Beste tennisschoenen: van gravel, indoor, gras tot tapijt

door Joost Nusselder | Geupdate op:  11 januari 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Op zoek naar de beste tennisschoenen voor je tennisspel? Tennissers praten graag over hun rackets, grip, snaren en racketgewicht, maar de juiste schoenen zijn net zo belangrijk!

De beste all-court schoenen zijn deze Babolat Jet Mach 3, zowel voor heren als dames, en een veilige keus als je wellicht vaak op verschillende soorten banen speelt en ze gaan enorm lang mee.

Het beïnvloedt je spel echt op een grote manier. Daarom heb ik deze gids geschreven die je helpt de juiste schoenen te kiezen voor de juiste ondergrond.

Beste tennis schoenen

Hier in het kort de voordelen van de top schoenen die je op dit moment kunt kopen. Verder naar onder geef ik ook een uitgebreidere omschrijving van de schoenen.

Beste overall all-court heren en dames tennisschoenen

BabolatJet Mach 3

Dit is een ongelooflijk lichtgewicht schoen die je niet zwaar zal belasten op de baan en is gebouwd om je snel en gemakkelijk over het veld te laten bewegen.

Product image

Beste heren tennisschoenen voor gras

NikeCourt Air Zoom Vapor Pro

Nike heeft met zijn Court Air Zoom Vapor Pro een nieuwe insteek genomen waarbij ze het beste van hun Vapor 10, Vapor Knit en Vapor Cage 4 hebben genomen en verwerkt in één enkele tennisschoen.

Product image

Beste dames tennisschoenen voor gras

AsicsGel Resolution

Het gel-dempingssysteem van de schoen, zowel in de voorvoet als de achterste voet, biedt bescherming tegen schokken en geeft je voeten extra comfort.

Product image

Beste heren tennisschoenen voor gravel

AdidasPerformance Barricade Club

De schacht van de schoen is laag op de top van de wreef. Het Torison-systeem biedt steun en comfort in de middenvoet, Adiprene beschermt je hielen en tenen terwijl je over het veld beweegt.

Product image

Beste dames tennisschoenen voor gravel

AsicsGel Solution Speed

De Solution verschilt sterk van andere schoenen door de gespleten zool. In feite zijn de teen- en hielgebieden van de zool niet met elkaar verbonden, voor meer flexibiliteit bij het bewegen over het veld.

Product image

Beste heren en dames tennisschoenen voor hard court

New Balance996 Classic

De rubberen zool en loopzool van deze schoenen helpen je om je voeten te beschermen, zelfs als je op snelheid moeten stoppen, draaien en volleyen.

Product image

Beste heren en dames indoor tennisschoenen

K-SwissBig Shot Light

K-Swiss heeft deze schoenen geüpdatet met een nieuw ontworpen lichtgewicht synthetisch bovenwerk om ondersteuning en bescherming te bieden voor zelfs de meest agressieve spelers.

Product image

Tennisschoenen koopgids: verschillende banen

Het is waar, dat de kwaliteit van jouw schoenen een groot verschil maakt op de baan.

Verschillende oppervlakken vereisen verschillende tennisschoenen. Alleen met de juiste tennisschoenen speel je je beste tennisgame ooit.

Een belangrijke factor bij je beslissing is het oppervlak waarop je het meest speelt:

 • Gravel
 • Hardcourt
 • Gras

Ieder oppervlak heeft bepaalde eigenschappen en de tennisschoenen moeten daar op aangepast worden.

Op gravel spelen is heel anders dan spelen op een hardcourt of gras.

Dus voordat je de juiste schoenen koopt, moet je een speelplan maken.

Afhankelijk van het oppervlak van je “thuis” –tennisbaan kies je je specifieke schoenen. Je kunt natuurlijke ook apart schoenen kopen voor de verschillende oppervlakken waar je regelmatig op zult spelen.

De beste tennissers hebben meerdere schoenen, voor elk oppervlak een paar. Zelfs recreatieve spelers zouden ten minste één extra paar hebben voor elk oppervlak waarop ze spelen.

Het verlengt de levensduur van je schoenen en geeft je meer comfort tijdens het spelen.

Als je maar één paar schoenen wilt aanschaffen, dan kun je het beste kiezen voor All-court schoenen. De gene die wij al onze pupillen en amateurspelers aanbevelen zijn, voor zowel mannen als vrouwen, deze Babolat Mach schoenen die ook helemaal niet teveel hoeven te kosten.

Misschien niet de beste keuzes voor elk soort speelveld en speelstijl, maar een goede en betaalbare keuze voor de beginner die gewoon één paar schoenen wil hebben.

Een tennisschoen voor elke speelstijl

Je speelstijl verandert, afhankelijk van het speeloppervlak, dus waarom zou je dezelfde tennisschoenen dragen?

Tennis wordt heel anders  gespeeld op gras, dan op gravel of dan op hardcourts.

Bekijk eems een top-wedstrijd en het is duidelijk te zien.

 • Op de grasvelden van Wimbledon blijft de bal laag en snel.
 • Bij de gravelbanen van Roland Garros is het spel een beetje langzamer en kan de bal hoger stuiteren.

Je stijl van spelen moet zich aanpassen aan het speelvlak, en je schoen is het eerste waar je aan moet denken – deze is immers altijd in contact met de grond.

De KNLTB heeft een artikel over het belang van de juiste tennisschoenen, en hebben die onder de blessurepreventie categorie staan. Dat zou al genoeg moeten zeggen.

