Je workout naar een hoger niveau: de 5 beste fitness elastieken

door Joost Nusselder | Geupdate op:  5 juli 2020

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Weerstandsbanden zijn veelzijdige hulpmiddelen voor krachttraining.

Ze zijn lichtgewicht, draagbaar en kosten minder dan een maand lidmaatschap bij de meeste sportscholen, maar ze zijn toch in staat om krachttraining workouts aanzienlijk te verbeteren.

Beste fitness weerstandsbanden

Ik heb 23 sets banden overwogen en 11 beoordeeld, en heb vastgesteld dat deze stapelbare buisweerstandsbanden van Bodylastics voor de meeste mensen het beste en veiligst te gebruiken zijn.

Heel gemakkelijk om aan je deur vast te maken zodat je voldoende mogelijkheden hebt voor een hele hoop oefeningen:

Als je op zoek bent naar uitmuntende hulp voor pull-up assistentie of minibandjes voor fysiotherapie-oefeningen, heb ik die in dit artikel ook voor je opgesomd.

De stapelbare buisweerstandsbanden van Bodylastics hebben ingebouwde veiligheidsbeschermers die we niet hebben gezien in andere banden die we hebben getest: geweven koorden die in de buizen zijn gestopt, zijn bedoeld om overstrekking te voorkomen (een veel voorkomende reden waarom banden soms breken) en moeten ook een “rebound-snap” voorkomen.

Naast vijf banden met toenemende weerstanden (die in combinatie kunnen worden gebruikt om tot 45 kg weerstand te leveren), bevat de set

  • een deuranker voor het creëren van punten op verschillende hoogten om tegen te trekken of tegen te drukken,
  • twee handgrepen
  • en twee opgevulde enkelbandjes

Dit is een vrij veel voorkomende set, maar we vonden dat de Bodylastics-set over het algemeen van hogere kwaliteit was dan de concurrentie, en het bedrijf is een van de slechts twee die we hebben bekeken die ook extra banden in hogere spanningen verkoopt.

Perfect voor als je later (of nu) nog uit wilt breiden.

Deze vijfbandset is eenvoudig te gebruiken en wordt geleverd met een gedetailleerde handleiding, inclusief links naar gratis oefendemonstratievideo’s en op abonnementen gebaseerde trainingen op de website en de app van het bedrijf.

Laten we alle keuzes even in een snel overzicht bekijken, daarna zal ik dieper ingaan op elk van deze toppers:

Weerstandsband Afbeeldingen
Overall beste fitness elastieken: Bodylastics stapelbare buisweerstandsbanden Onze keuze: Bodylastics stapelbare buisweerstandsbanden

(bekijk meer afbeeldingen)

Runner-up: Specifit Resistance Bands Runner-up: Specifit Resistance Bands

(bekijk meer afbeeldingen)

Meest stevige fitness elastieken: Tunturi power bands Upgrade keuze: Tunturi power bands

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste weerstandsbanden voor crossfit: Fruscle Beste weerstandsbanden voor crossfit: Fruscle

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste mini fitness banden: Tunturi minibanden set Ook geweldig: Tunturi minibanden set

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste fitness elastieken beoordeeld

Overall beste fitness elastieken: Bodylastics stapelbare buisweerstandsbanden

Elke buis in deze gebruiksvriendelijke vijfbandset is versterkt met een binnenkabel bedoeld om de veiligheid te vergroten.

Een van de grootste zorgen van mensen over training met weerstandsbanden is de angst dat het rubber kan breken en hen mogelijk kan verwonden.

Onze keuze: Bodylastics stapelbare buisweerstandsbanden

(bekijk meer afbeeldingen)

Met een intern snoer hebben de stapelbare buisweerstandsbanden van Bodylastics een unieke bescherming tegen overstrekking, de meest voorkomende reden voor breuk.

Inderdaad, als je een van de banden over de volledige lengte strekt, voel je het snoer wat vastgrijpen aan de binnenkant, maar verder heeft het systeem geen invloed op de training.

