Beste snowboard | Een complete kopersgids + top 9 modellen

door Joost Nusselder | Geupdate op:  5 juli 2020

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Zoals veel Amerikaanse technologische innovaties, creëerde een knutselaar het moderne snowboard in een garage.

Een ingenieur uit Michigan, Sherman Poppen, fabriceerde het eerste moderne board in 1965 door twee ski’s aan elkaar te bevestigen en een touw er om heen te binden.

Zijn vrouw noemde het product, waarbij “sneeuw” en “surfer” werden samengevoegd. Bijna zo dat de “snurfer” werd geboren, maar gelukkig heeft die naam het uiteindelijk niet gered.

9 beste snowboards beoordeeld

Inmiddels is hij helaas overleden op 89-jarige leeftijd. Geen jonkie meer, maar zijn uitvinding heeft heel veel jongeren naar de pistes gekregen.

Mijn favoriet van dit moment is deze Lib Tech Travis Rice Orca. Perfect voor mannen met wat grotere voeten door zijn volume en perfect voor poedersneeuw.

Check ook deze review van Snowboardprocamp:

Laten we kijken naar de beste snurfers, of snowboards zoals we ze nu ook wel noemen:

Snowboard Afbeeldingen
Overall beste keuze: Lib Tech T.Rice Orca Overall beste snowboard Lib Tech Orca

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste goedkope snowboard: K2 Broadcast Beste goedkope snowboard K2 broadcast

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste snowboard voor poeder: Jones Storm Chaser Beste snowboard voor poeder Jones Storm Chaser

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste snowboard voor park: GNU Headspace Beste snowboard voor park GNU headspace

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste All-Mountain snowboard: Ride MTN Pig Beste all mountain snowboard ride mtn pig

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste Splitboard: Burton Flight Attendant Beste splitboard Burton Flight Attendant

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste snowboard voor intermediates: Burton Custom Beste snowboard voor intermediates burton custom

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste snowboard voor carving: Bataleon The One Beste snowboard voor carving Bataleon The One

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste snowboard voor gevorderden: Arbor Bryan Iguchi Pro Model Camber Beste snowboard voor gevorderden Arbor Pro

(bekijk meer afbeeldingen)

Hoe moet je een snowboard kiezen?

Een snowboard kiezen kan moeilijk zijn. Met zoveel verschillende stijlen van boards beschikbaar, is een goede keuze maken een echte opgave als je niet eerlijk bent tegenover jezelf. Maar als je weet wat je wil, is het juist wel weer prachtig om al die mogelijkheden te hebben.

Voordat je gaat kijken wat er allemaal is, is het belangrijk om na te denken over hoe en waar je rijdt.

“Er is een breed spectrum aan snowboard disciplines en voorkeuren, maar je komt pas al ‘boardende’ echt te weten waar jouw voorkeur naar uit gaat. Als je eenmaal jouw stijl hebt ontdekt, wil je op zoek gaan naar wat een betere tool is voor die discipline of proberen zoveel mogelijk stijlen met één snowboard te dekken, ”zegt General Manager van Wave Rave in Mammoth Lakes, Tim Gallagher.

De meeste experts zullen je een aantal vragen stellen, zoals: Waar is je thuisberg? Wat voor soort rijstijlen wil je met dit board beoefenen? Wordt dit board een alleskunner, of moet het het een specifieke behoefte in je stijl vervullen? Waar board je normaal gesproken? Is er een rijstijl of is er een rijder die je wilt nadoen?

Ze zullen ook vragen naar je voetmaat en gewicht. Deze vraag zorgt ervoor dat je een board in de juiste breedte kiest. Niet een te smal, board kiezen: Als je boots groter dan maat 44 zijn, dan heb je een breed board nodig in ‘lengte W’.  Ook moet je weten wat voor soort bindingen je wil.

De vragen die je moet kunnen beantwoorden voor aanschaf

1.Wat is je niveau? Ben je een beginner, een gevorderde of een echte expert?