Ook sportzorg.nl heeft eerder al eens geschreven over de juiste tennisschoenen per baansoort.

Ik zal hier nu ingaan op een aantal topmerken voor de verschillende soorten ondergrond:

Beste tennisschoenen voor de Gras-baan

Het gras is het minst gebruikte oppervlak van de ATP-tour. Er zijn niet zoveel grasvelden, dus er zijn niet veel recreatieve spelers die op dit oppervlak spelen.

De bal blijft laag en beweegt snel op gras. Professionele spelers op gras gebruiken vaker een serve-en-volleystijl dan op andere banen.

De snelheid van de bal kan met deze stijl in hun voordeel worden gebruikt.

Spelers moeten snel naar het net bewegen en schoenen moeten bij dergelijke bewegingen comfort kunnen bieden.

De grip van schoenen moet goed zijn, want gras kan glad zijn. De buitenzool moet vlakker zijn, omdat grasvelden gemakkelijk kunnen worden beschadigd.

De bovenkant van de schoen moet flexibel zijn, ook in verband met het vooruitlopen naar het net en het niet belemmeren van de bal.

Tennisschoenen voor gras hoeven geen zware en duurzame buitenzolen te hebben. Het gras is zacht en heeft niet zo veel impact op ​​de buitenzolen.

Serveer- en volleyspelers hebben het altijd goed gedaan op grasvelden dankzij de snelheid van de bal op dit oppervlak. Het beloont degenen met een goede service en wie snel bij het net weet te komen.

Je schoen moet overeenkomen met zo’n soort spel.

Dit heeft de schoen nodig:

 • Goede grip omdat grasvelden glad kunnen zijn, hetzij vanwege de dauw, hetzij omdat de zool na verloop van tijd versleten is
 • Een vlakkere buitenzool zodat je schoenen het speelveld niet beschadigen – in feite moeten spelers op Wimbledon volledig platte tennisschoenen dragen
 • Flexibel bovenwerk zodat, wanneer je naar voren loopt richting de bal, je voeten niet worden bekneld
 • Er is minder behoefte aan duurzame buitenzolen op grasvelden, omdat het oppervlak zachter is en je schoenen niet zo erg kunnen beschadigen als op harde tennisbanen.

Beste tennisschoenen voor een Gravel-of Smash-Court

Gravel en hardcourt zijn de meest gebruikte oppervlakken in professioneel en ook recreatief tennis.

Er zijn dan ook veel opties bij het kopen van tennisschoenen voor gravel.

Om de beste tennisschoenen voor gravel te kiezen, moet je nadenken over de bewegingen die je maakt als je op gravel speelt.

Je gaat van de ene naar de andere kant op de gravelbaan en gebruikt de sliding ook veel vaker dan op andere oppervlakken.

Daarom moeten je tennisschoenen voor gravel zeer duurzame zijkanten hebben om slides naar een bal te weerstaan.

De grip op de schoenen en het ontwerp van de buitenzool zijn erg belangrijk op gravel. Het moet grote tractie bieden, maar aan de andere kant mag het geen sporen nalaten op een baan.

Groeven moeten gravel loslaten en niet vasthouden; visgraatzolen zie je veel voor op gravel. Anders loop je het risico om uit te glijden bij elke run en zul je veel moeite doen om niet te vallen in plaats van een bal te spelen. 

Je zou de gravel makkelijk uit de schoenen moeten kunnen slaan met je racket.

Enkelverstuikingen zijn gebruikelijke gravel-gerelateerde blessures.

Alleen de beste tennisschoenen met de hierboven besproken eigenschappen kunnen je behoeden voor onnodig voetletsel.

De zijsteun en het strakke bovenwerk van de schoen houden je voeten comfortabel tijdens je beweging langs de basislijn en schuiven naar de zijkant wanneer je naar een bal reikt.

Aangezien ballen op gravelbanen iets langzamer zijn, is basisspel de nummer 1-stijl. Spelers met veel kracht kunnen achterover leunen en enorm harde slagen laten ontspringen.

Daarom is er behoefte aan stabiliteit en laterale ondersteuning – je beweegt heen en weer, voordat je je voeten vastzet om te gaan slaan.

Je hebt ook nodig:

 • Goede grip omdat de stoffige gravelbanen je niet veel tractie bieden
 • Een goed ontworpen buitenzool die gravel vrijgeeft uit de groeven en geen sporen achterlaat op de baan
 • Duurzame zijkanten zodat je schoen niet beschadigd raakt als je naar een bal schuift
 • Laterale ondersteuning, voor wanneer je zijwaarts langs de basislijn beweegt
 • Een strakke bovenkant die je voet veilig houdt terwijl je je op de baan beweegt

Lees ook: waar koop ik mijn trainingspakken met Afterpay?

Beste tennisschoenen voor de Hard Court

Hardcourts kunnen blauw of groen zijn, maar de kleur is de minder belangrijke factor bij het kiezen van de juiste schoenen.

Harde banen kunnen langzaam, snel of sneller zijn. Eerlijk gezegd vind je amper twee dezelfde hardcourtbanen ter wereld.

Het kan wat taraflex of beton hebben met alleen rubber tapijt erop. Voor de eenvoud zullen we echter de term “hard court” toepassen voor de gemiddelde harde tennisbanen die je in je plaatselijke tennisclub zult vinden.

Harde banen slijten je buitenzolen het meest. Je hebt een duurzame en sterke buitenzool nodig op je schoen.

