Beste fitness step | Kwalitatieve opties voor krachtige cardio training thuis

door Joost Nusselder | Geupdate op:  23 maart 2021

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

De fitness step, ook wel aerobic step genoemd, is de afgelopen jaren een ontzettend populair fitness accessoire geworden, die je niet alleen maar terug ziet in de sportschool, maar ook steeds vaker bij mensen thuis.

Bewegen op een fitness step is uitgegroeid tot één van de meest populaire vormen van aerobics.

De fitness step zorgt voor een breed scala aan trainingsvormen en maakt het mogelijk om een totale body work-out te doen.

Beste fitness step

Wanneer je intensief traint op een fitness step, train je spierkracht en conditie en ben je in staat om tot wel 450 calorieën per uur te verbranden. De step is dus een fantastisch middel om vet te verbranden en ook zal het je coördinatie verbeteren.

Klinkt helemaal niet verkeerd dus!

In dit artikel zal ik je alles vertellen over de fitness step; welke er zijn, waar je op moet letten bij de aanschaf ervan en welke oefeningen je erop kan doen.

Vanaf nu zijn er geen (geldige) excuses meer om lui op de bank te blijven liggen in je vrije tijd..!

Ik begrijp heel goed dat je zelf misschien weinig tijd hebt om uit te zoeken welke fitness steps er zijn en welke voor jou interessant kunnen zijn.

Daarom heb ik het voorwerk al vast voor je gedaan, zodat een keuze maken wellicht een stukje makkelijker wordt!

Voordat ik de vier beste fitness steps uitgebreid zal toelichten, wil ik je eerst even snel kennis laten maken met één van mijn favorieten, namelijk de RS Sports Aerobic fitness stepper.

Behalve dat deze in verschillende hoogtes verstelbaar is, wat de step geschikt maakt voor mensen van verschillende lengtes en met uiteenlopende fitnessniveaus, is de step voorzien van een anti-sliplaag en gaat de step lang mee.

En laten we eerlijk zijn.. De prijs is ook gewoon hartstikke aantrekkelijk!

Mocht deze step niet helemaal zijn wat je zocht, dan heb ik ook nog drie andere interessante opties voor je om eens te bekijken.

In de tabel vind je een overzicht van de beste fitness steps en onder de tabel zal ik ieder item apart toelichten.

Beste fitness step Afbeeldingen
Overall beste fitness step: RS Sports Aerobic Overall beste fitness step- RS Sports Aerobic

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste fitness step voor W.O.D sessie: W.O.D Pro Beste fitness step voor W.O.D sessie- W.O.D Pro step

(bekijk meer afbeeldingen)

Goedkope fitness step: Focus Fitness Aerobic Step Goedkope fitness step- Focus Fitness Aerobic Step

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste grote fitness step: ScSPORTS® Aerobic step Beste grote fitness step- ScSPORTS® Aerobic step

(bekijk meer afbeeldingen)

Waar moet je op letten bij het kopen van een fitness step?

Bij de aanschaf van een fitness step zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten:

De maat

Je hebt fitness steps in verschillende (for)maten.

Het is van belang dat je van tevoren nagaat wat het maximale gebruikersgewicht is van de step, die kan namelijk per step nogal verschillen.

De oppervlakte

Fitness steps kunnen een verschillende oppervlakte hebben, waarbij de oppervlakte van de ene fitness step misschien net iets te klein is voor bepaalde oefeningen.

Het is daarom handig om in ieder geval een step te nemen met een afmeting van (l x b) 70 x 30 cm. Groter kan natuurlijk altijd.

Antislip oppervlak

Als je van plan bent fanatiek te sporten, is de bedoeling natuurlijk ook dat je lekker gaat zweten.

Het is daarom belangrijk dat je een fitness step kiest met antislip oppervlakte zodat je niet uitglijdt tijdens het sporten, mocht je step wat nat worden.

Gelukkig hebben alle steps die ik in dit artikel bespreek zo’n antislip laag.

De hoogte

Wat voor soort training wil je met de step gaan doen?

Afhankelijk van het antwoord op die vraag, moet je de hoogte van de step uitkiezen. Bij sommige oefeningen is het handig als de step wat lager is, terwijl bij andere het fijn is als deze juist hoger is.