2.Voor welk terrein heb je je board nodig? Er zijn verschillende type boarden:

De All mountain, dit is een allround snowboard:

 • stugger en stabiel bij hoge snelheid
 • veel grip
 • kan met camber of rocker 

De Freerider is een board geschikt voor off piste:

 • langer en smaller om beter te kunnen carven
 • erg stabiel
 • geschikt voor hoge snelheden

De Freestyle is een board geschikt voor jumps and tricks:

 • zacht bij het landen
 • flexibel voor betere spins
 • licht en goed wendbaar

3. Wat is het juiste profiel of kromming voor jou?

Als je het profiel van de snowboard bekijkt, kan je veel verschillende vormen tegenkomen: de Camber (Hybride), de Rocker (Hybride), de Flatbase, de Poeder shapes of de Fish. Ze hebben allen hun eigen kenmerken: Welke is voor jou het beste? Elk profiel heeft zo zijn eigen voor- en nadelen!

4. Heb je een breed board nodig of een smal board? Dit hangt af van je schoenmaat.

Negen beste snowboards beoordeeld

Laten we nu dieper inzoomen op elk van deze boards:

Overall beste keuze: Lib Tech T.Rice Orca

De kortere, wat dikke snowboards bestaan slechts een paar jaar. Grote bedrijven zoals K2 hebben uitstekend hun best gedaan om de ‘volume shift’-beweging te ontwikkelen, door de boardlengte een paar centimeter in te korten en in de breedte een aantal centimeter toe te voegen.

Overall beste snowboard Lib Tech Orca

(bekijk meer afbeeldingen)

De nieuwe Orca brengt de beweging van de volumeverschuiving naar een geheel nieuw niveau. Verkrijgbaar in drie maten (147, 153 en 159). De taille van de Orca is dik. 26,7 cm voor de twee langere modellen en 25,7 cm voor de 147.

Deze breedte maakt het een geweldige ervaring in de poedersneeuw en het is een solide keuze voor jongens met grote voeten, omdat het bijna niet mogelijk is dat je tenen over de grond slepen.

Een van de zes T.Rice-pro-modellen, de Orca, is geweldig voor korte en slashy bochten. Het is ook ontzettend leuk om met dit model tussen de bomen door te boarden.

De Serious MagneTraction kan je niet vergelijken met andere boards. Elke kant van het board heeft zeven kartelingen, dus ook als je hardpack schraapt, heeft het board toch nog genoeg rand om het in het spoor te blijven. En de zwaluwstaart maakt het natuurlijk makkelijk om de voorkant omhoog te houden.

Het board is gemaakt door Lib Tech, een bedrijf met gevoel voor humor en DIY ethos. Een Amerikaans bedrijf dat al zijn boards in eigen land bouwt, de boards worden door ervaren snowboarders gemaakt met de meest hoogwaardige en milieuvriendelijke materialen. Ze hergebruiken materialen waar dat mogelijk is en ze vinden zelf dat ze de beste boards ter wereld maken!

Bekijk hem hier bij bol.com

Beste goedkope snowboard: K2 Broadcast

Als het gaat om ‘budget’-boards, is er geen groot verschil tussen instapniveau en pro-niveau. De instapborden van de meeste bedrijven beginnen bij €400- €450 en komen uit op ongeveer €600. Natuurlijk, er zijn boards die €1K en meer kosten, maar daarbij zijn de kwalitatieve upgrades slechts incrementeel beter en een lastige keuze als je op een budget zit.

Beste goedkope snowboard K2 broadcast

(bekijk meer afbeeldingen)

De Broadcast is een nieuwe freeride-vorm van de mensen van K2, een bedrijf dat al tientallen jaren ski’s maakt en een van de eersten was die de poeder-ski’s omarmde. De Broadcast is een van onze favoriete freeride-boards van dit jaar. Het feit dat deze ongeveer €200 minder kost dan sommige vergelijkbare boards, is gewoon een fijne bijkomstigheid voor je portemonnee.

De directionele hybride vorm lijkt meer op camber dan reverse camber, waardoor de Broadcast ongelooflijk snel reageert. Het is het neusje van de zalm voor de gemiddelde en gevorderde rijder. De Broadcast houdt ervan snel gereden te worden, de camber zorgt ervoor dat het deck geweldig presteert.