De grip is niet zo belangrijk, want harde banen zijn niet glad. Je zult niet veel glijers gaan maken, dus de zijkanten van je schoenen hoeven niet zo sterk te zijn als bij gravelschoenen.

Tennisspel op een hardcourt spant je voeten en hielen meer in dan op andere oppervlakken. Daarom zullen de beste tennisschoenen voor harde banen speciale aandacht voor je voeten moeten hebben.

Dit type schoenen worden ook wel Omnicourt schoenen genoemd. Ze hebben speciale demping voor de hiel, wat de schok en kans op letsel vermindert.

Hardcourt wordt soms beschouwd als een neutrale grond – een middenweg tussen gravel- en grasbanen, als we denken in termen van stuiteren en snelheid van de bal op het veld.

Het past bij veel verschillende speelstijlen, waarbij zowel snelle als krachtige spelers zich met elkaar kunnen meten.

De harde banen vragen echter veel van je schoenen. Dus je hebt nodig:

 • Een stevige buitenzool die bestand is tegen een hard court-oppervlak
 • Demping en bouncing bescherming, omdat de harde baan meedogenloos kan zijn voor je voeten en benen
 • Sterke bovenschoen die je stabiliteit geeft wanneer je je op het veld beweegt

Indoor tennisschoenen

Als je op zoek bent naar tennisschoenen voor binnenbanen, dan zijn er twee types waaruit je kunt kiezen:

 • harde binnenbanen
 • tapijt

Binnenbanen zijn veelal hard van aard, dus om te voorkomen dat je gewrichten schokken tijdens het rennen naar een bal, hebben tennisschoenen voor indoor tennis meestal een hoog niveau van schokabsorptie, waardoor je landing wordt opgevuld. Zo is het risico op verwonding tijdens een snelle rally erg klein.

Je kunt voor de harde ondergrond van een binnenbaan dezelfde schoenen kiezen als voor hardcourt tennisbanen.

De vetersluiting op indoor tennisschoenen geeft je meer stabiliteit, zodat je schoen goed aansluit op je voet, om je meer controle en speeldynamiek te geven op het veld!

Indoor tennisschoenen voor tapijt

Voor tapijtschoenen is er een ruime keuze van bekende merken zoals Head, K-Swiss en Nike. Ze hebben allemaal een onweerstaanbare mix van stijl, design en kwaliteit.

Deze merken hebben elke schoen geoptimaliseerd voor tapijtbanen, met zachte zolen die nooit een stempel drukken op kostbare oppervlakken. De schoenen zijn, indien nodig,  schokabsorberend en kunnen tegen een stootje.

Mede dankzij functies als mesh-bovenwerk helpen deze heren tennisschoenen ook om de voeten lekker koel te houden in vochtige indoor-sportcentra.

Kies tennisschoenen, die bij je indoor-game passen. Er is een indrukwekkende hoeveelheid keuze voor jongens die indoor sportschoenen nodig hebben, en tennis is geen uitzondering.

De K-Swiss Big Shot-collectie is een populaire optie, met hun eenvoudige, aantrekkelijke uiterlijk en lichtgewicht gevoel.

HEAD biedt een scala aan kleurrijke ontwerpen, zonder in te boeten aan gevoel en prestaties. Hun Pro Carpet-modellen zijn voorzien van zolen die zich aan de grond hechten; spelers stabiliseren als ze naar het net snellen en de schoenen hebben een uitstekende hielsteun.

Dan zijn er nog de Nike’s Vapor Tour Carpet trainers, die voeten tot in de perfectie omhullen, waardoor spelers een geweldige basis hebben om hun meest uitmuntende spel te spelen.

Lees ook: de beste indoor schoenen voor squash

All Court tennisschoenen

Recreatieve spelers gebruiken vaak één paar schoenen voor ieder oppervlak, of je speelt bijvoorbeeld al indoor volleybal en hebt daar goede schoenen voor.

Als je deze route kiest, moet je je bewust zijn van de grenzen van de schoenen op elk oppervlak. Anders word je tijdens een spel wellicht getrakteerd op ongewenste slip partijen.

De Babolat Jet Mach II schoenen zijn uitstekend voor zowel heren als dames.

Momenteel is er geen verschil tussen technologieën die worden gebruikt in tennisschoenen voor dames en heren. Dezelfde high-tech ideeën en materialen worden voor beiden gebruikt. Het verschil ligt dus meestal in details.

Vrouwen kijken meestal niet alleen naar de technische kenmerken van de schoen, maar eerder naar het ontwerp. Dames Tennisschoenen moeten matchen met de rest van de tennisuitrusting die ze gebruiken.

Voor kinderen zul je wellicht niet elke keer de hoofdprijs uit willen geven. Een goede deal is dan altijd mooi meegenomen.

Of je kind nu een beginnende speler is of serieuze stappen maakt richting prof-tennis en wel echt de beste schoenen nodig heeft;

Beste 7 tennisschoenen voor heren en dames beoordeeld

De top keuzes van dit jaar worden gedomineerd door Adidas. Hun nieuwe Barricade-serie is gewoon geweldig. Ik kan het niet laten om je alle soorten te laten zien (mannen, vrouwen, kinderen). Ik ben gewoonweg dol op hun ontwerp.

Nike kwam met 11 nieuwe releases, dus het was mijn taak om de drie beste te kiezen.

Natuurlijk hebben we nog wat andere keuzes voor je opgenomen. Laten we een korte blik werpen, op welke tennisschoenen de profs tijdens dit seizoen op de banen dragen.

