Hoe speel je Beach Tennis? Rackets, Wedstrijden, Regels en meer

door Joost Nusselder | Geupdate op:  7 maart 2023

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Lekker een balletje overslaan op het strand? Super leuk! Maar beach tennis is zóveel meer dan dat.

Beachtennis is een balsport die een mix is van tennis en volleybal. Het wordt vaak gespeeld op het strand en is een van de populairste strandsporten ter wereld. Maar hoe werkt het precies?

In dit artikel lees je alles over de regels, de geschiedenis, de uitrusting en de spelers.

Wat is beach tennis

Wat is beach tennis de sport?

Wat is beach tennis de sport?

Beach tennis is een attractieve strandsport die steeds meer wereldwijde erkenning krijgt. Het is een combinatie van tennis, beachvolleybal en frescobol, waarbij spelers met een speciaal racket en een zachte bal op een beachveld spelen. Het is een sport die zorgt voor plezier en samenspel, maar ook voor sterke competitie.

Beachtennis als mengvorm van verschillende invloeden

Beachtennis combineert de eigenschappen van het tennisspel met de relaxte sfeer van het strand en het samenspel van beachvolleybal. Het is een sport die veelal rekening houdt met de scores, maar ook met het bewegen op het strand en het hogere tempo dat daarbij komt kijken. Het is een mengvorm van verschillende invloeden die zowel atleten als recreatieve spelers aanspreekt.

De uitrusting en spelelementen van beachtennis

Beachtennis vereist een speciale uitrusting, waaronder een speciaal racket en zachte ballen. De batjes zijn kleiner dan bij tennis en hebben geen snaren. De bal is zachter en lichter dan bij tennis en is speciaal ontworpen voor het spelen op het strand. De spelelementen van beachtennis zijn vergelijkbaar met die van tennis, zoals serveren, ontvangen en wisselen van kant. De scores worden bijgehouden volgens de spelregels van beachtennis.

De spelregels van beachtennis

De spelregels van beachtennis zijn vergelijkbaar met die van tennis, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. Zo is er geen tweede service en moet de serveerder na elke twee punten wisselen met de ontvanger. Het speelveld is kleiner dan bij tennis en er wordt gespeeld in teams van twee. De scores worden bijgehouden volgens de spelregels van beachtennis.

Regelgeving en spelregels

Beach tennis lijkt veel op tennis, maar er zijn enkele verschillen in regelgeving en spelregels. Hier zijn enkele belangrijke punten om te onthouden:

 • Het spel wordt gespeeld met een speciaal ontworpen bat en een lichtere, zachtere bal dan bij tennis.
 • Het spel kan worden gespeeld als enkel- of dubbelspel, waarbij de voorgeschreven afmetingen van het speelveld en de nethoogte verschillen tussen de twee.
 • Het speelveld is 16 meter lang en 8 meter breed voor dubbelspel en 16 meter lang en 5 meter breed voor enkelspel.
 • De nethoogte is 1,70 meter voor heren en 1,60 meter voor dames.
 • Het scoreverloop is hetzelfde als bij tennis, waarbij een set wordt gewonnen door de eerste speler of het eerste team dat zes games wint met een verschil van twee games. Als de stand 6-6 is, wordt er een tiebreak gespeeld.
 • De eerste serveerder wordt bepaald door middel van een toss en de serveerder moet achter de achterlijn staan voordat hij de bal aanraakt.
 • Een voetfout wordt beschouwd als een verlies van de opslagbeurt.
 • Bij dubbelspel mogen partners elkaar niet raken of hinderen tijdens het spel.

Herkomst en wereldwijde erkenning

Beach tennis is ontstaan in de Verenigde Staten en is sindsdien uitgegroeid tot een zeer populaire sport over de hele wereld. Het heeft zelfs zijn eigen internationale federatie, de International Beach Tennis Federation (IBTF), die verantwoordelijk is voor het reguleren van de sport en het organiseren van internationale toernooien.

Wat voor soort rackets gebruiken ze bij beach tennis?

Het type racket dat wordt gebruikt bij beachtennis verschilt van het type racket dat wordt gebruikt bij tennis. Beachtennisrackets zijn namelijk speciaal ontworpen voor deze sport.

De verschillen tussen beachtennis- en tennisrackets

Beachtennisrackets zijn lichter dan tennisrackets en hebben een groter bladoppervlak. Dit zorgt ervoor dat de reflexen van de spelers worden verbeterd en dat ze de bal maximaal kunnen raken. Het gewicht van een beachtennisracket ligt tussen de 310 en 370 gram, terwijl een tennisracket tussen de 250 en 350 gram weegt.

Daarnaast is het materiaal waarvan de rackets zijn gemaakt anders. Beachtennisrackets zijn meestal gemaakt van grafiet, terwijl tennisrackets vaak van aluminium of titanium zijn gemaakt.

De ondergrond en het type veld

Ook de ondergrond waarop beachtennis wordt gespeeld, heeft invloed op het type racket dat wordt gebruikt. Beachtennis wordt namelijk gespeeld op een zandstrand, terwijl tennis op verschillende ondergronden kan worden gespeeld, zoals gravel, gras en hardcourt.

Het type veld waarop beachtennis wordt gespeeld, verschilt ook van tennis. Beachtennis kan worden gespeeld op een soortgelijk veld als beachvolleybal, terwijl tennis op een rechthoekig veld wordt gespeeld.