Idealiter neem je een fitness step die in hoogte verstelbaar is, zodat je met één step verschillende oefeningen kunt uitvoeren en ook zelf de intensiteit van die oefeningen kan bepalen.

Om nog meer uitdaging in je workouts met de fitness step te brengen, combineer je deze met een fitness elastiek!

Beste fitness step beoordeeld

Met dat alles in gedachten, laten we nu gaan kijken wat de fitness steps uit mijn top 4 zo goed maakt.

Overall beste fitness step: RS Sports Aerobic

Overall beste fitness step- RS Sports Aerobic

(bekijk meer afbeeldingen)

Ben je gemotiveerd om jezelf (weer) helemaal in topvorm te brengen? Dan is de RS Sports Aerobic fitness stepper voor jou!

Hierboven heb ik je al een korte inleiding gegeven over deze step, nu ga ik graag iets verder op dit product in.

De step is gemaakt om mensen (thuis) in beweging te houden. Je kunt een heleboel verschillende oefeningen doen op de step, en natuurlijk het welbekende step aerobics.

Je kan zo’n work-out aanvullen met een paar (lichte) dumbbells, zodat je klaar bent voor een complete cardio en aerobic work-out!

Handig is dat de step in hoogte verstelbaar is, waarbij je de step 10 cm hoog kan zetten, 15 cm of 20 cm. Hoe hoger je de step maakt, hoe meer moeite de oefeningen zullen kosten.

De step neemt verder weinig ruimte in beslag, zodat je eigenlijk overal wel wat ruimte kan maken voor een work-out.

Fijn is dat de step voorzien is van een antislip laag, zodat je zonder problemen intensief kan trainen op de step.

Het product kan ondersteuning bieden voor maximaal 150 kg, dus je kunt flink tekeer gaan op deze step!

De afmetingen betreffen (l x b x h) 81 x 31 x 10/15/20 cm. Omdat de step in hoogte verstelbaar is, is deze geschikt voor mensen van verschillende lengtes en fitnessniveaus.

Hoe hoger de step, hoe moeilijker de oefeningen. En hoe meer je je inspant, hoe meer calorieën je zult verbranden.

Tijdens een typische sessie van 45 minuten verbrand je ongeveer 350-450 calorieën. Natuurlijk hangt het exacte aantal ook af van je gewicht.

Check de laatste prijzen hier

Lees ook: Beste gewichten voor thuis | Alles voor een effectieve training in eigen huis

Beste fitness step voor verschillende doeleinden: W.O.D Pro

Beste fitness step voor W.O.D sessie- W.O.D Pro

(bekijk meer afbeeldingen)

Ben jij klaar voor de ‘Workout Of the Day (W.O.D.)’? Eén ding is zeker… Met deze professionele fitness step ben je dat gegarandeerd!

W.O.D. wordt vaak gebruikt in CrossFit training en de W.O.D. is iedere keer anders. Het gaat om het uitvoeren van steeds verschillende oefeningen, combinaties van oefeningen, of het variëren van de intensiteit.

Maar voor een W.O.D. hoef je zeker niet perse naar een CrossFit gym. Je kun een W.O.D. namelijk ook gemakkelijk thuis doen op een fitness step, met of zonder gewichten.

Ook deze step is in hoogte verstelbaar, net zoals de RS Sports Aerobic, waarbij je kan kiezen uit drie verschillende hoogtes; namelijk 12, 17 en 23 cm. Je kunt heel snel en gemakkelijk wisselen van hoogte.

Deze W.O.D. Fitness Step Pro is trouwens een stukje hoger dan de RS Sports Aerobic, wat deze wellicht geschikter maakt voor wat meer ervaren steppers (en echte W.O.D. liefhebbers!).

Het maximaal belastbare gewicht is 100 kg, minder sterk dus dan de RS Sports Aerobic.

Het stepje is handig voor thuis, maar ook natuurlijk hartstikke nuttig in sportscholen, voor bij de fysio, of in personal training studio’s.

De step is voorzien van een antislip toplaag en antislip gripnoppen, zodat je altijd veilig op de step kan trainen en de step ook stevig op de vloer staat.

Prettig is overigens dat de step lang meegaat en slijtvast is. Dat moet ook wel, als je elke dag een W.O.D. sessie wil houden!