De eens altijd dominante merken Nike en Adidas staan ​​nu onder sterke druk van nieuwkomers, zoals Under Armour en New Balance.

Onder de ATP-topspelers worden Adidas-schoenen gedragen, door o.a. Kei Nishikori, Dominic Thiem en Tomas Berdych. Nike heeft twee levende en spelende legendes onder contract; Roger Federer en Rafael Nadal.

Novak Djokovic heeft onlangs voor Asics getekend.

New Balance-schoenen worden gedragen door Milos Raonic en Under Armour schoenen worden gedragen door Andy Murray.

Tussen de WTA-topspelers is Nike absoluut het topmerk met de Williams-zussen die deze topproducten dragen. Simone Halep tekende ook onlangs een contract bij Nike.

Ook lopen de Tsjechische en Slowaakse topspelers Petra Kvitova en Dominika Cibulkova met Nike-schoenen over het veld. Adidas-schoenen worden met trots gedragen door Angelique Kerber en Gabine Muguruza.

Beste overall all-court heren en dames tennisschoenen

Babolat Jet Mach 3

Product image
9.3
Ref score
Grip
4.5
Stabiliteit
4.9
Duurzaamheid
4.6
Beste voor
 • Stevig Kevlar Fiber bovenwerk
 • Lichtgewicht en stabiel
 • Schokabsorberende technologie voor ultiem comfort
Minder goed
 • Valt erg klein

Het bovenwerk van Kevlar Fiber op deze uitzonderlijke schoen biedt een stevig frame en een grote duurzaamheid.

Dit is een ongelooflijk lichtgewicht schoen die je niet zwaar zal belasten op de baan en is gebouwd om je snel en gemakkelijk over het veld te laten bewegen.

MatrYX-technologie bestaat uit high-tenacity polymide fiber, dat een hoge slijtvastheid aan de schoen toevoegt en deze extreem duurzaam maakt.

De EVA-technologie aan de zijkant van de buitenzool van deze schoenen zorgt ervoor dat de schoen kan bewegen als je je voeten aanspant en biedt de stabiliteit en ondersteuning die nodig is voor de agressieve speler, die ervan houdt het net te bestormen.

De Active Flexion-zooltechnologie en Tri-Fit met schokabsorberend ontwerp van het Kompressor-systeem geven je de nodige voorsprong op de baan.

De Ortholite memory foam zool behoudt zijn vorm en keert terug na een schok, zoals bijvoorbeeld bij het serveren.

Het is goed om te onthouden dat deze schoen is ontworpen voor een kleine voet en dat je een halve maat groter moet nemen dan je gebruikelijke schoenmaat, om de gegarandeerde perfecte pasvorm te ervaren.

Waarom we hem goed vinden

 • Uitzonderlijk comfortabel en lichtgewicht
 • Schokabsorberende technologie voor ultiem comfort
 • Ortholite memory foam binnenzool
 • Side 2 Side EVA-technologie
 • Polyamide vezel voor duurzaamheid en stevigheid

Ons oordeel

Een high-performance schoen die de beste duurzaamheid, flexibiliteit en ondersteuning biedt, samen met uitstekende tractie.

Het ademende bovenwerk en de Ortholite-vormvaste binnenzool houden uw voeten koel, droog en uiterst comfortabel tijdens je marathongames.

Een schoen die je zeker zal helpen om je spel naar een hoger niveau te tillen.

Beste heren tennisschoenen voor gras

Nike Court Air Zoom Vapor Pro

Product image
8.6
Ref score
Grip
4.5
Stabiliteit
4.2
Duurzaamheid
4.2
Beste voor
 • Beste van hun Vapor 10, Vapor Knit en Vapor Cage 4
 • Binnenzool is uitneembaar
Minder goed
 • Schoenen vallen erg klein
 • Zijn te stug voor sommige spelers

Nike heeft met zijn Court Air Zoom Vapor Pro een nieuwe insteek genomen waarbij ze het beste van hun Vapor 10, Vapor Knit en Vapor Cage 4 hebben genomen en verwerkt in één enkele tennisschoen.

De originele Vapor buitenkant is behouden en hij zit comfortabel en is stabiel.

De binnenzool is uitneembaar zodat je hem gemakkelijk kunt schoonmaken, maar hij is perfect voor de juiste demping en comfort in combinatie met de tussenzool.

De buitenzool is overgenomen van de Nike Vapor 10 dus je weet dat hij een goeie grip biedt op meerdere soorten baanoppervlakken, hoewel hij het beste werkt op gras.

Je moet met wel een beetje opletten met de maat, want de schoenen hebben een erg smalle pasvorm en waren extreem stug, waardoor het moeilijk was om er meteen mee te gaan spelen.

Na een inloopperiode werden de schoenen zachter, maar je moet ze dus wel wat tijd geven.

Deze innovatieve tennisschoen moet de sport een nieuwe dimensie geven. Deze schoen is geweldig voor zowel amateurs als beginners.

Beste dames tennisschoenen voor gras

Asics Gel Resolution

Product image
8.3
Ref score
Grip
3.8
Stabiliteit
4.5
Duurzaamheid
4.2
Beste voor
 • Pguard voor ultieme teenbescherming
 • FlexionFit voor comfort
 • Gel-dempingssysteem
Minder goed
 • Niet genoeg grip voor andere ondergronden

Vrouwen spelen anders dan mannen. Ze moeten snel rond de baan kunnen komen en hun voeten hebben de neiging om veel te lijden tijdens een lange driesetter.

