Beste boksfilms | Ultieme must-sees for elke boksliefhebber

door Joost Nusselder | Geupdate op:  30 januari 2021

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Boksfilms zijn altijd spannend en virtuoos gefilmd.

Boksen wordt vaak gebruikt als metafoor voor het leven; de goede tegen de slechte, vastberadenheid, training, opofferingen, toewijding en persoonlijk zwoegen.

Geen sport is beter geschikt voor films dan boksen. Het drama is inherent, de bedoelingen van de personages zijn duidelijk en de helden en schurken zijn gemakkelijk te herkennen.

Beste boksfilms

Twee entertainers ‘dansen’ op een verhoogd podium en onder felle lichten. Tegelijkertijd kwetsbaar en comfortabel, wisselen ze slagen uit met hun vuisten.

Er zijn periodieke onderbrekingen, waarbij de atleten peptalks krijgen van hun trainer en worden ‘verwend’ met water, natte sponzen, advies en motiverende woorden.

Boksfilms zijn sinds het ontstaan ervan ontzettend populair.

Veel mensen schijnen erg fan te zijn van Creed 1 & Creed 2.

Adonis Johnson Creed (de zoon van Apollo Creed) reist af naar Philadelphia waar hij Rocky Balboa ontmoet en hem vraagt om zijn bokstrainer te worden.

Adonis heeft zijn eigen vader nooit gekend. Rocky is zelf niet meer actief in de bokswereld, maar vindt Adonis talentvol en besluit daarom de uitdaging aan te gaan.

Behalve deze bekende boksfilms van Creed, zijn er nog een aantal andere boksfilms die de moeite waard zijn om te kijken. Je vindt onze favorieten hieronder in de tabel.

Beste boksfilms Afbeeldingen
Beste nieuwe boksfilm(s): Creed 1 & Creed 2 Beste nieuwe boksfilm(s): Creed 1 & Creed 2

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste boksfilm(s) voor Rocky fans: Rocky Heavyweight Collectie Beste boksfilm(s) voor Rocky fans: Rocky Heavyweight Collectie

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste oude boksfilm: Raging Bull Beste oude boksfilm: Raging Bull

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste boksfilm voor vrouwen: Girlfight Beste boksfilm voor vrouwen: Girlfight

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste boksfilms beoordeeld

Beste nieuwe boksfilm(s): Creed 1 & Creed 2

Beste nieuwe boksfilm(s): Creed 1 & Creed 2

(bekijk meer afbeeldingen)

Bij deze boks filmset krijg je de twee delen van Creed, namelijk Creed 1 en Creed 2.

Creed 1: Adonis Johnson, gespeeld door Michael B. Jordan, is de zoon van de (overleden) wereldkampioen zwaargewicht Apollo Creed.

Adonis wil zijn eigen titel bemachtigen en probeert Rocky Balboa (gespeeld door Sylvester Stallone), een vriend en rivaal van zijn vader te overtuigen om zijn trainer te worden.

Adonis lijkt een kans te maken, maar zal eerst moeten bewijzen dat hij een echte strijder is.

Creed 2: Adonis Creed probeert zijn persoonlijke verplichtingen en volgende gevecht te balanceren en wordt klaargestoomd voor de grootste uitdaging van zijn leven.

Zijn volgende tegenstander heeft banden met zijn familie, wat Adonis extra motiveert om deze strijd te winnen.

Rocky Balboa, Adonis’ trainer, is altijd aan zijn zijde en samen gaan ze de strijd aan. Samen komen ze erachter dat hetgeen dat werkelijk de moeite waard is om voor te vechten, familie is.

Deze film gaat over teruggaan naar de basis, het begin, waarom je in eerste instantie kampioen werd en dat je nooit zal kunnen ontsnappen aan je verleden.

Check de beschikbaarheid hier

Beste boksfilm(s) voor Rocky fans: Rocky Heavyweight Collectie

Beste boksfilm(s) voor Rocky fans: Rocky Heavyweight Collectie

(bekijk meer afbeeldingen)

Bij deze filmset krijg je de volledige collectie van bokser Rocky Balboa, gespeeld door Sylvester Stallone.

Het zijn zes DVDs, met in totaal 608 minuten kijkplezier.

