Top 6 beste shoulder pads voor American Football [verschillende posities]

door Joost Nusselder | Geupdate op:  6 januari 2022

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Aangezien blessures vaak voorkomen bij American football, is het vinden van de juiste beschermende uitrusting cruciaal, ongeacht leeftijd en positie.

Atleten die deze sport beoefenen, moeten proactief zijn bij het kiezen van de juiste uitrusting.

Goed passende schouderbeschermers zijn essentieel, net als alle andere bescherming van de American football atleet.

Of je nu een klap op moet vangen of er zelf een uitdeelt, shoulder pads maken het verschil in een wedstrijd.

Top 6 beste shoulder pads voor American Football [verschillende posities]

Ze moeten goed en beschermend aanvoelen, terwijl ze tegelijkertijd genoeg bewegingsbereik toestaan voor maximaal comfort en mobiliteit op het veld.

In de tabel hieronder vind je mijn top zes shoulder pads, rekening houdend met verschillende posities.

De beste shoulder pads overall is volgens mij en vele anderen de Xenith Element Hybrid Shoulder Pads. Deze pads zijn perfect voor linebackers, maar hij kan ook prima gebruikt worden door atleten die op andere posities spelen. De pads zijn licht van gewicht, laten lucht door en zijn daarnaast vochtafvoerend.

Er zijn echter goedkopere pads op te markt te vinden of pads die specifiek zijn voor bepaalde posities.

Lees gauw verder om alles te weten te komen over shoulder pads en om de juiste keuze voor jezelf te maken!

Best shoulder pads voor American FootballImages
Beste shoulder pads overall: Xenith Element Hybrid VarsityBeste shoulder pads overall- Xenith Element Hybrid Shoulder Pads

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste all-purpose & budget shoulder pads: Schutt Sports XV HD VarsityBeste all-purpose & budget shoulder pads- Schutt Sports XV HD Varsity Football Shoulder Pads

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste shoulder pads voor running backs: Schutt Sports Varsity FLEX 4.0 All Purpose & SkillBeste shoulder pads voor running backs- Schutt Sports Varsity FLEX 4.0 All Purpose

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste shoulder pads voor quarterbacks & wide receivers: Schutt Sports Varsity AiR Maxx Flex 2.0Beste shoulder pads voor quarterbacks & wide receivers- Schutt Sports Varsity AiR Maxx Flex 2.0

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste shoulder pads voor linemen: Xenith Element Lineman VarsityBeste shoulder pads voor linemen- Xenith Element Lineman Varsity

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste shoulder pads voor youth: Schutt Sports Y-Flex 4.0 All-Purpose YouthBeste shoulder pads voor youth- Schutt Sports Y-Flex 4.0 All-Purpose Youth

 

(bekijk meer afbeeldingen)

Waar houd je rekening mee bij het kopen van de juiste shoulder pads?

American Football is een eeuwenoude sport, en de beschermende uitrusting is over de jaren heen natuurlijk steeds beter geworden.

Tegenwoordig vind je een heleboel kwalitatieve shoulder pads van verschillende merken en die bedoeld zijn voor verschillende doeleinden.

Zo zijn er bijvoorbeeld shoulder pads die geschikt zijn voor ieder type atleet of iedere positie, waar andere shoulder pads juist gericht zijn op een bepaalde positie.

Ook zijn er speciale shoulder pads ontwikkeld voor jeugd (youth) atleten.

Voor American Football is het hebben van de juiste schouderbeschermers uiterst noodzakelijk.

Ze helpen het bereik van de bewegingen te vergroten en beschermen de schouder gewrichten, omliggende botten en de verbindende spieren.

Je moet dus echt op zoek gaan naar een paar shoulder pads die jou goed passen. Het kiezen van de beste shoulder pads is echter niet altijd even makkelijk.

Daarom geef ik je hieronder een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden bij het uitkiezen van je volgende paar pads.

Bescherming

De belangrijkste zaken om rekening mee te houden bij het kiezen van shoulder pads zijn bescherming en mobiliteit. Mobiliteit is essentieel, maar een solide bescherming is de sleutel.