De Asics is speciaal ontworpen voor dames en biedt tal van functies, waaronder een uitzonderlijke grip door deze rubberen zool, voor op het veld.

De FlexionFit functie met externe hielkap, verbetert zowel het comfort als de ondersteuning van de middenvoet en helpt je de stabiliteit te behouden.

De schacht van de schoen meet ongeveer 2,5 cm vanaf de boog om extra steun aan je voet te bieden. Alle tennisspelers, mannen en vrouwen zijn geneigd hun tenen te verwonden tijdens het spelen.

De Pguard neusbeschermer op de Asics voorkomt schade aan je tenen door de eventuele druk bij scherpe bochten, stops en uitval tijdens het spelen.

Het gel-dempingssysteem van de schoen, zowel in de voorvoet als de achterste voet, biedt bescherming tegen schokken en geeft je voeten extra comfort.

De gewatteerde lip en kraag voegen een ander niveau van bescherming, ondersteuning en comfort toe.

De FluidRide-constructie van de schoen samen met de AHAR + high-abrasion non-marking buitenzool biedt niet alleen bescherming voor je voet, maar duurzaamheid voor de schoen.

Het bovenwerk materiaal geeft de schoen ook een mooie uitstraling.

Waarom we hem goed vinden

 • Pguard voor ultieme teenbescherming
 • FluidRide-constructie voor duurzaamheid
 • FlexionFit voor comfort
 • Gewatteerde lip en kraag
 • Gel-dempingssysteem

Ons oordeel

Ontworpen voor de tennisspeelster die haar spel naar een hoger niveau wil tillen. Comfortabel en duurzaam met Pguard-teenbescherming en gel-demping voor ondersteuning en comfort in de achter- en voorvoetgebieden.

Lichtgewicht en flexibel, je zal met deze geweldige tennisschoenen over het veld racen.

Beste heren tennisschoenen voor gravel

Adidas Performance Barricade Club

Product image
8.2
Ref score
Grip
3.9
Stabiliteit
4.2
Duurzaamheid
4.2
Beste voor
 • Ondersteuning Torison-middenvoet
 • Adiprene-demping voor hakken
 • Vervangbare binnenzool
Minder goed
 • Meer voor heen en weer bewegen op de baseline dan snelle draaien

Tennis is een snelle, competitieve sport die veel van je voeten eist. Je moet moeiteloos en snel over het veld kunnen bewegen en je voeten moeten worden beschermd tegen de druk die je tijdens het spel op hen uitoefent.

De Adidas Barricade Club biedt je dat allemaal en meer. Een rubberen zool zorgt voor de grip die je nodig hebt om te stoppen en direct te draaien en het bovenwerk van textiel is lichtgewicht en ondersteunt je voet.

Lichtgewicht synthetisch bovenwerk, rubberen zolen voor uitstekende tractie en uitstekende prijzen maken deze tennisschoen een van de beste voor waarde op de markt.

Ook de damesschoen biedt een perfecte pasvorm die niet alleen voor op de tennisbaan is, maar ook een uitzonderlijke crosstrainer. Je kunt de Barricade Club tennisschoenen/sneakers zowel op als buiten de baan dragen.

Het lichtgewicht bovenwerk van mesh en de voering van textiel geven de schoen een geweldige look, voor zowel op het veld als tijdens een wedstrijd, als tijdens het trainen.

De schoen is lichtgewicht en gemakkelijk aan te doen, je voeten worden goed ondersteund door de ADIWEAR 6 buitenzool.

Deze buitenzool maakt de schoen ook ongelooflijk duurzaam en flexibel en biedt, samen met het mesh-bovenwerk, een goede en comfortabele pasvorm voor je voet en houdt deze koel en droog.

ADIPRENE beschermt niet alleen je hakken, maar ook de voorvoet extra ondersteuning met de tussenzolen.

De schacht van de schoen is laag op de top van de wreef. Het Torison-systeem biedt steun en comfort in de middenvoet, Adiprene beschermt je hielen en tenen terwijl je over het veld beweegt.

De binnenzool van deze tennisschoen is afneembaar en vervangbaar door jouw eigen gespecialiseerde orthopedische zool voor ultiem comfort. Het synthetische bovenwerk is niet alleen duurzaam, maar ook stijlvol van ontwerp.

Wanneer je begint in de sport, wil je geen fortuin uitgeven aan schoenen, maar je weet wel dat dit een van de belangrijkste onderdelen van je hele pakket is.

De Adidas Performance Barricade Club is niet alleen goed geprijsd, maar biedt alles wat je nodig hebt in een tennisschoen om op het veld te spelen.

Waarom we hem goed vinden

 • Ondersteuning Torison-middenvoet
 • Adiprene-demping voor hakken
 • Vervangbare binnenzool
 • Lichtgewicht synthetisch bovenwerk
 • Uitstekende prijzen

Ons oordeel

Je voeten hebben gegarandeerd de beste ondersteuning, comfort en bescherming met deze Adidas wanneer je tijdens de wedstrijd over het veld rijdt.

Voor hoge prestaties, zowel op het veld tijdens het spel, als tijdens het trainen op de baan, biedt de Adidas Performance Women’s Barricade Club alle stijl, ondersteuning en comfort die je nodig hebt.

Met adidas ‘ADIPRENE, ADIWEAR met rubberen zolen, kunt u zeker zijn van kwaliteit, uitstekende demping en ultieme ondersteuning.

