Basketbal: lees over de juiste kleding, schoenen én regels van de sport

door Joost Nusselder | Geupdate op:  5 juli 2020

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Als je gaat basketballen, dan wil je natuurlijk perfect voor de dag komen. Basketbal is één van de sporten waarbij cultuur en de juiste soort stijl misschien nog wel het meeste bij speelt.

In deze post laat ik je eerst een aantal perfecte kledingsstukken zien én, we zouden scheidsrechters.eu niet zijn wanneer we niet ook een stuk mee zouden nemen over de regels en de rol van de scheidsrechter binnen de prachtige sport.

Welke kleding heb je nodig voor basketbal?

Basketbalschoenen

Dit is waar iedereen helemaal wild van wordt basketballshoes, oftewel: basketbalschoenen. Hier heb ik een aantal van de beste modellen voor je zodat je tijdens de wedstrijd niet onderuit zult glijden en je de beste jumpshot krijgt.

Of je nu een scheidsrechter bent zoals wij die ook veel mee zal moeten rennen, of een speler die het meeste uit zijn spel wil halen, deze basketbalschoenen helpen je het beste uit jezelf te halen.

Het vinden van de schoen die bij je spel past, is niet altijd een gemakkelijke taak. De schoenen aan je voeten spelen een rol in elke zuurverdiende aanval of goed getimede steal.

Een snellere eerste stap, betere ondersteuning van de enkel, responsieve tractie – de juiste schoen kan helpen met al deze zaken. Welk deel van je spel je ook wilt opwaarderen, het vinden van de schoen die op jou is afgestemd, kan je dit seizoen een voorsprong geven.

Dit zijn de beste basketbalschoenen voor komend seizoen:

Nike Kyrie 4

Nike Kyrie beste basketbalschoenen

Bekijk meer afbeeldingen

Zonder twijfel een van de meest explosieve en creatieve bewakers in de NBA, heeft Kyrie Irving een schoen nodig die kan reageren op zijn flitsende crossover en zelfs een flitsender eerste stap. Met een zig-zag patroonuitsparing van de schoen waar het rubber het hardhout raakt, krijg je volledige tractie door zelfs de snelste richtingsveranderingen.

Een lichtgewicht schuim in combinatie met Zoom Air-demping in de hiel zorgt ervoor dat het responsieve gerecht voelt dat slimme bewakers play-makers moeten zijn. De vierde iteratie van de lijn van Kyrie is een wapen dat elke ongrijpbare garde dit seizoen nodig heeft in hun arsenaal.

Bekijk ze hier bij Amazon

Nike PG (Paul George)

Nike PG Paul George basketbalschoenen

Bekijk meer afbeeldingen

De Nike PG Paul George komt terug naar zijn roots met een tweede debuut van de middenvoetriem. Het is niet meer gezien sinds de PG 1, en het voegt niet veel toe aan de schoen in termen van gewicht, dus het speelt nog steeds als een lichter profiel basketbalschoen.

De riem geeft je echter de kracht om je eigen pasvorm aan te passen, zodat je klaar bent om tegen iemand op te boksen, net als Paul George, en de innovatieve buitenzool voorkomt dat je je zolen op elke dode bal afveegt, zodat je in zones kunt blijven op wat belangrijk is.

Nike Hyperdunk X Low

Nike hyperdunk x trainers

Bekijk meer afbeeldingen

De Nike Hyperdunk heeft het decenniummerk officieel als must have in de basketbalschoen line-up van de Nike-uitvoeringen bereikt. De schoen begon in 2008 met het vlekkeloze Flywire-ontwerp muren af ​​te breken en het is weer in een betere vorm voor het komend seizoen.

Buitengewoon gevoel en grip op het veld komen van de golvende buitenzoolpatronen die het hardhout met autoriteit grijpen. De iconische lijn behoudt zijn niet-gebruikte Zoom Air-demping en vult deze aan met een lichtgewicht bovenwerk om je te helpen zware minuten in te loggen.

Adidas Explosive Bounce

Adidas explosive bounce basketbal schoenen

Bekijk meer afbeeldingen

De Explosive Bounce heeft een hooggesneden silhouet met een slank, niet al te druk ontwerp dat uitblinkt in veelzijdigheid en algemene ondersteuning. De schoen is uitgerust met ultrasterke TPU door de zool om te helpen bij het maken van toespoordingen en opstijgingen, meer in controle, maar explosief.