Het is daarom belangrijk om te kijken naar het materiaal van de pads, de mate van demping en of ze een extra beschermende uitrusting bieden zoals een backplate, om er zeker van te zijn dat je goed gedekt en beschermd bent, afhankelijk van je positie.

Stijl

Er zijn merken die verschillende versies van hun schouderbeschermers aanbieden, namelijk in een ‘all-purpose stijl’ versus positiespecifiek.

Het verschil tussen deze stijlen is gebaseerd op de verschillende rollen op het veld, de behoefte aan mobiliteit en het type fysiek contact waar de speler in kwestie het vaakst mee te maken krijgt.

‘Skill players’ zoeken vaak shoulder pads die wat minder groot zijn zodat ze zich vrij kunnen bewegen, maar een goede dekking is en blijft noodzakelijk.

‘Skill positions; zijn de posities die gewoonlijk de bal hanteren en het meest verantwoordelijk zijn voor het scoren van punten.

Aanvallende spelers zoals quarterbacks, running backs en wide receivers worden typisch als ‘skill positions’ beschouwd en soms ook tight ends.

Aanpasbaar/verstelbaar

In staat zijn om aanpassingen te maken aan de uitrusting zelf is nuttig als je naar een andere positie moet overgaan of als je lichaam veranderingen ondergaat.

Schouderbeschermers zijn vaak voorzien van veters, riemen en gespen waarmee je de uitrusting kunt vastmaken.

Ongeacht je positie, is het ook gewoon van belang om de uitrusting aan te kunnen passen aan je lichaam, om zo te kunnen voldoen aan je behoeften op het veld en de juiste bescherming te kunnen waarborgen.

Een optimale pasvorm bereik je allereerst door de juiste maat te kiezen.

Gewicht

De verschillende shoulder pads hebben ieder een ander gewicht, afhankelijk van het materiaal en de grootte van de pads. Het gewicht heeft invloed op de bewegingsvrijheid van een speler.

Je moet voor jezelf bepalen hoe veel gewicht je bereid bent om op je schouders te dragen, naast het gewicht van de rest van je beschermende uitrusting zoals je helm, een eventuele rugplaat en/of neck roll.

Als het totale gewicht van je uitrusting te zwaar weegt, kan het moeilijk zijn om je op het veld te bewegen.

Het maakt niet uit welk merk je kiest; je moet de verschillende pads beoordelen om te begrijpen of ze sterk en duurzaam genoeg zijn om weerstand te bieden tegen slagen en stoten.

Er moet een evenwicht zijn tussen gewicht en duurzaamheid om bescherming en comfort op het veld te garanderen.

Vulling

De demping of de vulling is een van de belangrijkste dingen die bepaalt of je shoulder pads een klap kunnen opvangen zonder dat je er nadelige gevolgen van ondervindt.

Check dus de technologie van iedere shoulder pad die je op het oog hebt.

Naast de verschillende soorten opvulsystemen die er te vinden zijn op de markt, zijn er drie belangrijke technologieën die door de grote merken in de industrie worden toegepast:

TPU cushioning

TPU is het meest geavanceerde vulling systeem. Het is gemaakt van het schijnbaar onverwoestbare materiaal Thermoplastic Urethane.

TPU breekt niet af, comprimeert niet, laat geen schimmelvorming toe, noch houdt het warmte vast.

Schutt maakt in een aantal van zijn shoulder pads gebruik van TPU vulling, bijvoorbeeld in de Schutt AiR Maxx Flex (zie categorie ‘beste voor quarterbacks en wide receivers’).

Met het TPU opvulsysteem kun je klappen blijven opvangen zonder er aan onderdoor te gaan.

Vlakke/platte pads

Een vlak pad ontwerp is de meest gebruikte voor de algemene volwassen shoulder pads.

Zij zijn onopvallend ontworpen maar met zeer efficiënte padding die schokken absorberen door gebruik te maken van zo min mogelijk ruimte.

Een vlak pad ontwerp combineert gesloten en open-cel schuim om met succes de kracht van een klap te verspreiden over het grootste oppervlak rond het directe punt van impact.

Gewatteerde brokaten vulling

Dit dempingssysteem bestaat uit kleine, opgevulde uitsteeksels in de vorm van kralen. Deze kralen zijn gevuld met lucht en liggen verspreid over de voor- en achterkant van de pads.