Beste dames tennisschoenen voor gravel

Asics Gel Solution Speed

Product image
8.1
Ref score
Grip
4.1
Stabiliteit
4.1
Duurzaamheid
3.9
Beste voor
 • Perfect voor dynamische speelstijlen
 • Lichtgewicht en wendbaar
Minder goed
 • Enkelsteun laat te wensen over
 • Niet voor hard-hitters

Tennissers kunnen al jaren een racket kiezen dat bij hun speelstijl past.

Eindelijk kunnen ze nu ook tennisschoenen kiezen die bij hun speelstijl past, Asics loopt voorop bij het ontwikkelen van tennisschoenen voor verschillende ondergronden, bewegingen en spel.

We hebben besloten om de Asics Solution Speed ​​te bekijken, ontworpen voor elke gravelspeler.

Moderne, professionele tennissers moeten zowel aan de basislijn, als aan het net even bedreven zijn.

Voorbij zijn de dagen dat mensen als Pete Sampras en Leyton Hewitt vasthielden aan een specifiek spelplan dat nooit wijzigde, ongeacht tegen wie ze speelden.

Het zal je niet verbazen om te horen dat het Roger Federer was, die het spel in dit opzicht echt veranderde toen hij grote toernooien begon te winnen, door de manier waarop hij zijn tegenstanders benaderde.

Zijn manier van niveau-flexibiliteit was nog niet eerder gezien onder de professionals. 

Hij liet de wereld zien dat tennissers een all court-stijl konden aannemen. Hij kon punten winnen door achter de basislijn te gaan zitten of naar het net te komen.

Toen we Asics spraken over hun Solution Speed-schoen, legden ze uit dat deze speelstijl voor alle banen, precies datgene is waarop de schoen is gericht.

De schoen wordt gedragen door vele veldspelers; David Goffin, Julia Georges en Alex de Minaur dragen allemaal de Solution Speed.

David Goffin zegt over zijn eigen speelstijl: “Natuurlijk kan ik niet serveren als een Isner of een Raonic, maar ik ben sneller dan zij zijn. Ik probeer agressief te zijn, ze te laten rennen, de bal vroeg te nemen, mijn terugkeer te gebruiken en slimmer te spelen.

Asics heeft zich duidelijk gericht op de vereisten van deze speelstijl en heeft een technologie in deze schoen geïntegreerd die spelers zoals Goffin in staat stelt om op hun best te presteren.

Asics noemt de FLYTEFOAM ™ -technologie die wordt gebruikt, het lichtste tussenzoolmateriaal dat ze maken, speciaal ontworpen voor tennis, dat meer demping biedt van het begin tot eind van het spel.

De hoge rebound-eigenschap van het schuim betekent meer snelheid voor de allcourt-speler in vergelijking met tussenzoolmaterialen met een lagere dichtheid.

De Solution verschilt sterk van andere schoenen door de gespleten zool. In feite zijn de teen- en hielgebieden van de zool niet met elkaar verbonden, voor meer flexibiliteit bij het bewegen over het veld.

Tijdens hard hitting-sessies aan de achterkant van het veld voel je alleen dat de steun voor de enkel niet zo goed is als je misschien gewend bent.

Asics was duidelijk gefocust op een specifiek type speler, bij het bedenken van deze schoen en dat kwam ook heel duidelijk uit de feedback van de testers.

De spelers die gewend waren om bij de basislijn te blijven en zichzelf voor elk schot te verankeren, waren van mening dat de Solution niet zoveel stabiliteit bood als andere zwaardere schoenen die ze hadden gedragen, zoals de Gel-resolution.

De testers die graag  het volledige veld benutten, zijn enorme fans van het lichte gewicht en de gemakkelijke wendbaarheid van de Solution Speed.

Beste heren en dames tennisschoenen voor hard court

New Balance 996 Classic

Product image
7.9
Ref score
Grip
4.8
Stabiliteit
3.3
Duurzaamheid
3.8
Beste voor
 • specifiek 996v3 evoknit-bovenwerk
 • REVlite tussenzool
 • Rubberen zool
Minder goed
 • Alleen geschikt voor hardcourt

Niet alle tenniswedstrijden worden gespeeld op grascourtbanen en het hebben van de juiste schoen, als je de uitdaging van een ander oppervlak aangaat, zoals hard court, is van vitaal belang als je op je best wilt presteren.

Slippen op gravelbanen is vaak een van de struikelblokken voor spelers.

Met de New Balance ravel 966 Tennisschoen ervaar je deze problemen niet, de rubberen zool en loopzool van deze schoenen helpen je om je voeten te beschermen, zelfs als je op snelheid moeten stoppen, draaien en volleyen.

Het ontwerp van de schoen is specifiek voor hardcourt, met zijn Evoknit-bovenwerk, REVlite Midsole en de volledige Ndurance- en PROBANK-technologie.

Dit alles gecombineerd om je een superieure grip op het oppervlak te bieden, samen met uitstekend comfort, zelfs wanneer je voet langs het oppervlak glijdt. De schoen biedt uitzonderlijke goede ondersteuning.

Het beheersen van de gravelbaan is geen gemakkelijke taak, maar met een schoen die speciaal is ontworpen voor de gevaren en uitdagingen van dit type oppervlak, zoals de New Balance, heb je meer dan een goede kans om dit moeilijke oppervlak te bereiken.