Geen enkele andere buisbanden die ik heb beoordeeld, heeft deze functie.

De banden zelf lijken goed gemaakt, met zware componenten en versterkte stiksels, kenmerken die ook zeer werden geprezen in de overweldigend positieve Amazon-klantbeoordelingen (4,8 van de vijf sterren over 2.300 beoordelingen).

Ze zijn aan beide uiteinden gelabeld met de geschatte gewichtsweerstand, die ze moeten bieden.

Hoewel die cijfers niet echt veel betekenen, kunnen de labels je helpen snel te weten welke band je moet pakken want onderling kloppen de verhoudingen natuurlijk wel.

Net als alle sets die ik heb beoordeeld, biedt de Bodylastics-kit voldoende weerstand en veel spanningscombinaties, van zeer licht tot vrij zwaar.

De handgrepen voelen comfortabel en veilig in de hand. Bodylastics handgrepen hebben de minste extra lengte aan de buizen toegevoegd.

Een goede zaak omdat te lange handvatbanden sommige oefeningen kunnen beïnvloeden door onnodige speling toe te voegen waar dus geen spanning op komt.

De deurankerband is opgevuld met hetzelfde zachte neopreen van de enkelbanden, dat bovendien de banden lijkt te beschermen tegen schade.

Eén klacht: de al zichtbare oxidatie op de karabijnhaken, dus als je veel zweet moet je hier denk ik extra op letten.

De handgrepen van Bodylastics was de favoriet van de testgroep. Die grote metalen ringen kunnen bij sommige oefeningen echter in de weg zitten.

Het deuranker van Bodylastics is bekleed met neopreenvulling om de buizen te beschermen, maar het grote schuim rond het ankeruiteinde kan mogelijk wat sneller achteruitgaan dan het materiaal op andere ankers die ik heb gezien.

De Bodylastics-set wordt geleverd met een uitgebreide handleiding, met suggesties voor URL’s voor gratis online video’s over hoe je alles kunt doen, van deurinstallatie tot 34 oefeningen.

Ze hebben op hun site bijvoorbeeld ook al een hele hoop oefeningen en zijn ook actief op Youtube om je alles te laten zien over bevestiging van de banden tot handige training.

Deze zijn gegroepeerd op spiergroepen en worden ook slim gefotografeerd en beschreven, inclusief plaatsing van de band en gebruik van de handgreep.

Al met al was dit de beste handleiding bij elk van de sets die ik heb bekeken, en de gratis trainingsinstructies, beschikbaar via de app en op YouTube, zijn een leuke bonus.

Vooral omdat geen enkele andere buizenset die ik hier heb bekeken heeft uitgelegd hoe je oefeningen moet doen in een complete training.

Tegen betaling kun je eventueel aanvullende Bodylastics-trainingen kopen via eternitywarriorfit.com.

De Bodylastics-kit biedt veel spanningscombinaties, van zeer licht tot vrij zwaar.

De enkelbanden werken prima voor beenoefeningen, maar zijn vrij lang – niet nauwsluitend zoals sommige andere sets.

Zelfs met de kortere dan de meeste handgrepen van Bodylastics, moeten sommige oefeningen alleen met de buizen worden gedaan voor de juiste spanning.

In tegenstelling tot de meeste bedrijven die weerstandsbanden verkopen, verkoopt Bodylastics ook afzonderlijke banden, ter vervanging of aanvulling van die in deze kit.

Gebreken maar geen dealbreakers

Onze keuze was de enige set die ik heb bekeken met kleine karabijnhaken op elke band, met een grote ring aan het handvat / enkelbandje om aan vast te klikken (de meeste sets hebben kleinere ringen op de banden en één grote karabijnhaak op de bevestigingen).

De grote ringen op de Bodylastics-banden kunnen in de weg zitten en de onderarmen prikken of bij bepaalde oefeningen, zoals borst- of overheadpushes wat wrijven.

Lees ook meer over de juiste fitness handschoenen als je serieus aan de slag wilt gaan met oefeningen.