Wanneer je wordt geraakt, laten de parels lucht ontsnappen en verspreiden ze zich over het oppervlak.

Dit dempingssysteem zorgt er ook voor dat de lucht rond je lichaam circuleert, zodat je tijdens de wedstrijd ontspannen blijft.

Bewegingsvrijheid

Schouderbeschermers hebben een directe impact op je bewegingsvrijheid op het veld afhankelijk van de grootte, het gewicht en de materialen waarvan ze gemaakt zijn.

De gekozen shoulder pads moeten zo ontworpen zijn dat het je mobiliteit niet hindert.

Om dit te garanderen, is het beter om te investeren in lichtere shoulder pads die nog steeds het werk kunnen doen.

Je hebt voldoende bescherming nodig terwijl je nog steeds mobiel genoeg kunt zijn om blessures te voorkomen.

Ventilatie

Goed geventileerde shoulder pads zorgen ervoor dat de lucht rond je lichaam kan blijven stromen.

In de meeste gevallen is er voldoende ventilatie in de vorm van ventilatiegaten die rechtstreeks in de schaal (de harde buitenkant van de pads) zijn geboord.

Warme lucht kan door deze gaten ontsnappen terwijl frisse lucht kan circuleren. Zo voel je je comfortabel, droog en koel op de ‘gridiron’.

Je kunt ook zoeken op producten die Z-cool technology gebruiken. Dit soort technologie maakt actief gebruik van waterdichte bolletjes of uitstulpingen voor luchtstroom in de vulling.

Welke positie speel je?

Weet dat er shoulder pads zijn die bedoeld zijn voor specifieke posities. Je kunt je keuze dus ook baseren op jouw positie in het veld.

Shoulder pads beschermen spelers door een deel van de energie van een stoot te absorberen door vervorming van de buitenkant.

Tegelijkertijd verdelen ze de energie over een groter gebied zodat er minder druk is op de plaats van de botsing.

Het gewicht van de pads en de mate van bescherming varieren vaak per positiegroep. Defensieve spelers, zoals linemen of fullbacks, zullen zwaardere, meer beschermende padding willen.

Quarterbacks, running backs en andere vaardigheidsposities (‘skill players’) kiezen voor lichtere pads voor betere mobiliteit.

Quarterbacks hebben geen extra flap nodig op de schouders, omdat de binnenste padding goed in staat is om de kracht van de impact te absorberen.

Echter als je op verschillende posities speelt, heb je pads nodig die voor verschillende posities kunnen worden gebruikt met een sterke en veilige pasvorm en een harde buitenkant om je tegen letsel te beschermen.

Als je dus nog verschillende posities aan het uitproberen bent of aan beide kanten van het veld speelt (oftwel: zowel in de aanval als in de verdediging), zullen de ‘all-purpose’ pads perfect voor je zijn.

Deze pads zijn meestal middelzwaar en zo ontworpen dat ze het borstbeen niet bereiken. Met dit ontwerp heb je genoeg bewegingsbereik.

Verwacht dat deze pads ook wat dikker zijn en zwaarder op je schouders vallen. Dit is nodig om effectief te kunnen tackelen.

Maat

Hoe bepaal je nu de juiste maat van je shoulder pads?

Meet je borst met een meetlint. Sta recht op met de armen langs je lichaam en laat iemand de omtrek van je bovenste torso, onder de oksels meten.

Daarna meet je de breedte van je schouders.

Ga rechtop staan met je armen weer langs je lichaam en laat iemand het meetlint over de toppen van je schouders leggen en de lengte tussen de twee AC-gewrichten (de gewrichten tussen de toppen van je schouders) meten.

Het meetlint moet zo plat mogelijk tegen de rug aanzitten.

Heb je al je maten opgenomen? Dan ga je vervolgens kijken in de maattabel van het merk van je shoulder pads. Daarin kun je precies zien welke maat je zou moeten nemen.

Je gewicht is daarnaast vaak nodig bij youth maten, niet bij die van volwassenen.