Hier te koop bij Amazon

Beste snowboard voor poeder: Jones Storm Chaser

In het verleden was poeder snowboarden niet zo populair. Jarenlang zouden coole snowboarders niet op een powboard rijden als er geen poedersneeuw lag.  Die dagen zijn voorbij, iedere boarder rijdt nu ongegeneerd op welke sneeuwsoort dan ook.

Beste snowboard voor poeder Jones Storm Chaser

(bekijk meer afbeeldingen)

Sommige powboards zijn zelfs heel goed om dagelijks te gebruiken. Dat is het geval met de Storm Chaser.

Het board is gebouwd voor een van de beste freeriders ter wereld – Jeremy Jones – door de ervaren surfboard shaper Chris Christenson, die al 26 jaar boards maakt.

Christenson is ook een gepassioneerde snowboarder en verdeelt zijn tijd tussen Cardiff-by-the-Sea in SoCal en Swall Meadow net ten zuiden van Mammoth Lakes. Zijn kennis van verschillende snowboard-vormen is duidelijk terug te zien in de Storm Chaser. Het board is gemaakt om op een track te rijden met diepe carves, maar presteert net zo goed in een diepe poedersneeuwlaag.

Jone’s versie van gekartelde rand technologie maakt dat het board goed is in het vasthouden van een rail wanneer het terrein glad wordt. In poedersneeuw draagt ​​de zwaluwstaart bij aan de snelheid van het board. De vernieuwde versie wordt nu nog beter gebouwd, met een lichtere kern van bamboe en carbon stringers om de Storm Chaser wat stugger te maken.

Check de meest actuele prijzen en beschikbaarheid hier

Beste snowboard voor park: GNU Headspace

Hoewel er tegenwoordig maar weinig professionele modellen zijn, is de Head Space een van de twee professionele modellen voor Forest Bailey. Net als collega Mervin-atleet Jamie Lynn is Bailey een kunstenaar en zijn handwerk siert zijn freestyle-deck.

Beste snowboard voor park GNU headspace

(bekijk meer afbeeldingen)

De Head Space is verkrijgbaar in vier maten en is asymmetrisch, een ontwerpbenadering die GNU al jaren nastreeft. De gedachte erachter? Omdat snowboarders zijwaarts staan, zijn de bochten aan de hiel en tenen aan de zijkant verschillend biomechanisch, dus elke kant van het board is anders ontworpen om elk type bocht te optimaliseren: een diepere sidecut aan de hiel en ondieper aan de teen.

De Head Space bevat een hybride camber met zachte rocker tussen de voeten en camber voor en achter de bindingen. Met de soft flex is het board wendbaar en goed hanteerbaar op lage snelheden. De kern, een combinatie tussen duurzaam geoogste esp en paulowniahout levert veel ‘pop’.

Het is ook een geweldige deal en heeft bijna onze beste budgetbordwedstrijd gewonnen.

Check de laatste prijzen hier

Beste All-Mountain snowboard: Ride MTN Pig

Weinig planken zien eruit als het MTN-pig, dankzij de halve maanstaart, stompe neus en esthetiek, die vaak gepaard gaan met natuurlijk hout. Het hybride camberboard is een van de stugste die we kennen.

Beste all mountain snowboard ride mtn pig

(bekijk meer afbeeldingen)

Gebouwd om snel te rijden en risico’s te nemen, zit er een rocker bij de neus, die de voorkant op poederdagen boven de sneeuw houdt. De camber op het staartgedeelte van het bord helpt je een edge te houden wanneer de sneeuw minder dan ideaal is.

De MTN Pig is gebouwd voor hard en snel rijden. Als jij dat niet jouw stijl is, is dit niet het board voor jou. Maar als je het leuk vindt om elke run te rijden alsof het je laatste is, probeer dit board dan eens.

Bekijk hem hier bij Amazon

Beste Splitboard: Burton Flight Attendant

De snowboards van Burton zijn gebouwd door een groepje snowboarders. Spring erop en je krijgt het gevoel dat je op een board rijdt, dat met liefde voor besneeuwde bergen is gebouwd.