De enkelbanden die bij deze set worden geleverd, zijn langer dan de meeste. Als je de voorkeur geeft aan een goede pasvorm, ben je misschien niet blij met deze set.

De meeste deurankers met weerstandsbanden zijn moeilijk op hun plaats te krijgen, en de Bodylastics was daarop geen uitzondering.

Hoewel het prima werkte, zou ik me zorgen maken dat het dikke schuim eromheen sneller achteruit zal gaan dan de materialen op andere deurankers die ik heb bekeken.

Meteen uit de doos leek het metaal van de karabijnhaken op deze banden enigszins geoxideerd. Dit had geen invloed op hun functie.

Bekijk ze hier bij Amazon

Runner-up: Specifit Resistance Bands

Deze vijfbandsset is goed gemaakt, met een goede handleiding en opbergtas, maar het mist de buisversterkende koorden van de topkeuze, en kost ook meer.

Als de Bodylastics niet beschikbaar is, raad ik deze aan. Ook lijkt hij iets steviger te zijn, maar lever je wat in op gebruiksgemak, nar mijn mening.

Runner-up: Weerstandsbanden voor fitness set

(bekijk meer afbeeldingen)

Bestaande uit vier superbands plus bevestigbare handgrepen en een anker, is deze set ideaal voor diegenen die vaak trainen met behulp van weerstandsbanden.

Deze set komt overeen met de topkeuze in termen van algehele constructiekwaliteit (minus de binnenste veiligheidskoord, die alleen mijn topkeuze had).

Van de handige handleiding tot de mooiere dan de meeste draagtas tot de rubberen handgrepen die zorgen voor een comfortabele en veilige grip, geeft deze kit een professionele uitstraling aan je thuis work-out.

Bovendien kunnen de enkelbanden veel strakker worden afgesteld, wat een veiliger gevoel biedt.

De meegeleverde deurankers, een grote ring genaaid in een brede nylon band, lijken ook een beetje duurzamer dan de met schuim bedekte bodylastics, en met twee sets kun je ze op verschillende niveaus plaatsen, zodat je niet vaak aanpassingen hoeft te maken mid-training.

De zwaar versterkte riemen waren echter een beetje moeilijker om in een deurpost te passen in vergelijking met andere die we hebben bekeken.

De set wordt geleverd met vijf banden. Op basis van mijn diktemetingen ontbreekt het alleen aan de lichtste. Dit is waarschijnlijk niet zo’n probleem voor de meeste mensen.

Naar mijn schatting vermindert het echter de totale belasting die je met alle banden tegelijk kunt maken.

Net als de banden in onze selectie, zijn deze banden handig gelabeld aan beide uiteinden.

De handgrepen zijn mooi gemaakt, met aanzienlijk versterkte stiksels, maar ze zijn niet zo bevredigend om vast te houden als Bodylastics.

Het anker is zwaar versterkt en de kit wordt royaal met twee geleverd. Het ene anker van Bodylastics (onderkant) heeft schuim rond de lus om de buizen te beschermen – een goede zaak – en schuim aan de ankerzijde – minder goed, omdat het sneller kapot kan gaan.

De handleiding is mooi geïllustreerd en duidelijk geschreven, vooral het gedeelte over instellen van de kit.

De glanzende handleiding is grondig, zo niet net zo gedetailleerd als die van Bodylastics.

De 27 opgenomen oefeningen worden duidelijk uitgelegd en georganiseerd op ankerlocatie in plaats van lichaamsdeel.

In zekere zin is dit logisch, want het is absoluut vervelend – om nog maar te zwijgen van trainingsverstorend – om het anker te moeten verplaatsen bij de overgang van de ene oefening naar de volgende.

Aan de andere kant, aangezien de GoFit-set met twee ankers wordt geleverd, is dit minder een probleem.

En met weinig indicatie voor de lezer van welke spieren elke oefening beoogt (behalve die genoemd naar lichaamsdelen, zoals borstpers), is het misschien niet zo nuttig voor iemand die minder bekend is met het trainen met behulp van banden.

