De beste scheidsrechter boeken van dit moment

door Joost Nusselder | Geupdate op:  5 juli 2020

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Er zijn een aantal boeken die altijd interessant blijven voor een scheidsrechter of scheids in spé om te lezen. Ik zal ze hier kort opsommen en daarna per boek uitleggen waarom het een must-read is.

de beste scheidsrechter boeken van dit moment

Voetbal scheidsrechter boeken

He, scheids! (Mario van der Ende)

Welke kwaliteiten maakt een scheidsrechter goed? Wat zijn zijn drijfveren? Hoe komt het dat sommige ogenschijnlijk zonder moeite een stel voetballers kunnen begeleiden in een wedstrijd die met plezier gespeeld wordt, terwijl de ander bij bijna elke wedstrijd die hij fluit bonje heeft op het veld? Hoe komt het dat er zulke uiteenlopende resultaten merkbaar zijn? Een sterk begrip van alle spelregels is zeker nodig, maar dat is maar onderdeel van de ingrediënten die nodig zijn om het spel met succes te leiden. Mario van der Ende was jarenlang een van de beste scheidsrechters van Nederland. In “He, scheids!” beschrijft hij alle herkenbare situaties die je tijdens een amateurwedstrijd mee kunt maken.

Lees meer reviews hier op bol.com

Björn (Gerard Braspenning)

Björn speelt zich af ten tijde van het EK 2016. Het team van Björn Kuipers gaat als enige Nederlandse team richting Frankrijk. Björn heeft deze eer niet zomaar gekregen, maar heeft hier hard voor moeten werken in de voorgaande jaren bij het fluiten van zowel nationale als internationale wedstrijden van hoge klasse. Eerder werd hij al opgeroepen om een Europa Cup finale te fluiten, en was hij ook ingezet bij de finale van de Confederations Cup. Totdat Louis van Gaal er tussenkwam stond hij ook op de shortlist om de finale van het WK 2014 te fluiten. Het boek gaat ook over meer dan zijn fluitcarriere. Björn Kuipers is niet alleen goed op het veld, maar heeft ook nog de leiding over een zeer succesvol Jumbo supermarkt imperium. Dit doet hij samen met zijn vrouw. Daarnaast spendeert hij nu ook nog eens zijn dagen met optredens als succesvol spreker voor bedrijven. Een optreden van hem staat garant voor een energiek en bevlogen toespraak. Al deze onderdelen van zijn zakelijke leven worden in dit boek besproken. Beschreven uit de ervaringen van Björn zelf, en tevens gezien door de ogen van vele anderen uit zijn zakelijke en privé omgeving. “Björn” is een must-read, voor scheidsrechters en andere fans.

Lees meer reviews hier op bol.com

Bas Nijhuis (Eddy van der Ley)

Altijd al willen weten hoe de stervoetballers nou eigenlijk communiceren met topscheidsrechters? Hoe gaat dit er aan toe? We zien sterren als Ronaldo, Suárez en Zlatan voorbijkomen en hoe zij reageren op beslissingen in een verhitte wedstrijd. Welke dingen vinden er plaats rondom grote nationale en internationale voetbalwedstrijden? Eddy van der Ley beschrijft de unieke insights die scheidsrechter Bas Nijhuis hem geeft. Dit blijkt een unieke inkijk in de scheidsrechterswereld vol hilarische anekdotes. Bas Nijhuis heeft een unieke stijl van spelleiding en verteld over zijn binnen- en buitenlandse avonturen met respect, humor en de nodige zelfspot.

Lees meer revies hier op bol.com

De Scheids (Menno Fernandes)

Menno Fernandes is net afgekeurd als voetballer wanneer er in Almere een grensrechter wordt doodgeschopt. Hij ziet daarin een kans om scheidsrechter te worden en over zijn ervaringen te schrijven. In dit openhartige boek vertelt Menno met de nodige zelfspot over zijn ervaringen tijdens zijn eerste seizoen als amateurscheids. Alles komt bij hem langs. Van wat doe je wanneer je wordt uitgescholden tot, welke scheidsrechtersfluit kun je het beste gebruiken? Wat doe je als een wedstrijd uitloopt tot een agressieve partij? Hij begon met het schrijven van zijn column op de achterpagina van het NRC. Hier toonde hij een geweldige schrijfstijl en groot inlevingsvermogen waardoor de column goed in de smaak viel bij zowel voetballer als niet voetballer.

