Beste optrekstang pull-up bars | Van plafond en muur tot vrijstaand

door Joost Nusselder | Geupdate op:  5 september 2020

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Ben jij ook zo’n gezondheidsfreak en wil je koste wat het kost in vorm blijven? Dan zal je wel desperate in need zijn voor een goede pull up bar.

Pull-up bars, ook wel optrekstangen genoemd, zijn niet voor bangerikken. Wanneer je jong bent, kan je vaak zonder moeite een aantal pull-ups achter elkaar uitvoeren.

Maar na jaren van frietjes en hamburgers eten, en lange uren zitten achter je laptop, zal je merken dat je jezelf niet zo snel kan optrekken als vroeger.

Gelukkig bestaan er genoeg soorten pull-up bars om te trainen, optrekstangen die speciaal zijn gemaakt voor verschillende soorten type mensen in verschillende fasen van hun leven.

Wij gaan jou wegwijs maken in de wereld van de verschillende pull up bars, zodat jij – wanneer het weer kan – de show steelt met jouw upper body muscles!

Beste optrekstang pull-up bar beoordeeld

Pull-up bars voor iedereen

Dus als je dacht dat pull-up bars alleen voor jonge mensen zijn, die bruisen van de energie, of alleen voor expert bodybuilders, dan hebben we goed nieuws voor je.

Pull-up bars zijn er in soorten en zijn er voor iedereen, ook de hamburger liefhebber!

Zeker nu we steeds meer tijd thuis doorbrengen dan buiten en op de sportschool, kunnen we wel wat extra muscle training gebruiken.

De vraag is natuurlijk of je zo’n apparaat wel goed kwijt kan in huis; ook al woon je klein, niet getreurd er zijn perfecte pull up bars te koop voor iedere ruimte.

Optrekstangen kunnen vaak eenvoudig worden toegevoegd aan de gym toestellen die je al thuis hebt staan en zijn ideaal voor het bewerkstelligen van een effectieve krachttraining.

Pull-up bars zijn de perfecte tool om krachtige biceps en een sterke rug te trainen.

We moeten wel adviseren dat je eerst je huisarts consulteert voordat je met deze intensieve lichaamsinspanning aan de gang gaat.

Je hoeft het niet als vele ambitieuze oud-sporters te ervaren, die na jaren opeens zonder een goede voorbereiding weer aan de pull-up bars zijn gegaan en hierdoor een spier of twee aan hun schouder hebben gescheurd.

Neem het van ons aan en zet jouw veiligheid op de eerste plaats!

De beste keuze pull-up bar

Mijn eerste keuze voor de beste pull-up bar is deze Rucanor optrekstang voor krachttraining.

We kozen voor deze pull-up bar, omdat de stang veelzijdig ingezet kan worden.

Deze pull-up bar is naar onze mening de beste pull-up bar zonder schroeven en boren, die voldoet aan de minimale eisen voor de gebruiker.

We hebben deze gekozen vanwege de geweldige prijs en het feit dat deze in iedere deuropening/kozijn past.

Met het eenvoudig klemsysteem klem je de stang vast op zijn plek.

Onze nummer 2 uit de lijst is wederom eentje met een goede prijs, maar met meer pull op mogelijkheden.

Het is een 5 in 1 Pull up Station. De 5 exercises zijn pull ups, chin ups, push ups, tricep dips en sit ups, een complete workout voor je bovenlichaam dus.

De beste pull-up stangen beoordeeld

In dit artikel hebben we de beste pull-up bars of optrekstangen voor je op een rijtje gezet aan de hand van de verschillende doeleinden waarvoor ze bestemd zijn.

Op deze manier kun je gericht een keuze maken en verlies je niet veel tijd aan zoeken naar de beste pull-up bars of de beste optrekstang.

Voor het gemak hebben we al onze favorieten in een overzicht hieronder geplaatst.

We hebben er ook een paar grote toestellen in staan, voor de sportfanaten die meer ruimte hebben in huis.

Heb je misschien een buitenmuur beschikbaar, let dan op deze Strongman Pull-Up Bar Outdoor!

Als je iets meer tijd hebt, lees dan het uitgebreid review per product iets verder in het artikel.