Verder biedt de handleiding geen gestructureerde trainingen, noch in de handleiding noch op de website, dus als je niet weet wat je doet, moet je dit zelf uitzoeken.

De knielende pull-down oefening hielp bij het bepalen dat deze vijf banden samen het gevoel hadden minder weerstand te bieden dan de Bodylastics-banden.

Bekijk de set hier bij bol.com

Meest stevige fitness elastieken: Tunturi power bands

Onze upgrade-keuze voor de beste weerstandsbanden, de Tunturi power bands set.

Bestaande uit vijf superbands is deze set ideaal voor diegenen die vaak trainen met behulp van weerstandsbanden.

Upgrade keuze: Tunturi power bands

(bekijk meer afbeeldingen)

Als je serieus bent met weerstandsbandtraining, is het dit pakket het overwegen waard.

De kit wordt geleverd met vijf banden, van oranje tot zwart in verschillende weerstanden en diktes.

Individueel of in combinatie gebruikt, krijgt je belastingen die vergelijkbaar zijn met het middelste bereik op de meeste buizensets, maar ook tot ver voorbij wat die kunnen leveren.

De banden worden gemaakt door overlay en vele vellen dunne latex rond een kern te smelten, waarvan het American College of Sports Medicine zegt dat dit de meest duurzame fabricage is.

Terwijl de meeste buizenbanden met een handvat ongeveer een jaar meegaan, zegt Tunturi dat de banden twee tot drie jaar moeten meegaan, wanneer ze worden gebruikt volgens de instructies van het bedrijf.

Bij deze set geen deuranker maar je kunt ze perfect gebruiken aan andere fitness apparaten, zoals een halterstang voor squats (squatrack genaamd als deze) of misschien een pullup bar aan je deurpost.

Lees hier ook alles over pullup bars die echt het verschil gaan maken in je armspieren en rugspieren als je daar ook voor wilt trainen.

Je kunt de banden ook gebruiken zonder aan iets anders vast te maken door ze direct om je handen, armen of aan je benen te doen of ze rond je ledematen te lussen, wat niet zo comfortabel is als het gebruik van handgrepen of enkelbanden, maar wel extra trainingsopties biedt.

De consensus onder trainers die ik heb geraadpleegd, was dat deze kit een goede waarde heeft ondanks zijn hogere prijs, maar alleen als je gemotiveerd bent om hem écht te gebruiken.

Bekijk de meest actuele prijzen en beschikbaarheid hier

Beste weerstandsbanden voor crossfit: Fruscle

Voor geassisteerde pull-ups en andere superbandoefeningen zijn die van Fruscle de beste in hun prijsklasse.

Iedereen die ooit een voet in een CrossFit-sportschool heeft gezet, heeft waarschijnlijk wel zulke weerstandsbanden gezien.

Beste weerstandsbanden voor crossfit: Fruscle

(bekijk meer afbeeldingen)

Net als de banden van Tunturi, zijnFruscle Bands gemaakt van overlay en gesmolten vellen van latex, waardoor ze duurzamer zijn dan de meeste gegoten lussen.

De set wordt geleverd met vier banden van toenemende grootte. De zwaarste band is misschien niet nodig voor de meeste mensen, maar perfect voor de toppers.

De lichtere banden van Serious Steel zijn prima voor het helpen van pull-ups (op voorwaarde dat je niet meer ondersteuning nodig hebt).

Het heft van de grootste band is waarschijnlijk te veel voor de meeste mensen, en na het spelen met deze en andere superbands, zou ik aanraden dat als je veel hulp nodig hebt (of veel weerstand wilt voor andere oefeningen), je twee van de kleinere gebruikt in plaats van deze grote.

Vergeleken met die in een andere superbandkit die ik heb bekeken, hadden de banden van Fruscle

  • een uniforme lengte
  • soepele rek
  • een mooie tactiele, poederachtige grip
  • en, verrassend genoeg, zelfs een aangename, vanille-achtige geur

Hoewel ze duurder zijn dan sommige andere uitstekende die ik heb overwogen, ben ik ervan overtuigd dat hun hogere kwaliteit de extra kosten waard is.