Als je boven de rand speelt, is de landingsplaats van een game met de bounce tussenzool een serieus pluspunt.

Under Armour Jet Mid

Under Armour Jet Mid basketball

Bekijk meer afbeeldingen

Under Armour verspilde niet veel tijd na de release van Curry 5 om aan de volgende basketbalschoen te beginnen. De Jet Mid is voorzien van een grote zijwikkel voor 360 graden grip bij het indrukken van schermen, snijden in de borduurring of glijden op tijd voor het opladen.

De tussenzool brengt je de explosieve energieretour door het toevoegen van dual-density Micro G-schuim en Charged Cushioning.

Nike Zoom Shift

Nike zoom shift basketbalschoen

Bekijk meer afbeeldingen

Schakel dit seizoen in op de volgende versnelling met de serieus gripvolle buitenzool op de Nike Zoom Shift. Nike daalt in dezelfde Zoom Air-demping die te vinden is in veel van hun prestatielijnschoenen.

In de kern blijft de schoen licht met zijn bovenwerk van textiel, een enorme aanvulling op de zeer tractie omhullende buitenzool voor agressieve blow-bys. De Zoom Shift 2 is een serieuze deal voor ver onder de 100,-, en het is klaar om gelijke tred te houden met zelfs de meest elite spelers op het veld.

Basketbal kleding

Ik heb zelf altijd het beste gevoel bij basketbalkleding van Spalding. Het is een goed merk, zit stevig in elkaar en is bovenal goed vochtabsorberend, want zweten zul je ongetwijfeld doen in een match.

Spalding basketbal kleding

Bekijk meer kleding

Spalding basketbal shirts

Bekijk meer basketbal shirts

Je kunt natuurlijk de sport niet spelen als je geen basket hebt. Lees daarom onze tips voor het aanschaffen van het beste basketbalbord.

Basketbal: scheidsrechtersignalen

Er zijn veel verschillende signalen die basketbal scheidsrechters gebruiken in het spel. Het kan verwarrend worden.

Dit is een lijst met de verschillende handsignalen van de basketbalscheidsrechter en wat ze betekenen.

Overtredingen signalen
basketbal signaal travelling

Lopen of traveling
(niet de bal stuiteren tijdens het lopen)

dribbel overtreding

Illegale of dubbele dribbel

bal dragen fout

De bal dragen of palmen

half court overtreding

Over en weer (half-court-overtreding)

5 seconden overtreding basketball

Vijf seconden overtreding

tien seconden basketball

Tien seconden (meer dan 10 seconden om de bal over de halve baan te krijgen)

de bal schoppen in basketball

Kicking (opzettelijk de bal trappen)

drie seconden basketball scheidsrechter

Drie seconden (aanvallende speler staat langer dan 3 seconden in de rij of toets)

Referee Basketball Foul Signals
hand check basketball scheidsrechter

Handcheck

vasthouden

Holding

blocking overtreding

Het blokkeren

overtreding voor duwen signaal

Overtreding voor duwen

charging signaal scheidsrechter

Charging of speler controle fout

Opzettelijke fout in basketball

Opzettelijke fout

technische fout in basketball

Technische fout of “T” (over het algemeen voor wangedrag of onsportief gedrag)

Andere scheidsrechtersignalen
jump ball fout

Jump Ball

30 seconden time out straf

30 seconden time-out

drie punter poging

Driepunts poging

drie punter score

Driepuntsscore

Geen score in basketball

Geen score

scheidsrechter start de klok

Start de klok

signaal om de klok te stoppen

Stop de klok

Opmerking over basketbal scheidsrechters

Houd er rekening mee dat de scheidsrechters er zijn om het spel te verbeteren. Zonder officials zou het spel helemaal niet leuk zijn.

Ze ZULLEN fouten maken. Basketbal is een moeilijk spel om te arbitreren. Dat is gewoon hoe het is.

Boos worden, tegen de scheidsrechter schreeuwen en een bal gooien doet niet goed en zal jou of je team niet helpen. Blijf gewoon doorspelen en luister naar de scheidsrechters, ongeacht of je het eens bent met de beslissing of niet.