Beste pull-up bar of optrekstang Afbeeldingen
Beste pull-up bar zonder schroeven en boren: Rucanor optrekstang voor krachttraining Beste pull-up bar zonder schroeven en boren: CoreXL optrekstang voor krachttraining

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste pull-up bars voor verschillende doeleinden: 5 in 1 Pull up Station Beste pull-up bars voor verschillende doeleinden: 5 in 1 Pull up Station

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste pull-up bar voor de deurpost: Focus Fitness Doorway Gym Xtreme Deurpost Pull Up Bar - Focus Fitness Doorway Gym Xtreme

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste pull-up bar voor de muur: Optrekstang (wandmontage) Optrekstang voor wandmontage

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste pull-up bar voor het plafond: Flashing Chin Up stang Beste pull-up bar voor het plafond: Flashing Chin Up stang

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste pull-up bar staand: VidaXL Power Tower met sit-up bank Beste pull-up bar staand: VidaXL Power Tower met sit-up bank

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste pull-up bar voor buitenSouthwall Optrekstang voor wandmontage in wit Beste pull-up bar voor buiten:  Southwall Optrekstang voor wandmontage in wit

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste pull-up bar voor crossfit: Tunturi Cross Fit Pull Up Bar Tunturi Cross Fit Pull Up Bar

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste pull-up bar met bokszak houder: Victory Sports Bokszak Muursteun met Optrekstang Victory Sports Bokszak Muursteun met Optrekstang

(bekijk meer afbeeldingen)

Hoe kies je een pull-up bar?

Voor de enthousiastelingen die aan krachttraining willen beginnen, kun je in wezen eerst starten met dippen als eerste stap naar de pull-up bar.

Je zou ook de pull-up bar iets lager kunnen hangen of op een verhoging kunnen staan.

Trek jezelf dan naar de optrekstang met je voeten op de grond onder een steeds moeilijker wordende hoek.

Het goede nieuws is dat de optrekstangen, die we in dit artikel zullen nagaan, veelzijdig zijn waardoor je wordt geholpen om jouw doelen geleidelijk aan te bereiken met een geschikte pull-up bar.

Drie categorieën optrekstang

Over het algemeen zijn er 3 grote groepen van pull-up bars.

Een van de meest populaire pull-up bars zijn vrijdragende optrekstangen, die geen permanente montage vereisen en eenvoudig te installeren en te verwijderen zijn na gebruik.

Deze beschikken meestal over verschillende grip opties.

Let bij de aanschaf van een vrijdragende pull-up bar zeker op de afmeting van de optrekstang in relatie tot de afmeting van jouw deurkozijn, zodat je een optrekstang kiest met een goede pasvorm.

Vervolgens heb je optrekstangen, die wel wat boor- en installatiewerk vereisen. Er zijn modellen die je aan het plafond, de muur of aan een deurpost monteert.

Deze optrekstangen worden meestal door zwaargewichten gebruikt, maar zijn minder draagbaar en verplaatsbaar.

Tenslotte zijn er ‘power stations of power towers’.

Dit zijn vrijstaande toestellen die geen boren of installatie nodig hebben. Hiermee kun je meestal meerdere oefeningen uitvoeren, maar er zijn wel enkele nadelen.

Je hebt namelijk meer ruimte nodig voor deze soort optrekstangen. Ook kunnen ze nogal gaan wiebelen tijdens het gebruik omdat de verankering soms niet verankerd is.

En zwaardere gewichten kunnen moeilijk gebruik maken van zo een optrekstang.

Wat je moet weten voordat je een pull-up bar aanschaft

Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten voordat je een pull-up bar koopt. We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.

Maximale belastbaar gewicht van de bar

Hoe zwaarder de stang te belasten is, hoe steviger de stang is.

Kies een stang die past bij jouw huidig gewicht plus 20 kg erbij, want wanneer je spieren opbouwt zal je naar gelang van tijd ook in gewicht toenemen.

De stang moet in elk geval jouw gewicht tijdens het trainen kunnen dragen zonder dat je valt.

Wil je je het jezelf nog moeilijker maken, neem dan een optrekstang die jouw gewicht plus extra gewicht voor een gewichtsvest kan dragen.