De beste shoulder pads voor American Football beoordeeld

Nu je al een hoop meer weet over shoulder pads, ben je vast en zeker benieuwd welke mijn top zes hebben gehaald! Hieronder een gedetailleerde uitleg van ieder product.

Beste shoulder pads overall: Xenith Element Hybrid Varsity

Beste shoulder pads overall- Xenith Element Hybrid Shoulder Pads

(bekijk meer afbeeldingen)

 • Perfect voor linebackers maar ook voor alle andere posities
 • Licht van gewicht
 • Ademend
 • Vochtafvoerend
 • Verwijderbare padding
 • Duurzaam
 • Comfortabel

Linebackers zijn een hybride tussen defensive linemen en defensive backs. Hun pads moeten daarmee ook hybride zijn.

De Xenith Element Hybrid Varsity Football shoulder pads hebben de perfecte pasvorm voor linebackers.

Met lichtgewicht bescherming kun je gemakkelijk bewegen; iets wat elke linebacker nodig heeft.

Andere pluspunten zijn dat de shoulder pads ademend zijn, vocht afvoerend en dat ze genoeg stretch hebben (zodat je ze gemakkelijk aan kunt trekken).

De Hybrid is daarnaast de perfecte balans tussen bewegingsvrijheid en bescherming voor de moderne ‘positie-loze’ speler.

Xenith schouderbeschermers zijn ontworpen voor de toegewijde atleet; lichtgewicht en onopvallend, met volledige bewegingsvrijheid zonder dat dit ten koste gaat van de bescherming.

Verder zijn de shoulder pads gemakkelijk in onderhoud: de padding is verwijderbaar en kan zo heel eenvoudig schoongemaakt worden.

Dankzij de verstelbare riempjes met gesp wordt duurzaam en betrouwbaar draagcomfort gegarandeerd alsook een nauwsluitende pasvorm.

De Xenith Element Hybrid Varsity Football schouderbeschermers zijn een geweldige optie voor iedere speler die op zoek is naar een nieuwe set degelijke shoulder pads.

Je kunt er een tijd lang mee vooruit en ze zitten bij de meeste posturen ook nog eens als gegoten.

Het enige nadeel is dat als je brede schouders hebt, de pads misschien wat strakker zullen zitten.

Behalve voor linebackers zijn deze pads dus ook geschikt voor ieder ander type atleet. De beschikbare maten lopen van S tot 3XL.

Echter, in het geval je nog een beginner bent en op zoek bent naar een goedkoper stel shoulder pads, dan is een andere optie waarschijnlijk beter, waaronder de Schutt Sports Varsity XV HD, die ik hieronder meteen zal toelichten.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste all-purpose & budget shoulder pads: Schutt Sports XV HD Varsity

Beste all-purpose & budget shoulder pads- Schutt Sports XV HD Varsity Football Shoulder Pads

(bekijk meer afbeeldingen)

 • Maximaal bewegingsbereik
 • Licht en stevig
 • Heat moisture management systeem
 • Veelzijdig (voor meerdere posities)
 • Maximaal comfort en dekking
 • Hoogwaardig ontwerp
 • Zeer duurzaam en schokabsorberend
 • Heeft voorgeboorde gaten voor accessoires
 • Verstelbaar

Schutt is een merk dat een expert is in de productie van football gear van top kwaliteit. Geen wonder dat dit merk dan ook (meerdere keren) in mijn top zes van beste shoulder pads voorkomt.

Zoals de naam al doet vermoeden, is de Varsity XV HD All-Purpose van Schutt een alleskunner met een speciaal design dat ontworpen is voor een maximaal bewegingsbereik.

Dit lichte en stevige product heeft een Heat Moisture Management-systeem op basis van EVA-schuim dat warmte laat ontsnappen en water laat verdampen om het lichaam zo koel mogelijk te houden.

De pads zijn voorzien van geventileerde bogen en ventilatiegaatjes van 7 mm die het risico op oververhitting tot een minimum beperken, terwijl het de schokken rond het AC-gewricht van de schouders opvangt.

Het EVA schuim, dat overigens een hoge dichtheid heeft, is geweldig omdat het een grotere duurzaamheid, demping en bewegingsvrijheid biedt.