Waarom we hem goed vinden

 • specifiek 996v3 evoknit-bovenwerk
 • REVlite tussenzool
 • Ndurance met volledige lengte
 • PROBANK-technologie
 • Rubberen zool

Ons oordeel

Hardcourt-oppervlakten brengen allerlei nieuwe uitdagingen met zich mee voor elke tennisser, van pro tot beginner. Gespecialiseerd schoeisel om de hardcourt te veroveren is een noodzaak.

Comfort, ondersteuning en vooral grip van je schoen is van het grootste belang. De speciaal ontworpen rubberen zolen van New Balance zijn wat je nodig hebt, om te slagen op dit type oppervlak.

Beste heren en dames indoor tennisschoenen

K-Swiss Big Shot Light

Product image
8.1
Ref score
Grip
4.1
Stabiliteit
4.2
Duurzaamheid
3.8
Beste voor
 • Goede ondersteuning
 • Goed voor snelle draaien
Minder goed
 • Niet écht lichtgewicht

Ondersteuning en stabiliteit maken de Bigshot Light 3s een solide optie voor spelers die waarde zoeken in hun schoenen.

K-Swiss heeft deze schoenen geüpdatet met een nieuw ontworpen lichtgewicht synthetisch bovenwerk om ondersteuning en bescherming te bieden voor zelfs de meest agressieve spelers.

De middenvoetschacht weerstond elke ongewenste draaiing en gaf de testers vertrouwen in hun bewegingen.

Deze schoenen worden geleverd met de kenmerkende Aosta 7.0 rubberen buitenzool van K-Swiss en deze houdt beter stand dan de zolen van de meeste lichtgewicht schoenen.

Ondanks het feit dat ze “Light” in hun naam hebben, voldoen de Bigshot Light 3s niet echt aan de verwachtingen van spelers voor een speedschoen.

Hoewel deze schoenen in de lichtgewichtcategorie zouden passen, moet je de Bigshot Light 3s meer als middelzware schoenen zien, met meer stabiliteit en duurzaamheid en minder snelheid dan de snellere, meer minimalistische schoenen op de markt.

Vragen over het kopen van tennisschoenen

Tennis is een snelle sport die veel van je voeten eist. In feite gaat het spel ongeveer 70 procent over voetenwerk, dus je kunt het je niet veroorloven om niet de beste tennisschoen te hebben die je je kunt veroorloven als je op de baan loopt.

Tenen krijgen het grootste deel van de straf bij het tennissen, dus het is aan te raden een schoen te hebben die bescherming biedt in deze regio, net als een schoen die comfort en ondersteuning biedt voor je hielen en tussenzolen.

Mannen en vrouwen hebben verschillende behoeften als het gaat om sport-sneakers, omdat hun spelstijl sterk verschilt.

 • Een man moet een schoen hebben die de impact van een harde ondergrond tegenhoud en veel schokken kan absorberen,
 • Vrouwen hebben over het algemeen een schoen nodig, waarmee ze snel kunnen zijn op de baan, omdat ze doorgaans langere rally’s hebben.

Zowel mannen als vrouwen hebben echter ondersteunende, comfortabele sneakers nodig die uitzonderlijke grip bieden zodat ze optimaal kunnen presteren.

Een tip voor zowel dames als heren; Haal tennisschoenen na het tennissen altijd uit je sporttas, zodat ze kunnen drogen.

Als je dit niet doet, gaan je tennisschoenen stinken, omdat het vocht erin blijft zitten. Er kunnen ook schimmels ontstaan.

We bekijken hieronder een aantal van de meest gestelde vragen als het gaat om sportschoenen en beantwoorden deze voor je.

Hoe moeten tennisschoenen passen?

Tennisschoenen moeten je voeten complete ondersteuning en comfort bieden, omdat ze tijdens een wedstrijd extreem hard werken. Er moet minstens 3/8 tot een halve inch tussen je grote teen en het uiteinde van de sneaker zitten, om de juiste grootte te hebben. De hiel moet strak staan ​​en de schoen mag je voet tijdens het lopen niet op en neer laten glijden.

Hoe lang gaan tennisschoenen mee?

Elke sportschoen duurt ongeveer 500 mijl oftewel drie tot zes maanden en tennisschoenen zijn hierin niet anders. Het hangt er natuurlijk van af hoe vaak je ze gebruikt en hoe agressief je speelt, dit maakt zeker een verschil in de slijtage van de demping van de sneaker en vermindert ook hun levensduur.

Moet je tennisschoenen een halve maat groter kopen?

Je moet ongeveer een duimbreedte (een halve inch) hebben tussen het uiteinde van je langste teen en het uiteinde van de schoen hebben en de schoenen mogen in de breedte niet te strak aanvoelen.

Hoe moet je tennisschoenen strikken?

Je veters rijgen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Er zijn een aantal verschillende manieren om je sneakers te strikken en de manier waarop je doet kan helpen om pijn en specifieke voetproblemen die je hebt te voorkomen.

Er zijn een paar basisregels om te volgen. Trek altijd je veters aan, te beginnen met de ogen het dichtst bij je tenen en werk dan je weg naarboven.

De beste en meest gebruikelijke methode om schoenen te rijgen is de kruismethode. Er zijn nog een paar andere methoden die sommige sporters kunnen helpen en we nemen er een paar met je door;

 • Smalle voeten: Trek de veters strak aan de zijkanten van je sneakers door de oogjes te gebruiken die zich het verst van de lip van de sneaker bevinden, en trek ze dan aan elkaar, zodat ze strak blijven.
 • Brede voeten: Hoe breder je voeten, hoe meer ruimte je nodig hebt. Als je de oogjes gebruikt die zich het dichtst bij de lip van de schoen bevinden, krijgt je voet meer bewegingsvrijheid.
 • Hielproblemen: Als je last hebt van hielproblemen, kun je het beste alle oogjes op je sneaker gebruiken en de veters strak aan de bovenkant vastbinden om de hiel een beetje meer steun te geven.

