

Individuele sporten

Ook bij individuele sporten kan er gebruik gemaakt worden van een doel, zoals bij tennis en golf. Hierbij is het doel vaak kleiner en dient het meer als richtpunt dan als doel om in te scoren.

Recreatieve sporten

Ook bij recreatieve sporten kan er gebruik gemaakt worden van een doel, zoals bij jeu de boules en kubb. Hierbij is het doel vaak minder belangrijk dan bij teamsporten, maar het zorgt wel voor een duidelijk doel waar naartoe gewerkt kan worden.

Hoe maak je een doelpunt bij verschillende balsporten?

Bij voetbal is het doel om de bal in het voetbaldoel van de tegenstander te schieten. Het voetbaldoel heeft een standaardafmeting van 7,32 meter breed en 2,44 meter hoog. Het frame van het doel is gemaakt van gecoate stalen buizen die gelast zijn op de hoekverbindingen en inwendig versterkt zijn om doorbuiging te voorkomen. Het voetbaldoel voldoet aan de officiële afmetingen en is uitermate geschikt voor deze energieke activiteit. De prijs van een voetbaldoel varieert afhankelijk van de grootte en de kwaliteit van het materiaal. Om een doelpunt te maken, moet de bal tussen de palen en onder de lat van het doel door worden geschoten. Het is essentieel om de juiste positionering te hebben en op de juiste plek te staan om de bal te ontvangen van teamgenoten. Eigenschappen zoals een slechte balcontrole of een gebrek aan snelheid kunnen in sommige gevallen leiden tot een gemiste kans. Het team dat de meeste doelpunten scoort, is de winnaar.

Handbal

Bij handbal is het doel om de bal in het doel van de tegenstander te werpen. Het handbaldoel heeft een afmeting van 2 meter hoog en 3 meter breed. Het doelgebied is aangegeven door een cirkel met een straal van 6 meter rond het doel. Alleen de keeper mag in dit gebied komen. Het doel is vergelijkbaar met een voetbaldoel, maar dan kleiner. Om een doelpunt te maken, moet de bal in het doel worden geworpen. Het maakt niet uit of de bal met de handen of met een hockeystick wordt geslagen. Het team dat de meeste doelpunten scoort, is de winnaar.

IJshockey

Bij ijshockey is het doel om de puck in het doel van de tegenstander te schieten. Het ijshockeydoel heeft een afmeting van 1,83 meter breed en 1,22 meter hoog. Het doel is bevestigd aan het ijsoppervlak en kan enigszins wegschuiven als er tegenaan wordt geschaatst. Om het doel op zijn plaats te houden, worden flexibele haringen gebruikt. Het doel is een belangrijk onderdeel van het spel, omdat het de verdedigende opzet van het team bepaalt. Om een doelpunt te maken, moet de puck tussen de palen en onder de lat van het doel door worden geschoten. Het team dat de meeste doelpunten scoort, is de winnaar.

Basketbal

Bij basketbal is het doel om de bal door de basket van de tegenstander te gooien. De basket heeft een afmeting van 46 centimeter in diameter en is bevestigd aan een bord dat 1,05 meter breed en 1,80 meter hoog is. Het bord is bevestigd aan een paal en kan in hoogte worden aangepast. Om een doelpunt te maken, moet de bal door de basket worden gegooid. Het team dat de meeste doelpunten scoort, is de winnaar.

Conclusie

Een doel is het belangrijkste onderdeel van een spel en zorgt ervoor dat het duidelijk is waar naartoe gewerkt wordt.

Mocht je de sport nog niet beoefenen, probeer dan een van de doelen uit te proberen. Misschien is het wel jouw ding!

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.