De rol die Stallone speelt is een rol die geprezen is als ‘een niet eerder vertoonde samensmelting van acteur en personage’.

De allereerste Rocky film won drie Academy Awards, waaronder die voor Beste Film. Deze eerste film is nu samen met de vervolgfilms verkrijgbaar als de Rocky Heavyweight Collection.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste oude boksfilm: Raging Bull

Beste oude boksfilm: Raging Bull

(bekijk meer afbeeldingen)

In de boksklassieker Raging Bull leeft DeNiro zich ontzettend goed in de rol van een man die klaar is om uit te barsten. De vechtscènes zijn vooral beroemd om hun realisme.

De film gaat over Jake La Motta die terugkijkt op zijn carrière. In 1941 wilde hij de lat hoger leggen en zich voorbereiden op zwaargewicht boksen.

La Motta stond bekend als een ongelofelijk gewelddadige bokser die dat niet alleen in de ring was, maar ook daarbuiten.

Het eerste deel eindigt met een tragische slotspeech van Jake La Motta, maar hier stopt het verhaal gelukkig niet. Want bij de tweede disk krijg je interviews te zien en een onthullende blik op de productie van de film.

Telma Schoonmaker vertelt alles van de montage-kamer tot de Oscar ceremonie, over hoe het er aan toe is gegaan om het verhaal in beeld te brengen van een van de beroemdste boksers in Amerika.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste boksfilm voor vrouwen: Girlfight

Beste boksfilm voor vrouwen: Girlfight

(bekijk meer afbeeldingen)

Diana Guzman (gespeeld door Michelle Rodriguez) knokt in de boksfilm Girlfight op school met iedereen die ze maar kan uitdagen. Ze gaat bij het minste of geringste een gevecht aan.

Thuis verdedigt ze zelfs haar broer tegen haar vader, die een geheel eigen mening heeft over wat het inhoudt om een man of vrouw zijn.

Op een dag loopt ze langs de boksschool waar haar broer lessen volgt. Ze raakt in de ban, maar om Hector de trainer zo ver te krijgen dat hij met haar gaat werken, is er geld nodig.

Haar broer neemt de last op zich en al snel krijgt Diana in de gaten dat boksen veel meer is dan alleen maar pakken slaag uitdelen.

Hector ziet hoe snel Diana leert en krijgt bewondering voor haar karakter. Hij organiseert een bokswedstrijd voor haar, waarbij er geen onderscheid wordt gemaakt tussen het geslacht van de atleten.

Diana vecht zich een weg naar de finale. Ze komt erachter dat haar tegenstander haar minnaar en sparring partner is.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Lees ook: Kleding, schoenen en regels van boksen: dit is wat je moet weten.

Waarom houden we zo van boks films?

Waar komt dit verlangen vandaan en waarom zijn vechtfilms altijd zo succesvol?

De rauwe natuur

De meeste vechtfilms zijn gebaseerd op echte gebeurtenissen, en het is daarom niet moeilijk om de films zo dicht mogelijk bij de realiteit te maken.

Vechten is de oudste vaardigheid die we hebben.

Twee mannen die tegenover elkaar staan om te zien wie de beste is, is niet nieuw; het zit in ons DNA, wat de hele situatie erg aantrekkelijk maakt voor de meeste mensen.

De soundtracks

De soundtracks in vechtfilms zijn inspirerend, vrolijk en gaan vergezeld met de vechtscènes of trainingsscènes. Het is alsof je naar een muziekvideo kijkt.

Wanneer de twee vormen van media aan elkaar worden gekoppeld, ontstaat er een inspirerend spektakel.

Denk maar aan wanneer Rocky op de grond ligt en de muziek ineens begint te spelen; iedereen weet dat er een grote comeback staat te gebeuren.

Herkenbaar

We zijn allemaal weleens geslagen, hebben misschien wel eens iemand anders geslagen of hebben op zijn minst een soort worsteling gehad.

Iedereen kan zich verhouden tot de gebeurtenissen die plaatsvinden.

De pijn die de vechter doormaakt, een blessure oplopen en buitenspel worden gezet, een balans proberen te vinden tussen een carrière en een relatie, enz.