Ook kun je gemakkelijk accessoires aan deze shoulder pads bevestigen, voornamelijk dankzij de voorgeboorde gaten. Verder hebben deze shoulder pads een gebogen ontwerp, zodat je schouders zo min mogelijk worden belast.

Om de juiste pasvorm en dekking te garanderen, kun je de riempjes verstellen. De Schutt Sports XV HD Varsity is bovendien ontworpen met zo min mogelijk oppervlak voor verbeterde mobiliteit en duurzaamheid.

Dit is een van de beste shoulder pads voor receivers, zelfs die in de NFL spelen. Shoulder pads zijn meestal een investering, maar met de Schutt Sports XV HD Varsity shoulder pads heb je een geweldig product tegen een eerlijke prijs.

Omdat dit een ‘all-purpose’ model is, is het een ideale keuze voor allerlei soorten spelers, omdat de gear alle speelstijlen ondersteunt.

Het enige nadeel is dat de shoulder pads wat kort kunnen zijn aan de voorkant. Ook zouden deze shoulder pads niet ideaal zijn voor spelers met een kleine lichaamsbouw.

In het geval je al iets meer gevorderd bent of op zoek bent naar shoulder pads voor een specifieke positie, dan kun je de shoulder pads ook krijgen voor ‘skill positions’.

Voorbeelden zijn de Schutt Sports Varsity AiR Maxx Flex 2.0 voor quarterbacks en wide receivers en de Xenith Element Lineman Varsity Football shoulder pads voor linemen.

De details van ieder van deze vind je hieronder.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste shoulder pads voor running backs: Schutt Sports Varsity FLEX 4.0 All Purpose & Skill

Beste shoulder pads voor running backs- Schutt Sports Varsity FLEX 4.0 All Purpose

(bekijk meer afbeeldingen)

 • Voor meerdere posities, maar vooral ideaal voor running back
 • Ongeëvenaard ventilatiesysteem
 • Met dubbel schuim
 • Duurzame plastic buitenkant
 • Grote ventilatieopeningen
 • Extreem licht
 • Biedt bescherming en absorbeert schokken goed

De Schutt Varsity Flex 4.0 All Purpose shoulder pads zijn ontworpen om de meeste spelers te passen. Ze zijn voor de spelers die op zoek zijn naar maximale bescherming en het leveren van prestaties.

Ideaal dus voor fullbacks, linebackers, defensive ends, tight ends en linemen.

Echter schijnen ze vooral voor runningbacks een goede keuze te zijn. Deze shoulder pads zijn extreem licht qua gewicht.

Atleten weten dat hitte een belangrijke rol kan spelen in het leveren van prestaties.

Het unieke ontwerp van de shoulder pads helpt om de luchtstroom te verhogen om de atleet op natuurlijke wijze af te koelen.

Het is bovendien ontworpen met EVA schuim om atleten maximale bescherming te bieden tegen klappen en tegelijkertijd vitale schoudergewrichtsbescherming te bieden die essentieel is voor alle spelers in een ‘skill position’.

Voor alle serieus getrainde atleten, maken de geavanceerde eigenschappen van de Schutt Varsity Flex 4.0 deze pads een must-have.

Een mogelijk nadeel van dit product is dat je een backplate, ofwel een extra rugbeschermer, apart erbij moet kopen, mocht dat op jou van toepassing zijn.

Schutt staat erom bekend om aan de aanbevolen veiligheidsnormen te voldoen en is dus veilig voor gebruik.

Dankzij de diepe insnijding in het ontwerp kun je met deze shoulder pads ook genieten van maximale veelzijdigheid en bewegingsvrijheid.

Verder is dit product prima betaalbaar en kun je de shoulder pads in verschillende maten krijgen (maat S tot XXL).