Bekijk ze bij bol.com

Beste mini fitness banden: Tunturi minibanden set

Voor revalidatie of rehab zijn deze minibandjes van hogere kwaliteit en bieden ze meer nut dan de concurrentie.

Het zou moeilijk zijn om een ​​moderne fysiotherapeutische kliniek te vinden zonder een soort minibandjes, en met hun lage kosten is het geen enorme investering om er zelf een te kopen voor thuisoefeningen.

Ook geweldig: Tunturi minibanden set

(bekijk meer afbeeldingen)

De Tunturi Mini Bands waren de beste die ik heb bekeken.

Ze hebben inderdaad beter gepresteerd, te beginnen met het simpele feit dat ze korter zijn en daarom sneller weerstand kunnen bieden in elk bewegingsbereik, iets dat verschillende Bol-recensenten ook hebben geprezen.

De Perform Better-banden (onder) zijn veel korter dan andere, maar dat is eigenlijk een goede zaak om voldoende weerstand te bieden in een breder scala aan oefeningen.

Deze set wordt geleverd met vijf banden. Externe rotatie van de schouder is misschien een uitdaging met de kortere Tunturi minibanden, zelfs met de lichtste weerstand.

Een klacht die we over dit soort bands in het algemeen hebben gehoord is dat ze de neiging hebben op te rollen en aan lichaamshaar te trekken.

Als de mogelijkheid van onbedoeld trekken een probleem voor je is, raden we je aan mouwen of broeken te dragen tijdens het gebruik van zulke minibandjes.

Dit is overigens iets wat elk soort merk minibandjes zal hebben.

Bekijk ze hier bij bol.com

Wanneer gebruik je weerstandsbanden?

Weerstandsbanden bieden een gemakkelijke manier om je kracht uit te dagen zonder de rommel en de kosten van dikke, zware gewichten.

Door zich tegen jouw kracht uit te rekken bij duw- of trekoefeningen, zorgen deze rubberen buizen of platte lussen voor extra belasting, zowel op de actie als op de retour.

Dit betekent dat je effectief sterker kunt worden zonder zware dingen tegen de zwaartekracht in te moeten tillen, en omdat de banden zelf wat controle nodig hebben zullen ze ook je stabilisatie te verbeteren.

Je kunt ook bepaalde banden (meestal superbands) gebruiken om bepaalde lichaamsgewichtoefeningen te helpen, zoals pull-ups en push-ups, zodat je het volledige bewegingsbereik kunt trainen terwijl je voldoende kracht opbouwt om geen assistentie meer nodig te hebben.

Ten slotte bevelen fysiotherapeuten vaak aan dat hun revalidatie- en prehabcliënten banden gebruiken (meestal minibanden) voor het toevoegen van lichte of gerichte weerstand tegen heup- of schouderversterkende oefeningen.

Hoe de keuzes bepaald zijn

Als sporter houd ik van banden omdat ze weerstand toevoegen zonder gewicht toe te voegen, en spanning bieden die onafhankelijk is van de zwaartekracht.

Dit betekent dat je acties kunt doen zoals roeien of borstdrukken vanuit een staande positie in plaats van een voorovergebogen of achterover liggende houding.

Banden maken het ook gemakkelijk om trekoefeningen aan een programma toe te voegen, die rugspieren versterken die meestal worden verwaarloosd bij gewicht-workouts thuis.