Montage van de stang

Er zijn een aantal varianten hierin, zoals we hierboven al hebben gezien:

  • stangen met wandmontage
  • deur montage
  • plafond montage
  • vrijstaande ‘power stations’
  • deurstangen die je niet hoeft te monteren

Iedere variant heeft zijn eigen voordelen. Een geschroefde pull-up bar kan sowieso meer gewicht dragen, terwijl een pull-up bar die niet geschroefd hoeft te worden het gemak biedt van het kunnen verwijderen van de bar na gebruik.

Beste pull-up bars voor verschillende doeleinden beoordeeld

Pull-up bars komen in verschillende maten en modellen.

Afhankelijk van wat je ermee wil gaan doen en hoe je het wil of kan bevestigen zal voornamelijk uitmaken welke pull-up bar het beste is voor jouw situatie.

Beste pull-up bar zonder schroeven en boren: Rucanor optrekstang voor krachttraining

Woon je bijvoorbeeld in een appartement waar je niet mag schroeven en boren, dan komt deze optrekstang voor krachttraining goed van pas.

Maar ook als je in je eigen huis geen zin hebt in klussen of een ‘vastgenagelde’ installatie, dan is deze stang de beste optie.

Beste pull-up bar zonder schroeven en boren: CoreXL optrekstang voor krachttraining

(bekijk meer afbeeldingen)

De stang is een kwalitatief product, die eenvoudig hanteerbaar is. De bar heeft een breedte van 70 centimeter en een maximaal belastbaar draaggewicht van 100 kg.

En als je hem dan toch besluit te schroeven (optioneel) kan de stang 130 kg aan.

Het is een simpel en betaalbaar product, waarmee je een variatie aan oefeningen kunt doen om je rug-, schouder-, arm- en buikspieren te trainen.

Dankzij het compacte formaat berg je hem snel onder je bed op na gebruik.

Beste pull-up bar voor de deurpost: Focus Fitness Doorway Gym Xtreme

Deze optrekstang is een multifunctionele stang die ideaal is voor zowel push-ups als pull-ups.

Deze stang past op standaard deurposten tussen 61-81 cm en werkt middels een hefboom techniek.

Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je traint. Hetzij in de slaapkamer of de woonkamer.

Wat ook handig is aan deze optrekstang is dat je je workout kan verplaatsen naar de vloer, want de stang biedt ook de mogelijkheid om grondoefeningen te doen.

Kortom met deze stevige optrekstang voor de deurpost kun je een complete workout uitvoeren.

Nog een mooie aanrader voor een deurpost pull-up bar, onze nummer 2 in de lijst, vinden wij de 5 in 1 Pull up Station.

Thuis sporten en 5 verschillende oefeningen doen is peanuts met deze pull up set. Voor een prima prijs kan je pull ups, push ups, chin ups en tricep dips oefeningen doen.

Door de zachte antislip laag zal jouw deurkozijn niet beschadigen. Je hoeft geen gaten te boren niets.

Jouw complete work-out begint hier, gewoon vanuit huis.

Beste pull-up bar voor de muur: Optrekstang (wandmontage)

Wil je meer dan je eigen gewicht kunnen optrekken, dan is zal je de keuze moeten maken voor een vaste bevestiging.

Optrekstangen die permanent worden bevestigd, kunnen sowieso meer dragen.

Deze wandmontage optrekstang is een perfect exemplaar van een eenvoudig uitziende optrekstang, die echter wel wat kan hebben.

Het belastbare gewicht is 350 kg. Met deze stang van sportschool kwaliteit train je de rugspieren, buikspieren en de biceps.

Zodoende hoef je niet naar de sportschool, maar kun je op je eigen tijd trainen en op jouw gemak.

Voor een alternatief kun je kijken bij de Gorilla Sports Optrekstang. De kwaliteit van deze stang is zonder meer hoogwaardig en je kan ‘m belasten tot 350 kg.

Train jouw rugspieren, biceps en buikspieren met deze simpele, maar toch multifunctionele optrekstang, die ook goed geschikt is voor leg raises.

De stang wordt geleverd met schroeven en pluggen. Je ziet dat je voor een sterk en gespierd lichaam helemaal niet naar de sportschool hoeft.