Houd er echter rekening mee dat deze shoulder pads alleen geschikt zijn voor volwassenen en dus niet voor youth (jeugd) atleten.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste shoulder pads voor quarterbacks & wide receivers: Schutt Sports Varsity AiR Maxx Flex 2.0

Beste shoulder pads voor quarterbacks & wide receivers- Schutt Sports Varsity AiR Maxx Flex 2.0

(bekijk meer afbeeldingen)

 • Open-celschuim met microscopisch kleine luchtkamers
 • Aangedreven door D3O energy lock technologie
 • Lichtgewicht, zacht en flexibel
 • Ideaal armbereik
 • Hoogste beschermingsniveau
 • Perfect voor quarterbacks en wide receivers
 • Met backplate

Het belangrijkste om te overwegen bij het kopen quarterback pads is dat de pads genoeg arm beweging toestaan en tegelijkertijd goede bescherming bieden.

De AiR Maxx Flex 2.0 shoulder pads zijn ontworpen met open-cel schuim dat voorzien is van microscopisch schuim, om de shoulder pads licht te houden, terwijl het niet ten koste gaat van de bescherming.

Het open-cel schuim bestaat uit kleine kamers die lucht kunnen opvangen, wat gunstig is omdat het het verwerken van slagen, stoten en tackles doeltreffender maakt.

Ook zijn deze shoulder pads voorzien van D30 energy lock technologie. De AiR Maxx Flex 2.0 shoulder pads zijn een van de beste pads voor quarterbacks.

Met de relatief kleine schouderstukken en grotere borst- en flankbeschermers geven zij quarterbacks het ideale bewegingsbereik van de arm dat nodig is voor het gooien van een bal en beschermen zij tegelijkertijd tegen verwoestende ‘sacks’.

Ook zijn ze voorzien van een rugplaat voor maximale bescherming.

De shoulder pads zijn voorzien van air management padding in het gedeelte over de schouder. Aan de voor- en achterkant zit heat-managed padding met EVA om ventilatie te bieden en impact te spreiden.

De shoulder pads sluiten goed aan op het lichaam.

Dankzij de Redundant Energy Lock technologie en TPU-demping, word je voorzien van het hoogste niveau van bescherming.

Het ontwerp biedt gestroomlijnde bescherming daar waar het nodig is.

Voor velen is de Varsity AiR Maxx Flex 2.0 de beste schouderbeschermer voor quarterbacks en wide receivers. Ook voor quarterbacks die in middelbare school competities spelen, zijn deze perfect.

Dit ontwerp biedt dus niet alleen bescherming van de schouder en het borstbeen, maar ook genoeg bewegingsvrijheid en flexibiliteit.

De shoulder pads zijn overigens ook verkrijgbaar in een ‘skill position’ en ‘linemen’ model. Ze zijn perfect om veel mee te rennen en te springen. Weet wel dat de shoulder pads een hoog prijskaartje hebben.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste shoulder pads voor linemen: Xenith Element Lineman Varsity

Beste shoulder pads voor linemen- Xenith Element Lineman Varsity

(bekijk meer afbeeldingen)

 • Maximale mobiliteit
 • Extra bescherming
 • Gemakkelijk om te dragen
 • Voor linemen
 • Licht
 • Gemakkelijk in onderhoud
 • Hoge duurzaamheid

Gezien het vele fysieke contact waar vooral linemen mee te maken krijgen op het veld, moet bescherming voor dit type spelers vooral genoeg borstbescherming bieden.

De Xenith Element Varsity pads bieden een groot oppervlak en maximale bescherming.

De shoulder pads zijn voorzien van een lange, voorgevormde borstplaat die een volledig bewegingsbereik mogelijk maakt – zodat linemen hun armen en handen zonder beperkingen kunnen gebruiken.

Ze zijn verkrijgbaar in de maten S tot 3XL.

De shoulder pads zijn licht van gewicht. Het antibacteriële schuim en de verwijderbare bekleding maken schoonmaken en onderhoud eenvoudig.

Nadelen zijn dat deze shoulder pads positie specifiek zijn (dus echt voor linemen) en dat ze aan de dure kant zijn.

Het koordloze ontwerp en de gespen zorgen voor duurzaamheid en betrouwbaarheid. Het verstelsysteem voor riem en gesp zorgt ervoor dat de shoulder pads goed op hun plek blijven zitten.