De step heeft een afmeting van (l x b x h) 70 x 28 x 12/17/23 cm. Qua afmetingen is deze step dus wat kleiner in vergelijking met de RS Sports Aerobic en ook een stukje duurder dan de RS Sports Aerobic, ook al heeft ie minder draagvermogen alsook een kleinere afmeting.

Omdat de W.O.D. step licht van gewicht is, kun je deze wel weer gemakkelijk vervoeren.

Al met al is de W.O.D. Fitness Step Pro de beste step voor de ware W.O.D. fans omdat deze echt gemaakt is voor het dagelijks doen van oefeningen.

In het geval jij zo iemand bent, heb ik alvast een mooie oefening voor je om uit te proberen, namelijk de push-up:

  1. Zet bij deze oefening beide voeten op de step en steun met je handen op de grond, net zoals bij een gewone opdruk positie.
  2. Zak nu door je armen en houd de rest van je lichaam recht.
  3. Duw jezelf vervolgens weer omhoog zodat je terugkomt in de beginpositie.

Dit is dus een iets moeilijkere versie van de push-up en wellicht een uitdaging voor de W.O.D fanaat!

Ben je van plan om een step wat minder vaak te gebruiken – en dus zeker niet elke dag- dan kun je waarschijnlijk beter voor een goedkopere versie gaan, zoals de RS Sports Aerobic (zie hierboven) of de Focus Fitness Aerobic Step (zie hieronder).

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Goedkope fitness step: Focus Fitness Aerobic Step

Goedkope fitness step- Focus Fitness Aerobic Step

(bekijk meer afbeeldingen)

Ik begrijp heel goed dat niet iedereen evenveel geld wil uitgeven aan een fitness step. Sommige mensen willen nu eenmaal niet iedere dag ermee gaan sporten, of willen gewoon graag wat geld besparen.

Anderen willen eerst zien of zo’n step wel iets voor hen is, en kopen daarom liever eerst een ‘instapmodel’.

Om deze redenen heb ik (nóg!) een goedkope fitness step in mijn lijst opgenomen, die eigenlijk hartstikke prima is!

De step is vervaardigd uit gehard kunststof en heeft een antislip afwerking. Ook het uiteinde van de poten is antislip. Zo zul je altijd veilig trainen en stabiel op de step staan.

De poten zijn bovendien verstelbaar in hoogte, waarbij je kunt kiezen tussen 10 of 15 cm.

Deze step is echter de enige in het rijtje die slechts op twee hoogten verstelbaar is, de rest is namelijk op drie hoogten verstelbaar. De step is bovendien lager dan de W.O.D. Pro en de RS Sports Aerobic, die ik eerder aan je voorlegde.

Behalve dus de prijs, kunnen ook dit redenen zijn dat de Focus Fitness Aerobic Step vooral een interessante step is voor een beginnende stepper of sporter. Gezien de hoogte, kan de step ook van pas komen wanneer je klein van stuk bent.

We kunnen dus concluderen dat de W.O.D. Pro, die ik hiervoor heb besproken, eigenlijk geschikter is voor de meer fanatieke en ervaren sporter, waar de goedkopere Focus Fitness juist interessant is voor een beginnende stepper of sporter of wanneer je nu eenmaal niet zo lang bent.

De Focus Fitness step heeft een draagvermogen van 200 kg, en is daarmee ‘sterker’ dan de vorige twee steps. Zo zie je maar weer… Goedkoper betekent zeker niet altijd van mindere kwaliteit!

Houd er wel eventueel rekening mee dat, mocht steppen toch ineens een grote, nieuwe passie van je worden, je de step later misschien liever vervangt door eentje die hoger kan voor meer uitdaging.

Hoe hoger de step, hoe groter je de uitvoering van je oefeningen kan maken. Want het is natuurlijk uitdagender om van een grote step te stappen, dan van eentje die wat lager is.

Een prima oefening om mee te beginnen als beginner, is een van de meest simpele oefeningen, de basic step:

  1. Ga voor de lange kant van je step staan.
  2. Stap met één voet (je rechter bijvoorbeeld) op de step en vervolgens zet de andere voet (je linker) ernaast.
  3. Zet je rechtervoet weer op de grond en je linker ernaast.
  4. Wissel telkens van been en herhaal dit een aantal keren voor een goede warming-up.