Hoe moet je tennisschoenen stretchen?

Het uitrekken van een schoen is niet moeilijk. Je zou ze naar een professional kunnen brengen, maar dat is een duurdere optie.

Een van de makkelijkste manieren, en een die meestal goed bij sportschoenen werkt, is de bevriezingsmethode: 

 1. Neem een ​​diepvrieszak en vul deze ongeveer halverwege met water. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zak verwijdert en dat deze goed is afgedicht.
 2. Plaats de zak in je schoen en duw hem zo ver mogelijk naar voren in het teengedeelte van de schoen.
 3. Plaats de schoen in de vriezer en laat hem bevriezen. Dit kan tot acht uur of langer duren.
 4. Eenmaal bevroren, haal je de zak uit je sneakers en heb je ze aanzienlijk uitgerekt.
 5. Als ze nog steeds niet voldoende zijn uitgerekt, kun je dit herhalen totdat je tevreden bent met het resultaat.

Hoe zorg je dat tennisschoenen stoppen met piepen?

Veel schoenen hebben de neiging om te piepen en sportschoenen hebben vaak dit probleem.

Er zijn een paar verschillende oplossingen voor dit probleem.

Gebruik babypoeder onder de binnenzool van je schoen, vergeet niet om altijd sokken te dragen. Reinig en droog de sneakers na gebruik.

Als je schoenen van leer zijn, moet je ze regelmatig oliën en ze zo schoon mogelijk houden.

Zijn tennisschoenen antislip?

Ja, deze schoenen zijn ontworpen om antislip te zijn. Dit betekent echter niet dat ze noodzakelijkerwijs antislip zijn als het gaat om lopen op natte of olieachtige oppervlakken.

De meeste sportschoenen, waaronder tennisschoenen, zijn ontworpen om niet te glijden op de oppervlakken waarvoor ze bedoeld zijn, zoals tennisbanen, waaronder gras- en gravelbanen.

Hoe kies ik een tennisschoen?

Bepaal jouw voettype. Koop een stabiliserende tennisschoen, aangezien je de meeste slijtage zult ervaren aan de voorkant en aan de binnenkant van je voet.

Dragen tennissers elke wedstrijd nieuwe schoenen?

Professionele spelers waarschijnlijk één nieuw paar per twee wedstrijden. Soms dragen professionals echter een nieuw paar voor 3 of 4 dagen achtereen. Een paar oefensessies om ze uit te lopen, en dan voor een wedstrijd of twee.

Wat is er speciaal aan tennisschoenen?

Tennisschoenen zijn speciaal ontworpen voor gebruik op de tennisbaan. Waar de hardloopschoen de nadruk legt op demping, richten tennisschoenen zich op zijdelingse ondersteuning en stabiliteit.

Vanwege deze noodzakelijke, laterale stabiliteit is de demping van tennisschoenen iets minder dan van hardloopschoenen.

Zijn tennisschoenen het waard?

Het is zeker de moeite waard is om een ​​degelijk paar tennisschoenen te kopen als je op een goed niveau speelt.

De meer dynamische bewegingen die een speler van een hoger niveau maakt, zijn heel belastend voor de schoen en ook voor het lichaam. Daarom worden tennisschoenen extra stabiel en stevig gebouwd.

Wat is het verschil tussen tennisschoenen en sneakers?

Er zijn heel veel verschillen tussen tennisschoenen en sneakers. Tennisschoenen zijn technisch ontworpen om te worden gedragen tijdens een tenniswedstrijd, terwijl sneakers slechts simpele schoenen zijn met rubberen zolen en een canvas bovenlaag.

In het algemeen zijn alle tennisschoenen sneakers, maar niet alle sneakers zijn tennisschoenen.

Zijn hardloopschoenen ok voor tennis?

Hardloopschoenen zijn niet ideaal voor tennis. Als je slechts af en toe speelt, en gewoon terloops de bal raakt, kun je wegkomen met het dragen van je hardloopschoenen, maar ze moeten wel voldoende ondersteunend zijn voor licht tennisgebruik.

Hoe vaak schaf je een nieuwe tennisschoen aan?

De algemene vuistregel is, dat na ongeveer 45-60 uurde tussenzool versleten is. Dus als je een uur per week, een keer per week speelt, moet je je schoenen minstens een keer per jaar vervangen.

Moeten tennisschoenen strak of los zitten?

Het ideale paar tennisschoenen moet als een handschoen om jouw voeten passen. Ze mogen niet te strak of te los zitten. Ze moeten comfortabele bewegingen mogelijk maken en ook voldoende demping op de binnenzool bieden.

Conclusie

Op het veld presteren, gaat niet alleen over je talent, racket en de tennisballen, het gaat vooral om je voetenwerk.

Je hebt de beste tennisschoen nodig die je je kunt veroorloven om je game naar een hoger niveau te tillen.

Comfort, ondersteuning, flexibiliteit en stabiliteit is wat de best beoordeelde tennisschoen je te bieden heeft, samen met duurzaamheid en ademend materiaal.

Al deze punten, plus een uitzonderlijke grip, brengt je op het winnende pad.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.