Behalve voor linemen zijn deze shoulder pads ook verkrijgbaar in de modellen ‘skill’ en ‘hybrid’. Element Skill is bijvoorbeeld perfect voor een defensive back of een wide receiver. Je hebt genoeg bewegingsruimte en er zit een geïntegreerde back plate in.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste shoulder pads voor youth: Schutt Sports Y-Flex 4.0 All-Purpose Youth

Beste shoulder pads voor youth- Schutt Sports Y-Flex 4.0 All-Purpose Youth

(bekijk meer afbeeldingen)

 • Licht van gewicht
 • Voor alle posities (all-purpose)
 • Extra bescherming door de lengte van de pads
 • Maximale luchtstroom
 • Verstelbaar

Een lichtgewicht ontwerp voor alle doeleinden en voor de uitzonderlijke jeugdsporter die op zoek is naar goede bescherming. De shoulder pads zijn ontworpen voor alle posities op het veld.

Dankzij het extra stukje verlening aan de onderkant wordt de atleet extra beschermd op kwetsbare plekken.

De Dual-Density padding wordt in de shoulder pads gecombineerd met ademend mesh en de 7 mm grote ventilatiegaten zorgen voor maximale luchtstroom.

De verstelbare elastische gordels zorgen ervoor dat de shoulder pads goed op de plaats blijven zitten en je consistent wordt beschermd.

De shoulder pads hebben een aantrekkelijke prijs en zijn een perfecte keuze voor een jeugd speler die op zoek is naar goede bescherming zonder extra gewicht.

Check de meest actuele prijzen hier

Veelgestelde vragen over American Football shoulder pads

Tot slot zal ik nog een aantal vragen beantwoorden die ik vaak hoor over shoulders pads in American Football.

Wat zijn de belangrijkste onderdelen van shoulder pads?

Zo’n shoulder pad kan er misschien wat ingewikkeld uitzien. Het bestaat dan ook uit verschillende onderdelen.

Nek

Het eerste onderdeel waar je op moet letten is de nek. Het is de V-vormige of cirkelvormige opening waar je je hoofd doorheen kunt schuiven.

Bij het dragen van de shoulder pads, zullen deze op de botten van je schouders rusten, terwijl de cups het kogelgewricht van beide schoudergordels zullen bedekken.

Klinknagel

Dit is het verbindingsdeel tussen de buitenste plastic schaal en de binnenste vulling.

Dit onderdeel is meestal vervaardigd uit sterk en duurzaam materiaal, zodat alle onderdelen van de shoulder pads op de plaats blijven, ongeacht je speelstijl of veldpositie.

Flap

De flap is een verlengd deel van de shoulder pads, dat aan de uiterste bovenkant wordt toegevoegd. Hij biedt extra bescherming aan het schoudergewricht, het schouderblad en andere delen.

Cup

De cup is kleiner dan de flap, maar heeft dezelfde vorm en zit onder de buitenste flap.

Om extra bescherming te bieden, wordt de cup naar beneden toe verlengd om het opperarmbeen van de bovenarm te bedekken.

Hulpstuk

Het hulpstuk, soms ook ‘bias’ genoemd, is een extra binnenkussen dat de schokken van een plotse impact met andere spelers kan opvangen.

Centraal lichaamskussen

Naast de bescherming van de schouders is de volledige structuur van de shoulder pads zo ontworpen dat het je borst beschermt, vooral de ribben, die vrij kwetsbaar zijn en een breuk kunnen oplopen bij een val of een botsing.

Dus, om dergelijke rampen te voorkomen, is er een centraal lichaamskussen aanwezig in de shoulder pads die de hele borstkas bedekt tot aan het middenrif.

Gordel met gesp

De riemen met gespen of haken zullen je helpen om de shoulder pads rond je lichaam vast te maken, vooral om de borst en de bovenbuik.

Zo kan de beschermende uitrusting niet losraken tijdens het spel.

Heb ik de juiste shoulder pads gekocht?

Heb je je shoulder pads online besteld en zijn ze eenmaal binnengekomen?

Het eerst wat je dan natuurlijk wil doen is ze aanpassen! Maar hoe weet je nu of je de juiste pads hebt genomen?

Schuif de pads over je hoofd. Trek de twee riemen met de gesp aan. Deze moeten strak en veilig aanvoelen, maar mogen op geen enkele plaats pijnlijk zijn.