Ik heb gekeken naar de drie belangrijkste soorten weerstandsbanden:

  1. Verwisselbare buizen kunnen aan elkaar worden toegevoegd en aan een handvat of enkelriem worden geklemd en worden verankerd om een ​​veilig trekpunt te creëren voor trekken of duwen. De buizen zelf zijn hol van binnen en kunnen versterkingen buiten of binnen hebben om te voorkomen dat de buis overbelast raakt.
  2. Superbands zien eruit als gigantische elastiekjes. Je kunt ze zelf gebruiken of ze op een balk of paal bevestigen door een uiteinde om de balk en door de lus te lussen en strak te trekken. Sommige bedrijven verkopen handgrepen en ankers afzonderlijk, of als onderdeel van een set.
  3. Minibanden zijn platte lussen en worden meestal gebruikt door een lus rond een ledemaat of ledematen te vormen, zodat een ander deel van het lichaam het spanningspunt wordt.

Voor deze gids heb ik besloten voor sets te kiezen in plaats van weerstandsbanden die afzonderlijk werden verkocht.

Experts en trainers benadrukken het belang van het gebruik van verschillende weerstanden voor verschillende oefeningen, evenals het vermogen om de weerstand te verhogen naarmate je sterker wordt.

Als je in een bepaalde oefening gemakkelijk elke band kunt uitrekken tot het einde van de spanning (of dit moet doen om de effecten van de oefening te voelen), krijg je niet alleen geen goede krachtaanpassingen in je spieren, maar ook kan ook de integriteit van de band in gevaar brengen door deze constant naar het potentiële breekpunt te duwen.

Sommige buizensets worden geleverd met een anker, dat bestaat uit een lusvormige riem, meestal gemaakt van geweven nylon, en een grote, bedekte plastic kraal aan het tegenovergestelde uiteinde.

Je rijgt het lus-uiteinde tussen het deurframe en de deur aan de scharnierzijde en sluit vervolgens (en idealiter de deur vergrendelen), zodat de kraal stevig aan de andere kant van de deur is vastgemaakt.

Je kunt dan een buis of buizen door de lus steken. Sommige superbandfabrikanten verkopen afzonderlijke ankers vergelijkbaar met de buizensets.

Om de tientallen opties per type te beperken, heb ik rekening gehouden met klantrecensies, van sites als bol.com, Decathlon en Amazon.

Ik heb de voorkeur gegeven aan merken die ik wel eens langs heb zien komen boven een aantal van de minder bekende op de bestsellerslijsten van online winkels.

Ik heb ook rekening gehouden met de prijs, rekening houdend met het feit dat de weerstandsbanden toch wel langer mee zouden moeten gaan dan een jaar of zo.

Conclusie

Alle fabrikanten van weerstandsbanden hebben beweringen over de hoeveelheid spanning die elke band biedt.

Maar experts die we hebben geïnterviewd, zeiden dat je die cijfers met een korreltje zout moest nemen.

Vanwege de toenemende spanning naar het einde van de rek van de band toe, worden banden het best gebruikt voor oefeningen die moeilijker moeten worden of de spieren het meest belasten aan het einde van het bewegingsbereik.

Dingen zoals pushen en roeien zijn goed geschikt voor weerstandsbanden, bicep curls, waarbij de spier het meest belast moet worden in het midden van de beweging, zijn dat minder.

Verder variëren de gewichtsniveaus die door de fabrikanten worden geleverd enorm voor banden die er hetzelfde uitzien en aanvoelen en qua maat en afmetingen vergelijkbaar lijken.

Wat het belangrijkste is bij het kiezen van welke bands je tijdens het sporten wilt gebruiken, is jezelf uitdagen.

Als je de band gemakkelijk kunt uitrekken tot het einde van zijn veilige bereik – ongeveer anderhalf tot twee keer zijn rustlengte – voor een miljoen herhalingen, krijg je niet veel krachtvoordeel.

Een goede vuistregel: kies een band die je kunt hanteren met een goede vorm en waarbij je in staat bent om het loslaten van de beweging te controleren en niet terug te laten schieten.

Wanneer je dit drie sets van 10 tot 15 herhalingen van een bepaalde oefening vast kunt houden heb je een goede band weerstand.

Als dat te gemakkelijk is of te gemakkelijk begint te worden, is het tijd om je weerstand te vergroten.

Lees ook: dit zijn de beste fitness hoelahoops als je een nieuwe workout wilt proberen

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.