Lees meer reviews hier op bol.com

Sport en Kennis – Je hebt er oog voor (Dam Uitgeverij)

Scheidsrechters kunnen het tegenwoordig zeer moeilijk hebben en het is als voetbalfan moeilijk je in te leven in alles wat er over hen heen komt. Sport en kennis – Je hebt er ook voor bundelt de verhalen van verschillende scheidsrechters, scheidsrechters als Björn Kuipers en Kevin Blom. Alle facetten worden belicht met goede vraagstelling, zoals hun mening over de nieuwe technologieën die in kunnen worden gezet, of de maatschappelijke zaken rondom het fluiten en het nemen van moeilijke beslissingen. We scharen het boek hier onder de voetbalboeken aangezien de meeste focus op voetbalscheidsen ligt, maar ook andere sporten als rugby, waterpolo, hockey, handbal, turnen, tennis, paardensport en judo worden besproken vanuit hetzelfde licht. Want voor geen van deze sporten staat de tijd stil en de scheidsrechters moeten mee. Het boek bestaat met name uit interviews met een hoop foto’s. Het is met name een aanrader voor eenieder die wil beginnen in de wereld als arbiter en wil leren van de ervaringen van anderen die het vak voor hem hebben beoefend. Het is een inspirerend boek die je goed kunt gebruiken naast de opleiding als scheidsrechter vol met nuttige aanpakwijzen en tips.

Lees meer reviews hier op bol.com

Op Z’N Frans (Andre Hoogeboom)

Iedereen met wie hij speelde benoemde Frans Derks tot de beste scheidsrechter van Nederland. Bestuurders vonden hem vooral te eigenzinnig. Hij liet zijn mening duidelijk merken en dat was voor bestuurders vaak niet bijzonder prettig. Hij liet zich niet leiden en floot op zijn eigen manier. Hij heeft zelfs een eigen scheidsrechterstenue laten ontwerpen door Frans Molenaar, de top couturier. Verder wist hij zijn onafhankelijkheid te behouden terwijl hij vrolijk liederen zong met Willem van Hanegem en samen feestte met de spelers van Ajax. Zijn mening liet hij daarnaast gelden in de columns die hij voor Het Parool schreef waarin zijn ongezoute mening over bestuurders duidelijk naar voren kwam. Frans Derks was totaan het 2009 seizoen de voorzitter in de Jupiler League en daarvoor voorzitter van Dordrecht, NAC en Brevok. Dit boek schetst het leven van deze bevlogen man met een uitgesproken mening.

Lees meer reviews hier bij bol.com

Ik, JOL (Chr. Willemsen)

Het leven van Dick Jol is niet altijd even gemakkelijk geweest en het lijkt je te blijven achtervolgen. Als straatschoffie leerde hij van zich afbijten en werd later profvoetballer, daarna een van de betere Nederlandse scheidsrechters. Ook in Europa en de rest van de wereld wist hij furore te maken. Toch ging het niet allemaal voor de wind. Zo werd hij geschorst op verdenking van gokken op zijn eigen wedstrijden. Later bleek dat de beschuldigingen vals waren, maar hoe kom je daarvan terug. Zelfs volledige rehabilitatie wist deze donkere vlek op zijn blazoen niet weg te krijgen en de continue strijd tussen Dick en de KNVB trok hem dieper de put in. Nu hij geen professionele scheidsrechter meer is verteld hij honderduit in dit biografische boek en heeft hij een uitlaatklep voor zijn frustraties. Als je het verhaal nog niet kent zul je deze biografie van voor tot achter in één ruk doorlezen.

Lees meer reviews hier bij bol.com

Het Klonk Als Hands (Kees Opmeer)

Dit boek gaat over scheidsrechterlijke missers en technische hulpmiddelen. Het seizoen van 2010 is gedaan. Maar is het allemaal wel de uitkomst die het had moeten zijn? Het blijkt dat fouten die scheidsrechters op cruciale momenten maken een uitslag sterk kunnen beïnvloeden. Dit boek brengt dat aan het licht. Technische hulpmiddelen mochten niet worden ingezet om deze fouten te corrigeren tijdens de wedstrijd, maar Kees en Annelies Opmeer zochten de invloed van deze missers precies uit.