Beste splitboard Burton Flight Attendant

(bekijk meer afbeeldingen)

Het is niet het stugste board van Burton (dat zou meer de Custom zijn), maar de Flight Attendant is stug zonder je te blesseren. Zoals de meeste boards in de test, heeft de Attendant een ​​hybride camber, met een beetje een draai.

In plaats van de camber tussen de voeten, is de Flight Attendant plat. Dit is geweldig voor poedersneeuw, maar kan een beetje ‘squirrely’ zijn tijdens run-outs wanneer sneeuw vaak variabel wordt.

De zachte neus zorgt voor waanzinnige hoeveelheden float als de sneeuw diep wordt, en de gematigde sidecut zal een glimlach op je gezicht toveren.

Check de prijzen hier

Beste snowboard voor intermediates: Burton Custom

Als het gaat om legendarische snowboards, staat de Burton Custom altijd bovenaan de lijst. Het staat al tientallen jaren in de line-up van Burton, toen het beroemde snowboardbedrijf nog alle boards in Vermont bouwde.

Beste snowboard voor intermediates burton custom

(bekijk meer afbeeldingen)

De eerste Custom werd uitgebracht in 1996. Het consistente en geweldige freeride-bord – samen met zijn stuggere neef de Custom X – is beschikbaar in twee modellen:

De Flying V-versie bevat een mix van camber en rocker en is een geweldig board voor gemiddeld ervaren rijders. Het is ontworpen voor gebruik in de bergen en is een prima compromis tussen stug en zacht. Met een gemiddelde stugheid kun je de hele dag goed rijden.

Custom is een mooi compromis van een mix van camber en rocker. Het board reageert snel, maar niet zo snel dat je aan het eind van een lange dag een hoop ‘edges’ oploopt, wanneer je vermoeide geest en lichaam zorgen voor een wat slordige techniek.

Dat is een van de vele redenen waarom snowboarden een beetje eenvoudiger is dan in het tijdperk met alleen camber toen de hyperreactieve boards de overhand hadden. Dat was geweldig voor ervaren rijders. Voor minder ervaren rijders was dat reactievermogen te veel van het goede.

Hier te koop bij bol.com

Beste snowboard voor carving: Bataleon The One

Om eerlijk te zijn: We waren niet blij om te zien dat de asymmetrische en houdingsspecifieke GNU Zoid dit jaar uit de line-up is gevallen. De Zoid is een van de beste carve boards ooit gemaakt, maar de Bataleon The One staat ook op die shortlist.

Beste snowboard voor carving Bataleon The One

(bekijk meer afbeeldingen)

Zoals je misschien al geraden hebt, is The One voor gevorderde boarders, want als je nog steeds aan het uitzoeken bent hoe je bochten moet nemen, heb je nog wat werk voor de boeg voordat je klaar bent voor een carvingboard.

Met zijn brede taille is het probleem ’teenslepen’ geen issue meer. Maar wat de One uniek maakt, is het profiel van het bord. Hoewel het een traditionele camber van punt tot staart is, zijn de randen van links naar rechts verhoogd. Je krijgt dus alle bewegingen en reacties van een gewelfd ontwerp, zonder het nadeel van de randen.

Dit bord claimt ook jou op wonderbaarlijke wijze te laten zweven in poeder sneeuw!

Medium stugge, carbon stringers die over de lengte van het deck lopen, helpen je om mooie bochten te maken. En omdat Bataleon nog steeds een verrassend klein bedrijf is, is het onwaarschijnlijk dat je andere The Ones op de berg zult zien.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Beste snowboard voor gevorderden: Arbor Bryan Iguchi Pro Model Camber

Bryan Iguchi is een legende. Nog voordat het cool was om te doen, verhuisde de jonge ‘Guch’ naar Jackson Hole om enkele van de steilste pistes ter wereld te rijden.