Check of het scharnier van de schouderkappen uitgelijnd is met de AC-gewrichten (boven de onderarm). De voorkant van de pads moeten het borstbeen en de voorkant van de schouders volledig bedekken.

De achterkant moet de schouderbladen volledig bedekken zonder het bewegingsbereik van de armen te beperken.

Mocht er helaas iets niet helemaal kloppen, dan kun je beter de shoulder pads terug sturen en nieuwe nemen.

Veiligheid staat voorop, en je kunt het niet riskeren om met shoulder pads te trainen en te spelen die jou geen bescherming bieden op de juiste plekken.

Mocht je de mogelijkheid hebben om ze te passen in een winkel voordat je ze online bestelt, doe dat dan zeker. Mocht dat onmogelijk zijn, geen probleem.

Neem nogmaals de tijd om je maten op te meten en de aanwijzingen te volgen in de bijbehorende tabellen. Neem eventueel contact op met de online shops om te begrijpen hoe bepaalde producten vallen.

Hoe zit het met vrouwen en American Football gear?

Ook voor vrouwen wordt American football steeds populairder. En niet alleen in America, ook in Europa worden er steeds meer vrouwenteams en leagues gevormd.

Hoewel vrouwen voor een standaard model shoulder pads kunnen gaan, zijn er tegenwoordig ook pads die speciaal ontworpen zijn voor een vrouwenlichaam.

Daarbij wordt er gebruikt gemaakt van cups die extra bescherming geven aan de borsten en een grotere uitsnijding bij de hals.

Tot nu toe heeft alleen het merk Douglas shoulder pads voor vrouwen op de markt gebracht.

Ikzelf maak ook gebruik van deze pads en raad ze 100% aan. Ze zijn dan misschien wat duurder dan andere ontwerpen, maar als vrouw geven ze je wel een veel prettigere fit.

Ik heb een hoop modellen geprobeerd, en voor mijn lichaam waren de Douglas shoulder pads perfect.

Ze zijn verkrijgbaar in cup A en B, waarbij cup A voor de kleine tot gemiddelde bh-maat bedoeld is terwijl cup B bedoeld is voor vrouwen met een wat grotere boezem.

Hoe moeten schouderbeschermers zitten?

Om te begrijpen of je shoulder pads goed zitten, doe je ze aan en maak je ze vast met de veters of gespen.

Neem nu even de tijd om te kijken of er iets niet goed zit (te strak of te los) of knelt wanneer je stilstaat of beweegt.

De shoulder pads moeten comfortabel op je schouders rusten en ze moeten ongeveer een centimeter uitsteken aan beide kanten.

De gear moeten een volledige dekking geven, maar je moet nog steeds beweeglijk zijn, zelfs als je je armen omhoog doet. Oefen dus wat bewegingen om dit na te gaan.

Verlopen shoulder pads?

Er wordt aanbevolen dat je jouw shoulder pads tussen de seizoenen door opnieuw in orde brengt. Dit zal je helpen om schade aan je uitrusting te voorkomen.

Voor specifieke vervaldata is het de moeite waard om rechtstreeks bij de fabrikant te informeren naar de tijdlijnen voor het gebruik en onderhoud van hun producten.

Hoe maak je je shoulder pads schoon?

Het is belangrijk om de schouderbeschermers na het spelen schoon en droog te houden. De beste manier om ze het hele seizoen te onderhouden, is ze steeds na het spelen schoon te vegen.

Check bij de fabrikant welke producten je moet vermijden, maar vaak werken water, gewoon afwasmiddel of ontsmettingsdoekjes prima, gevolgd door een natte doek.

Laat daarna alles goed drogen en luchten. Maak zowel de binnen- als de buitenkant schoon.

Sommige fabrikanten bieden hun eigen reinigingsproducten aan, wat het overwegen waard kan zijn gezien de prijs van de uitrusting.

Hoe doe je American Football schouderbeschermers uit?

Eerst moet je de riempjes, veters of gespen losmaken die je schouderbeschermers stevig op hun plaats houden. Daarna kun je de pads over je hoofd trekken om ze te verwijderen.

Lees ook: Top 5 beste American Football visors vergeleken en beoordeeld

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.