‘Old school training’ blijft maar populairder worden; gewoon trainen met je eigen lichaamsgewicht. Je kan deze stang op de perfecte hoogte hangen zodat er geen gelegenheid tot cheaten is.

Beste pull-up bar voor het plafond: Flashing Chin Up stang

Beste pull-up bar voor het plafond: Flashing Chin Up stang

(bekijk meer afbeeldingen)

Voor het effectief trainen van de biceps, triceps, rug- en buikspieren kun je de Flashing Chin up stang overwegen.

De stang is bestemd om aan het plafond te hangen. Het maximale draagvermogen is 150 kg.

Zorg ervoor dat het plafond waar de stang komt te hangen het belastbaar gewicht van de stang en jouw eigen gewicht kan dragen.

De optrekstang is gemaakt van stevig robuust metaal van 50 x 50 mm en kan hierdoor zwaarder belast worden.

Bekijk hem hier bij Amazon

Liever toch een witte optrekstang voor aan het plafond?

Deze mooie witte Gorilla Sports optrekstang voor aan het plafond, is goed voor het trainen van rugspieren, biceps en buikspieren door het exercisen van chin ups, pull ups en leg raises.

Door de witte kleur valt de bar minder in het oog op een – meestal – wit plafond.

Je kan ‘m daarom makkelijk in je woon- of slaapkamer hangen. Het is geen storende factor.

Deze bar heeft een sportschool kwaliteit en kan belast worden met maar liefst 350 kg.

Beste pull-up bar staand: VidaXL Power Tower met sit-up bank

De beste staande pull-up bar is de VidaXL Power Tower.

Met dit toestel kun je naast het optrekken, verschillende soorten oefeningen doen. Het toestel is voor iedereen bestemd en biedt veel mogelijkheden.

Beste pull-up bar staand: VidaXL Power Tower met sit-up bank

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze staande pull-up bar is stevig geconstrueerd en voelt stabiel aan tijdens het trainen.

Je moet er alleen voor zorgen dat je binnen het maximale draagvermogen van 150 kg blijft.

Wat ook handig is, is dat je het toestel kunt afstellen naar jouw behoefte.

Met opstapjes en de verstelbare rugleuning kun je deze optrekstang helemaal personaliseren.

Domyos power tower voor lichaamsgewicht spiertraining

(bekijk meer afbeeldingen)

Nog een goede keuze voor intensieve thuis-sport-sessies is deze Weider Pro Power Tower.

Een stevige Tower met solide stalen buizen, bekleed met comfi kussens.

Met dit veelzijdige power toestel kies je je eigen training door de verschillende functies van de tower te gebruiken.

Pull ups en push ups met handvaten met extra grip, verbeter zo ook je dips. Je maakt perfecte vertical knee raises met deze power tower, met geweldige ondersteuning.

Pro Power heeft een maximale belastbaarheid van 140 kg, de prijs kwaliteitverhouding vinden wij prima.

Beste pull-up bar voor buiten: Southwall Optrekstang voor wandmontage in wit

Een goede optrekstang voor buiten moet tegen een stootje kunnen. In die zin dat het weersinvloeden aankan.

De Southwall Optrekstang is een goede keuze voor deze categorie.

De optrekstang is vervaardigd van massief hol staal met een draagvermogen van 150 kg.

De stang moet tegen de wand worden geïnstalleerd, de benodigde betonnen pluggen hiervoor zijn meegeleverd.

Met deze witte stang kun je een variatie aan trainingsoefeningen doen, waaronder de versterking van de borst-, rug-, schouder- of buikspieren.

Uiteraard doet deze pull-up bar het ook goed binnen.

Beste pull-up bar voor buiten:  Southwall Optrekstang voor wandmontage in wit

(bekijk meer afbeeldingen)

Liever een pull-up bar buiten die verstelbaar is?

Neem dan een kijkje bij deze Strongman Pull-Up Bar Outdoor buiten oplossing met poedercoating.

De bar is geschikt voor alle weersomstandigheden en kan maximaal belast worden tot 250 kg. Uiteraard kun je em ook gewoon binnen installeren.

De Pull-Up Bar Outdoor is verstelbaar in 2 afstanden – 60 cm of 76 cm – van de muur of plafond.