Check de laatste prijzen hier

Beste grote fitness step: ScSPORTS® Aerobic step

Beste grote fitness step- ScSPORTS® Aerobic step

(bekijk meer afbeeldingen)

Zin om lekker effectief te trainen? Met deze (extra) grote fitness step van ScSports train je je complete lichaam! Het grote en stevige ontwerp is ideaal voor een intensieve work-out.

Dankzij de voetstukken kun je de step snel en eenvoudig in hoogte verstellen, zodat je zelf de intensiteit van de oefeningen kiest.

De step heeft net als alle andere een antislip oppervlak zodat uitglijden wordt voorkomen en je altijd veilig en zorgeloos kunt trainen.

De step heeft een lengte van 78 cm, een breedte van 30 cm en is in drie verschillende hoogtes verstelbaar, namelijk 10 cm, 15 cm en 20 cm. De maximale belastbaarheid is 200 kg en de step is gemaakt van 100% polypropyleen.

Samen met de W.O.D Pro is dit de wat duurdere step uit het rijtje. Het verschil met de W.O.D Fitness Step Pro is echter dat de ScSPORTS® Aerobic step wat lager is, maar wel groter qua formaat.

Verder is deze sterker dan de W.O.D Pro (die namelijk ‘maar’ 100 kg kan dragen).

Deze grote step is handig om verschillende redenen. Bijvoorbeeld als je wat sterker gebouwd bent dan een gemiddeld persoon, of wat zwaarder.

Of misschien voel je je wel wat zekerder op een grote step, omdat steppen wellicht nieuw voor je is.

Verder kan een grote fitness step ook erg handig zijn als je deze wil kunnen gebruiken als bench, om bijvoorbeeld de ‘benchpress’ te doen.

Toch liever een echt fitness bankje voor thuis? Lees mijn review over de top 7 beste fitness bankjes voor thuis

Zoals je hebt gemerkt, leg ik graag de feiten naast elkaar, maar de uiteindelijke keuze is helemaal aan jou! Het hangt er maar net af wat jij zoekt in jouw volgende fitness step.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Veelgestelde vragen over fitness steps

Tot slot zal ik nog wat veelgestelde vragen over fitness steps beantwoorden.

Is step aerobics goed voor gewichtsverlies?

Als je regelmatig step aerobics doet, kan dit een grote invloed hebben op je gewicht.

Krachtige step-aerobics is volgens Harvard Health Publications de op één na beste oefening voor gewichtsverlies onder de fitnessactiviteiten.

Een persoon van 155 pond (ongeveer 70 kilo) zal zo’n 744 calorieën per uur verbranden tijdens step-aerobics!

Bekijk hier een speciaal door Harvard ontwikkelde cardio step routine voor beginners:

Is step aerobics goed voor buikvet?

Step-aerobics verbrandt veel calorieën, waardoor ze van je buik en taille blijven. En als je meer calorieën verbrandt dan je verbruikt, verbrand je ook bestaand vet.

Krachtige step-aerobics is een van de beste manieren om vet te verbranden en af te vallen.

Is step aerobics beter dan lopen?

Omdat het bij step aerobics gaat om een hogere intensiteit dan wandelen, kunt je tijdens het steppen meer calorieën verbranden dan wanneer je even lang loopt.

Kan ik elke dag step aerobics doen?

Welnu, hoeveel dagen per week train je? Je kunt een step gebruiken voor elke trainingsstijl, dus er is geen reden waarom je niet voor elke training een step kunt gebruiken.

De meest effectieve trainingsschema’s combineren verschillende trainingsstijlen, zodat je gedurende de week een mix krijgt van intensieve cardio-, krachttraining en intervaltraining.

Conclusie

Ik heb je in dit artikel kennis laten maken met een aantal kwalitatieve fitness steps.

Met een beetje fantasie en creativiteit kun je een prima work-out doen op zo’n step.

Vooral in deze tijd waarin we heel erg beperkt worden in ons doen en laten, is het altijd fijn om je eigen fitness producten thuis te hebben zodat je toch nog vanuit huis lekker kunt blijven bewegen.

Een fitness step hoeft echt niet duur te zijn en kan je toch een heleboel extra bewegingsmogelijkheden bieden!

Lees ook: Beste sportmat | Top 11 matten voor fitness, yoga & training [Review]

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.