Ga verder met de volgende play. Ze doen hun uiterste best en proberen de game voor iedereen aangenaam te maken.

De regels van basketbal

De regels van basketbal zijn gelukkig redelijk rechtlijnig. Voor de jongere spelers kunnen sommige regels echter gemakkelijk worden vergeten.

De regel van drie seconden waarin wordt aangegeven hoe lang een aanvallende speler in de sleutel kan zijn voordat hij wordt uitgeschakeld, is een goed voorbeeld.

Nadat je de spelregels aan je team hebt geleerd, kun je er op een eenvoudige manier voor zorgen dat ze deze niet vergeten. Laat ze je de regels vertellen.

Breng een paar minuten door tijdens elke oefening om ze te ondervragen. Maak het leuk. Bovendien kun je tijdens het oefenen de regels van het spel leren en versterken.

Voordat je de regels aan je team kunt leren, moet je ze zelf kennen …

Basketbal is een teamsport. Twee teams van vijf spelers proberen elk te scoren door een bal door een hoepel te schieten die 10 voet boven de grond is opgeheven.

Het spel wordt gespeeld op een rechthoekige verdieping genaamd de rechtbank, en er is een hoepel aan elk uiteinde. De court is verdeeld in twee hoofdsecties door de middenkaderlijn.

Als het aanvallende team de bal achter de mid-court-linie in het spel brengt, heeft het tien seconden om de bal over de middenlijn te krijgen.

Als dat niet het geval is, krijgt de verdediging de bal. Zodra het aanvallende team de bal over de mid-court-linie heeft gekregen, kan deze de bal niet meer in het gebied achter de lijn bezitten.

Als dat zo is, krijgt de verdediging de bal toegewezen.

De bal wordt door de baan naar de basket verplaatst door te passeren of te dribbelen. Het team met de bal wordt de overtreding genoemd.

Het team zonder de bal wordt de verdediging genoemd. Ze proberen de bal te stelen, wedstrijdschoten, stelen en passen omgooien, en rebounds te pakken.

Wanneer een team een ​​basket maakt, scoren ze twee punten en gaat de bal naar het andere team.

Als een basket of velddoel buiten de driepuntsboog wordt gemaakt, dan is die basket drie punten waard. Een vrije worp is een punt waard.

Vrije worpen worden toegekend aan een team volgens een aantal indelingen waarbij het aantal fouten betrokken bij een helft en / of het type overtreding begaan is.

Fouling een shooter resulteert altijd in twee of drie vrije worpen die de shooter worden toegekend, afhankelijk van waar hij was toen hij schoot.

Als hij voorbij de driepuntslijn was, krijgt hij drie schoten. Andere soorten fouten hebben niet tot gevolg dat vrije worpen worden toegekend totdat een bepaald aantal zich gedurende de helft heeft opgehoopt.

Zodra dat aantal is bereikt, krijgt de speler met de fout een ‘1-en-1’-kans. Als hij zijn eerste vrije worp maakt, mag hij een tweede poging doen.

Als hij de eerste poging mist, is de bal live op de rebound.

Elke game is verdeeld in secties. Alle niveaus hebben twee helften. Op de universiteit is elke helft twintig minuten lang. Op de middelbare school en lager zijn de helften verdeeld in acht (en soms zes) minuten kwartalen.

In de profs zijn kwartalen twaalf minuten lang. Er is een opening van enkele minuten tussen de helften. Hiaten tussen kwartalen zijn relatief kort.

Als de score gelijk is aan het einde van de regulatie, dan worden overuren van verschillende lengtes gespeeld totdat een winnaar verschijnt.

Elk team krijgt een mand of doel toegewezen om te verdedigen. Dit betekent dat de andere basket hun scoremand is. In de rust wisselen de teams van doel.

Het spel begint met een speler van beide teams op het middenveld. Een scheidsrechter gooit de bal omhoog tussen de twee. De speler die de bal in handen krijgt, geeft deze door aan een teamgenoot.

Dit wordt een tip genoemd. Naast het stelen van de bal van een tegenstander, zijn er andere manieren voor een team om de bal te krijgen.