Je kan er onder andere chin-ups, ring dips en kipping mee doen, je kunt – superfijn en eenvoudig – je ab-straps of ringenset bevestigen voor nog meer mogelijkheden.

Beste pull-up bar voor crossfit: Tunturi Cross Fit Pull Up Bar

Het grootste voordeel van deze cross fit pull-up bar is dat je meerdere handposities mogelijkheden hebt dankzij de verschillende handgrepen.

Met elke handpositie train je een andere spiergroep.

Zo kun je kiezen voor welke handgreep je bijvoorbeeld tijdens de pull-up burpee gebruikt, die weer anders is dan voor de chin-up.

De Tunturi Cross Fit Pull Up Bar kun je verder eenvoudig aan de muur monteren en neemt weinig ruimte in.

Het is een goede aanvulling op de rest van je cross fit opstelling.

Met een maximaal belastbaar gewicht van 135 kg gebruik je gewoon jouw eigen lichaamsgewicht om de oefeningen uit te voeren om zodoende een stevig bovenlichaam te trainen.

Heb je liever een pull-up aanvulling op je bestaande Tunturi RC20 Cross Fit Base Rack?

Deze Tunturi RC20 Cross Fit Rack Ball Pull-Up Grips zijn pull up grepen die je eenvoudig aan het rack bevestigd.

Wanneer je grips gebruikt in plaats van de gangbare stang, train je niet alleen de rug- en armspieren met de pull ups maar ook nog eens je vingers, handen en onderarmen.

Een geweldige, niet te onderschatten extra training. Deze pull-ups maken een crossfit workout compleet.

Beste pull-up bar met bokszak houder: Victory Sports Bokszak Muursteun met Optrekstang

Wil je behalve je dagelijkse pull- en push ups nog even lekker je energie kwijt door flink op een bokszak te slaan?

Wie houdt er niet van multi inzetbare producten!

De Victory Sports Bokszak Muursteun met Optrekstang heeft zoals de naam het zegt twee functies.

Je kunt jezelf optrekken aan de stang , maar je kunt er ook een bokszak aan hangen.

De optrekstang is van een sportschool kwaliteit wat dus betekent dat hij net zo goed in de sportschool werkt als thuis.

De muursteun kan niet alleen jouw gewicht aan, maar kan ook de slag die de bokszak krijgt opvangen.

Het maximaal draagvermogen is 100 kg en wordt exclusief bokszak geleverd. Wil je er gelijk een bokszak bij kopen, dan raden wij deze stevige Hanumat 150 cm bokszak aan.

Nog een prachtige optie is deze Optrekstang / pull up bar Incl. bokszak bevestiging.

Je kan de stang met maximaal 100 kg. belasten, houd daar rekening mee.

De kettinglengte voor de bokszak is 13 cm. en de bar is gemaakt van zwart gepoedercoat staal. Het monteren is simpel en er wordt een handleiding bij geleverd.

De beste pull-up bar oefeningen

Beste pull-up bar optrekstang

Je zou denken dat er maar weinig variatie is aan oefeningen met een pull-up bar. Echter kun je meer doen dan alleen ‘standaard optrekken’.

Hieronder enkele oefeningen om jezelf uit te dagen, of bekijk dit interessante artikel van Menshealth:

Pull-up bar chin up

Bij deze oefening wordt de nadruk gelegd op het trainen van de biceps. Deze oefening is een goede om mee te starten, omdat de techniek vrij makkelijk is om aan te leren.

Wat je moet doen is de stang vastpakken met een onderhandse grip (met de binnenkant van je handen naar je lichaam) op een afstand iets smaller dan je schouderbreedte.

Trek jezelf dan op en probeer met de borstspieren omhoog te komen.

Door je voeten te kruisen, blijft je lichaam zo stil mogelijk en alle energie en kracht wordt uit de armen gehaald.

Pull-up met brede grip

Verbreed je de afstand tussen de armen, dus voorbij de schouders, laat je de brede rugspieren het werk doen.

Pak de stang vast met een bovenhandse grip (met de buitenkant van je handen naar je lichaam) en trek jezelf op tot de kin voorbij de stang is.

Je vervolgt door jezelf langzaam aan te zakken en herhaald de oefening. Hiermee train je niet alleen de armen, maar ook de rugspieren.