De puntenscore en het verloop van een game

De puntenscore bij beachtennis is versimpeld ten opzichte van tennis. Er wordt gespeeld om twee gewonnen sets van elk 12 punten. Bij een stand van 11-11 wordt er doorgespeeld totdat een team twee punten verschil heeft.

Een ander verschil met tennis is dat er bij beachtennis geen service is. De bal wordt onderhands geserveerd en de ontvanger mag de bal direct terugspelen. Het spel begint met een toss om te bepalen welk team mag beginnen met serveren.

Beachtennis in competitieverband

Beachtennis wordt in competitieverband gespeeld in verschillende delen van de wereld, waaronder Europa, Noord- en Zuid-Amerika. In sommige landen, zoals Spanje, Frankrijk en de Verenigde Staten, is beachtennis erg populair en worden er veel toernooien georganiseerd.

Naast beachtennis worden er ook andere sporten gespeeld op het strand, zoals voetvolley en padel. Deze sporten hebben hun bakermat op het strand, waar vakantiegangers in de beginjaren van deze sporten begonnen met spelen.

Hoe gaat het verloop van een wedstrijd?

Hoe gaat het verloop van een wedstrijd?

Een beachtenniswedstrijd is een overzichtelijke en snelle sport die veelal in teams wordt gespeeld. Het spelverloop van beachtennis lijkt veel op dat van tennis, maar er zijn wel enkele verschillen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste spelregels en spelelementen van beachtennis.

Wisselen van serveerder en ontvanger

Bij beachtennis wisselen de serveerder en ontvanger na elke vier punten van kant. Als een team een set wint, dan wisselen de teams van speelhelft. Een wedstrijd bestaat meestal uit drie sets en het team dat als eerste twee sets wint, wint de wedstrijd.

Scoren

Bij beachtennis wordt er gespeeld om twee gewonnen sets. Een set wordt gewonnen door het team dat als eerste zes games wint, met een verschil van minimaal twee games. Als de stand 5-5 is, dan wordt er doorgespeeld tot een van de teams twee games voorsprong heeft. Als er een derde set nodig is, dan wordt er gespeeld om een tiebreak tot 10 punten.

Wat zijn de regels?

Wat zijn de regels bij beach tennis?

Beachtennis is een snel en dynamisch spel vol spanning en spectaculaire acties. Om dit spel goed te kunnen spelen, is het belangrijk om de regels goed onder de knie te krijgen. Hieronder staan de basis aspecten van de regels van beachtennis.

Hoe bepaal je wie er begint met serveren?

 • De serverende partij kiest welke speelhelft ze willen beginnen.
 • De serverende partij serveert vanaf achter de achterlijn.
 • De partij die begint met serveren, serveert eerst vanaf de rechterkant van het veld.
 • Na elke keer serveren, wisselt de serveerder van speelhelft.

Hoe telt het scoreverloop?

 • Elk gewonnen punt telt als één punt.
 • De eerste partij die zes games heeft behaald, wint de set.
 • Als beide partijen vijf games hebben behaald, gaat het spel door totdat één van de partijen een voorsprong van twee games heeft.
 • Als beide partijen zes games hebben behaald, wordt er een tiebreak gespeeld om te bepalen wie de winnende partij is.

Hoe speel je een tiebreak?

 • Een tiebreak gaat tot de eerste speler die zeven punten heeft behaald.
 • De speler die begint met serveren, serveert één keer vanaf de rechterkant van het veld.
 • Daarna serveert de tegenstander twee keer vanaf de linkerkant van het veld.
 • Vervolgens serveert de eerste speler twee keer vanaf de rechterkant van het veld.
 • Dit gaat zo door totdat één van de spelers zeven punten heeft behaald met een verschil van twee punten.

Hoe eindigt een game?

 • De speler of het tennisteam dat als eerste vier sets heeft behaald en minimaal twee punten voorsprong heeft, wint de game.
 • Als beide partijen drie sets hebben behaald, wordt er gespeeld tot één van de partijen een voorsprong van twee punten heeft.
 • Als beide partijen vier sets hebben behaald, wordt er gespeeld tot één van de partijen een voorsprong van twee punten heeft.

Hoewel de regels van beachtennis enigszins hetzelfde zijn als die van tennis, zijn er toch enkele verschillen. Dankzij deze regels is beachtennis een intensieve, snelle en spannende sport waarbij spelers vaak spectaculaire acties maken, zoals duiken om ballen te retourneren. Als je wilt leren beachtennissen, is het belangrijk om deze regels goed te begrijpen en te oefenen om de sport onder de knie te krijgen.

Hoe is beach tennis ontstaan?

Beachtennis is een relatief nieuwe sport die in de jaren ’80 in Brazilië is ontstaan. Het werd voor het eerst gespeeld op de stranden van Rio de Janeiro, waar het werd geïnspireerd door beachvolleybal en het Braziliaanse frescobol. Beachtennis wordt vaak vergeleken met tennis, maar heeft enkele belangrijke verschillen die het uniek maken als sport.

Beachtennis als aanpassing aan de strandomstandigheden

Beachtennis is ontstaan als een aanpassing aan de strandomstandigheden. Het gebruik van lichtere, zachtere en rubberen ballen en rackets maakt het spel sneller en vereist meer behendigheid en fysieke inspanning dan tennis. De aanpassingen maken het ook mogelijk om in winderige omstandigheden te spelen, wat bij tennis niet altijd mogelijk is.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.