Mensen weten hoe deze dingen aanvoelen, waardoor vechtfilms een echt menselijke kwaliteit krijgen die onze aandacht lijkt te trekken.

Underdog-verhaal

Iedereen houdt van een underdog.

Als er een vechtfilm werd uitgebracht waarin de hoofdpersoon iedereen verslaat, zoals Tyson, zonder de zelfvernietiging die jaren later kwam, dan zou het geen interessante film zijn.

Een film over Floyd Mayweather in de toekomst zou bijvoorbeeld niet zo interessant zijn. Hij is ongeslagen en de meeste mensen weten niet hoe dat voelt.

We houden van een loser die zichzelf oppakt en sterker terugkomt, het geeft ons hoop voor onze eigen toekomst.

Het is ook buitengewoon inspirerend om iemand van de goot naar de top te zien gaan, begeleid door hard werken en motiverende muziek.

De magische verhaalformule

Er is een formule die al eeuwen in films, boeken en toneelstukken wordt gebruikt.

Het gaat om een vroege opkomst of een kort succes, vergezeld van volledige vernietiging en eindeloze verliezen, die uiteindelijk eindigen in het opnieuw beklimmen van de hoofdpersoon naar de top.

Deze V-vormige verhaallijn is de reden geweest voor zoveel succesvolle verhalen in het verleden en vechtfilms hebben dit onder de knie.

Denk aan de vechtfilm Bleed For This.

De hoofdpersoon is wereldkampioen, raakt gewond bij een auto-ongeluk, krijgt te horen dat hij met pensioen moet, begint te trainen en baant zich weer een weg terug naar de top.

Vechtfilms lijken op hun hoogtepunt te zijn, en ze zullen niet snel lijken weg te vallen. Ik denk dat we het komende decennium nog veel meer succesvolle releases van vechtfilms kunnen verwachten.

Verlossing

Het winnen van een bokswedstrijd is vaak veel meer dan een individuele prestatie.

Strijders worden surrogaten voor iets groters; een verslagen stad, een hele klassenstructuur tijdens de Grote Depressie, een heel land dat vecht voor onafhankelijkheid – waarin overwinning neerkomt op kosmische gerechtigheid en hoop geeft voor de toekomst.

‘Cinematisch’ geweld

Geloof het of niet, maar mensen houden nu eenmaal van gewelddadige films. Daarnaast filmen regisseurs dit soort films ook gewoon graag.

In tegenstelling tot andere individuele sporten, richt boksen zich op choreografie.

Zo koos regisseur Michael Mann voor het filmen vanuit meerdere hoeken in de film Ali en gebruikte hij slow motion om de snelle voeten en onverbiddelijke vuisten van zijn gerespecteerde hoofdrolspeler te benadrukken.

En dan is er de lelijke schoonheid van het zweet, het spuug en het bloed dat uit de neus druipt, het geluid van het kraken van de kaak…

Deze momenten verleiden je om je af te wenden van de beelden, maar creëren tegelijkertijd ook een fascinatie.

Wat is het belang van boksen?

Boksen is een geweldige aërobe oefening. Aërobe oefening zorgt ervoor dat je hart sneller klopt en helpt het risico op hoge bloeddruk, hartaandoeningen, beroertes en diabetes te verlagen.

Het kan botten en spieren versterken, meer calorieën verbranden en de stemming verbeteren.

Boksfilms voor vermaak en inspiratie

Boksfilms zijn sinds hun totstandkoming erg populair.

Er zijn over de jaren ontzettend veel boksfilms gemaakt, en in dit artikel hebben we er een aantal toegelicht die je zeker moet hebben gezien.

Boksfilms zijn niet alleen leuk voor mensen die zelf boksen of er affiniteit mee hebben; ook kunnen ze spannend en opwindend zijn voor mensen die nog nooit iets met de sport te maken hebben gehad.

We hopen dat je na het lezen van dit artikel een beter beeld hebt gekregen van boksfilms, waarom ze zo interessant zijn om naar te kijken, waarom het niet puur en alleen gaat om gewelddadigheid en dat er vaak ook een belangrijke les wordt geleerd.

Thuis aan de slag met boks training? Hier hebben we onze top 11 beste staande bokszakken beoordeeld (incl video).

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.