Clapping pull-up

Deze oefening is voor wanneer je iets gevorderd bent.

De naam van de oefening zegt het al, je moet klappen in je handen tijdens het optrekken en gaat dus iets verder dan de normale pull-up.

Behalve kracht heb je voor deze oefening een goede coördinatie nodig en een behoorlijke dosis explosiviteit.

Deze oefening kun je het beste beginnen met een smalle grip om eerst de explosiviteit te trainen alvorens je de stang los laat om te klappen.

Je trekt jezelf op naar boven en duwt dan nog een beetje hoger om zo een moment te creëren voor wanneer je daadwerkelijk gaat klappen in de handen.

Oefen dit eerst heel goed met een smalle grip. Op deze manier zijn de handen dicht van elkaar en kan je makkelijker ertoe overgaan om te klappen.

Later kan je de armen steeds verder uit elkaar spreiden, naargelang je beter wordt in de oefening.

Achter de nek optrekken

Deze oefening is om de schouders en de binnenkant van de rug te trainen. Pak de stang vast met een brede bovenhandse grip.

Tijdens het optrekken beweeg je je hoofd naar voren, zodat de bar in de nek valt.

Je trekt jezelf op tot de hoogte van je achterhoofd en niet helemaal tegen de schouders.

Nog enkele tips voor het optrekken met een pull-up bar

Wat je wil bereiken met deze oefeningen zijn sterke arm en rugspieren.

Om het maximale resultaat te behalen is het belangrijk dat je elke oefening gecontroleerd en rustig uitvoert. Op deze manier wordt de spanning op de spieren goed verdeeld.

Raak je op een gegeven moment zo bedreven in het optrekken en is jouw eigen lichaamsgewicht te eenvoudig om op te trekken, dan kun je altijd gewichten toevoegen in de vorm van een gewichtsvest of gewichten aan je voeten.

Overweeg zeker ook om gebruik te maken van handschoenen voor een beter grip, indien dit nodig is. Hoe beter jouw grip op de stang, hoe meer je jezelf kunt optrekken.

Hier vind je deze en nog meer pull-up bar oefeningen uitgevoerd:

‘Old School’ training voor een sterk lichaam

Old school workouts en crossfit, maar ook gewoon je lijf goed onderhouden door middel van dagelijks thuis trainen wordt steeds populairder.

Steeds meer sporters laten de gewichten links liggen en trainen met ‘slechts’ hun eigen lichaamsgewicht.

Tests tonen immers aan dat de meeste ‘spierbundels en krachtpatsers’ na jarenlang trainen in de sportschool, soms niet eens over een muurtje kunnen klimmen. Ze zijn vaak niet eens sterk genoeg om eenpaar ‘pull ups’ te maken!

De nieuwe generatie thuis-sporters is op zoek naar ‘real strength’, door ‘back to base old school workouts’.

Zoals boksers altijd al deden, Denk maar aan onze old school held, boxer ‘Rocky Balboa’ (Sylvester Stallone).

Wat is het doel van pull-ups?

De pull up is een van de meest effectieve oefeningen om de rugspieren te versterken. Pull ups laten de volgende spieren van de rug:

  • Latissimus Dorsi: de grootste spier van de bovenrug die loopt van de middenrug tot onder de oksel en het schouderblad.
  • Trapezius: bevindt zich vanaf de nek tot aan beide schouders.

Zorgen optrekstangen voor spieropbouw?

Met de pull-up werkt bijna elke spier in je bovenlichaam, vooral je rug, en daarom is het ook zo’n effectieve calorie burner.

Door je grip te veranderen, of de hoogte van je bar, kun je je ook richten op andere spieren, die de standaard pull-up mist.

Wat is beter, pull ups of chin ups?

Voor chin-ups pak je de stang vast met je handpalmen naar je toe en bij pull-ups pak je de stang vast met je handpalmen van je af gericht.

Als gevolg hiervan werken chin-ups beter op de spieren aan de voorkant van je lichaam, zoals je biceps en borst, terwijl pull-ups effectiever zijn voor je rug- en schouderspieren.

Bij pull-ups aan een optrekstang kan het fijn zijn fitness handschoenen te gebruiken. Hier hebben we de beste fitness handschoenen voor je op een rijtje gezet.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.