Beste snowboard voor gevorderden Arbor Pro

(bekijk meer afbeeldingen)

Hij was een van de eerste bekende professionele snowboarders en sommigen geloofden dat de getalenteerde atleet professionele zelfmoord pleegde door het wedstrijdcircuit te verlaten.

Uiteindelijk haalde de industrie hem in. Als je op steile bergen wil rijden, moet een van zijn twee boards op je verlanglijst staan.

Zijn twee modellen bevatten zowel een camber als een rocker-versie. Beide zijn aan de stugge kant van het spectrum en de camber-versie is een van de meest responsieve boards op deze planeet.

Voordat je je vastmaakt, is een van de eerste dingen die je opvalt het gewicht. Het is een beetje zwaarder dan de meeste boards.

Sommige mensen vinden dat het goed aanvoelt, anderen kunnen het minder waarderen. Maar het board is vooral geschikt in situaties met meerdere obstakels.

Een van de eerste dingen die je je realiseert, is de minimale opkomst van de punt en staart. Dit is geweldig in de verse sneeuw omdat het helpt om het bord er bovenop te houden .

Als je fan van Iguchi bent en ernaar streeft om net als hem te rijden, is dit misschien wel het perfecte board voor jou!

Check prijzen hier bij bol.com

Geschiedenis van het snowboard

Een grote hit in het kleine stadje Muskegon in Poppen, het bericht van de Snurfer verspreidde zich snel, ook naar een aantal werknemers bij een bedrijf dat nu Brunswick heet. Ze hoorden ervan, gingen aan de slag en vroegen een licentie aan. Ze verkochten meer dan 500.000 Snurfers in 1966 – een jaar nadat Poppen het eerste prototype bouwde – en ongeveer een miljoen Snurfers in het volgende decennium.

Net als skateboards uit die tijd was de Snurfer een goedkoop stuk speelgoed dat voor kinderen werd gebouwd. Maar het succes van de Snurfer bracht regionale en uiteindelijk nationale competities voort, die de mensen aantrokken die het moderne snowboarden zouden inluiden.

Vroege concurrenten zijn Tom Sims en Jake Burton, die vervolgens ongelooflijk succesvolle bedrijven zouden beginnen met hun achternamen. Twee andere concurrenten, Dimitrije Milovich en Mike Olson, zouden Winterstick en GNU starten.

Deze pioniers bouwden hun bedrijven in de jaren 80 op. In het midden van de jaren 80 stond slechts een handvol resorts snowboardgebruik toe. Gelukkig werden snowboarders in de vroege jaren 90 in de meeste resorts verwelkomd.

In de jaren 90 was het snowboardontwerp vergelijkbaar met ski-ontwerpen: alle boards hadden traditionele camber en rechte randen.

In het begin voerde Mervin Manufacturing, het merk dat Lib Tech- en GNU-boards bouwt, twee revolutionaire veranderingen in. In 2004 introduceerden ze MagneTraction. Deze gekartelde randen verhoogden de randcontrole op ijs. In 2006 introduceerde Mervin reverse camber onder de naam Banana Tech.

Iets heel anders dan de traditionele camber van ski’s en snowboards; Dit was misschien wel de grootste verandering in het snowboard design tot nu toe. Achterwaartse camberboards reden los en verkleinde de kans op een rand.

Een jaar later werd de hybride camber geboren. De meeste van deze boards hebben een omgekeerde camber tussen de voeten en camber aan de punt en de staart.

Spoel een decennium vooruit en surfgeïnspireerde vormen beginnen op te komen. Aanvankelijk op de markt gebracht voor poedersneeuw, evolueerden de ontwerpen en veel rijders kozen ervoor om deze boards met minimale staarten te gebruiken voor dagelijks gebruik.

En nu voor de winter van 2019, zijn er keuzes in overvloed. “Het is de meest opwindende tijd ooit in snowboardontwerp”, zegt industrieveteraan, grote bergconcurrent en General Manager van Wave Rave in Mammoth Lakes, Tim Gallagher.

Dus doe je huiswerk en maak de juiste keuze, zodat elke rit en elke bocht een belevenis is en je optimaal van je tijd op de berg kunt genieten!