Eén manier is als het andere team een ​​overtreding of overtreding begaat.

Overtredingen

Persoonlijke fouten: persoonlijke fouten omvatten elk type illegaal fysiek contact.

 • Slaan
 • Charging
 • slapping
 • Holding
 • Illegale pick / screen – wanneer een aanvallende speler in beweging is. Wanneer een aanvallende speler een ledemaat uitsteekt en fysiek contact maakt met een verdediger in een poging het pad van de verdediger te blokkeren.
 • Persoonlijke overtredingen: als een speler aan het schieten is terwijl er een fout is, krijgt hij twee vrije worpen als zijn schot niet binnenvalt, maar slechts één vrije worp als zijn schot binnenvalt.

Drie vrije worpen worden toegekend als de speler een fout maakt bij het maken van een doel met drie punten en ze de bal missen.

Als een speler een fout maakt bij het maken van een driepuntsschot en het toch maakt, krijgt hij een vrije worp toegekend.

Zodoende kon hij vier punten scoren in een play.

Inbounds. Indien vervuild tijdens het schieten, wordt de bal gegeven aan het team waar de overtreding op werd gepleegd.

Ze krijgen de bal aan de dichtstbijzijnde kant of basislijn, buiten de grenzen, en hebben 5 seconden om de bal op het veld te krijgen.

Een een. Als het team dat de fout begaat zeven of meer fouten heeft gemaakt in het spel, krijgt de speler met een fout een vrije worp toegewezen.

Als hij zijn eerste schot maakt, krijgt hij nog een vrije worp toegewezen.

Tien of meer fouten. Als het team dat de overtreding begaat tien of meer fouten heeft gemaakt, krijgt de vervuild speler twee vrije worpen.

Charging. Een aanvallende fout die gepleegd wordt wanneer een speler over een verdedigende speler duwt of rent. De bal wordt gegeven aan het team waarop de fout is gepleegd.

Het blokkeren. Blokkeren is illegaal persoonlijk contact als gevolg van een verdediger die niet op tijd zijn positie bepaalt om te voorkomen dat een tegenstander naar de basket rijdt.

Flagrante fout. Gewelddadig contact met een tegenstander. Dit omvat slaan, schoppen en ponsen. Dit type fout resulteert in vrije worpen en het aanvallende bezit van de bal na de vrije worpen.

Opzettelijke fout. Wanneer een speler fysiek contact maakt met een andere speler zonder redelijke moeite om de bal te stelen. Het is een oordeelvraag voor de ambtenaren.

Technische fout. Technische fout. Een speler of een coach kan dit soort fouten begaan. Het gaat niet om spelerscontact of de bal, maar gaat in plaats daarvan over de ‘manieren’ van het spel.

Slechte taal, obsceniteit, obscene gebaren en zelfs ruzie kan als een technische fout worden beschouwd, net als technische details over het incorrect invullen van de scoreboek of dunking tijdens warming-ups.

Wandelen / Traveling. Meer dan ‘anderhalve stap nemen’ zonder te dribbelen, is reizen. Je pivotvoet verplaatsen als je bent gestopt met dribbelen, is reizen.

Draag- / palming. Wanneer een speler dribbelt de bal met zijn hand te ver naar de zijkant van of, soms, zelfs onder de bal.

Double Dribble. De bal tegelijkertijd met beide handen op de bal druppelen of de dribbel oppikken en dan weer dribbelen is een dubbele dribbel.

Held bal. Af en toe zullen twee of meer tegenspelers de bal tegelijkertijd in bezit krijgen. Om een ​​langdurige en / of gewelddadige worsteling te voorkomen, stopt de scheidsrechter de actie en kent de bal toe aan een team of de ander op een roterende basis.

Goaltending. Als een verdedigende speler een schot hindert terwijl deze onderweg is naar de basket, terwijl hij onderweg naar de basket is nadat hij het bord heeft aangeraakt, of terwijl het zich in de cilinder boven de rand bevindt, is het goaltending en telt het schot. Indien gepleegd door een aanvallende speler, is het een overtreding en wordt de bal toegekend aan het andere team voor een inworp.

