Backspin: Wat is het en hoe genereer je het?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  12 september 2022

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Backspin of onderspin is een effect op de bal door deze met onderwaarts met je racket te raken waardoor de bal in tegenovergestelde richting van de slagrichting gaat draaien. Dit resulteert in een opwaartse beweging van de bal door het effect om de omringende lucht (magnus effect).

Bij racketsport is backspin een van de belangrijkste aspecten van het spel. Door de bal backspin te geven, kan een speler het zijn tegenstander moeilijker maken de bal terug te slaan.

Backspin helpt ook om de bal langer in het spel te houden, wat vooral nuttig kan zijn als je een tegenstander probeert uit te putten.

Wat is backspin

Er zijn een paar verschillende manieren om backspin op een tennisbal te krijgen. Eén manier is om een backhandslag te gebruiken.

Als je je racket naar achteren zwaait, sla je de bal laag op de snaren en sla je je pols als je contact maakt. Dit zorgt voor meer backspin dan wanneer je de bal hoger op de snaren slaat.

Een andere manier om backspin te genereren is door een onderhandse opslag te gebruiken. Als je de bal in de lucht gooit, laat hem dan iets zakken voordat je hem met je racket raakt. Dit geeft de bal genoeg tijd om te draaien terwijl hij door de lucht gaat.

Wat zijn de voordelen van backspin?

Enkele redenen om backspin te gebruiken

-Het maakt het moeilijker om de bal terug te slaan

-Het helpt om de bal langer in het spel te houden

-Het kan gebruikt worden om een tegenstander te outspinnen

Hoe backspin je een bal voor meer afstand

Door het magnus effect heeft de onderkant van de bal minder meer frictie dan de bovenkant waardoor er naast een voorwaartse beweging ook een opwaardses beweging ontstaat.

Het is het tegenovergestelde effect van topspin.

Zitten er nadelen aan het gebruik van backspin?

Een nadeel is dat backspin het moeilijker kan maken om kracht te genereren. Wanneer je de bal met backspin slaat, vertraagt je racket meer dan wanneer je de bal met topspin slaat. Dit betekent dat je je racket sneller moet zwaaien om dezelfde hoeveelheid kracht te genereren.

Het vertraagt daarmee het spel, wat een voordeel en een nadeel kan zijn.

Het is ook moeilijker de bal te raken met backspin aangezien je het raakvlak van je racket of batje verkleint door deze schuin te houden.

Joost Nusselder, de oprichter van scheidsrechters.eu is een content marketer, vader en houdt van het schrijven over allerlei sporten, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven ook flink gesport. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun sportactiviteiten.