Snowboard termen om te weten

 • Backcountry: terrein buiten resortgrenzen.
 • Base: de onderkant van het snowboard dat op de sneeuw glijdt.
 • Corduroy: de sporen, achtergelaten door een snowcat na het verzorgen van een parcours. De groeven in de sneeuw zien eruit als een corduroy broek.
 • Directioneel: een boardvorm waarbij de pose van de rijders niet in het midden staat, meestal een paar centimeter achteruit.
 • Duckfooted: een standhoek met beide tenen naar buiten gericht. Meer gebruikelijk voor freestyle-rijders en rijders die veel switchen.
 • Edge: de metalen randen die langs de omtrek van het snowboard lopen.
 • Effectieve rand: de lengte van de stalen rand die in contact komt met de sneeuw tijdens het maken van bochten.
 • Flat Camber: een boardprofiel dat noch concaaf noch plat is.
 • Flex: de stugheid of het gebrek aan stugheid van een snowboard. Er zijn twee soorten flex. Longitudinale flex verwijst naar de stugheid van het bord van punt tot staart. Torsie flex verwijst naar de stugheid van de breedte van het bord.
 • Float: het vermogen van een board om op de top van diepe sneeuw te blijven
 • Freeride: een rijstijl gericht op groomers, backcountry en poeder.
 • Freestyle: een stijl van snowboarden die een mix van terreinpark en niet-terreinparkrijden omvat.
 • Goofy: rijden met je rechtervoet voor je linker.
 • Hybride Camber: een snowboardvorm die omgekeerde camber en hybride camber-profielen combineert.
 • MagneTraction: een handelsmerk gekartelde metalen rand op platen gebouwd door Mervin manufacturing, het moederbedrijf van GNU en Lib Tech. Dit is voor een betere voorsprong op ijs. Andere fabrikanten hebben hun eigen versies.
 • Pow: afkorting voor poeder. Verse sneeuw
 • Rocker: Het tegenovergestelde van camber. Vaak reverse camber genoemd.
 • Regular voet: rijden met je linkervoet voor je rechter.
 • Reverse Camber: een snowboardvorm die lijkt op een banaan die concaaf is tussen de punt en de staart. Soms “rocker” genoemd omdat een board met omgekeerde camber eruit ziet alsof het heen en weer kan schommelen.
 • Shovel: opgeheven delen van het bord aan de punt en de staart.
 • Sidecut: de straal van de rand die langs een snowboard loopt.
 • Sidecountry: Terrein dat buiten de resortgrenzen ligt en toegankelijk is vanuit het resort.
 • Traditionele Camber: een snowboardvorm vergelijkbaar met een snor, ofwel bol tussen de punt en de staart.
 • Splitboard: een bord dat splitst naar twee ski-achtige vormen, zodat rijders de berg kunnen beklimmen als een XC-skiër en weer in elkaar kunnen zetten wanneer het tijd is om af te dalen.
 • Twintip: een bord met een identiek gevormde neus en staart.
 • Waist: het smalste deel van een bord tussen de bindingen.

Inzicht in de constructie van een snowboard

Een snowboard bouwen lijkt veel op het maken van een goede hamburger. Hoewel nieuwe en betere ingrediënten zowel hamburgers als snowboards kunnen verbeteren, is het proces om ze te maken niet veel veranderd.

“De constructie van platen is de afgelopen 20 jaar in principe hetzelfde gebleven. Daarmee bedoel ik dat er een basis van polyethyleen kunststof is met een rand eromheen. Er is een laag glasvezel. Een houten kern. Een laag glasvezel en een plastic bovenvel. Die basismaterialen zijn niet veel veranderd. Maar er is veel innovatie geweest in elk van de specifieke materialen die de rijprestaties en het gewicht van de boards die we vandaag op de markt zien, “zei Senior Design Engineer bij Burton Snowboards, Scott Seward.

Een van de belangrijkste onderdelen van je board is de kern. Meestal gebouwd van hout – verschillende soorten veranderen de stijl van de rit.