Lees meer reviews hier bij bol.com

De Regels Van Het Spel (Pierluigi Collina)

Pierluigi Collina is een van de meest populaire scheidsrechters in het voetbal dit afgelopen decennium. Hij heeft uitstraling en hart voor het vak, maar straalt met name autoriteit uit op het veld. Hij blijft kalm en rustig hij uitstraalt weet hij een wedstrijd met strakke hand te leiden. Geen discussie mogelijk! Pierluigi wist ze nét zo lang in de ogen aan te kijken tot ze overstag gingen. Viervoudig scheidsrechter van het jaar, uitgeroepen door FIFA. Hij floot de 2002 finale van het WK in Korea en Japan, waarin Brazilië wereldkampioen werd. In “De regels van het spel” staan mooie anekdotes over voetbal en alles daaromheen, maar is ook zeker interessant voor iedereen die werkzaam is rondom het motiveren van mensen, het omgaan met stress en in de aandacht staan.

Lees meer reviews hier bij bol.com

Fair play… over de regels en de geest (J. Steenbergen Lilian Vloet)

Niet alleen een boek voor de scheidsrechters, maar eigenlijk voor elke speler. Toch is het goed om als arbiter ook een goed begrip te hebben van wat fair play nu eigenlijk zou moeten zijn. Wat is de grens tussen wat fair en wat unfair is tijdens sportwedstrijden? Wie maakt deze regels? Is het de spelregel commissie? Zo gemakkelijk ligt het jammer genoeg niet. Af en toe zou het sportiever zijn om de regels even te laten en juist te acteren op wat het beste voelt. In “Fair play….over de regels en de geest” worden deze verschillende dilemma’s behandeld rondom het thema fair play. Met gebruik van vele praktijkvoorbeelden staan we bij elk onderdeel van fair play stil en wordt langzaamaan je begrip voor sportief én onsportief gedrag vergroot. Het is een handige leidraad voor spelers én scheidsrechters maar zelfs ook bestuurders die zich erin willen verdiepen. Je zult het gemakkelijk begrijpen en elke situatie is zeker zeer herkenbaar op elk niveau in de sport. Het grijze gebied rondom Fair Play zal verduidelijkt worden na het lezen van dit boek.

Lees meer reviews hier bij bol.com

Twee keer geel is rood (John Blankenstein)

Dit is een boek over de regels van het voetbal, gezien door de ogen van topscheidsrechter John Blankenstein. Hij legt je alles kristalhelder uit, met behulp van vele voorbeelden en anekdotes uit zijn carriere. Zo laat hij je zien hoe deze spelregels ook daadwerkelijk in de praktijk werken. Eindelijk kan ook jij je partner uitleggen hoe buitenspel nou precies werkt. Verder schuwt hij niet om die onderwerpen te behandelen die vaak voor onbegrip op het veld zorgen. Hoe werkt het opzettelijk laten vallen nou bijvoorbeeld en hoe ga je hiermee om? Wat doe je bij het genadeloos tackelen van een vrije en doorgebroken tegenspeler? John bespreekt verder wat minder populaire standpunten, zoals zijn idee om de tackle helemaal af te schaffen. Waar sommigen zullen zeggen dat het de enige manier is om weer wat écht voetbal in het spel te krijgen, zullen anderen een dergelijk idee volledig uit de wind slaan. Wat is er overgebleven van alle wijzigingen die de afgelopen jaren in de spelregels zijn doorgevoerd? Denk hierbij bijvoorbeeld aan de regel over het terugspelen aan de keeper, het tackelen van een doorgebroken tegenspeler en een tackle van achter? Hebben zij daadwerkelijk geleid tot die voorziene spelverbeteringen? Wat kunnen we voor de komende jaren nog verwachten? Hulp van elektronische apparaten? Wat zijn daarvan de consequenties?

Lees meer reviews hier bij bol.com

De boek aanbevelingen voor scheidsrechters

Dat waren ze, onze boek aanbevelingen voor scheidsrechters. Hopelijk zitten er nog een paar tussen die je nog niet kent en met plezier kunt lezen. Veel leesplezier!

Lees ook: dit zijn de beste online shops met alles voor de scheidsrechter

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.