Backcourt overtreding. Zodra het overtreding de bal over de middenlijn heeft gebracht, kunnen ze tijdens het balbezit niet over de lijn gaan. Als dat het geval is, wordt de bal toegekend aan het andere team om inkomende berichten door te geven.

Tijd beperkingen. Een speler die de bal binnenkomt heeft vijf seconden om de bal te passeren. Als hij dat niet doet, wordt de bal toegekend aan het andere team. Andere tijdsbeperkingen omvatten de regel dat een speler de bal niet langer dan vijf seconden mag hebben wanneer hij dicht bewaakt wordt en, in sommige staten en niveaus, schotklokkenbeperkingen die een team vereisen om een ​​schot te proberen binnen een bepaald tijdsbestek.

Posities van basketbalspelers

Centrum. Centra zijn over het algemeen je langste spelers. Ze zijn meestal in de buurt van de mand geplaatst.

Aanstootgevend – Het doel van het centrum is om open te staan ​​voor een pass en om te schieten. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het blokkeren van verdedigers, bekend als picking of screening, om andere spelers open te stellen voor het rijden naar de basket voor een doelpunt. Van centra wordt verwacht dat ze wat aanstootgevende rebounds en tegenvallers krijgen.

Defensief – Bij verdediging is de hoofdverantwoordelijkheid van het centrum om tegenstanders tegen te houden door schoten en passen in het belangrijkste gebied te blokkeren. Van hen wordt ook verwacht dat ze veel rebounds krijgen omdat ze groter zijn.

Vooruit. Je volgende hoogste spelers zullen hoogstwaarschijnlijk jouw aanvaller zijn. Terwijl een voorwaartse speler kan worden opgeroepen om onder de hoepel te spelen, kan het zijn dat ze ook verplicht zijn om in de vleugels en hoekgebieden te werken.

Forwards zijn verantwoordelijk om een ​​pas te krijgen, buiten schot te maken, doelen te bereiken en te rebound.

Defensief – Verantwoordelijkheden zijn onder meer het voorkomen van driften naar het doel en rebounding.

Guard. Dit zijn potentieel je kortste spelers en ze zouden echt goed moeten zijn in snel dribbelen, het zien van het veld en passeren. Het is hun taak om de bal het veld op te slepen en aanstootgevende acties te starten.

Dribbelen, passeren en het opzetten van aanstootgevende acties zijn de hoofdverantwoordelijkheden van een bewaker. Ze moeten ook in staat zijn om naar de basket te rijden en van de perimeter te schieten.

Defensief – Bij de verdediging is een bewaker verantwoordelijk voor het stelen van passen, het bestrijden van schoten, het voorkomen van ritten naar de borduurring en voor het boksen.

Waar moeten nieuwe spelers, scheidsrechters en coaches beginnen?

Ten eerste stellen we voor dat je je concentreert op het leren van de basisbeginselen van basketbal.

Zoals elke sport, ongeacht je leeftijd – of je nu een professionele atleet bent of een jeugdspeler die net is begonnen – heb je sterke fundamenten nodig om succesvol te zijn!

Helaas begrijpen de meeste mensen niet echt wat dat betekent.

De basisprincipes zijn onder meer werken aan de kleine dingen die je beter maken – ongeacht het team of de coach waarvoor je speelt – of welke aanval of verdediging je uitvoert.

Door bijvoorbeeld te werken aan de grondbeginselen van schieten, word je beter, ongeacht voor welk team je speelt. De basisprincipes van het schieten zijn onder meer de juiste uitlijning van de voeten, beenbocht, handpositie, armhoek, doorlopen enzovoort. Dit zijn enkele van de kleine dingen die een verschil maken. Leer ze!

Hetzelfde geldt voor baaien, voetwerk, post play, passing, jab steps, jump stops, pivoting, blocking out, enzovoort.

We raden aan dat je begint met het leren van de juiste techniek en grondbeginselen voor:

 • het schieten
 • Passing
 • dribbling
 • Lay-ups
 • jump shots
 • Draaien en voetenwerk
 • Verdediging
 • rebounding

Dit zijn allemaal cruciale fundamenten die je moet beheersen, omdat ze jou en je team beter maken, ongeacht het leeftijdsniveau of de situatie waarin je je bevindt.

Nog zo’n Amerikaanse sport: lees over de beste honkbalknuppels

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.