Veel fabrikanten gebruiken zelfs verschillende houtsoorten in een enkele kern. Lib Tech-platen bevatten bijvoorbeeld drie verschillende houtsoorten. Sommige fabrikanten bouwen kernen van schuim. Bouwers beeldhouwen de kernen als het ware.

Dunner op de plaatsen waar je meer flex nodig hebt en dikker op de plaatsen waar je dat niet nodig hebt. In tegenstelling tot een hamburger, zou je nooit de kern van je board moeten zien. “Als de klant ooit de kern ziet, dan heb ik mijn werk verkeerd gedaan”, zei Seward.

De “kaas en bacon” op de hamburger staan voor de lagen van glasvezel. Deze glasvezellagen beïnvloeden de rijkwaliteit van je board.

Hogere boards hebben vaak carbon stringers – smalle strips van koolstofvezel over de lengte van het board voor extra stijfheid en pop.

Epoxy bedekt het board en maakt het een geheel. We hebben het hier niet over de giftige epoxy van vroeger: Biologische epoxy is een van de meest recente innovaties bij bedrijven als Lib Tech en Burton.

Je mag het belang van epoxy niet onderschatten, omdat het het board bij elkaar houdt en het karakter tot leven brengt.

Na de tweede laag epoxy is het board klaar voor het bovenvel. Zodra dat is toegevoegd, wordt de bovenkant in de mal geplaatst en naar wordt het board geperst, alle lagen worden met elkaar verbonden en het camber-profiel van het bord wordt ingesteld.

Hoewel degelijke machines van cruciaal belang zijn voor het bouwen van snowboards, komt er veel vakmanschap bij kijken. “De meeste mensen zijn verbaasd over de hoeveel handwerk dat er aan te pas komt”, aldus Seward.

Het board ligt ongeveer 10 minuten onder de pers. Vervolgens gaat het board naar de afwerking, waar ambachtslieden overtollig materiaal verwijderen en sidecuts toevoegen. Daarna wordt het board aan alle kanten geschuurd om overtollig hars te verwijderen. Uiteindelijk wordt het bord gewaxt.

Wanneer moet ik een snowboard kopen?

Hoewel het moeilijk kan zijn om al vooruit te denken voor het volgende seizoen en al 6 maanden eerder te kopen voordat je je nieuwe board daadwerkelijk gaat gebruiken, is het einde van het seizoen de beste tijd om er een te kopen (maart tot juni bij voorkeur). De prijzen zijn dan erg laag.  Ook in de zomer zijn de prijzen nog laag, maar de voorraad kan beperkter zijn.

Kan ik mezelf leren snowboarden?

Je kunt snowboarden zelf leren. Je kan echter beter eerst een les nemen, want anders verspil je een paar dagen met het uitzoeken van de basis. Een paar uur met een instructeur is beter dan een paar dagen zelf proberen. 

Hoe lang gaan snowboards mee?

Ongeveer 100 dagen, maar het hangt ook af van het type rijder. Als je een parkrijder bent die de hele dag sprongen en grote drops maakt, is de kans groot dat je je snowboard al binnen een seizoen in tweeën breekt!

Is het slecht om zonder wax te snowboarden?

Je kunt zonder wax rijden en het zal je board geen schade berokkenen. Het is echter een geweldig gevoel om op een vers gewaxt board te rijden. En het is een nog beter gevoel als je het zelf in de was zet!

Moet ik snowboard uitrusting kopen of huren?

Huur eerst een uitrusting en volg een les als je nog nooit een dag in je leven hebt gesnowboard. Schaf pas een snowboard aan als je al een idee hebt van het terrein dat je wil gaan berijden. Als je dat weet, kan je je uitrusting daar op aan passen en zal je beter presteren!

Conclusie

Een van de beste manieren om een ​​goede match te vinden, is om je huiswerk te doen.  Het is verstandig om met meer dan één verkoper, expert of vriend te praten over hun ervaringen, wellicht kunnen zij jou goed adviseren.

“Er is geen goede of verkeerde manier om te snowboarden. Als je plezier hebt terwijl je de berg verkent en je jezelf steeds pusht, dan doe je het goed”, zei Gallagher.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.